40-os 2017 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

40-os 2017 metų savaitės naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų, „iOS“ įrenginiams ir „Mac“ kompiuteriams skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ paviešino ataskaitą apie „iPhone X“ ir aplinkosaugą.
  • „Apple“ išleido „Camera“ aplikacijos „Portrait Lighting“ filtro reklamą pavadintą „Portraits of Her“, kurioje nusifilmavo Shannon Wise iš grupės „The Shacks“. Šiuo metu „iPhone 8 Plus“ ir „iPhone X“ prieinama „Portrait Lighting“ funkcija yra beta testavimo stadijoje. Reikalas tas, kad reklamoje „Apple“ demonstruoja kaip gerai šis efektas atrodytų video, bet tokios galimybės dar nėra net ir beta testavimo stadijoje, bent jau ji nėra prieinama programuotojams, o jei ir yra testuojama, tai tik „Apple“ kompanijos viduje.
  • „Apple“ paskelbė mobiliems įrenginiams pritaikyto kernelio išeitinį kodą.
  • Nors „iPhone 7/Plus“ ir „iPhone 8/Plus“ išoriškai labai panašūs, skirtumas tarp „A10 Fusion“ ir „A11 Bionic“ procesorių našumo yra didžiulis. Vieno branduolio testuose „iPhone 8 Plus“ pasirodė 22 procentais geriau, nei jo metais vyresnis brolis, o „multi-core“ testuose naujojo telefono modelio rezultatai buvo geresni net 73 procentais. Grafika naujame „iPhone 8 Plus“ lyginant našumą su „iPhone 7 Plus“ veikia 26 proc. našiau. „Sling Shot Extreme“ testuose naujasis „iPhone 8 Plus“ taip pat metų senumo giminę pralenkė 45 procentais. Tiesa „AnTuTu“ HTML5 testuose pirmavimas nebuvo toks didelis ir „iPhone 8 Plus“ įsiveržė į priekį tik 15 proc. Tai reiškia, kad naršant internete milžiniško spartos skirtumo nepastebėsime, o kadangi Wi-Fi ir LTE greičiai metų senumo ir naujame „iPhone“ tokie patys, tai kažkokį skirtumą galima bus pastebėti tik HTML5 grafikos prifarširuotose svetainėse.
  • „iPhone“ milžiniškas verslas ne tik „Apple“. Ekspertai mano, kad „Apple“ iki 2019 metų vasaros parduos 130 mln. „iPhone X“ ir tai atneš 14,3 mlrd. JAV dolerių pajamas „Samsung“ tiekiančiai OLED ekranus šiam telefono modeliui. Pelnas aišku bus mažesnis, nes šioje sumoje yra ir ekranų komponentų kaina. CLSA agentūros duomenimis, „Samsung“ gerbūvis labai priklauso nuo „iPhone“ pardavimų, nes daugiau nei trečdalį pajamų kompanija gauna iš „iPhone“ skirtų komponentų. „Samsung“ komponentų divizionas iš „iPhone X“ uždirbs daugiau nei iš „Galaxy S8“.
  • „RBC Capital Markets“ ekspertai apklausė 832 žmones. Iš jų tik 28 proc. planuoja įsigyti „iPhone X“. Likę: 20 proc. planuoja įsigyti „iPhone 8 Plus“, 17 proc. — „iPhone 8“. Likę 35 procentai planuoja įsigyti kiek senesnį — „iPhone 6s“ ar „iPhone 7 Plus“ modelį. Tuo pačiu, 57 procentai respondentų planuojančių įsigyti „iPhone X“ pareiškė, kad jų planuose 256GB talpos „iPhone X“, o 43 procentai pasitenkins pigesniu, 64GB „iPhone X“ modeliu. Paklausa didesnės talpos telefonams šiais metais didesnė nei buvo 2016-tais, kai tik pusė naudotojų norėjo 128GB talpos „iPhone 7“.
    „RBC Capital Markets“ aklausos kokį „iPhone“ planuojama įsigyti rezultatai
    „RBC Capital Markets“ aklausos kokį „iPhone“ planuojama įsigyti rezultatai. (skaičiai suapvalinti todėl bendra suma didesnė nei 102%)

    Paklausti apie tai kokią „iPhone X“ savybę labiausiai vertina — daugelis paminėjo belaidžio įkrovimo funkciją.
    „RBC Capital Markets“ aklausos kokią „iPhone X“ savybę vertinate labiausiai
  • Nors „iFixit“ ardytojai išsiaiškino, kad „iPhone 8 Plus“ akumuliatoriai 225mAh mažesnės talpos nei „iPhone 7 Plus“, naujuose telefonuose jir ištvermingiausi kokie kada buvo įdiegti „iPhone“. Tiesa, kalbant apie įkrovimo laiką, nors „iPhone 8 Plus“ ir turi greito ir belaidžio įkrovimo funkcijas — jomis naudotis reikalingi priedai nėra komplektuojami su telefonu, tad jų neįsigijus atskirai, teks tenkintis ilgesniu įkrovimo laiku (žr. antrą grafiką).
    iPhone 8 Plus ir kitų išmanių telefonų akumuliatorių laikymo ir įkrovimo laiko palyginimas
    Duomenys: phoneArena
  • „Fuse“ sugalvojo paprastą, bet puikų sprendimą kovojantiems su „MacBook“ laidais. Paremkite projektą ir tapkite pirmaisiais gavusiais „Side Winder’į“.
    video medžiaga daugiau nepasiekiama
  • „KGI Securities“ analitikas Ming-Chi Kuo teigia, kad „Android“ gamintojams prireiks dviejų su puse metų, kol jie sugebės atkartoti „TrueDepth“ kamerą naudojamą „iPhone X“. Pradžioje buvo manoma, kad „Android“ gamintojai sugebės tai padaryti per du metus, tačiau detalesnės analizės rezultatai šį laikotarpį prailgino.
  • „Microsoft“ greitai (nuo šių metų gruodžio 31 dienos) uždarys savo „Groove Music Pass“ muzikos streaminimo paslaugą bei galimybę muzikos kūrinius įsigyti „Windows Store“, o savo klientus nukreips į „Spotify“.
  • „Microsoft“ ruošiasi nemažai naujovių atnešiančiam „Microsoft Office 2016 for Mac“ atnaujinimui. Naujoves jau dabar išbandyti gali „Office Insider“ programos dalyviai. Tai ir automatinis failų išsaugojimas (AutoSave), nauji kolaboravimo realiame laike įrankiai, nauji grafikai, dizaino patobulinimai, „PowerPoint QuickStarter“ funkcija, naujais metodais papildyta „Updated Visual Basic for Applications (VBA)“ ir eilė kitų naujovių.
  • Nauji „iPhone 8“ palaiko greito įkrovimo režimą. Deja, bet „Apple“ komplektuoja šiuos telefonus su „paliegusiais“ 5W įkrovikliais ir norint telefoną įkrauti greičiau, teks tiek Lightning—USB-C laidą pirkti atskirai (jei neturite), tiek ir atskirai įsigyti galingesnį įkroviklį. Žemiau „Apple“ ir poros kitų gamintojų įkroviklių bei jų įkrovos našumo palyginimas.
  • Kalbant apie belaidį „iPhone 8“ krovimą naudojant skirtingus įkroviklius (tame tarpe ir standartinį 5W įkroviklį, su kokiu komplektuojami „Apple“ mobilūs telefonai) — didelio skirtumo nėra, ar krausite laidiniu, ar belaidžiu būdu (bent jau kol „Apple“ neatnaujino telefonų aparatinės įrangos įgalindama belaidžiu būdu telefoną įkrauti greičiau). Lentelėje pateikiamas „iPhone 8 Plus akumuliatoriaus įkrovos lygis procentais per tam tikrą laiką naudojant nurodytą įkroviklį).
    iPhone 8 Plus akumuliatoriaus įkrovimo greitis naudojant skirtingo tipo įkroviklius ir įkrovimo būdus.
  • „Google“ atnaujino „YouTube“ aplikaciją. Naujoje versijoje įdiegtas „iMessages“ palaikymas ir dalintis video nuorodomis dabar paprasčiau. Pasidalinus „YouTube“ nuoroda, ji veikia taip pat kaip ir anksčiau ir video peržiūrėti galima tiesiai „Messages“ aplikacijoje.
  • „Vanity Fair“ paskelbė savo metinį „New Establishment“ sąrašą, kuriame skelbiamas 100 Silicio Slėnio šulų, Holivudo magnatų, Wall Street’o titanų ir kultūros pasaulio ikonų. Šiame sąraše yra ir du „Apple“ kompanijos atstovai: Tim Cook, kuris užima trečią vietą (pernai buvo 11-oje) ir Eddy Cue 73-a vieta (pernai buvo 54-oje). Cook’ą šiame sąraše aplenkė Mark Zuckerberg (2-a vieta) ir pirmą vietą užėmęs Jeff Bezos.
  • Antradienį „Apple“ išleido antrą — „iOS 11.0.2“ atnaujinimą, kuris labiausiai nudžiugins „iPhone 8“ naudotojus, nes ištaiso traškesį girdimą telefoninio pokalbio metu. Atnaujinime taip pat ištaisyta klaida neleidusi matyti kai kurių nuotraukų bibliotekoje bei atidaryti prie užšifruotų laiškų prisegtų failų. Žemiau „iOS 11.0.1“ palyginimas su „iOS 11.0.2“ įdiegta „iPhone 7“, „iPhone 6s“, „iPhone 6“ ir „iPhone 5s“ (užbėgdamas už akių paminėsiu, kad be „Apple“ paminėtų pataisymų, kažkas padaryta ir su sistemos našumu, kuris „iOS 11.0.1“ yra šiek tiek geresnis):

    Žemiau kelių kitų modelių našumo palyginimas „iOS 11.0.1“ vs „iOS 11.0.2“.
    Ir pabaigai akumuliatoriaus testai „iOS 11.0.1“ vs „iOS 11.0.2“
  • Kalbama, kad „Apple“ darbuotojai jau testuoja „Apple Pay Cash“ (pavedimų per „iMessage“ žinutes) paslaugą. Teoriškai, „Apple Pay Cash“ paslauga turėtų galėti naudoti bet kas, kurio „Apple ID“
  • Už tai jog Airija užsistojo „Apple“ Europos Komisijos sausio 3 dienos sprendime, pačiai Airijai gali tekti sumokėti baudą. Metų pradžioje Europos komisija nutarė, kad Kupertino kompanija privalo sumokėti 13 milijardų eurų mokesčių Airijai. Airija šį Komisijos sprendimą apskundė pareikšdama jog jai nereikia kompanijos pinigų. Po tokio šalies pareiškimo, Europos komisija pačiai Airijai pagrasino bauda už tai jog ši nepaklūsta mokesčių praktikai naudojamai ES ir nevykdo mokesčius reguliuojančių organizacijų nurodymų.
  • „Apple“ papildė bankų ir kredito unijų aptarnaujančių „Apple Pay“ sąrašą naujais 17 bankų (16 - JAV ir 1 — Kanadoje). Deja, bet daugelio laukiamo „Revolut“ tame sąraše nėra.
  • JAV „Apple Store“ padėta prekiauti meškučiu kainuojančiu 59,95 JAV dolerius. Tai paprastas pliušinis meškutis, su pora medžiaginių lopų ir medinių žaislų komplekte. Tačiau specialios aplikacijos pagalba su juo galima žaisti pasitelkus „iPhone“ ir „iPad“ virtualios realybės galimybę.
  • Dar ne taip seniai „Android“ fanai juokėsi iš „Apple“, kad ši savo telefonuose nebediegia 3,5mm ausinių jungties. Pati „Google“ savo reklamose šaipėsi iš tokio „Apple“ sprendimo ir… Naujas „Google“ telefonas „Pixel 2“ neturės 3,5mm ausinių jungties, ausinėms pajungti bus naudojama ta pati USB–C jungtis, kuri naudojama ir telefonui įkrauti. Apie tai pranešė patikimas „Android“ gandų nešiotojas Evan Blass.
  • Trečiadienį „Apple“ pranešė, kad iš „App Store“ žaidimų skilties naikina „Dice“ (žaidimų kauliukais) kategoriją. Tai nereiškia, kad toje kategorijoje buvę žaidimai taip pat pašalinami — juos sukūrę programuotojai informuoti ir gali pakeisti žaidimui priskirtą kategoriją.
  • „Variety“ praneša, kad dainininkė P!nk ruošiasi išleisti savo septintą albumą „Beautiful Trauma“ ir planuoja „Apple Muzic“ išleisti trumpą filmą. „Beautiful Trauma“ pirmasis jos solinis albumas, kuris išleistas po 2012 metais pasirodžiusio „The Truth About Love“. Pirmasis naujojo albumo singlas „What About Us“ buvo išleistas balandžio 10 dieną. Albumas „Beautiful Trauma“ debiutuos spalio 13 dieną.
  • Spalio 4 dieną asmeniniam asistentui Siri suėjo šešeri. Gimė šis asistentas renginyje, kuriame „Apple“ pristatė „Find My Friens“ ir „iPhone 4s“.
  • „Apple“ išleido atnaujintą „Safari Technology Preview“ versiją 41.
  • „Apple“ išleido „watchOS 4.0.1“ versiją, kurioje atnaujinta, galima sakyti saugumo spraga. „Apple Watch Series“ su LTE moduliu jungdavosi prie neautentikuotų viešų Wi-Fi prieigos taškų, kurie kaip žinia kartais yra palikti ir specialiai, kaip spąstai. Jei šis atnaujinimas yra skirtas jūsų turimo modelio „Apple Watch“ — jį rasite „iPhone“ atidarę My Watch → General → Software Update.
  • Atrodo, „Apple“ įsigijo „Init.ai“ startupą, kuris specializuojasi natūralios kalbos kūrimu, pagrinde skirtu klientų aptarnavimo sistemoms. Manau, šių startuolių žinios bus panaudotos tobulinti Siri.
  • „Apple“ nutraukė „iOS 10.3.3“ versijos pasirašymą. Grąžinti šią „iOS“ versiją savo įrenginiuose daugiau galimybės nėra.
  • „DxOMark“ turėjo smagų laiką bandydama naujus kompanijų išleistus mobiliuosius telefonus. Pradžioje „iPhone 8 Plus“, kuris sumušė ankstesnius mobilių telefonų modelius fotografavimo ir filmavimo kokybės testuose (94 taškai). Po to sekė „Samsung Galaxy Note 8“, kuris fotografavimo testuose pasirodė geriau, nei „iPhone 8 Plus“, tačiau kovą pralaimėjo filmavime. Galiausiai į „DxOMark“ rankas pateko „Google Pixel 2“, kurio testų rezultatai pasiekė iki šiol neregėtas aukštumas. Telefonas surinko 98 taškus - 99 fotografavimo ir 96 filmavimo testuose. „Pixel 2“ telefono apžvalgą rasite „DxOMark“ svetainėje. („iPhone“ atkuriamos spalvos man vis tiek mielesnės, nei „Pixel 2“, nors prastesniame apšvietime „iPhone“ ir stipriau „triukšmauja“.)
    DxOMark testas: Google Pixel 2 vs iPhone 8 Plus vs Pixel. Šaltinis: DxOMark
    DxOMark testas: Google Pixel 2 vs iPhone 8 Plus vs Samsung Galaxy Note 8. Šaltinis: DxOMark
  • Naujame „Apple“ patente aprašytas gudrus metodas kraujo spaudimui matuoti „Apple Watch“ įrenginiu su specialiu jutikliu įdiegtu laikrodžio apyrankėje.
  • „Microsoft“ ėmėsi politikos kiek įmanoma daugiau savo programinės įrangos pritaikyti kitoms platformoms. Pradžioje buvo „Microsoft Office“, paskui Cortana, o dabar ir „Edge“ naršyklė, kuri nuo ketvirtadienio „iOS“ ir „Android“ įrenginiams yra beta testavimo stadijoje.
  • Panašu, kad „Apple“ kažkur kažko nesužiūrėjo… Jau žinomi penki „iPhone 8 Plus“ akumuliatoriaus išsipūtimo atvejai. Visais atvejais tai įvyko kraunant telefono akumuliatorių naudojant originalų laidą ir įkroviklį. Paskutinis atvejis įvyko praėjusį savaitgalį. Entony „iPhone 8 Plus“ nusipirko šeštadienį, o pirmadienį jau ėjo jo keisti į „Apple Store“.
    iPhone 8 Plus išsipūtusiu akumuliatoriumi
  • Nors tiesiogiai „macOS High Sierra“ nėra ko kaltinti, tačiau kai kurių aplikacijų naudotojai dėl naujos APFS failų sistemos turi problemų. Daugiausiai nesėkmių dėl APFS patiria „AutoCAD 2017“ ir „Adobe Acrobat CC“ naudotojai. Esant galimybei kol kas reikėtų vengti manipuliuoti PDF failais ir „Preview“ aplikacijoje. Turėkite omenyje, kad „AutoCAD 2017.0“ nėra suderinama su APFS, tačiau neseniai išleistas 2017.2 atnaujinimas leidžia aplikaciją naudoti tiek HFS+, tiek ir APDF. „Adobe Acrobat CC“ klaidą ištaisantis atnaujinimas kol kas dar nėra išleistas.
  • „Facebook“ savo „Messenger“ aplikacijoje pradėjo diegti „Apple Music“ palaikymą.
  • „Apple“ pademonstravo naujas Emoji piktogramas atsirasiančias „iOS 11.1“.
  • Kol daug kas laukiame „iPhone X“ pardavimų pradžios, Dubajaus princas jau tokį telefoną turi. Įdomu ką dar „Apple“ spėjo „apdovanoti“ tokiais telefonais? Tiesa, nuotrauka gali būti ir netikra, nors atrodo įtikinamai.
    Prince of Dubai spotted with iPhone X
  • Jei norite pažiūrėti ar jūsų „Mac“ ir turimos aplikacijos gali atkurti h265/HEVC .mkv failą — pavyzdį galite atsisiųsti iš čia (101 MB).
  • „Pixelmator“ atnaujino savo „Mac“ skirtą aplikaciją. „Pixelmator 3.7“ dabar paliko „macOS High Sierra“ pristatytą HEIF failų formatą. Naujoje versijoje taip pat patobulinti „Adobe Photoshop“ PSD failų palaikymas, „Repair Tool“ įrankio veikimas bei grąžinta galimybė pertempti nuotraukas iš „Photos“ ar „Safati“ tiesiai į „Pixelmator“.
  • „Parallels“ atnaujino savo „Parallels Desktop“ aplikaciją. Naujoje 13.1 versijoje įdiegtas APFS ir HEVC standartų palaikymas „macOS High Sierra“ aplinkoje.
  • „KGI Securities“ analitikas Ming-Chi Kuo teigia, kad vargu ar 2017 metais išvysime „iPhone X“, nes jo žiniomis „Apple“ nepradės prekiauti šiais įrenginiais tol, kol neturės pagaminusi pakankamo jų kiekio galinčio bent pradiniame etape patenkinti bent jau padorią šio telefono laukiančios minios dalį. Analitiko duomenimis „Apple“ jau sutvarkė „TrueDepth“ kameros tiekimo sutrikimus, tačiau telefonas pasirodys tik sekančiais metais. (Kažkaip nesinori tikėti).

Laikinai nemokamai ir pigiau platinamos aplikacijos

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

Apple Watch aplikacijos

Apple TV aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų