17-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

17-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Apeliacinis teismas patvirtino status quo „Epic“ antimonopoliniame ieškinyje prieš „Apple“, patvirtindamas sprendimą, kuris iš esmės buvo palankus „Apple“. Pirmadienį paskelbtame sprendime Devintosios apygardos apeliacinis teismas nustatė, kad „Apple“ uždaro tipo aplikacijų parduotuvė ir saugumo apribojimai nepažeidžia antimonopolinių įstatymų, tačiau „Apple“ negalėjo laikytis taisyklių, neleidžiančių vartotojams sužinoti apie alternatyvias mokėjimo galimybes.
    „Apple“ atstovė spaudai Marni Goldberg sakė: „Šiandienos sprendimas dar kartą patvirtina skambią Apple pergalę šioje byloje, nes devynios iš 10 pretenzijų buvo priimtos Apple naudai. Antrą kartą per dvejus metus federalinis teismas nusprendė, kad „Apple“ laikosi antimonopolinių įstatymų valstijos ir federaliniu lygiu.“
  • „Apple“ atnaujino savo „CarPlay“ puslapį, kuriame šią sistemą palaikančių automobilių sąrašą papildė 200 naujų modelių (pagrinde 2023 ir 2024 metų, dalis kurių dar neparduodama).
  • Anot „Bloomberg“, „Apple“ kuria mokamą dirbtinio intelekto sveikatos trenerį, kuris galėtų padėti jums pagerinti mankštos kokybę, miegą ir mitybos įpročius. Paslauga kodiniu pavadinimu „Quartz“, matyt, „naudos AI ir duomenis iš „Apple Watch“, kad pateiktų pasiūlymus ir kurtų konkretiems vartotojams pritaikytas mokymo programas“. „Bloomberg“ mano, kad „Quartz“ šiais metais nebus paskelbtas, o pasirodys kitais metais.
  • „Microsoft“ greitai padės palaikyti „iPhone“ jos „Phone Link“ aplikacijoje „Windows 11“. Savo tinklaraštyje trečiadienį kompanija paskelbė, kad gegužės viduryje pradės pasaulinį „Microsoft Phone Link“, skirtą „iOS“, diegimą 39 kalbomis 85 rinkose. Tai leis „iPhone“ naudotojams naudojantiems „Windows“ operacinę sistemą skambinti ir priimti skambučius, siųsti ir gauti tekstinius pranešimus, peržiūrėti pranešimus ir pasiekti kontaktus tiesiogiai savo PC kompiuteriuose. Taip kaip jau seniai tai gali daryti „Mac“ kompiuterių naudotojai. Kai kurie „Windows“ naudotojai teigia, kad jiems ši funkcija jau vekia.
  • Per pastaruosius kelerius metus padirbti „AirPod“ tapo didele problema, todėl „Apple“ į „iOS 16“ pridėjo integruotą funkciją, kuri įspėja vartotojus, jei jie prijungia padirbtą „AirPod“ porą. Vašingtono Dulles tarptautinio oro uosto pareigūnai neseniai konfiskavo 1000 porų padirbtų „AirPod“ ir padirbtų „Apple“ laikrodžių. Remiantis NBC Washington ataskaita, pareigūnai iš viso konfiskavo netikrų „Apple“ produktų, kurių bendra vertė 290 000 USD. Produktai buvo „paprastoje, baltoje pakuotėje“ ir buvo vežami iš Kinijos adresu Virdžinijoje. Iš viso siuntoje buvo 1000 netikrų „AirPods Pro“ porų ir 50 netikrų „Apple Watch Ultra“ įrenginių.
  • Vos paėjusią savaitę „Apple“ atidarė dvi „Apple Store“ parduotuves Indijoje, šią savaitę atidarė dar vieną naują „Apple Store“ Kinijoje – „Apple MixC Shenzhen“.
  • „Economic Times“ pranešė, kad fizinių „Apple“ parduotuvių darbuotojai Mumbajuje ir Delyje uždirba apie 1 tūkst. rupijų per mėnesį (maždaug 1100 eurų). „Apple“ darbuotojų, tvarkančių ir prižiūrinčių dviejų naujai atidarytų fizinių parduotuvių Indijoje veiklą, atlyginimai yra iki keturių kartų didesni nei jų kolegų, dirbančių kitų plataus vartojimo technologijų prekių ženklų parduotuvėse. Pranešama, kad „Apple“ pasamdė apie 170 žmonių, kurie valdytų fizines „Apple Store“ prekybos vietas Indijoje. Šie darbuotojai, dėvintys žalius marškinėlius, galbūt simbolizuojantys „Apple“ įsipareigojimą aplinkai, yra kilę iš įvairių sričių. Jie turi aukšto lygio informacinių technologijų (IT), elektrotechnikos, robotikos ir kompiuterių taikomųjų programų laipsnius. Be to, „Apple“ teigia, kad jos darbuotojai, dirbantys Indijos parduotuvėse, kalba 20 skirtingų kalbų. Kai kurie darbuotojai atvyko iš kitų šalių, kad personalas atrodytų įvairiai.
  • iPhones.ru skaitytojai pranešė, kad „Apple“ nustojo teikti techninę pagalbą „iPad“ ir „Mac“ Rusijoje. Kol kas „iPhone“, „Apple Watch“ ir priedams techninė pagalba Rusijoje teikiama.
  • Siekdama laikytis Europos skaitmeninių paslaugų įstatymo[1], „Apple“ buvo priversta atskleisti aktyvių „iOS“, „iPadOS“, „MacOS“, „tvOS“ ir „watchOS“ naudotojų „App Store“ Europoje skaičių per mėnesį. Bendrovė teigė, kad „iOS App Store“ Europoje turi 101 mln. vartotojų, o „iPadOS“ – 23 mln. „Mac App Store“ turi 6 mln., „tvOS App Store“ – 1 mln., o „watchOS App Store“ – mažiau nei 1 mln. Mažiau nei po 1 mln. naudotojų turi ir „Apple Books“ bei mokančių už „Podcasts“ paslaugą.
  • Kalbama, kad „Apple“ kuria atnaujintą „Apple Watch Ultra“ versiją su patobulintu „microLED“ ekranu, tačiau, remiantis informacija, kuria pasidalino ekranų analitikas Ross Young, įrenginys bus išleistas tik 2025 m. antroje pusėje.
  • Remiantis naujausiais „Canalys“ tyrimais, „Apple“ sugebėjo įgyti 3% rinkos dalį per pirmąjį 2023 metų ketvirtį, nepaisant to, kad pasauliniai išmaniųjų telefonų pardavimai sumažėjo 13 proc. Iš viso per ketvirtį parduota 269,8 mln. išmaniųjų telefonų, „Samsung“ – 60,3 mln. vienetų, o „Apple“ – 58,0 mln.
    Vienintelis išmaniųjų telefonų pardavėjas, kuris per pirmąjį 2023 m. ketvirtį, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo, buvo „Apple“. Bendrovė atsiriekė 21 proc. rinkos pyrago dalį, o „Samsung“ - 22 proc. „Xiaomi“ užėmė trečią vietą su 30,5 mln. siuntų, kurios sudaro 11 proc. rinkos. OPPO ir „vivo“ pateko į geriausių penketuką, atitinkamai iš gamyklų išgabendami 26,6 mln. ir 20,9 mln. vienetų, užsitikrindami 10 ir 8 proc. rinkos dalį.
    Per 1-ąjį 2023 metų ketvirtį Apple pardavė 58,0 mln. vnt. mobilių telefonų.
  • „ShrimpApplePro“ pranešė, kad „Apple“ jau pradėjo aktyviai ruoštis rudeniniam „iPhone 15“ išleidimui. Bendrovė jau pradėjo masinę laidinių „EarPods“ su USB-C jungtimi gamybą. Jis bus naudojamas prisijungti prie „iPhone“. Šiuo metu „EarPods“ yra tik dviejų versijų: su 3,5 mm jungtimi ir „Lightning“. Dabar abiejų šių „AirPods“ ausinių kaina po 19 €.
  • Dar vienas „Apple Music Classical“ šventinis koncertas įvyks balandžio 30 d. „Apple Tower“ teatre Los Andžele. Bilietai į koncertą jau išparduoti. „Apple Music Classical“ buvo ilgai lauktas klasikinės muzikos mylėtojų produktas, kuris pagaliau pasirodė kovo 28. Paminėdama šį įvykį „Apple“ surengė koncertus „Apple Store“ parduotuvėse, pirmąjį – Fifth Avenue. Naująjį koncertą apie 65 minutes atliks „Orchid Quartet“. Tai koncertas, skirtas susieti klasikinę muziką su šiuolaikine, progresuojant nuo Vivaldi iki Hans Zimmer ir net Lizzo.
  • Buvęs „Apple“ darbuotojas Dhidrenda Prasad šią savaitę buvo nuteistas kalėti trejus metus ir buvo įpareigotas sumokėti „Apple“ daugiau nei 17 mln. USD. Dar lapkritį Prasad pripažino kaltas dėl sukčiavimo bei pavogęs milijonus dolerių iš „Apple“.
    2008–2018 m. Prasadas priklausė „Apple“ pasaulinės paslaugų tiekimo grandinės skyriui, o jo darbas buvo pirkti dalis ir paslaugas skirtas senesniems įrenginiams aptarnauti. 2011 m. „Prasad“ pradėjo priimti atkatus, išpūsdavo sąskaitas faktūras ir vogė dalis, o „Apple“ mokėjo už komponentus ir paslaugas, kurių negavo. Su „Prasad“ veikė du pardavėjai Robert Gary Hansen ir Don M. Baker. Jo schemos apėmė neteisėtų pardavėjų mokėjimų nukreipimą kreditoriams, „Apple“ apgaudinėjimą sumokėti už komponentus du kartus, „Apple“ įsigytų komponentų vagystę ir perpardavimą „Apple“ per savo sąmokslininkus.Pavyzdžiui viena iš schemų buvo 2013 m. Prasad pagrindines plokštes iš „Apple“ pristatė Baker įmonei „CTrends“. Tada Baker išrinko iš plokščių komponentus, o Prasad pasirūpino, kad „Apple“ nupirktų tuos pačius komponentus. Kompiuterių milžinė iš esmės mokėjo už savo pačios komponentus, o Prasad ir Baker pasidalijo pelną gautą iš šios machinacijos. Tokių schemų buvo ne viena.
    Iš viso jis buvo pripažintas kaltu dėl 17 mln. USD. Jis neteks beveik 5,5 mln. USD turto, kurį vyriausybė jau areštavo, ir turės sumokėti papildomus 8 mln. USD. 13,5 milijono dolerių konfiskavimas papildo 17 milijonų dolerių, kuriuos jis turi sumokėti „Apple“, ir 1,8 milijono dolerių, kuriuos jis skolingas IRS už tai, kad nesumokėjo mokesčių už pinigus, kuriuos gavo iš „Apple“. Atlikęs trejų metų bausmę kalėjimo, jo laukia dar treji metai laisvės su priežiūra.
  • Kalbama, kad „Apple“ rengia „watchOS“ operacinės sistemos pakeitimus, kurie leis „Apple Watch“ prijungti ne tik prie „iPhone“, bet ir prie „iPad“ ar „Mac“. Nuo 2015 m. išleidimo „Apple Watch“ buvo galima susieti tik su vienu „iPhone“, o neseniai bendrovė leido prie to paties išmaniojo telefono prijungti kelias skirtingus laikrodžius. Iki šiol nebuvo galimybės „Apple Watch“ susieti su kitais įrenginiais „Apple“ ekosistemoje, nors jis naudojamas su „Mac“ kompiuteriais kompiuteriams atrakinti ir su „Apple Fitness+“ „iPad“ įrenginiuose. Dabar paaiškėjo, kad „Apple“ planuoja atlikti susiejimo/sinchronizavimo proceso pakeitimus, kurie leis „Apple Watch“ susieti su keliais įrenginiais, įskaitant skirtingus „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“ kompiuterius naudojančius tą patį „Apple ID“. Jei tai tiesa, tikėtina, kad naujovė taps didelio masto „watchOS 10“, „iOS 17“, „iPadOS 17“ ir „macOS 14“ atnaujinimų, kurie bus pristatyti birželio 5 dieną „WWDC 2023“ konferencijoje, dalimi.
  • Vyrai ir moterys gyvena milžiniškame bokšte po žeme, kur, jų manymu, taikomos kelios taisyklės, kurios apsaugo juos nuo toksiško ir sugriauto paviršiaus. Serialas „Silo“ sukurtas pagal pripažinimo sulaukusią „New York Times“ perkamiausią Hugh Howey trilogiją „Wool“. Pirmoji fantastinio trilerio serija „AppleTV+“ naudotojams bus parodyta gegužės 5 dieną.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos


  1. 2022 m. spalio 19 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2022/2065 dėl bendrosios skaitmeninių paslaugų rinkos ir iš dalies keičiančio Direktyvą 2000/31/EB (Skaitmeninių paslaugų akto) 24 straipsnio 2 dalis. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų