Macintosh logo įkvėpėju buvo laikomas ne tas menininkas

Kalbant apie pirmąjį, 1984 metų Macintosh logo, jis dažnai vadinamas Picasso Logo vardu, tačiau šio logo įkvėpėjai yra kito garsaus menininko darbai.

Kai pirmieji Macintosh kompiuteriai 1984 metais buvo siunčiami pirkėjams, jie atkeliaudavo dėžėje su mįslingu Macintosh piešiniu - keliais spalvotų kreidelių pavingiavimais, kuris klaidingai buvo pramintas Picasso Logo. Klaidingai, nes šio piešinio įkvėpimo šaltinis buvo kito garsaus menininko darbai.

Macintosh logo

Taip vadinamą „Picasso Logo“ sukūrė John Casado ir Tom Hughes, pirmojo Macintosh komandos meno vadovai. Ieškodami tinkamo apipavidalinimo pirmajam Macintosh kompiuteriui jie nupiešė kelias linijas ir „šio piešinio stilistikos įkvėpimo šaltinis buvo Matisse“, - sakė Casado. „Idėja apibūdinti tai kaip ‘Picasso stiliaus’ logo buvo kažkokio žurnalisto mintis, tada kai buvo pristatomas pirmasis Macintosh ir nuo tada niekas nei manęs nei Tom neklausė kokio autoriaus darbų įtakoje sukurtas šis logo“, - Casado pasakojo Adam Rosen iš Cult of Mac.

Įdomu ir tai, kad Casado ir Hughes niekada nebuvo pastatyta užduotis sukurti Macintosh logo, priešingai šiai užduočiai buvo numatyta pakviesti garsų belgų dailininką Jean-Michel Folon. Stveje Jobs, panašu labai troško, kad Folon’as ką nors padarytų Macintosh. Anksčiau Jobs buvo užsakęs belgą nupiešti žmogeliuką[1], kuris gyventų kiekviename Macintosh kompiuteryje, tačiau Folon neturėjo progos sukurti oficialų Macintosh logo.

Tai, kad kuriant oficialų Macintosh logo įkvėpimo buvo semiamasi ne iš Picasso, bet Matisse darbų nelabai ką keičia, nors Matisse kaip „mūza“ labiau tinka, tačiau šis faktas parodo, kaip vieno žurnalisto klaida pritvirtina klaidingą etiketę visiems laikams.


  1. Apple turėjo planų Macintosh kompiuteryje apgyvendinti Mr. Macintosh, kuris kas kokį tūkstantąjį kartą paspaudus ant meniu pasirodytų kompiuterio ekrane. Visi norėjo išvysti tą žmogeliuką, tačiau nesvarbu kiek kartų žmonės spaudė ant meniu - Mr. Macintosh nepasirodydavo. 128KB Macintosh ROM buvo per mažai, kad patalpinti ten ir bitmapinį pono Macintosh’o vaizdelį. Tų laikų technologiniai apribojimai nužudė Steve Jobs idėją pagyvinti Mac vartotojų kasdienybę ir šis idėja taip ir liko neįgyvendinta.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų