25-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

25-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ pasidalino pirmojo 15" „MacBook Air“ kompiuterio reklaminiu video.
  • Iš išorės Apple 15 colių „MacBook Air“ iš esmės yra toks pat kaip 13 colių modelis... tik didesniu ekranu. Šį savaitgalį „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše „iFixit“ demonstruoja pirmojo „Apple“ 15 colių „MacBook Air“ ardymą. Nenuostabu, kad „Apple“ nedėjo jokių pastangų „MacBook Air“ taisomumo pagerinimui. Atmetus klausimus apie taisomumą, 15 colių „MacBook Air“ turi keletą nedidelių pakeitimų, palyginti su mažesniu broliu. Yra patobulintas garsiakalbių išdėstymas ir jų yra šeši (13 colių modelis turi keturių garsiakalbių sistemą). Atnaujintas 15 colių „MacBook Air“ akumuliatorius, jo talpa 66,5 vatvalandės (13 colių „MacBook Air“ 52,6 vatvalandės). Didesnės talpos akumuliatorius leis didesnį ekraną turinčiam „MacBook Air“ veikti tiek pat kiek ir mažesnį akumuliatorių ir ekraną turinčiam jo broliui.
  • Europos Sąjunga artėja prie įstatymo priėmimo, pagal kurį išmaniuose telefonuose, tokiuose kaip „iPhone“, turės bus lengviau keičiami akumuliatoriai. 587 nariams balsavus už, 9 – prieš ir 20 susilaikius, Europos Parlamento nariai patvirtino susitarimą su Taryba dėl Europos Sąjungos reglamentų dėl baterijų ir atliekų pertvarkymo. Teisės aktai yra naujausios „Teisės į remontą“ judėjimo pastangos, verčiančios įmones gaminti savo gaminius taip, kad juos būtų lengviau taisyti patiems naudotojams.
  • Apple turi naują patentą „iPhone“ nugarėlei, kuri nebijo įbrėžimų, įlenkimų ir kitokio mechaninio poveikio. Pati nugarėlė pagaminta iš plastiko. Ji padengtas mažais rutuliukais, primenančiais karoliukus, kurie pagaminti iš stiklo, metalo ir keramikos. Dėl kelių medžiagų sujungimo pasiekiamas didesnis atsparumas išoriniam poveikiui.
  • „Bitdefender“ tyrėjai atrado kenkėjiškų failų rinkinį su „backdoor“ galimybėmis, kurie, kaip įtariama, yra sudėtingo įrankių rinkinio, nutaikyto ir į „Apple macOS“, dalis. Tyrimas tebevyksta, ekspertai atkreipė dėmesį, kad visi mėginiai vis dar iš esmės neaptikti. „macOS įrenginiuose funkcija įrašo failą į /Users/Shared/AppleAccount.tgz. Į archyvą įrašytas turinys taip pat užkoduojamas kaip base64, kai gaunamas iš serverio. Jis išpakuoja archyvą į aplanką /Users/Shared, tada atidaro /Users/Shared/TempUser/AppleAccountAssistant.app aplikaciją.“ - rašoma „Bitdefender“ paskelbtoje ataskaitoje. „Linux sistemose kenkėjiška programa iškviečia funkciją dist_name, kuri tikrina /etc/os-release, kad patvirtintų, ar auka yra „Debian“, „Fedora“ ar kitokia sistemos versija. Funkcija įrašo tam tikrą C kodą, gautą iš C2, į laikiną failą pavadinimu tmp.c, kuris vėliau sukompiliuojamas į failą pavadinimu /tmp/.ICE-unix/git naudojant cc komandą „Fedora“ ir gcc komandą „Debian“ sistemoje. Po kompiliavimo failas vykdomas fone su dviem parametrais, taip pat gautais iš C2.
    „Bitdefender“ taip pat, tarp analizuotų pavyzdžių, aptiko galingą „backdoor“ – failą, pavadintą „sh.py“. Kenkėjiškas kodas palaiko kelias galimybes, pvz., sistemos duomenų rinkimą, failų sąrašą, failų trynimą, komandų vykdymą ir „base64“ užkoduotų duomenų paketų išfiltravimą. Tyrėjai taip pat išanalizavo kitą komponentą, vadinamą „dvejetainiu FAT“, kuris yra parašytas „Swift“ ir skirtas „macOS Monterey“ (12 versija) ir naujesnėms versijoms.
  • „Fruit Union Suisse“ organizacijai yra 111 metų. Didžiąją savo istorijos dalį jos simbolis buvo raudonas obuolys su baltu kryžiumi - Šveicarijos nacionalinė vėliava, iškelta ant vieno iš labiausiai paplitusių vaisių. Tačiau grupė, seniausia ir didžiausia vaisių augintojų organizacija Šveicarijoje, nerimauja, kad gali tekti pakeisti savo logotipą, nes technologijų milžinė „Apple“ bando įgyti intelektinės nuosavybės teises į obuolių (vaisiaus) vaizdavimą.
    Nors šis atvejis suglumino Šveicarijos vaisių augintojus, tai yra pasaulinės tendencijos dalis. Remiantis Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos įrašais, „Apple“, su didesniu ar mažesniu sėkmės faktoriumi, pateikė panašius prašymus dešimčiai intelektinės nuosavybės institucijų visame pasaulyje. Japonijos, Turkijos, Izraelio ir Armėnijos valdžios institucijos sutiko. „Apple“ siekis turėti intelektinės nuosavybės teises į kažką panašaus į vaisius byloja apie klestinčios pasaulinės intelektinės nuosavybės teisių pramonės dinamiką, kuri skatina įmones įkyriai konkuruoti dėl prekių ženklų, kurių joms iš tikrųjų nereikia.
  • „Apple Watch“ padėjo išgelbėti moters gyvybę nuo potencialiai mirtino kraujo krešulio, pažadindamas ją iš miego. „Apple Watch“ turi daugybę širdies stebėjimo funkcijų, todėl jis ne kartą buvo minimas kaip priežastis, dėl kurios žmonės kreipėsi medicininės pagalbos.
    Kimmie Watkins jautėsi apsvaigusi, manydama, kad svaigimą nulėmė tai, kad ji nevalgo daug maisto ir nusprendė, kad miegas gali padėti jai pasijusti geriau. Snaudimas nebuvo ilgas, nes jos „Apple Watch“ įspėjo ją apie aukštą 178 dūžių per minutę pulsą, praneša „Local12“. Po pusantros valandos „Apple Watch“ pažadino ją su žadintuvu, „kad mano širdies susitraukimų dažnis per ilgai buvo per aukštas“, – pasakojo Watkins. Nuvykus pas savo gydytoją 29-erių Watkins buvo pasakyta, kad ją ištiko plaučių embolija. Pasak Sinsinačio universiteto Medicinos koledžo kardiologo daktaro Richard Becker, tai buvo „sunkiausias ir gyvybei pavojingiausias“ kraujo krešulys. Becker teigė, kad sergant balnine plaučių embolija išgyvenama 50 proc. Nors Watkins neturėjo širdies problemų, jai buvo nustatytas krešėjimo sutrikimas. Dabar ji stengiasi atgauti ištvermę ir vartoja kraują skystinančius vaistus. Watkins tikisi, kad kiti ims dėvėti išmaniuosius sveikatos stebėjimo prietaisus, tokius kaip „Apple Watch“.
  • „Apple“, Turkijoje nufilmuotame reklaminiame klipe demonstruoja stulbinančias „iPhone 14 Pro“ vaizdo stabilizavimo galimybes.
  • Kalbėdami su „TagesAngzeiger“ „Apple Watch“ padalinio vadovai Kevin Lynch ir Deidre Caldbeck aptarė įvairius dalykus, taip pat ir tai, kad tečių šalių „Apple Watch“ ciferblatai į kompanijos laikrodžius atkeliaus dar negreitai (jei iš vis atkeliaus). Lynch paaiškino, kad, kadangi laikrodžio ciferblatas iš tikrųjų yra pagrindinis „Apple Watch“ ekranas, reikia, kad jis būtų nuoseklus ir veiktų stabiliai. Caldbeck teigė, kad vartotojai „neturės nerimauti, kad laikrodžio ciferblatas veiks po „watchOS“ sistemos atnaujinimo. Mes tuo pasirūpinsime“. „Apple“ negalėtų to užtikrinti, jei pagrindinis naudojamas sistemos ekranas būtų sukurtas trečių šalių. Caldbeck taip pat mano, kad vartotojai jau turi daug laisvės keisti laikrodžių ciferblatus pasirinkdami iš pateiktos kolekcijos bei keisti jų išvaizdą papildydami būklės įskiepiais (complications), kuriuos teikia trečiųjų šalių aplikacijos.
  • Rusijos „RIA Novosti“ praneša, kad „Apple“ pirmą kartą surašė protokolą dėl draudžiamos informacijos neištrynimo Rusijoje. Bylos detalės kol kas neatskleidžiamos. Didžiausia bauda gali būti 4 milijonai rublių (apie 43 500€).
  • Nuo birželio 21 d. „Apple“ papildė savitarnos taisymo programą naujausiais produktus, įskaitant „iPhone 14“ ir „MacBook“ su M2 procesoriumi. Tačiau dar svarbiau yra tai, kad bendrovė, atrodo, reaguoja į atsiliepimus, pašalindama bereikalingą trintį taisymo proceso metu. „Sistemos konfigūracijos“ patvirtinimo veiksmas po remonto, kai reikėjo skambinti „Apple“ telefonu, buvo kritikuojamas kaip apsunkinantis. Dėl naujų pakeitimų nebereikės skambinti įmonės remonto palaikymo komandai. „Savitarnos taisymo naudotojai dabar gali inicijuoti sistemos konfigūraciją, įjungdami savo įrenginiuose diagnostikos režimą ir vykdydami ekrane pateikiamus nurodymus“, – rašė „Apple“ antradienį paskelbtame pranešime spaudai. „Vartotojams nebereikia susisiekti su savitarnos remonto palaikymo komanda, kad atliktų paskutinį remonto veiksmą, tačiau komanda bus pasiruošusi padėti, jei pagalbos vis tik prireiktų. Daugiau nebereikia laiko gaišti telefono skambučiams. Skamba kaip teisingas žingsnis.
  • „iOS 17“, „iPadOS 17“ ir „macOS Sonoma“, jūsų „Apple ID“ automatiškai priskiriamas slaptažodis, kurį galima naudoti „iCloud“ ir „Apple“ svetainėse. Jei savo „iPhone“ naudojate „iOS 17“, galite šią galimybę išbandyti jau dabar. Tiesiog eikite į bet kurį prisijungimo puslapį su apple.com arba icloud.com domenu, pvz., appleid.apple.com ir įvedę „Apple ID“ elektroninio pašto adresą ieškokite mygtuko „Prisijungti naudojant iPhone“ (Sign in with iPhone).
  • Trečiadienį „Apple“ išleido pirmąją, programuotojams skirtą „visionOS“ beta versiją.
  • Trečiadienį „Apple“ išleido „iOS 16.5.1“. Naujausias „iOS“ naujinys pateikia kelis „iPhone“ klaidų ir saugos pataisymus bei pašalina sistemos saugumo spragas, kurios galėjo būti aktyviai išnaudotos nelabai kilnių tikslų turinčių veikėjų. Kompanija taip pat išleido ir „macOS Ventura“ naujinį 13.4.1, kuriame pašalintos kelios „zero-day“ spragos bei „watchOS 9.5.2“ ir „iPadOS 16.5.1“ naujinius.
  • Išleidusi naujausioms operacinėms sistemoms skirtus naujinius, kompanija nepamiršo savo įsipareigojimų ir ankstesnes „iOS“, „iPadOS“ bei „macOS“ versijas įdiegusių jos įrenginių naudotojų ir išleido „iOS 15.7.7“, „iPadOS 15.7.7“, „macOS Monterey 12.6.7“ „macOS Big Sur 11.7.8“ atnaujinimus.
  • „Google“ pradėjo humoristinę reklamos kampaniją „BestPhonesForever“, kurioje naujausi „Pixel“ išmanieji telefonai prieš pastatomi „iPhone“. Reklamoje „iPhone“ tapo senu telefonu, kuris kadaise buvo puikus, bet jau senstelėjo ir nebegali žengti koja-kojon su jaunesniais išmaniais telefonais.
  • Šių metų WWDC konferencijoje „Apple“ paskelbė apie savo planus vėliau šiais metais išplėsti „AirPlay“ prieinamumą viešbučių kambariuose. Dabar LG teigia, kad ji bus pirmasis prekės ženklas, įtrauksiantis „AirPlay“ prie savo specializuotų viešbučių televizorių. LG — pasaulyje „pirmaujantis viešbučių kambariuose įrengtų televizorių tiekėjas“, teigia, kad ji glaudžiai bendradarbiavo su „Apple“. LG ir „Apple“ „dirbo kartu siekdami užtikrinti, kad „AirPlay“ būtų taip pat lengva naudotis, kaip ir namuose“, – rašoma pranešime spaudai.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų