Ar iPad gali pakeisti kompiuterį?

Temos: iPad, Mac
iPad ir MacBook Pro

Kai 2011 metais „Apple“ pristatė iOS 5 ir pranešė apie naują „PC-free“ erą iOS įrenginiams, galėjo atrodyti, kad kompiuterio nereikia ne tik duomenų sinchronizavimui, bet „iPad“ gali pilnai jį atstoti.

Nuo iOS 5 versijos, visas sinchronizavimo ar „backup“ procesas gali būti vykdomas per Wi-Fi, tereikia šią funkciją įjungti. Kairėje pusėje iTunes įjungta sinchronizacija per Wi-Fi, dešinėje iPhone - pasiruošęs sinchronizacijai Jei iTunes nemato iOS įrenginio, skaitykite „iOS Wi-Fi sinchronizacija. Neveikia?“

Dabar kai nebereikia „iOS“ įrenginio jungti prie „Mac“ ir netgi nereikia „Mac“ visai, kad sinchronizuoti duomenis, iškyla klausimas:

Ar kompiuteris reikalingas, jei turi „iPad“?

Į šį klausimą yra du, prieštaraujantys vienas kitam, atsakymai.

Iš karto, prieš išsakydamas savo nuomonę, norėčiau paminėti, kad save priskirčiau prie naudotojų keliančių specifinius reikalavimus kompiuterinei technikai.

Ne

Yra visa eilė „iPad“ naudotojų, kurie retai prisėda prie savo kompiuterių, nes kompiuteris jų poreikiams yra ir per galingas, ir per sunkus ir daugelio jo funkcijų jie paprasčiausiai neišnaudoja. Jiems reikalingas įrenginys pasinaudoti elektroniniu paštu, panaršyti Internete ir dar keliems susijusiems veiksmams atlikti. Turint „iPad“ su 3G ryšiu, namie galima net atsisakyti Interneto/Wi-Fi paslaugų, nors tokių naudotojų yra mažuma.

Net ir visoje eilėje profesijų taip pat nebūtinas kompiuteris ir „iPad“ gali pilnai patenkinti, nekilnojamo turto agentų, ar net gydytojų profesinius poreikius. Nekilnojamo turto agentui, norint parodyti nuotraukas klientui, „iPad“ yra kur kas patogesnis nei kompiuteris - juo patogiai galima naudotis ir stovint, paprasčiau pasukti ar net perduoti į rankas. Prisilietimui jautrus ekranas ir į natūralius veiksmus liečiant ekraną reaguojančios aplikacijos nereikalauja specialių žinių ar pasiruošimo. Ligoninėse, naudojantis „iPad“ paprasčiau vaizdinę medžiagą parodyti pacientui, ar pasinaudoti internetu ar vidiniu ligoninės tinklu, kad greitai - einant koridoriumi, surasti reikiamą informaciją. Tiesa, didesnei daliai Lietuvos gydymo įstaigų dar reikėtų gerokai padirbėti idant pasiekti tokį technologinį lygį, ir nors vienos yra geriau kompiuterizuotos ir technologijos įdiegtos jose tikrai padeda tiek gydytojams tiek pacientams, kitose technologijos tokiame lygyje, kad nejučiomis nustembi, kad ten apskritai yra elektra, kaip pavyzdžiui Lazdynų ligoninės priimamojo vaizdas, mane nubloškė į gilius „viduramžius“, tiek naudojama kompiuterine technika, tiek personalo gebėjimu ja naudotis, tiek jos galimybių išnaudojimu.

Taip

Žmonių kategorijai, kuriai „iPad“ neatstotų kompiuterio aš priskirčiau ir save. Daug žmonių turi tiek „Mac“, tiek ir „iPad“ ir naudoja juos lygiaverčiai, pagal paskirtį ir optimaliai išnaudodami kiekvieno jų galimybes. Aš neturiu „iPad“, nes jo galimybės mano poreikių nepatenkintų, nors yra situacijų, kuriose aš galėčiau pilnai apsieiti tik su „iPad“ (pavyzdžiui šio teksto rašymui). Tačiau, kai man reikia mobilumo, aš pasiimu „MacBook Pro“, ir nors jis nėra mažas - 17“, tačiau man nesudaro sunkumų nešiotis jį su savimi, o namie, aš naudoju daug galingesnį „Mac Pro“, nes jis patenkina visus mano kompiuterinius poreikius. Pirkti „iPad“ tik tam, kad kartais pasiimti su savimi einant į miestą, jei aš žinau, kad man nereikės atlikti jokių sudėtingesnių veiksmų - aš nematau tikslo. Kitas „iPad“ „neprivalumas“ - jo blizgus ekranas. Mano MacBook Pro - neblizgiu ekranu (kurį beje iš „Apple“ reikia užsakyti specialiu užsakymu) man nesukelia nepatogumų juo naudojantis bet kokioje aplinkoje, tuo tarpu, dažnai pastebiu, kaip „Mac“ (ir net tik) blizgiais ekranais ar „iPad“ naudotojai, saulėtą dieną sukinėjasi kaip vėtrungės vėjyje ieškodami padėties kurioje jų ekranai nebeatspindės jų veidų ar aplinkos ir parodys tai, ko tikimasi.

Man nepatinka, kad „iPad“ neturi galimybės pajungti išorinius diskus ir padaryti duomenų kopijas juose. Žinoma, galima naudotis iCloud ar kitomis duomenų saugojimo debesyse paslaugomis, tačiau daryti atsargines duomenų kopijas juose gali būti brangu (pvz. daryti 128GB „iPad“ „inkrementines“ atsargines duomenų kopijas ), o kai kuriais atvejais nepatogu arba paprasčiausiai neįmanoma. Paskutiniu metu ilgapirščiai įniko gvelbti „Apple“ produktus su didesniu uolumu ir praradus brangų pagalbininką, kartu prarasti ir duomenis jame - būtų išties skaudu.

Nors „Apple“ ir mini „iCloud“ kaip „iPad“ backup galimybę, bet pripažįsta kad iCloud labiausiai tinka naudotojams, kurie retai sinchronizuoja „iPad“ su Mac’u arba apskritai neturi Mac kompiuterio. Kitiems, „Apple“ vis tik rekomenduoja atsarginių duomenų kopijų saugojimui naudoti Mac. Muzika, kurios nepirkote iš „iTunes Store“ ir jei nesate „iTunes Match“ klientas - nebus išsaugota ar pasiekiama per „iCloud“.

Nors „iCloud“ išsaugo pakankamai daug duomenų, tačiau tikra atsarginė duomenų kopija turi suteikti galimybę vykdyti paiešką tuose duomenyse ir atstatyti tik tam tikrus duomenis, ir jei per klaidą ištrynėte failą „iPad“ - nėra galimybės jo atstatyti iš „iCloud“.

Prie „Mac“ kompiuterio galima pajungti išorinius diskus, o „Mac Pro“ atveju jų net 6 turėti pačiame kompiuteryje ir daryti atsargines kopijas bei saugoti terabaitus muzikos, video, dokumentų ar nuotraukų - „iPad“ to neleidžia ir net nėra paprasto būdo prie tų, „Mac“ saugomų, failų prieiti iš „iPad“. Kitos paslaugų debesyse tarnybos taip pat ne išeitis, nes pvz 200GB duomenų planas „Dropbox“ metams kainuotų virš 500 LTL, o 500GB virš 1300 LTL, o tai kur kas daugiau nei aš būčiau linkęs mokėti.

Nors rašyti tekstą „iPad“ įmanoma, tačiau jei teksto daug, arba tekstiniame dokumente naudojamas formatuotas tekstas ir paveiksliukai - „iPad“ naudotis tampa nepatogu: per mažas ekranas, kurio didelę dalį užima klaviatūra, norint peržvelgti nors ir neseniai rašytą teksto dalį tenka vaizdą slankioti aukštyn ir žemyn. Žinoma, galima pajungti išorinę klaviatūrą, kaip kad „Zagg Folio“ ar Logitech’o „Ultrathin Keyboard Cover“ ir tokiu būdu „išlošti“ daugiau vietos ekrane bei patogiau rašyti tekstą, bet ar tokiu atveju ne paprasčiau būtų nešiotis vieną „MacBook Pro“ ar „Air“ kompiuterį, nei „iPad“ ir klaviatūrą - du atskirus įrenginius. Naudotis tokiomis programomis kaip „Google Docs“ ar Office 365 nėra patogu taip pat ir norint jomis naudotis - būtinas internetas. Galima įsidiegti „Apple“ „Pages“ versiją skirtą „iPad“, „Mac OS X“ „Pages“ man labiau patinka nei „Microsoft Word“, bet neturint „Mac“ kompiuterio ir praradus „iPad“ iš iPad’e Pages parašytų dokumentų - „naudos kaip iš ožio pieno“.

Yra visa eilė įrenginių leidžiančių per Wi-Fi pajungti iPad: Hyper kompanijos „iUSBport“, Kanex’o „meDrive“, Seagate „Wireless Plus“ Connected Data „Transporter“. Šie įrenginiai įdomūs ir kiekvienas jų turi savo privalumų, tačiau jie negali būti naudojami kaip pilnaverčiai įrenginiai skirti atsarginių „iPad“ duomenų kopijų saugojimui, nes nėra galimybės juose išsaugoti naudotojo sukurtų failų. Taip pat „iPad“ su šiais įrenginiais bendrauti gali tik per specialią programėlę, o tai reiškia, kad nebus galimybės atidaryti juose saugomų failų ar iš kitų „iPad“ aplikacijų tuose įrenginiuose failus išsaugoti.

Tai yra pagrindiniai „iPad“ trūkumai, kurie, mano galva, neleidžia „iPad“ pilnai pakeisti mano nešiojamo kompiuterio. Yra visa eilė ir kitų trūkumų, kaip kad jungčių ribojimas - galima pajungti tik vieną laidinį įrenginį prie „iPad“, ir net naudojantis „Camera Connection Kit“ yra apribojimai ką galima pajungti; Nėra galimybės vienu metu ekrane matyti dviejų skirtingų aplikacijų langus. Tačiau, kaip minėjau pradžioje yra visa eilė naudotojų, kuriems „iPad“ gali pilnai atstoti kompiuterį.

Belieka tikėtis, kad „Apple“ ištobulins „iPad“ ir „iOS“ tiek, kad tai atstoti kompiuterį galės daugumai.

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų