Kodėl Steve Jobs susirinkimai būdavo nepaprastai produktyvūs

Darbo susirinkimai (meeting’ai) yra labai svarbi detalė darbo eigai bei sėkmei. Vien JAV per metus dėl klaidų padarytų susirinkimų metu prarandama apie 37 milijardus JAV dolerių.

Mirus Steve Jobs daugelis įmonių vadovų nutarė perimti Steve Jobs manierą manydami, kad jei jie rengsis kaip Steve Jobs, kirpsis kaip Steve Jobs ir su kolegomis elgsis kaip šikniai - jų verslas pradės klestėti. Beda ta, kad daugelis vadovų yra „ne savo lėkštėje“ ir jei darbuotojai ar specialistai jie yra neblogi, tai vadovai labai prasti ir kokių nors žmonių mėgdžiojimas jiems nepadės. Dažnas Lietuvos įmonės vadovas atrodo kaip nuo plūgo atitrauktas mulkis, kuriam suteikta daugiau valdžios. Rėkimas, nepagarba savo darbuotojams, partneriams ar klientams, tuščias pasipūtimas tik dar labiau blogina situaciją, jau nekalbant apie tai, jos neretas karjeros kopetėlėmis liptelėjęs tautietis pamiršta, kad jo darbuotojai dirba ne jam, o įmonei, tačiau jis, be to kad vadovauja įmonei, būdamas administracijos vadovu, tarnauja savo darbuotojams ir jiems privalo daug daugiau nei, kad jie privalo jam.

Jei sėkmingų vadovų išvaizdos mėgdžiojimas verslui nepadeda, nereiškia, kad iš jų nėra ko pasimokyti. Dėl klaidų padarytų darbo susirinkimų metu įmonės praranda labai daug pinigų. Steve Jobs stengėsi padaryti viską, jog Apple nebūtų viena tokių įmonių.

Žemiau, trys gyvenimiški Steve Jobs darbinių susirinkimų principai, kurie jam padėdavo susirinkimus paversti nepaprastai produktyviais.

1. Susirinkime turi dalyvauti tik patys būtiniausi žmonės

Buvęs Steve Jobs bendradarbis Ken Segall, savo knygoje „Insanely Simple: The Obsession That Drives Apple’s Success“ aprašo ką reiškė dirbti su Steve.

Vienoje istorijoje Ken Segall pasakoja, kaip Steve Jobs ruošėsi pradėti savaitinį susitikimą su reklamos kompanija kai kabinete jis pastebėjo kai ką naujo. „Jis sustingo žiūrėdamas į vieną tašką, kuris jam neatrodė tinkamas“ - rašo Segall. „Jis pažiūrėjo į Lorrie ir paklausė ’Kas jūs?’“. Ji ramiai paaiškino, kad jos paprašė dalyvauti susirinkime, nes ji yra su projektu susijusios marketingo komandos narė. Jobs jos išklausė ir paskui mandagiai išprašė lauk.

Toks pats jis buvo ir pačiam sau. Kai JAV prezidentas Barack Obama jį pakvietė į nedidelį technologijų magnatų susitikimą - jis atsisakė ten atvykti, nes jo manymu buvo pakviesta per daug dalyvių, kad susitikimas būrų konstruktyvus.

2. Kiekvienas susirinkimo punktas turi turėti atsakingą asmenį

2011 metais Fortune žurnalistas Adam Lashinsky aprašė porą formalių, Steve Jobs naudotų procesų, kurių dėka Apple tapo pačia vertingiausia kompanija pasaulyje.

Jobs mentaliteto pagrindu buvo „atsakingumas ir atskaitingumas“ – jis manė, kad procesai turi būti sutvarkyti taip jog kiekvienas žino už ką yra atsakingas.

Lachinsky rašė: „Apple net šiam reiškiniui turėjo savo pavadinimą ‘DRI’ (directly responsible individual) - tiesiogiai atsakingas asmuo. Dažnai DRI vardas buvo rašomas susirinkimo darbotvarkėje, kad kiekvienas žinotų kas yra atsakingas už vieną ar kitą klausimą. Apple buvo gana įprasta girdėti frazę: ’kas yra šio klausimo DRI?’“.

Greitai besivystančiose kompanijose daug dalykų taip ir lieka dulkėti ant stalo. Taip nutinka ne todėl, kad žmonės yra ne atsakingi, bet todėl, kad jie yra labai užsiėmę. „Kai tu jauti, kad tai yra ‘tavo kūdikis’, tada tu nepaprastai tuo rūpiniesi ir jautiesi už jį labai atsakingas“, - rašo buvusi Apple iPod komandos narė Gloria Lin.

3. Jis neleido žmonėms pasislėpti už prezentacijos

„Steve Jobs: The Exclusive Biography“ biografinės knygos autorius Walter Isaacson rašo, kad Steve nekentė formalių susirinkimų, tačiau mėgo susirinkimus, kuriuose buvo kalbama akis-į-akį.

Kiekvieno trečiadienio popietę, Steve suplanuodavo susirinkimus su marketingo ir reklamos departamentais, kuriuose nebuvo numatytos temos. Tokiuose susirinkimuose prezentacijos būdavo draudžiamos, nes Jobs norėjo, kad komanda kalbėtų, bendrautų aistringai ir kritiškai be jokios priklausomybės nuo technologijų.

„Aš nekenčiu to kai žmonės rodo prezentacijas vietoje to, kad galvotų“, - Walter Isaacson sakė Steve Jobs. „Žmonės kurdami prezentaciją susiduria su problema. Aš noriu, juos įtraukti, išdėlioti viską ant stalo, o ne demonstruoti krūvą skaidrių. Žmonėms, kurie žino tai apie ką šneką nereikalingas prezentacija“.

Taigi, jei norite konstruktyvaus susirinkimo Steve Jobs stilistikoje:

  • į susirinkimą kvieskite tik pačius būtiniausius žmones
  • išeikite iš susirinkimo jei jis trunka ilgiau nei 30 minučių
  • įsitikinkite, kad kiekviena susirinkime gvildenama tema turi atsakingą asmenį
  • ir nevenkite neformalių susitikimų, nes jų metu žmonės gali išsakyti puikias mintis ir idėjas, kuriomis negalėtų pasidalinti kitokių susitikimų metu.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų