Kodėl Mac’as sulėtėjo

lėtas kompiuteris

Kartais taip nutinka, kad pastebite, jog po kurio laiko ne vieną tūkstantį kainavęs kompiuteris ima dirbti lėčiau. Nebūtina iš karto pulti rašyti skelbimo pardavimų skiltyje ir dairytis naujo technologijų stebuklo. Gali užtekti tik „apsišluoti“ kompiuteryje ar padarius kelis pakeitimus vėl džiaugtis atgijusiu pagalbininku.

Žinoma, sąvoka „lėtas“ labai sąlyginė, ir po to kai padirbėjote prie kolegos „skraidančio“ Mac Pro prisėdote prie savo MacBook’o jaučiatės lyg važiuotumėte „užtraukę rankinį“ dar nereiškia, kad MacBook’as veikia blogai, tai tiesiog skirtingų „kalibrų“ kompiuteriai. Nors čia rašau apie Mac kompiuterius, tačiau daugelis žemiau paminėtų taisyklių tinka ir kitų operacinių sistemų „varomiems“ kompiuteriams.

Kodėl lėtas?

Kompiuterio sulėtėjimą gali lemti visa eilė faktorių. Žemiau panagrinėsiu galimas sulėtėjimo priežastis ir aptarsiu galimus tų problemų sprendimus.

Kešvimas (Caching)

Viena dažniausiai pasitaikančių yra ta, kad prisikaupia visokiausių nereikalingų „šiukšlių“ kurios vienaip ar kitaip įtakoja kompiuterio darbo efektyvumą. Failai kešuojami tam, kad kompiuteris greičiau pateiktų informaciją. Pavyzdžiui naršant internete, kompiuterio diske išsaugomi paveiksliukai ir puslapių turinys, todėl kitą kartą kreipiantis į tą puslapį naršyklė sutikrina ar puslapyje yra pasikeitimų ir jei jų nėra - atidaro puslapio kopiją išsaugotą kompiuteryje, o tai kur kas greičiau nei siųsti vėl visą puslapio turinį iš interneto. Failus kešuoja ne tik Interneto naršyklės, taip elgiasi visa eilė programų. Mac OS X kešo failai saugomi ~/Library/Caches aplanke. Norėdami pažiūrėti kiek vietos užima sukešuoti failai jūsų Mac’e - Iš Finder meniu pasirinkite Go > Go To Folder arba pasinaudokite klavišų kombinacija Cmd-Shift-G, atsidariusiame lange įveskite ~/Library ir spauskite „Go“. Atsidariusiame lange su aplankais suraskite aplanką Caches ir ant jo paspaudę dešinį pelės klavišą pasirinkite „Get Info“ arba tiesiog Cmd-i. Daugiau apie klavišų kombinacijas skaitykite: „Klavišų kombinacijos“.

Kompiuterio „geležies“ pajėgumai

Su laiku programų keliami reikalavimai kompiuteriui vis auga, tuo tarpu kompiuteris su laiku netampa stipresnis. Pavyzdžiui, jei atnaujinote kompiuterio OS X versiją iš Lion į Mountain Lion, gali būti, kad pastebėjote, kad jis tapo šiek tiek lėtesnis, nes Mountain Lion kelia aukštesnius reikalavimus sistemai. Tačiau, jei Mountain Lion įrašėte „švariai“, gali būti, kad jūsų pastebėjimo rezultatas bus priešingas, nes „švariai“ įrašytoje sistemoje dar nespėjo prisikaupti begalė failų.

Daugiau laisvos vietos diske

Pilnas kietasis diskas gali ne tik būti kompiuterio sulėtėjimo priežastis, reikiamos laisvos vietos kiekio diske nebuvimas gali iššaukti ir kitus šalutinius reiškinius. Kai aplikacijai reikia daugiau RAM, nei kompiuteryje yra laisvos - ji naudoja kitą diską kaip „laikinąją atmintį“ („swap“ arba „scratch“ diską), tačiau jei kietasis diskas pilnas, programa gali užlūžti parodžiusi „Out of memory“ klaidą. Photoshop’as vienas iš geresnių pavyzdžių programos, kuri intensyviai naudoja kietąjį diską kaip laikiną atmintį. OS X Mac diskas beveik užpildytas

  1. Paprasčiausias būdas atlaisvinti šiek tiek vietos kietajame diske yra ištrinti kai kuriuos aplankus ar failus juose. Vienas iš pirmųjų aplankų, kur reikėtų ieškoti ką ištrinti būtų „Downloads“ aplankas. Su laiku šiame aplanke, deramai jo neprižiūrint, gali susikaupti nenusakoma galybė failų.
  2. Jei ištrynus failus „Downloads“ aplanke vietos dar nepakanka - nueikite į ~Library/Cachses aplanką, surūšiuokite aplankus pagal dydį ir ištrinkite užimančius daugiausia vietos. P.S. Kai kurios aplikacijos leidžia kontroliuoti jų Cachse dydį arba ten prisikaupusios failus, jai priklausančius failus, išvalyti per programos nustatymus.
  3. Patikrinkite aplankus kur laikote muziką ar video medžiagą, gal rasite jau seniai pažiūrėtus ir nereikalingus filmus.
  4. Pagalvokite, kur dar galite laikyti failus, kurių jau nebereikia.
  5. Pasinaudokite programomis leidžiančiomis pažiūrėti, kokie duomenys diske užima daugiausiai vietos (DiskWave, DaisyDisk ar panašiomis. Nerekomenduočiau: MacKeeper ar CleamMyMac, nes jos gali sukelti daugiau problemų nei atnešti naudos, ypač nepatyrusiam vartotojui).
  6. Perkelkite failus, kuriuos naudojate retai į išorinį diską.
  7. Nešiojamuose MacBook kompiuteriuose, kuriuose atsarginėms duomenų kopijoms kurti naudojama Time Machine - kai nepajungtas išorinis Time Machine diskas - kopijos daromos vidiniame kompiuterio diske. Ir nors šios kopijos turi žemesnį prioritetą sistemoje ir kai OS X prireikia daugiau disko vietos - jos ištrinamos, tačiau trynimo procesas ir kova dėl vietos kompiuteriui greičio neprideda. Kaip sužinoti ar jūsų MacBook tokios Time Machine kopijos sukurtos ir kaip nurodyti OS X jų nekurti skaitykite: „Kaip išjungti Time Machine duomenų saugojimą vidiniame diske?“
  8. Daugybė failų ir aplankų ant darbastalio (Desktop) taip pat gali įtakoti kompiuterio darbo greitį. Jei tikrai negalite gyventi be nei vieno failo ant darbastalio (aš galiu ir ten atsiduria failai tik labai trumpam laikotarpiui porai valandų - ilgiausia), tada pasistenkite bent sudėti tuos failus į aplankus.

Kuo pilnesnis kietasis diskas, tuo lėčiau veikianti disko vieta naudojama (ši taisyklė negalioja jei naudojamas SSD tipo diskas). Rekomenduočiau, optimaliam kompiuterio darbui palaikyti, prižiūrėti diską, kad jame būtų ne mažiau kaip 20% laisvos vietos. Kompiuteris diską naudoja swap failams (virtualiai atminčiai) - kai RAM nebeužtenka, sukuriamas „swap“ failas, kuris naudojamas kaip laikina atmintis. OS X į „swap“ failą perkelia neintensyviai naudojamų programų užimamą RAM turinį. Kadangi diskas daug lėtesnis už RAM, tai programos dirbančios su virtualia atmintimi (tos kurioms neužtenka RAM) dirbs lėčiau. Daugiau apie virtualią atmintį skaitykite „Mac VRAM - kas tai?“. Papildomai disko vieta naudojama ir „sleep image“ - virtualus diskas kur surašomas atminties RAM turinys prieš kompiuteriui užmiegant, kad pažadinus kompiuterį galėtumėte darbą toliau tęsti ten kur baigėte. Kas yra „sleep image“, kaip miega Mac kompiuteriai ir kaip pritaikyti savo kompiuteriui tinkamiausią miegojimo tipą skaitykite: „Mac miegojimo būdai“.

Atminkite, kad pasiųsti failus į šiukšliadėžę negana - šiukšliadėžę reikia ištuštinti.

Kartais lėto duomenų skaitymo iš disko greičio priežastis, gali būti didelė failų fragmentacija. Nors OS X puikiai tvarkosi su failais ir fragmentacijos problemų, tokių kaip Windows Mac'e nėra, tačiau tam tikrais atvejais ir Mac kompiuteriuose norint optimizuoti duomenų iš disko skaitymo greitį patartina jį defragmentuoti. Pats patogiausias ir greičiausias disko defragmentavimo būdas yra - duomenų atstatymas iš klono. Apie tai kaip sukurti disko kloną, skaitytkite: „Klonavimas kaip duomenų saugojimo (backup) strategija“.

Kitasis diskas

Didesnės talpos kietieji diskai, paprastai, būna greitesni už tiek pat apsisukimų per minutę (RPM) turinčius mažesnės talpos diskus. Todėl jei yra galimybė pasikeisti kietąjį diską į didesnės talpos - tai ne tik suteiktų daugiau vietos failams kompiuteryje, bet ir pačiam kompiuteriui leistų dirbti greičiau, nes swap failai „gyventų“ greitesnėje disko vietoje.

Tačiau, vertėtų apsvarstyti ir galimybė įsigyti SSD (Solid State Disk) diską. Jų kainos sparčiai krenta, nors dar ir gerokai lenkia paprastų kietųjų kompiuterinių diskų kainas.

SSD privalumai ir trūkumai

OWC SSD Didžiausias SSD diskų privalumas yra greitis - SSD diskai yra daug greitesni už kietuosius diskus. Kitas privalumas yra energijos suvartojimas. Kadangi SSD diskai neturi mechaninių judančių dalių jie sunaudoja daug mažiau energijos ir todėl naudojant juos MacBook kompiuteriuose (ar bet kokiuose nešiojamuose) baterija laikys ilgiau. Trečias privalumas yra, kad nejudančių dalių nebuvimas SSD diskuose padaro juos mažiau jautrius fiziniams sukrėtimams, kurie gali kietųjų diskų atveju sugadinti duomenis ar net visą diską.

Ko gero didžiausias SSD diskų trūkumas yra jų kaina. Nežiūrint to, kad jie pinga, jų kaina lyginant su paprastais kompiuterių kietaisiais diskais išlieka gana aukšta. Palyginimui, šiuo metu 240GB SSD 6G OWC kompanijos diskas kainuoja 495 JAV dolerius, o 3 TB Tochiba kietojo disko kaina 160 JAV dolerių.

Konfigūruojame OS X greitesniam darbui

Vienas iš „užknisančių“ dalykų OS X tas, kad Apple stengiasi būti visiems gera, ir nors tai skamba visai neblogai, kai kurios to „gerumo“ apraiškos gali lėtinti kompiuterio darbą - pvz. „Game Center“. Jei nenaudojate Mac žaidimams, kam tas „Game Center“? Deja, OS X neleidžia jo išinstaliuoti, tiesa - jas galima atjungti.

Automatiškai startuojančios programos

OS X leidžia nurodyti, kurios aplikacijos startuos įjungus kompiuterį ir prisijungus prie tam tikro kompiuterio vartotojo sąskaitos. Tačiau yra visa eilė aplikacijų, kurios susireikšmina ir patalpina save į automatiškai startuojančiųjų sąrašą. Todėl yra naudinga peržvelgti šį sąrašą, ypač jei ką nors daugiau diegėte į kompiuterį.

Atjunkime nereikalingas automatiškai startuojančias aplikacijas
  1. Atidarymime „System preferences“ ir pažymėkime „Users and Groups“
  2. Pažymėkite vartotoją ir dešinėje lango pusėje nuspauskite „Login items“ Vartotojai ir Grupės - automatiškai pasileidžiančios aplikacijos
  3. Jei sąraše matomatote aplikacijas, kurios nebūtinos, kad automatiškai pasileistų startuojant kompiuteriui - pažymėkite jas ir apačioje spauskite - simbolį.

OS X taip pat įdeda automatiškai pasileidžiančias aplikacijas, jei norite peržvelgti kokios tai aplikacijos: 1. Iš Finder meniu pasirinkite Go > Go To Folder arba pasinaudokite klavišų kombinacija Cmd-Shift-G, atsidariusiame lange įveskite /Library/StartupItems ir spauskite „Go“. 2. Kiekvienas aplankas atstovauja aplikaciją ar procesą, kuris automatiškai pasileidžia kompiuteriui startuojant - pažymėkite nereikalingą ir ištrinkite.

Pastaba: jei nesate tikri koks procesas ar aplikacija startuoja iš to aplanko geriau palikite jį ramybėje, nes ten gali būti OS X ar kitos aplikacijos sklandžiam veikimui reikalingų procesų.

Atjunkime nenaudojamas paslaugas

Jei nenaudojate OS X Mountain Lion „Notification Center“ - atjinkite jį: 1. Paleiskite Terminal’ą (arba „Spotlight“ paieškos lauke įvedę Terminal, arba iš Applications/Utilities aplanko) 2. Terminalo lange įrašykite:

launchctl unload -w /System/Library/LaunchAgents/com.apple.notificationcenterui.plist
3. Išjunkite „Notification Center“ terminale įvedę komandą:
killall NotificationCenter

Pastaba: Jei pamatysite pranešimą, kad nėra tokio proceso - nesiįjaudinkite, viskas tvarkoje.

Tuojau po šių veiksmų atlikimo, pastebėsite, kad „Notification Center“ ikona išnyko. Jei norite, vėl įjungti „Notification Center“: 1. Terminal’e įveskite šią koandą:

launchctl load -w /System/Library/LaunchAgents/com.apple.notificationcenterui.plist
2. Iš Finder meniu pasirinkite Go > Go To Folder arba pasinaudokite klavišų kombinacija Cmd-Shift-G, atsidariusiame lange įveskite /System/Library/CoreServices/ ir spauskite „Go“. 3. Suraskite atsidariusiame Finder’io lange „Notification Center“ ir porą kartų spragtelėjus pele jį aktyvuosite.

Kita nenaudojama paslauga gali būti „Dashboard“. Kaip ją atjungti skaitykite: „Išjungiame Dashboard“.

Optimizuokime tinklo nustatymus

OS X pagal nutylėjimą optimizuoja tinklo nustatymus ir čia nelabai ką galite pakeisti. Tačiau, galite pabandyti optimizuoti DNS nustatymus (DNS - Domain Name Service) paverčiantis IP adresus (pvz. 192.168.1.114) į vardus, kokius vedame interneto naršyklės adresų lauke. Jei nieko nekeitėte maršrutizatoriaus nustatymuose, jūsų kompiuteris gavo DNS serverio adresą, kurį jam suteikė Interneto paslaugų tiekėjas. Kartais šis DNS serveris gali būti lėtas, o kartais ir nesaugus. Daugumoje atveju arčiau esantys serveriai į užklausas atsako greičiau, tačiau eksperimento dėlei galite pabandyti, kaip pasikeis kompiuterio darbo greitis, jei naudosite Google DNS serverių adresus.

  1. Atidarykite „System Preferences“ ir spragtelėkite ant „Networks“
  2. Paspauskite ant „Advanced“ mygtuko (lango apačioje-dešinėje)
  3. DNS skirsnyje ištrinkite visus ten esančius įrašus (pažymėdami įrašą ir paspausdami ant - simbolio)
  4. Paspauskite + ir įrašykite 8.8.8.8 ir dar kartą paspaudę + įrašykite 8.8.4.4 DNS nustatymai

RAM

RAM (Random Access Memory) yra viena svarbiausių kompiuterio darbo efektyvumą užtikrinančių dalių. Kuo daugiau atminties kompiuteryje tuo daugiau aplikacijų galite atidaryti be poreikio kompiuteriui naudoti kur kas lėtesnį kietąjį diską kaip laikinąją atmintį skirtą kompensuoti RAM trūkumą. Savaime pridėjus daugiau RAM kompiuteris nepagreitės, jei jo netrūksta. Tarkim, jūsų Mac’as turi 16GB RAM ir tiek pilnai pakanka jūsų naudojamoms aplikacijoms. Tokiu atveju pridėjus dar 16GB RAM - kompiuteris nepradės veikti greičiau, tiesiog bus daugiau neišnaudotos atminties. Tačiau, jei turimų 16GB RAM jūsų aplikacijoms buvo mažai, tai papildoma RAM tikrai pagreitins kompiuterio darbą.

Kaip sužinoti ar pridėjus RAM kompiuteris pagreitės?

Norėdami sužinoti kiek RAM trūksta Mac’ui: 1. Atsidarykite programas, kuriomis naudojantis jaučiate, kad kompiuteris veikia labai lėtai ir pradėkite jomis naudotis. Pvz. jei jaučiate, kad kompiuteris „stabdo“ kai konvertuojate video medžiagą - atsidarykite video projektą ir pradėkite konvertuoti. 2. Atidarykite „Activity Monitor“ („spotlight“ paieškos lange įrašę Activity Monitor). 3. Apatinėje „Activity Monitor“ lango dalyje paspauskite ant „System Memory“. 4. Pažiūrėkite kokie skaičiai yra prie „Page outs“. Activity Monitor langas Jei „Page outs“ skaičiai yra daugiau nei 15% nuo skaičių esančių šalia „Page ins“ - reikėtų pagalvoti apie papildomo RAM įsigijimą. MB/GB skaičiai prie „Page outs“ gali nurodyti orientacinį skaičių kiek RAM pridėjus kompiuterio našumas padidėtų.

Koks RAM tinka?

Pirmoje eilėje turėtumėte susižinoti ar jūsų Mac kompiuteriui galima įdėti papildomos atminties ir jei taip ar tai sugebėsite padaryti patys. Pvz. 2013 metų 21“ iMac modeliuose, tai padaryti gali būti itin sudėtinga.

Taip pat vertėtų sužinoti kiek maksimaliai RAM palaiko Mac. Kai kuriais atvejais Mac’ai gali palaikyti daugiau RAM, nei kad nurodyta Apple specifijacijoje.

Koks RAM tinka jūsų Mac kompiuteriui pažiūrėti galite paspaudę ant obuolio kairiame viršutiniame ekrano kampe ir pasirinkę iš meniu „About This Mac“. About This Mac

Nepamirškite, kad į MacBook kompiuterius ir Mac Pro ar iMac dedami ne tokie patys RAM moduliai.

Kadangi RAM yra labai svarbi kompiuterio dalis ir nuo to kaip teisingai ji dirbs priklauso ir kompiuterio našumas. Geriausia, kad visi RAM moduliai būtų ir vieno gamintojo ir vienodų tipų (pvz visi 4GB). Kai kuriais atvejais jie turi būti visi vienodi - pvz dedant į Mac Pro kompiuterius 16GB atminties modulius.

Dedant RAM nereikėtų ir persistengti, nes kai kuriais atvejais tai bus tik bereikalingos išlaidos: - Į Mac Pro įdėjus 128GB RAM (8x16GB) reikia turėti omenyje, kad dabartinės Mac OS X versijos galės panaudoti tik 98GB. Tiesa, jei naudojate 64-bitWindows per Bootcamp - tada Windows OS galės panaudoti visus 128GB. Taip pat nereikia pamiršti, kad dedant 16GB RAM modulius visi tame Mac’e įdėti RAM moduliai turi būti 16GB (netinka 1x16GB ir 2x8GB RAM) - Kartais mažiau atminties yra greičiau - Mac Pro 6-Core atveju 3x16GB RAM veiks greičiau, nei kad 4x16GB.

Atlaisviname RAM

Kartais aplikacijos neatlaisvina nereikalingos atminties dalies, net tada kai jos uždaromos. Turint užtektinai atminties tai nėra problema, tačiau jei Mac’e kokie 2GB RAM, tai gali trukdyti našiau dirbti. Pašalinti tokias RAM programų liekanas galima komanda Terminal’e: purge

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų