Apple ir Samsung patentų byloje JAV ITC sprendimas palankus Apple

Temos: Apple, Samsung, Teisė

Penktadienį JAV Tarptautinės prekybos komisija (ITC - International Trade Commission) paskelbė galutinį sprendimą byloje prasidėjusioje 2011 metų liepos mėnesį, kurioje Apple kaltino Pietų Korėjos kompaniją Samsung pažeidus eilę jos patentų.

ITC sprendimu Samsung pažeidė du Apple patentus:

  • JAV patentą Nr. 7,479,949 vartotojo grafinės aplinkos komandų supratimą įrenginiuose su lietimui jautriais ekranais (Apple šį patentą linkusi vadinti „Steve Jobs patentu“). Šis patentas nusako principą kai įrenginys supranta kai ekranas liečiamas vienu ar keliais pirštais arba vienas ar keli pirštai atlieka tam tikrą veiksmą.
  • JAV patentą Nr. 7,912,501, kuriuo užpatentuotas principas kai įrenginys supranta kada į jį yra pajungiamos ausinės.

Draudimas importuoti ir prekiauti tam tikrais senesniais Samsung įrenginiais JAV teritorijoje įsigalios po 60-ties dienų, per kurias JAV Prezidentas turi peržiūrėti šį sprendimą. Nors ITC dokumentas nemini konkrečių Samsung modelių, bet panašu, kad tai apims nemažą Pietų Korėjos kompanijos telefonų ir planšetinių kompiuterių modelių kiekį.

FOSS patentai, tokio tipo bylose turi vieną esminį privalumą, kuris išskiria juos iš kitų patentų - jie nėra laikomi industrijos standartais ir todėl jiems netaikomos FRAND (angl. Fair, Reasonable, and Non-Discriminatory. liet. Sąžiningomis, Pagrįstomis ir Nediskriminuojančiomis) licencijavimo sąlygos. Patentai, kuriuos pažeidus Samsung apkaltino Apple - apibrėžiami FRAND licencijavimo sąlygomis, nes laikomi industrijos standartais.

„Šios dienos sprendimu, ITC prisijungė prie kitų pasaulio teismų: Japonijos, Korėjos, Vokietijos, Olandijos ir Kalifornijos, kurie gina inovacijas ir nepateisina aklo Samsung kompanijos vykdomo Apple produktų kopijavimo“, - sakė Apple atstovas. „Tikrų inovacijų saugojimas tai yra pirminė patentų sistemos funkcija“.

Samsung kompanijos atstovas sakė, kad kompanija nusivylusi tokiu ITC sprendimu, bet džiaugiasi, kad Apple nustojo naudoti savo dizaino patentus siekdama monopolisto teisių naudoti „kvadratus ir suapvalintus kampus“.

Apple ir Samsung susikovę ir eilėje kitus nesutarimus sprendžiančių teismų, tame tarpe ir lapkričio mėnesį būsiantis teismas kuriame bus peržiūrėta suma, kurią Samsung turi sumokėti daugiau nei 1 milijardą JAV dolerių Apple, bet vėliau ta suma buvo įvairiai koreguojama.

ITC sprendimas Apple ir Samsung byloje

Šaltinis: Foss Patents

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų