18-tos 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

18-tos 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Balandžio 27 dieną „The New York Times“ paskelbė išsamų pranešimą apie tai, kad „Apple“„App Store“ išima ar riboja aplikacijas naudojančias panašų į „Screen Time“ funkcionalumą. O balandžio 28 pati „Apple“ paskelbė oficialų pranešimą. Kaip ir ankstesniame, šiame pranešime „Apple“ išreiškia susirūpinimą trečių šalių aplikacijomis leidžiančiomis tėvams kontroliuoti jų atžalų įrenginių naudojimą. „Apple“ manymu jos kelia pavojų vaikų duomenų saugumui ir kompanija negali to leisti. Daugelis tokių aplikacijų yra priklausomos nuo MDM (Mobile Device Management), kurio nėra net pačios „Apple“ sukurtoje „Screen Time“ funkcijoje. MDM technologija suteikia trečioms šalims prieigą prie tų kontroliuojamų įrenginių, jų geolokacijos duomenų, el. pašto paskyrų informacijos, naršymo istorijos ir t.t.
  • „Toyota“ nėra automobilius gaminanti kompanija suskubusi diegti „Car Play“ technologiją savo automobiliuose, tačiau 2018 metų pradžioje pranešė, kad kai kuriuose 2019 metų modeliuose „Car Play“ pradės diegti. Anot „Car and Driver“ pranešimo pirmadienį, „Toyota“ patvirtino, kad 2018 „Toyota Camry“ sedane ir 2018 „Toyota Sienna“ minivene pradėjo diegti ne tik „Car Play“, bet ir „Amazon Alexa“ palaikymą. Senų modelių patobulinimas nėra naujieną automobilių rinkoje. Pernai metais „Mazda“ paskelbė, kad atnaujins kai kuriuos 2014 metų ir naujesnius modelius, kuriuose originaliai nebuvo diegiama „Car Play“ technologija. „Toyota“ taip pat paskelbė, kad „CarPlay“ ir „Amazon Alexa“ taps standartu visuose naujuose 2020 metų „Prius Prime“ linijos automobiliuose.
  • „Apple“ išleido programuotojams skirtų „iOS 12.3“, „watchOS 5.2.1“, „tvOS 12.3“ ir „macOS 10.14.5“ ketvirtas beta versijas.
  • Startavus „Apple Pay“ paslaugai Austrijoje, „Apple“ žada šią paslaugą paleisti ir Olandijoje. Nežinantiems primenu, nors „Apple“ oficialiai nepalaiko „Apple Pay“ Lietuvoje, šia paslauga gali naudotis ir Lietuvos gyventojai.
  • „Facebook“ paskelbė apie planus pakeisti savo socialinio tinklo internetinės svetainės išvaizdą. Anot „Facebook“ naujas svetainės dizainas leis svetainei veikti greičiau, bus patogiau rasti ieškomą informaciją bei patogiau pasiekti dažniau naudojamas svetainės galimybės tokias kaip grupės.
  • „Apple“ išleido 81-ą „Safari Technology Preview“ versiją.
  • Seniau naudojantys „Apple“ įrenginius tikriausiai pamena 2010 metus kai „iPhone 4“ turėjo problemų su ryšiu. Tada Steve Jobs apkaltino „iPhone“ savininkus, kad šie neteisingai laiko telefoną. Panašu su panašia problema dabar susidūrė „Samsung Galaxy Tab S5e“ naudotojai. Kai šis planšetinis kompiuteris laikomas landscape režimu ir ranka yra jį paėmusi už kairio apatinio kampo — dažnai dingsta Wi-Fi ryšys, nes matyt ji blokuoja Wi-Fi signalą. Panašu, kad ši problema negali būti išspręsta programiškai. Įdomu ką šiuo klausimu pasakys „Samsung“, ar jai taip pat bus kalti naudotojai.
  • Kinijos „Huawei“ šių metų pirmąjį ketvirtį aplenkė „Apple“ pagal parduotų išmaniųjų telefonų skaičių ir išstūmė JAV technologijų milžinę iš antrosios vietos išmaniųjų telefonų rinkoje, kurioje tebedominuoja Pietų Korėjos „Samsung“. Išankstiniais tyrimų bendrovės „International Data Corporation“ (IDC) duomenimis, per tris šių metų mėnesius gamintojai visame pasaulyje pardavė iš viso 310,8 mln. išmaniųjų telefonų – 6,6 proc. mažiau negu tuo pat laikotarpiu pernai.
  • „Lietuvos Rytas“ remdamasis „Telia“ duomenimis rašo, kad Lietuvoje balandžio mėnesio paskelbtų perkamiausių Lietuvoje mobiliųjų įrenginių TOP 10 pirmauja „Huawei“, „Samsung“ ir „Apple“ telefonai. Perkamiausių telefonų dešimtukus „Telia“ skelbia ir kitose šalyse. Danijoje pats perkamiausias telefonas pas „Telia“ balandžio mėnesį buvo „Huawei P30 Pro“, antroje vietoje liko „Samsung Galaxy A7“, o trečiąją užėmė „Apple iPhone XS“. Likusias vietas sąraše dalinasi „Huawei“ ir „Apple“ telefonai. Tuo metu Suomijoje „Telia“ klientai daugiausiai nupirko „Apple iPhone 8“, „Apple iPhone 6S“ ir „Samsung Galaxy A7“ telefonų. Suomiai taip pat dažnai renkasi „Huawei“, „OnePlus“, „Honor“ ir „Nokia“ gamintojų išmaniuosius.
  • „Counterpoint“ tyrimas parodė, kad pirmo šių metų ketvirčio metu „Apple“ užėmė 35,8 proc. išmanių laikrodžių rinkos.
  • „Apple“ išleido naujus video aiškinančius kaip naudotis pasiekiamumo (accessibility) funkcijomis.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų