Taivanyje Apple nubausta 670 000 JAV dolerių bauda

Temos: Apple, Teisė

Dar viena istorija parodanti su kokiomis problemomis susiduria globalios kompanijos vystančios veiklą skirtingose pasaulio šalyse ir kontinentuose ir tai, kad dalykai toleruotini ar priimtini vienose valstybėse, gali būti nelegalūs kitose.

Šį kartą Apple nusikaltimas buvo nurodyti kokia turi būti iPhone pardavimo kaina. Turint omenyje, kad iPhone distribucijos teises Apple pardavė kitoms vietinėms Taivanio kompanijoms, daryti spaudimą ir nurodinėti kokia turi būti produkto pardavimo kaina yra pažeidimas.

Taivanio sąžiningos prekybos komisija pranešė , kad: „Apple Inc. buvo nubausta 20-ties milijonų naujų Taivanio dolerių bauda (apie 1,7 mln. LTL) ir gavo nurodymą nesikišti į vietinių mobilių operatorių ir telefonų pardavėjų, prekiaujančių iPhone, kainų politiką“.

„Apple gali paduoti sprendimą apeliacijai, tačiau jei ji nepaklus komisijos nurodymams - bauda, kurią kompanijai teks sumokėti gali šoktelėti iki 50 milijonų NT$.“

„Buvo nustatyta, kad Kupertino įsikūrusi kompanija pažeidė 18-tą Taivanio sąžiningos prekybos aktą nurodydama trims pagrindiniams paslaugos tiekėjams kokia turi būti iPhone pardavimo kaina. Apple taip pat nurodė Chunghwa Telecom, Far Eastone Telecommunication Co. ir Taiwan Mobile Co. suvienodinti kainas. JAV kompiuterių kompanija, po to kai pardavė distribucijos teises neturi teisės nurodinėti kainų politikos“, - sakoma komisijos išvadoje.

Tai ką Apple norėjo padaryti Taivanyje yra visiškai suprantama: iPhone yra aukščiausios klasės produktas ir kompanija nori, kad jo pardavimo kaina būtų atitinkama. Tai yra dalis kompanijos savo vardo apsaugos politikos modelio.

Tiesa, platintojai Apple moka tą pačią kainą, nepriklausomai nuo to už kiek jie tuos produktus parduoda ir Taivanio sąžiningos prekybos komisijos sprendimas atrodo visiškai logiškas ir Apple turėtų nerūpėti ar tos kompanijos įsivels į tarpusavio kainų karą ar ne. Tačiau yra ilgalaikiai dalykai, tokie kaip iPhone pozicionavimas rinkoje. Tim Cook yra pasakęs, kad Apple visai nedomina didesnės rinkos dalies užkariavimas. Jiems yra svarbu, kad jų produktai būtų labiausiai vertinami rinkoje.

Tačiau, kaip matome, ta pati taktika gali netikti visoms pasaulio šalims. Europoje tai vadinama pardavimo kainų reguliavimu ir tam tikrais, specialiais atvejais gali būti tiek pat nelegalu, kaip ir Taivanyje. Kad negalima taikyti vienos politikos visose pasaulio šalyse Apple žino ir iš teismų dėl iPhone gamintojos pažeidimų susijusių su įrenginių garantijos sąlygų taikymu Europos erdvėje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų