33-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

33-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Mark Gurman iš „Bloomberg“ tvirtina, kad dešimtosioms „Apple Watch“ metinėms „Apple“ planuoja išleisti laikrodžio modelį, kuris turės daug pakeitimų, panašiai kaip padarė su „iPhone X“. Tiesa, kada bus tas dešimtmetis nėra iki galo aišku, nes Tim Cook „Apple Watch“ pristatė 2014 metais, o kompanija laikrodį išleido 2015. Kalbant apie šiuos metus, panašu, kad laukia gana nuobodus „Apple Watch“ atnaujinimas. Jei tikėti gandais, bus išleisti naujų spalvų korpuso modeliai, laikrodžiuose bus įdiegtas galingesnis procesorius ir panašu tuo iš esmės naujovės ir baigsis… na dar kalbama, kad gali būti išleistas „Apple Watch“ modelis su titano korpusu, kaip „Ultra“.
  • Svetainė iPhones.ru rašo, kad nauji „Apple TV+“ transliacijos paslaugos filmai neturi įgarsinimo rusų kalba ar net subtitrų. Rusiškas įgarsinimas pradėjo nykti iš jau esamų filmų ir serialų. Skiltyje „Greitai pasirodys Apple TV+“ skelbiamas tik vienas naujas filmas turintis rusišką garso takelį — „Napoleonas“. Tikriausiai „Apple“ nustojo bendradarbiauti su rusiškai įgarsinančiomis studijomis, tačiau kai kurios sutartys vis tiek liko arba dubliavimas buvo įrašytas seniai. Kai kurie filmai vis dar turi rusiškus subtitrus (galėtų dingti ir jie).
  • Ne „Apple“ ir nėra visiškai nauja, bet gana įdomi idėja, — dėvima pelė. Panašu, kad patogu ypač daugiau keliaujantiems su kompiuteriu.
  • lrytas.lt rašo, kad kaip pranešė Šiaulių apskrities VPK, į Šiaulių apskrities policiją kreipėsi moteris, pranešdama, kad rugpjūčio 12 d., apie 14 val. 45 min. Šiaulių Akropolio „Maxima“ parduotuvėje (Aido gt. 8, Šiauliai) prie savitarnos kasų paliko maišelį su jame buvusiu, ką tik įsigytu „iPhone 14“. Maišelis su „Tele2“ logotipu. Jį kažkas tiesiog nusinešė. Policijos tyrėjai aiškinasi situaciją ir peržiūri vaizdo medžiagą, tikėdamiesi, kad kameros bus užfiksavusios vagystę. Įvykis tiriamas.
  • „macOS“ turi daugybę įdiegtų įrankių, skirtų „Mac“ kenkėjiškoms programoms aptikti, o praėjusiais metais apsauga buvo papildyta fono užduočių tvarkykle. Tačiau, saugumo tyrinėtojas teigia, kad ją galima nesunkiai apeiti ir kad „Apple“ nesilaikė jo rekomendacijų, kaip tai išspręsti. Jis žino apie iššūkius diegiant tokio tipo apsaugą, nes anksčiau buvo sukūręs savo įrankį tam pačiam darbui atlikti. Patrick Wardle pristatė savo išvadas „Defcon“ programišių konferencijoje, priimdamas neįprastą sprendimą tai padaryti iš anksto nepataręs „Apple“.
  • Nepaisant oficialaus tiekimo nutraukimo, „Apple“ sugebėjo išlaikyti savo nešiojamųjų kompiuterių rinkos dalį Rusijoje. Apie tai „Izvestija“ pranešė vieno iš mažmenininkų darbuotojas. Pirmąjį 2023 m. pusmetį „MacBook“ dalis Rusijoje sudarė 6,6 proc., palyginti su 7 proc. prieš metus. Tuo pačiu metu pastebimai sumažėjo kitų populiarių prekių ženklų dalis: „Lenovo“ (nuo 15,4 proc. iki 8,1 proc.), „Asus“ (nuo 17,8 proc. iki 9,7 proc.), „Acer“ (nuo 13,7 proc. iki 6,7 proc.) ir HP (nuo 21,3 proc. 3,8 proc.). „MacBook“ paklausa beveik nekinta, nes vartotojai nenori pereiti nuo „MacOS“ prie „Windows“.
    Nežiūrint Rusijai taikomų sankcijų ir to, kad dalis kompanijų paliko šalį, rusai greitai sutvarkė paralelinio importo mechanizmą (kai prekės į šalį įvežamos ne tiesiogiai, o per trečias šalis, pvz.: Kiniją, Indiją, Turkiją, Armėniją, Kazachstaną, Taivanį ir pan.) Tai rodo ir stipriai išaugęs į tas šalis importuojamų „Apple“ prekių (ir netik) kiekis. Nors naudojant tokį, netiesioginį, importą galima tikėtis ženklaus prekių pabrangimo, taip importuojama „Apple“ technika Rusijoje pabrango labai neženkliai — apie 3 proc.
  • „iPhone“ naudotojai, dalyvavę grupiniame ieškinyje prieš „Apple“, teigdami, kad ji tyčia sulėtino savo senus „iPhone“, kad paskatintų žmones atnaujinti į naujausią modelį, pagaliau gaus išmokas. Kaip penktadienį pranešė SiliconValley.com, teisėjas leido atlikti mokėjimus. Dabar, praėjus daugiau nei trejiems metams, ieškinyje dalyvavę žmonės laukia savo 65 USD čekio.
  • „Apple“ ketina „iPhone“ pristatytą „Face ID“ biometrinio autentifikavimo sistemą naudoti ir „Mac“, įskaitant nešiojamuosius ir stalinius kompiuterius. „Apple“ patentas „Šviesos atpažinimo modulis, skirtas kompiuterinio įrenginio vartotojui nustatyti“ daugiausia susijęs su „Face ID“ naudojimu „MacBook“, nors patente vietoj šių nuolat naudojami terminai „šviesos atpažinimo modulis“ ir „nešiojamas kompiuteris“. Tačiau patente esantys paveikslėliai demonstruoja ir „iMac“ kompiuterius.
    „Visų pirma, – aiškinama patente, – šviesos modelio atpažinimo modulis apima šviesos skleidėją, galintį skleisti iš anksto nustatytą šviesos modelį (pvz., infraraudonąją šviesą), ir šviesos detektorių, galintį aptikti šviesos modelį, kurį sukelia iš anksto nustatyto šviesos modelio atspindys nuo objekto (pvz., vartotojo). Tada patente išsamiai aprašoma, kaip naudojamas šviesos taškinis projektorius ir kaip interpretuojami rezultatai. Tačiau trumpoji versija yra tokia, kad šis „Face ID“ „MacBook“ kompiuteriuose bus atskiroje „saloje“, matyt panašiai kaip yra dabartiniuose „iPhone“.

    Tiesa, per daug džiaugtis tuo nėra akstino, nes nežiūrint to jog kompanija tokią galimybę svarsto ir net užregistravo patentą — dar 2021 metais kalbėdama su WSJ žurnaliste Joanna Stern, kuri paklausė „Apple“, kodėl „Face ID“ nebuvo įtraukta į „MacBook Pro“ „M1 Pro“ ir „Pro Max“ versijas, bendrovė teigė, kad „Touch ID“ yra geresnis sprendimas. Didele dalimi aš su tokiu sprendimu sutinku — ta „salelė“ kompiuterio ekrane…
  • „Apple“ nuo 2020 m. dalyvavo patentų ieškinyje su aparatūros pardavėju „One-E-Way“, kuri„Apple“ ir „Beats“ kaltino, kad jų įrenginiai pažeidžia kai kuriuos su „Bluetooth“ susijusius patentus. Paskutiniame ieškinio etape teismas apeliaciniame skunde stojo „Apple“ pusėn.
    Ieškinys susijęs su pora patentų, susijusių su belaide skaitmenine garso sistema, leidžiančia privačiai klausytis, tuo pačiu sumažinant trukdžius. Kaip sistemos dalis, siųstuvas naudoja kodų generatorių, kad sukurtų vartotojui „unikalų vartotojo kodą“, kuris naudojamas susiejimui.
    Pradiniame ieškinyje tiek „One-E-Way“, tiek „Apple“ sutinka, kad „unikalus vartotojo kodas“ yra „fiksuotas kodas (bitų seka), konkrečiai susietas su vienu įrenginio (-ių) vartotoju“, praneša „Patentlyo“. Nors „Apple“ Bluetooth sistema naudoja unikalius kodus ryšiui užmegzti, kodai yra unikalūs Bluetooth įrenginiui, o ne vartotojui.
    Šie „Apple“ argumentai įtikino apygardos teismą ir jam buvo priimtas sprendimas, kad pažeidimas nebuvo padarytas.
  • „Setapp“ paskelbė apie planus Europoje paleisti alternatyvią „App Store“, skirtą „iPhone“ vartotojams. Šiuo metu „Setapp“ suteikia prieigą prie daugybės „Mac“ ir „iOS“ skirtų programų su viena mėnesio prenumerata. Įraše X (anksčiau „Twitter“) bendrovė atskleidė planus sukurti „iPhone“ aplikacijų parduotuvę Europoje.
  • Šių metų rugpjūčio 15 dieną sukako 25 metai kaip „Apple“ (1998 metais) išleido pirmąjį „iMac“ kompiuterį.
    „iMac G3“
  • Naujoje „iOS 17“ beta versijoje „Apple“ vėl pakeitė skambučio užbaigimo mygtuko vietą. Dabar jis iš apačios dešinės paslinktas į skambučio ekrano apačią-vidurį.
    iOS 17 beta vėl pakeista skambučio užbaigimo mygtuko vieta
  • Rugpjūčio 26 dieną Apple išmaniųjų laikrodžių savininkai galės dalyvauti dar viename veiklos konkurse ir gauti specialių Nacionalinių parkų dienai skirtų apdovanojimų. Pagrindinė sąlyga norint gauti specialų ženklelį – rugpjūčio 26 dieną aktyvuoti atitinkamą fizinę veiklą ir 20 minučių pavaikščioti ar pabėgioti. Fizinę veiklą aktyvuoti galite bet kurioje aplikacijoje, susietoje su sveikata. Praėjus kuriam laikui po treniruotės, gausite pranešimą apie naują pasiekimą. Be unikalių medalių, „Apple Watch“ naudotojai taip pat gaus naujus animuotus lipdukus, kuriuos bus galima naudoti „Messages“ ir „FaceTime“.
  • „Apple“ išleido „watchOS 9.6.1“ naujinį. Šis naujinimas pašalina problemą, kuri neleidžia prieiti prie judesio duomenų programoms, kurios naudoja „Movement Disorder“ API su Parkinsono liga susijusiems tremorams ir simptomams sekti. Daugiau informacijos apie naujinimą rasite: support.apple.com/kb/HT201222
  • „Apple“ išleido „macOS Ventura“ 13.5.1 atnaujinimą, kuris ištaiso klaidą neleidžiančią peržiūrėti aplikacijų turinčių priėjimą prie geolokacijos duomenų sąrašo.
  • „Apple“ avarijų aptikimo sistema „iPhone“ dar kartą atskubėjo į pagalbą. 2023 m. rugpjūčio 5 d. eismo įvykis įvyko Grey Highlands, 130 kelyje į pietvakarius nuo 10 greitkelio, Ontarijo valstijoje, Kanadoje. Rašant šį tekstą, vairuotoja Hannah Ralph tebėra intensyvios priežiūros skyriuje Sunnybrook Health Sciences ligoninėje Toronte. Avarijos detalės nėra žinomos. Įvykis apibūdinamas kaip susidūrimas, tačiau nėra jokių žinių apie kitą transporto priemonę ar vairuotoją. Ralf „iPhone“ susisiekė ir su pagalbos darbuotojais, ir su jos kontaktais, įskaitant draugę Grace Workman-Porecki. „Reakcijos laikas buvo neįtikėtinas“, – sakė Workman-Porecki. „Esame labai dėkingi visiems Grey Highlands gelbėtojams ir Markdale ligoninės personalui, kad jie mums grąžino Haną. Hannah Ralph patyrė daugybinius sužalojimus, įskaitant šlaunikaulio ir dubens lūžius, kaukolės ir kaklo stuburo lūžius, daugybines plyštines žaizdas ir neteko daug kraujo. Ralf teta yra dr. Angela Jones iš Burlington, kuri sakė „South Grey News“, kad „Aš visiems, kas vairuoja kaimo vietovėse, sakau kad turėtų šią [Avarijų aptikimo] technologiją“. „Kas žino, kiek gali užtrukti kol sulauksite pagalbos [be jos?]“, – sakė ji.
  • Remiantis nauja analitiko Jeff Pu iš „Haitong Intl Tech Research“ ataskaita, „Apple“ tariamai sumažino „iPhone 15“ (2H23) kūrimo planą dėl pasiūlos ir paklausos problemų. Atliktame tyrime „Haitong“ sumažino 2H23 „iPhone 15“ gamybos apskaičiavimus nuo 83 milijonų iki 77 milijonų vienetų. Pu, kaip turinčių įtakos tiekimui, mini „Sony“ CMOS vaizdo jutiklį ir keletą kitų priežasčių.
  • Šios savaitės pranešime spaudai „Apple“ pirmą kartą apžvelgė naują draminį serialą „The Buccaneers“, kurio premjera „Apple TV+“ pasirodys trečiadienį, lapkričio 8 d. Katherine Jakeways sukurtas serialas paremtas „Pulitzer“ premijos laureatės autorės Edith Wharton nebaigtu paskutiniu romanu tuo pačiu pavadinimu.
    Serialas, kaip „Apple“ paaiškina savo santraukoje, pasakos apie 1870-ųjų amerikiečių merginų grupę, kuri „įsiveržia į korsetų suvaržytą Londono sezoną“. Merginos turinčios pinigų, valdingi vyrai. Nauji pinigai, senos paslaptys. Grupė linksmai nusiteikusių jaunų amerikiečių merginų įsiveržia į korsetinį 1870-ųjų Londoną, pradėdama angloamerikietiškos kultūros konfrontaciją, kai į neapskundžiamo stoicizmo valdomą šalį įsiskverbia gaivus šimtmečių tradicijų nepaisymas…
    „The Buccaneers“ Nan St. George vaidina Kristine Frøseth, Alisha Boe nusifilmavo kaip Conchita Closson, „Critics Choice Award“ nominantė Josie Totah kaip Mabel Elmsworth, Aubri Ibrag kaip Lizzy Elmsworth, Imogen Waterhouse kaip Jinny St. George ir Mia Threapleton kaip Honoria Marable. SAG apdovanojimo laureatė Christina Hendricks seriale vaidina ponią Sent Džordž kartu su grupe, kurioje taip pat yra Josh Dylan nusifilmavęs kaip Lordas Richard Marable, Guy Remmers kaip Tintagelio hercogas Theo, Matthew Broome kaip Guy Thwarte ir Barney Fishwick kaip lordas James Seadown.
    Kadras iš serialo The Buccaneers
  • Apie romantišką mokslinės fantastikos filmą „Fingernails“ pirmą kartą paskelbta 2022 m. ir panašu, kad jis pagaliau lapkričio pradžioje pasirodys „Apple TV+“. Filmą „Apple“ atsiėmė dar 2022 m. rugsėjį, kai jis buvo rodomas Kanų kino festivalyje. „Fingernails“ režisavo Christos Nikou, tai jo debiutas anglų kalba. Norintys daugiau informacijos apie filmą ras „Vanity Fair“ svetainėje. „Vanity Fair“ paskelbtoje apžvalgoje teigiama, kad „Fingernails“ premjera bus pradėta transliuoti kino teatruose ir per „Apple TV+“ nuo 2023 m. lapkričio 3 d.
  • „Bloomberg“ trečiadienį pranešė, kad „Foxconn“ pradeda „iPhone 15“ gamybą Indijoje. Taip bendrovė stengiasi tapti mažiau priklausoma nuo Kinijos.
  • Nors „Apple“ dar neišleido „iOS 17“, kai kurie požymiai rodo, kad kompanija jau pradėjo „iOS 17.1“ testavimus. Greičiausiai tai ženklas, kad ne visos „iOS 17“ naujovės įrenginiuose atsiras iš karto išleidus naują versiją ir kai kurių naujų funkcijų teks palaukti.
  • Remiantis „DuanRui“ pranešimu „X“ (buvęs „Twitter“), „Apple“ „neišleis odinio dėklo iPhone 15 serijai“. „Apple“ odiniais „iPhone“ dėklais prekiavo nuo 2013 m.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. „kalbama, kad „Ultra“ modelis gali būti išleistas ir su titano korpusu“
    O tai jau esamo „Ultra“ modelio korpusas ne iš titano? 🤔

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų