Kiek išorinių įrenginių galima pajungti prie Mac Pro vienu metu - eksperimentas

Tema: Mac Pro

Thunderbolt prie vienos jungties leidžia pajungti iki šešių įrenginių, o Mac Pro jų turi šešias - keturiomis daugiau nei bet koks kitas Mac kompiuteris.

Be 6 Thunderbolt, Mac Pro kompiuteris turi 4 USB 3.0 ir vieną HDMI bei dvi gigabitines ethernet jungtis, tad esant poreikiui prie Mac Pro galima pajungti daug įrenginių.

Prie Mac Pro pajungti išoriniai įrenginiai: 36 išoriniai kietieji diskai, 2 Thunderbolt dokai ir 4 monitoriai. Nuotrauka: Roman Loyola/Macworld
Nuotrauka: Roman Loyola/Macworld

Macworld Lab nutarė išbandyti praktikoje: kiek iš tiesų galima pajungti ir naudoti išorinių įrenginių prie vieno Mac Pro tiek naudojant lygiagretų pajungimo principą (Daisy Chain) tiek ir papildomus jungčių praplėtimo įrenginius.

Žemiau pateiktas sąrašas išorinių laikmenų, kurias Macworld Lab pajungė prie vieno Mac Pro (sąraše įrenginiai surikiuoti abėcėline tvarka):

Prie vieno Mac Pro kompiuterio Macworld Lab pajungė 36 išorinius kietuosius diskus (19 Thunderbolt, 15 USB, 2 FireWire 800), kurių bendra talpa buvo 100,63TB. Be diskų, eksperimentatoriai pajungė du Thunderbolt „dock’us“ (Belkin kompanijos Thunderbolt™ Express Dock ir CalDigit Thunderbolt™ Station), Apple Thunderbolt Display monitorių, 2 Apple Cinema Display monitorius ir vieną HP Z Display Z27i 27" IPS monitorių.

Daliai prie Mac Pro pajungtų išorinių diskų nereikėjo papildomo maitinimo, nes reikalingą elektros energiją jie gauna per jungtį. Visus kitus eksperimente dalyvaujančius įrenginius, kuriems reikalingas papildomas elektros šaltinis, Macworld Labs 24-iais laidais sujungė į tris ilgintuvus, kurių kiekvienas buvo pajungtas prie elektros energijos sunaudojimo skaitliuko.

Paleidus skriptą, kuris iš vidinio Mac Pro PCIe flash disko kopijavo duomenis į išorinius prie jo pajungtus diskus, bendras pikinis elektros sunaudojimas siekė 865W. Skriptas taip pat matavo 6GB failo kopijavimo, į kiekvieną diską, greitį.

Greičiausias eksperimento metu pasirodė OWC Mercury Helios vidutinis į jį duomenų rašymo, kartu veikiant ir visiems kitiems diskams, greitis buvo 271 MBps. Antroje vietoje buvo Promise Pegasus R6, kuris duomenis įrašė 199 MBps greičiu. Tuo tarpu keli prie Apple Cinema Display USB jungčių pajungti nelaimėliai sugebėjo išstenėti tik 3 MBps.

Duomenų kopijavimo metu stebint Mac Pro apkrovimą OS X Activity Monitor aplikacijoje, didžiausias 3GBps duomenų srautas buvo kai veikė visi diskai, tačiau kai darbą baigė greičiausias diskas, duomenų srautas ženkliai sumažėjo.

Macworld Lab taip pat patikrino kaip įrenginio vieta Daisy Chain grandinėje paveikia jo našumą. Eksperimente buvo panaudotas Promise Pegasus R6 diskas pajungiant jį skirtingose grandinės vietose paleidžiant keturis skirtingus duomenų rašymo/skaitymo testus. Pajungus Pegasus R6 šešių diskų grandinės pradžioje vidutinis rašymo greitis buvo 709,8 MBps, o skaitymo greitis 584,7 MBps. Perkėlus R6 į grandinės pabaigą rašymo greitis smuktelėjo iki 556,7 MBps, tuo tarpu skaitymo greitis beveik nepasikeitė ir buvo 591,5 MBps. Grandinėje naudojant tik Pegasus diskus - buvimo vieta grandinėje našumui įtakos neturėjo.

Galiausiai buvo išbandytas R6 greitis jį pajungiant prie Mac Pro atskirai (nepajungus prie Daisy Chain grandinės). Šio testo rezultatai buvo beveik identiški testo, kai R6 buvo pirmasis diskas grandinėje, rezultatams. Iš to galima daryti išvadą, kad disko vieta grandinėje turi įtakos įrenginio veikimo greičiui.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų