Ar Apple iš tiesų tikrina savo darbuotojų lojalumą?

Tema: Apple
Savo naujuosius produktų planus akylai sauganti Apple iš karto nepasitiki ir savo naujaisiais darbuotojais.

Knygos „Inside Apple“ autorius, vienas geriausių pasaulyje technologijų apžvalgininkų Adam Lashinsky, remdamasis buvusių ir esamų Apple darbuotojų pasakojimais, rašo, kad naują darbuotoją Apple kurį laiką testuoja tikrindama jo lojalumą. Iš pat pradžių, naujo kompanijos darbuotojo Apple neprileidžia prie tikrų produktų. Vienas Apple inžinierius pasakojo, kad nežinojo su kuo turės dirbti iki pirmosios darbo dienos, o vėliau paaiškėjo, kad kurį laiką dirbo su produktais, kurių Apple neplanuoja niekada paleisti į gamybą. Jo kolega pasakojo, kad su tokiais „feikais“ jam teko dirbti devynis mėnesius iki jis įgavo kompanijos pasitikėjimą ir jis buvo prileistas prie tikrų produktų. Tokiu būdu Apple tikrina, ar naujasis darbuotojas neišneša kompanijos paslapčių už Apple sienų ir yra pakankamai patikimas, kad jam būtų patikėtos būsimų technologinių stebuklų paslaptys.

Ar tai tiesa?

Daugelis kitų, kalbintų Apple darbuotojų niekada nebuvo girdėję apie tokius eksperimentus ar juose dalyvavę. „Aš labai abejoju, kad Apple švaisto savo resursus ir darbuotojų laiką tokiems dalykams, vietoje to, kad turėtų tiesioginę naudą nešamą“, kalbėjo vienas iš Apple darbuotojų. Tam gal net nėra poreikio, nes Apple kompanijos vidinė struktūra ir kūrybos procesas sureguliuotas taip, kad didelė dalis darbuotojų net nežino prie kokio gaminio projekto jie dirba, nes dirba jie tik su tam tikra funkcine X prietaiso dalimi ir pilną supratimą kas tai bus Apple turi tik išrinktieji. Jei Apple įtaria kokį nors darbuotoją, kad jis gali būti gandų šaltinis - jis tuojau pat atleidžiamas. Jei įtariama, kad tas gandų šaltinis yra Cupertino - į darbą ateina „Vyrukai juodais drabužiais“, kaip taisyklė praeityje dirbę sukarintose struktūrose, CŽA ar FTB. Kai dirba šie „vyrukai“, įtariamų barų darbuotojai gali palikti savo darbo vietas tik po to, kai bus patikrintos jų darbo vietos ir padarytos kompiuterių disko kopijos.

Nors tai atrodo ir bauginančiai, tačiau anot Apple darbuotojų taip nenutinka labai dažnai - gal kokį kartą į porą metų. Tačiau toks incidentas priverčia pakeisti nuomonę tų, kurie jau planavo kam nors ką nors už kažkiek pašnibždėti.

Panašu, kad tie netikri produktai greičiausia bus eksperimentiniai Apple projektai, kurie vėliau dėl vienų ar kitų priežasčių paprasčiausiai atšaukiami. Nėra paslaptis, kad Apple kuria ir planuoja kur kas daugiau nei mes išvystame ar sužinome. Apple projektų kelias ilgas. Apple idealiai nušlifuoja kiekvieną tiek matomą, tiek ir nematomą gaminio dalį, jo veikimo funkciją ir testuoja įvairiomis sąlygomis, ir jei kurioje nors vietoje kyla abejonių projektas gali būti stabdomas, atšaukiamas ar pratęsiamas neribotam laikui. Pavyzdžiui iPad buvo sukurtas dar iki iPhone, tačiau pasaulį išvydo trimis metais vėliau - iPhone viešai pristatytas 2007 birželį, iPad 2010 balandį).

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų