Apple 3D video redagavimo ir iOS prisitaikymo prie judesio patentai

JAV patentų ir prekinių ženklų biuras antradienį užregistravo Apple patentą, kuriame aprašomas programinis 3D video vaizdų redagavimo būdas ir tai leidžia tikėtis, kad ši technologija bus pritaikyta ateityje pasirodysiančiose Apple Final Cut Pro X aplikacijos versijose.

Apple JAV užregistruotas patentas 8,631,047 pavadintas „Editing 3D video“ aprašo būdą leidžiantį tokiose aplikacijose kaip Final Cut Pro X galima manipuliuoti stereoskopiniais trimačiais vaizdais.

Paprastai stereoskopiniai vaizdai yra pora dvimačių vaizdų, kurių kiekvienas skirtas vienai akiai. kadangi kiekvienas tų vaizdų yra užfiksuotas šiek tiek kitu kampu, žmogaus smegenys jį suvokia kaip trimatį. Yra keletas būdų, kaip atkurti trimatį vaizdą, tame tarpe specialūs akiniai, pasyvūs filtrai ar spalvų derinių technologijos.

Apple 3D video redagavimo patentas Apple patento pagrindas yra gana paprastas: video redagavimo aplikacijoje du skirtingi nufilmuoti vaizdai, nes paprastai 3D video yra filmuojama dviem skirtingomis kameromis, yra importuojami ir redaguojami tuo pačiu metu, o aplikacija gali atskirti ir susieti vienoje ir kitoje video medžiagoje esančius kadrus tarpusavyje.

Daug profesionalių video kamerų palaiko sinchronizuotą SMPTE laiko kodą ir Apple išradime šis failo meta duomenyse išsaugotas kodas naudojamas kadrų susiejimui tarpusavyje.

Patento aprašyme taip pat daug dėmesio skiriama redagavimo tipams, kadrų karpymams, perėjimams iš vieno epizodo į kitą ir t.t.

Apple pro lygio video redagavimo aplikacija Final Cut Pro neturi 3D redagavimo palaikymo, tačiau jį galima įdiegti kitų kompanijų sukurtų aplikacijos įskiepių pagalba. Dvi kitos populiariausios video redagavimo aplikacijos Adobe Premiere su After Effects ir Sony Vegas Pro iš karto palaiko trimačių vaizdų redagavimą.

Nėra aišku ar Apple šią galimybę pristatys ateityje pasirodysiančiose Final Cut Pro X versijose atskirai ar kaip atnaujinimą, nes vartotojų susidomėjimas 3D filmais yra nedidelis.

Apple stereoskopinių vaizdų redagavimo patentas pirmą kartą buvo pateiktas 2010 metais ir jo autorius yra Jeff Roenning.

Kitas šiandien užregistruotas Apple patentas yra susijęs su mobiliems įrenginiams skirtos programinės įrangos patobulinimais.

Apple patente numeris 8,631,358 aprašoma kaip mobiliems įrenginiams skirta operacinė sistema elgiasi ar reaguoja į vartotojo komandas (prisilietimus) priklausomai nuo to ar vartotojas juda ir net nuo to kokiu greičiu jis juda.

Apple išrasta sistema naudoja jutiklius (akselerometrą ir giroskopą) esančius telefone, gebančius nustatyti ar įrenginio vartotojas juda. Operacinė sistema gali skirtingai reaguoti priklausomai nuo to ar vartotojas eina ar bėga ir net skirtingai reaguoti kintant įrenginio pasvirimo kampui (kaip įrenginys laikomas).

Patente aprašomas būdas, kaip tokia sistema gali padidinti tam tikrus vartotojo sąsajos elementus bei praplėsti lietimui jautrias zonas ar išryškinti tam tikras ekrano zonas. Sistema taip pat gali reaguoti į vibracijas ir tokiu būdu kompensuoti vaizdo drevėjimą, kuris palengvintų naudojimąsi įrenginiu bėgant.

Apple iOS prisitaikymo prie judesio patentas

Šis patentas jau senokai (2007) pateiktas JAV patentų ir prekinių ženklų biurui, tačiau jo įgyvendinimas gali būti ilgas procesas nes jis susijęs su daug sistemos ir vartotojo sąsajos elementų tarpusavio suderinamumu ir gali tekti gerokai paplušėti Apple inžinieriams kol jo įgyvendinimas taps realiai funkcionaliu ir naudingu ne tik Apple bet ir kitų programėlių kūrėjų produktuose.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų