2-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

2-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ generalinis direktorius Tim Cook kitą savaitę susitiks su Europos Sąjungos antimonopolijos vadove Margrethe Vestager, kilus ginčams su organizacija.
  • Kibernetinio saugumo tyrėjas Greg Lesnewich atrado „galines duris“ išnaudojantį kenkėją pavadintą „SpectralBlur“, kuris nukreiptas į „Apple macOS“. Jame yra panašumų su kenkėjiškų programų šeima KANDYKORN (dar žinoma kaip SockRacket), kuri buvo priskirta Šiaurės Korėjos pogrupiui „Lazarus“, žinomam kaip „BlueNoroff“ (dar žinomas kaip TA444).
    „KandyKorn“ yra pažangus implantas su įvairiomis galimybėmis stebėti, sąveikauti ir išvengti aptikimo. Jis naudoja atspindintį įkėlimą, tiesioginės atminties vykdymo formą, kuri gali apeiti aptikimą“, – pažymi „Elastic Security“, kuri nustatė ir išanalizavo grėsmę.
    Naujausias atradimas patvirtina didelį su Šiaurės Korėja susijusių grėsmių veikėjų susidomėjimą į „macOS“ nutaikytų kenkėjiškų programų kūrimu, skirtu tikslinėms atakoms panaudoti. 2023 m. lapkritį tyrėjai iš „Jamf Threat Labs“ atrado naują „macOS“ kenkėjiškų programų atmainą, pavadintą „ObjCShellz“ ir priskyrė ją su Šiaurės Korėja susietai „BlueNoroff APT“. Ekspertai pastebėjo, kad „ObjCShellz“ kenkėjiška programa turi panašumų su „RustBucket“ kenkėjiškų programų kampanija, kuri taip pat siejama su „BlueNoroff APT“ grupe.
  • Gurman savo savaitgaliniame „Power On“ biuletenyje rašo, kad „Apple“ gali išleisti „Mac Studio“ su dar nepristatyta ketvirta M3 procesoriaus versija, kurio pajėgumai, kaip ir ankstesnėse versijose, bus padvigubinti lyginant su „Max“ versijos parametrais, o tai reiškia šis procesorius turės 32 CPU ir 80 GPU branduolių.
    Gurman pakeitė savo prieš savaitę išsakytą nuomonę ir dabar teigia, kad „Apple“ greičiausiai atnaujins „Mac Pro“ naudodama šį naują aukščiausios klasės lustą. Jis netiki, kad „Apple“ po vienerių metų paleis užmarštin šį kompiuterį.
    Gurman taip pat mano, kad nors tokie kompiuteriai kaip „MacBook Air“ su M3 lustu gali būti populiarūs 2024 m., jei jų marketingo kampanija bus teisinga, tačiau vargu ar „Apple“ pavyks pagyvinti „Mac“ pardavimus.
  • „Apple“ išleido „Xcode 15.2“, kuri palaiko „visionOS SDK“, „Swift 5.9“ ir „iOS 17.2“, „iPadOS 17.2“, „tvOS 17.2“, „watchOS 10.2“ ir „macOS Sonoma 14.2 SDK“.
    „Xcode“ apima viską, ko kūrėjams reikia norint sukurti puikias „Mac“, „iPhone“, „iPad“, „Apple TV“, „Apple Watch“ ir „Vision Pro“ aplikacijas. Xcode“ suteikia kūrėjams vieningą vartotojo sąsają projektavimo, kodavimo, testavimo ir derinimo darbo eigai.
  • Pirmadienį „Apple“ paskelbė, kad prekyba „Apple Vision Pro“ JAV prasidės vasario 2 dieną (išankstiniai užsakymai startuos sausio 19 d.). Įrenginio kaina 3 499 USD (256 GB). Įrenginiui skirtame puslapyje kompanija rašo, kad įrenginys veikia 2,5 valandos naudojant jį 2D vaizdo įrašų atkūrimui. Tai pusvalandžiu daugiau nei dirbant įprastu režimu ir leidžiant erdvinius vaizdo įrašus. Anksčiau bendrovė teigė, kad akiniai gali būti naudojami neribotą laiką, jei akumuliatorius prijungtas prie įkroviklio, tačiau vėliau šis įrašas buvo ištrintas. Žodžiu, vienu įkrovimu per „Apple“ akinius „Gėlių mėnulio žudikų“ nepažiūrėsi.

    Gali būti, kad kompanija ateityje planuoja išleisti ir paprastesnę bei pigesnę „Vision Pro“ versiją, nes „iOS 17 beta 3“ atsirado akinių pavadinimo paminėjimas be „Pro“ - tiesiog „Apple Vision“.
    „TF Securities“ analitikas Ming-Chi Kuo įspėja investuotojus per daug nepasitikėti visuotiniais krykštavimais susijusiais su „Apple Vision Pro“, nes jei įrenginys nestartuos su gerais pardavimų rezultatais, jo kelias į sėkmę gali būti ilgesnis nei tikimasi.
  • Sekmadienį žaidimų kūrėjas Seanathan Bates rado „iPhone“, kuris išvirtus skrendančio „Alaska Airlines“ lėktuvo (reisas ASA1282) durims, nuo dekompresijos buvo išstumtas iš lėktuvo ir nukritęs iš 16 000 pėdų aukščio (apie 4,88 km) gulėjo sau šalikelėje veikiantis lyg niekur nieko. Iš telefono jungties kyšojo nuplėšta įkrovimo laido jungties dalis, matyt buvo pajungtas krautis, o staigi dekompresijos jėga laidą tiesiog nuplėšė. Kai Bates susisiekė su NTSB (National Transportation Safety Board — JAV organizacija tirianti didelius transporto incidentus), sužinojo, kad tai jau antras atrastas iš lėktuvo iškritęs telefonas (keista, kad niekas iš keleivių neiškrito, matyt todėl, kad nuo skrydžio pradžios buvo praėję nedaug laiko ir visi dar buvo prisisegę diržus). Kitą telefoną žmonės rado savo namo kieme.
    Dekompresija įvyko, kai nenaudojamas „Boeing 737 Max 9“ išėjimo duris dengęs durų kamštis netikėtai „atsiskyrė“ nuo lėktuvo. Staigi dekompresija dėl oro slėgio skirtumų gali iš orlaivio ištraukti ne tik daiktus, bet ir keleivius.
  • „Apple“ pranešė, kad savo pirmojo 2024 fiskalinių metų ketvirčio finansinius rezultatus paskelbs vasario 1 d.
  • „MacRumors“ rašo, kad „Apple“ būsimuosius „iPad“ su OLED ekranais pardavinės ženkliai brangiau. Anot „MacRumors“ šaltinio nauji „iPad“ kainuos 60-80 proc. brangiau nei dabartiniai. Pvz. „iPad Pro 11“ su OLED ekranu kainuos nuo 1300 USD, 13 colių bazinės konfigūracijos „iPad Pro“ kainuos apie 1800 USD (maždaug 700 USD daugiau nei dabartinis bazinės konfigūracijos 12,9 colio „iPad Pro“). Didesnių talpų „iPad Pro“ kainos prasidės nuo 2 000 USD.
    Analitikai tvirtina, kad „iPad Pro“ kainų šuolis bus susijęs tik su brangiais OLED ekranais, kuriuos kompanija perka iš „Samsung“ ir LG. Kitų priežasčių įrenginių pabrangimui nėra.
  • Nepaisant to, kad „Apple TV+“ filmai, nuo „Ted Lasso“ iki „Slow Horses“, turėjo 14 „Auksinių gaublių“ nominacijų, vienintelį „Auksinį gaublį“ laimėjo tik Martino Scorsese/Eric Roth epas „Gėlių mėnulio žudikai“. Kai 2023 m. gruodžio mėn. buvo paskelbtos nominacijos, 14 „Apple“ filmų pasiskirstė 6 skirtingose kategorijose. Tačiau visi, išskyrus „Gėlių mėnulio žudikus“, grįžo namo tuščiomis rankomis.
    „Auksinis gaublys“ yra geras indikatorius tam, kaip filmai gali būti įvertinti „Oskarų“ apdovanojimuose.
  • Žinomas priedų gamintojas „Anker“ CES 2024 mugėje vykstančioje Las Vegas parodė pirmuosius septynis Qi2 standartą palaikančius įkroviklius ir „power bank'us“. Tai reiškia, kad visi jie palaiko magnetinio 15W įkrovimo technologiją, panašiai kaip „Apple“ naudojama „MagSafe“. Tiesa, naujieji „Anker“ priedai nėra pigūs:
    • MagGo 3-in-1 sulankstoma įkrovimo stotelė: 109,99 USD
    • MagGo 10K Power Bank: 89,99 USD
    • MagGo 6.6K Power Bank: 69,99 USD
    • MagGo 3-in-1 Charging Station: 89,99 USD
    • MagGo Wireless Charger: 21,99 USD
    • MagGo 8-in-1 Power Orb: 99,99 USD
    • MagGo 3-in-1 Pad: 99,99 USD
  • Kinijos vyriausybė paskelbė, kad sugebėjo nulaužti „Apple“ „AirDrop“, kad neleistų „žmonėms, turintiems kenkėjiškų tikslų“, „perduoti nelegalias nuotraukas, vaizdo įrašus, garso įrašus ir kitus failus“. Šią informaciją pirmoji pastebėjo „Bloomberg“. Internete paskelbtame įraše Kinijos valstybės remiama institucija giria šį „technologinį proveržį“, nes dabar ji gali atpažinti žmones, siunčiančius „AirDrop“ viešose vietose pagal jų el. paštą ir telefono numerius, bei blokuoti jų įrenginius. Įdomu tai, kad šis atradimas dabar labiau visuomenės privatumo situaciją šalyje. 2022 m. lapkritį „Apple“ jau apribojo „AirDrop“ naudojimą Kinijoje, nes antivyriausybiniai aktyvistai per riaušes skleidė politinę informaciją. Tuo metu parinktis „Everyone“ („Visi“) buvo išjungta po 10 minučių. Vėliaui, „iOS 16.2“ „Apple“ įdiegė šį apribojimą kaip funkciją, skirtą vartotojams visame pasaulyje.
    Pasak Kinijos vyriausybės, ji sugebėjo išgauti ir išanalizuoti „AirDrop“ įrašus. Nustatyta, kad laukai, susiję su siuntėjo įrenginio pavadinimu, el. pašto adresu ir mobiliojo telefono numeriu, yra įrašyti kaip maišos (hash) reikšmės, o kai kurie su šia reikšme susiję laukai buvo paslėpti. Siekdama tai įveikti, šio atradimo techninė komanda sukūrė mobiliųjų telefonų numerių ir el. pašto paskyrų „vaivorykštės lentelę“, kuri gali konvertuoti šifruotą tekstą į originalų ir greitai blokuoti siuntėjo mobiliojo telefono numerį bei el. pašto paskyrą.
    Šiuo metu neaišku, ar Kinijos valdžia gali blokuoti aktyvistų telefonus, kurie riaušių metu siunčia „AirDrop“ failus arba žmones, kurie pokštauja su kitais metro, ar jie gali gauti šiuos duomenis tik kontroliuojamoje aplinkoje.
    „Apple“ šio klausimo nekomentavo ir neaišku, ar bendrovė galėtų pataisyti šį saugumo trūkumą. Kadangi Kinija vaidina svarbų vaidmenį įmonės tiekimo grandinėje, labiau tikėtina, kad Kupertino milžinė apie tai „pamirš“, nes įprastai ji paklūsta Kinijos taikomai aplikacijų, filmų, knygų ir kt. cenzūrai.
    Tai, kad Kinijos valdžiai pavyko tai padaryti nereiškia, kad „AirDrop“ yra nesaugus. Tiesa, „Apple“ turi sukūrusi saugesnį „AirDrop“, tačiau jis nėra suderinamas su senesnėmis „iOS“ versijomis, tad jo įdiegimas dar tik bus ateityje. „Apple“ turi kelis su „AirDrop“ susijusius patentus, pavyzdžiui viename jų aprašomas metodas kai duomenų perdavimui vietoje Wi-Fi ir Bluetooth naudojama šviesa, kas reikštų, kad duomenys būtų perduodami ne tik saugiau, bet ir didesniu greičiu.
  • „IFI Claims Patent Services“ duomenimis 2023 m. „Apple“ gavo 2 536 patvirtintus patentus. Tai 251 patentu (11 proc.) daugiau nei prieš metus. Tai kompaniją lentelėje pakylėjo viena pozicija ir dabar ji yra 7-ta. Ją lenkia tokios kompanijos kaip: „Samsung Electronics Co Ltd“ (1-a vieta, 6 165 patentai), „Qualcomm Inc“ (2-a vieta, 3 854 patentai), TSMC (3-a vieta, 3 687 patentai), IBM (4-a vieta, 3 658 patentai), „Canon Inc“ (5-a vieta, 2 890 patentų) ir „Samsung Display Co Ltd“ (6-a vieta su 2 564 patentais).
  • „Apple“ akcijų (AAPL) kaina antradienį nukrito 4%, kai „Barclays“ sumažino akcijų reitingą ir šiek tiek sumažino tikslinę kainą nuo 161 USD iki 160 USD. „Barclays“ analitikas Tim Long antradienio pranešime klientams rašė, kad dabartiniai „iPhone 15“ pardavimai, ypač Kinijoje, pranašauja panašiai silpnus „iPhone 16“ pardavimus. Silpnumas, kurį pranašauja analitikas, anot Long iš esmės pasireikš ir visiems „Apple“ įrenginiams.
  • 2007 metų sausio 9 dieną, tuo metu vykusios CES šešėlyje, Steve Jobs pristatė pirmąjį „iPhone“. Renginio metu Steve sakė, kad „Šiandien mes kartu pradėsime istoriją“ ir omenyje jis turėjo „iPhone“ bei tai kokią įtaką šis įrenginys turės ateityje. Net jei nenaudojate „iPhone“ ar gal net jo nekenčiate — vis tiek turite naudos iš to, kad jis atsirado.
    Išmanūs Samsung telefonai iki ir po iPhone
  • Šią savaitę Tarptautinis Wi-Fi aljansas išleido „Wi-Fi 7“. Šis standartas veikia su mažesniu vėlinimu ir gerokai didesniais greičiais nei palaikė dabar naudojami Wi-Fi standartai. „Wi-Fi 7“ yra didesnis atnaujinimas nei „Wi-Fi 6E“, kuris iš esmės yra tas pats Wi-Fi 6 (veikiantis 5GHz dažnių juostoje), tik naudojantis 6 GHz dažnių juostą. „Wi-Fi 6E“ duomenų perdavimo greitis gali siekti 9 Gbps, o „Wi-Fi 7“ gali įsibėgėti iki 46 Gbps ir tai 5 kartus daugiau nei 6E. Greitis nėra vienintelis Wi-Fi 7 privalumas. Jis veikia 320 MHz kanalais, kurie yra daug platesni nei naudojami ankstesnių Wi-Fi kartų. „Wi-Fi 7“ palaikantys įrenginiai gali vienu metu perduoti ir priimti duomenis keliomis skirtingų dažnių juostomis, o tai taip pat padeda pasiekti didesnį perdavimo greitį ir sumažinti delsą. Iš esmės įrenginiai, kuriuose veikia „Wi-Fi 7“, per trumpesnį laiką gali perduoti daug daugiau duomenų, o tai būtina norint tiesiogiai transliuoti didesne nei 4K raiška. Patobulinimai taip pat naudingi internetinių žaidimų mėgėjams ir AR/VR įrenginių su 3D turiniu naudotojas, nes jiems įprastai reikia daug didesnio tinklo pralaidumo.
    Tiesa, kol šis standartas įžengs į mūsų namus, gali praeiti dar šiek tiek laiko. Naują standartą palaikantys maršrutizatoriai yra dar tik neseniai pristatyti. Kalbama, kad „iPhone 16 Po“ palaikys šį „Wi-Fi“ standartą.
  • „Johns Phones“ paskelbė 64 valstybių trijų, naudotojų tarpe populiariausių, mobilių telefonų gamintojus ir rinkos dalis jiems tenkančias tose valstybėse. Duomenys už 2023 m. spalio mėnesį.

 Jei duomenis lentelėje norite surūšiuoti didėjančia ar mažėjančia tvarka - paspauskite ant stulpelio pavadinimo lentelėje.

  • „Apple“ išleido 186 „Safari Technology Preview“ versiją.
  • „Apple“ išleido „Magic Keyboard“ saugos naujinimą, kuris neleidžia užpuolikui pasinaudoti klaviatūros „Bluetooth“ ryšiu. Ketvirtadienį paskelbtame palaikymo dokumente bendrovė paskelbė apie „Magic Keyboard Firmware Update 2.0.6“ išleidimą.
    Galimybės rankiniu būdu įdiegti naujinimo nėra. Aparatinės įrangos naujinimai įdiegiami automatiškai foniniame režime, kai „Magic Keyboard“ yra „Bluetooth“ ryšiu susieta su įrenginiu, kuriame veikia „macOS“, „iOS“, „iPadOS“ arba „tvOS“. Įdiegtos aparatinės „Magic Keyboard“ įrangos versiją galite patikrinti „Mac“ „Bluetooth“ nustatymuose. Eikite į „System Settings“ → „Bluetooth“, tada spustelėkite „Informacijos“  piktogramą, esančią šalia klaviatūros. Įdiegus šį programinės aparatinės įrangos naujinimą, programinės įrangos versija yra 2.0.6.
  • Ketvirtadienį „Apple“ paskelbtame išankstiniame akcininkų susirinkimo, kuris įvyks vasario 28 d., dokumente esanti informacija rodo, kad 2023 m. „Apple“ CEO Tim Cook uždirbo 36 mln. USD mažiau nei 2022 m. (63,2 mln. 2023 m. vs 99,4 mln. 2022 m.)
  • „Apple“ paskelbė, kad dr. Wanda Austin, buvusi „The Aerospace Corporation“ prezidentė ir generalinė direktorė, buvo paskirta rinkimams į „Apple“ direktorių tarybą. Be to, bendrovė teigia, kad Al Gore ir James Bell šiais metais, pasiekę pagal amžių nustatytą darbo valdyboje ribą, išeis į pensiją.
  • „Apple“ padvigubino „Find My“ paslaugoje galimų įrenginių kiekį nuo 16 iki 32. Šią informaciją „Apple“ pateikė „AirTag“ informaciniame puslapyje. Ši informacija kol kas nepaminėta jokiuose kituose „Apple“ svetainės puslapiuose.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento ar aplikacijų kūrėjų galimybės kainas kooreguoti bei „Apple“ pakeistos kainodaros, žemiau pateiktų aplikacijų kainos yra orientacinės ir gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“.

Taip pat turėkite omenyje, kad žemiau paminėtos aplikacijos pigiau ar nemokamai platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacija

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų