15-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

15-os 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Savaitgalį „Apple“ nutraukė „iOS 16.3.1“ sertifikatų pasirašymą taip užkirsdama kelią grįžti prie šios „iOS“ versijos.
  • Pirmadienį „Apple“ išleido „iOS 15.7.5“, „macOS Big Sur 11.7.6“ ir „macOS Monterey 12.6.5“ naujinimus. Nauja programinė įranga pristato saugos patobulinimus tiems, kurie naudoja senesnius „Mac“, „iPad“ ir „iPhone“ įrenginius, kuriuose negali būti įdiegtos „iOS 16“, „iPadOS 16“ ir „macOS Ventura“.
  • Jau kuris laikas sklandė gandai, kad 2023 metų pirmoje pusėje „Apple“ planuoja išleisti „Pro“ klasės 27 colių monitorių su mini LED foniniu apšvietimu ir „ProMotion“. Dabar ekranų rinkos analitikas Ross Young tvirtina, kad „Apple“ sustabdė naujo Pro lygio monitoriaus projektą – bent jau laikinai. Manyčiau, kad anksčiau ar vėliau kompanija šį projektą atnaujins ir jei ne šių metų pabaigoje, tai sekančiais metais mes naują „Apple“ ekraną išvysime prekyboje.
  • Mirė buvusi „Apple“ korporatyvinės komunikacijos viceprezidentė Katie Cotton. Cotton išėjo į pensiją 2014 m., ištarnavusi įmonėje 18 metų. Ji buvo žinoma kaip „Tech PR karalienė“, buvo Steve Jobs ir Tim Cook sargas ir vadovavo visai informacijai apie „Apple“, kuri iš kompanijos pasiekdavo žiniasklaidą.
  • Jungtinių Valstijų Federalinis tyrimų biuras (FTB) praėjusią savaitę perspėjo įrenginių naudotojus nebenaudoti viešųjų USB prievadų dėl rizikos „pasigauti“ kenkėją. Denverio FTB biuras Tviteryje paskelbė, kad viešąsias įkrovimo stoteles, esančias oro uostuose, viešbučiuose ir prekybos centruose, įsilaužėliai gali naudoti kenkėjiškoms atakoms vykdyti.
  • Antadienį „Apple“ išleido naują 5E133 programinę įrangą, skirtą „AirPods 2“, „AirPods 3“, originalioms „AirPods Pro“ ir „AirPods Max“. Nors „Apple“ iš karto nepateikia prieinamų išleidimo pastabų apie tai, kas įtraukta į „AirPods“ aparatinės programinės įrangos atnaujinimus, bendrovės palaikymo dokumente pateikiama išleidimo informacija. Jame teigiama, kad atnaujinimu įdiegiami „klaidų ištaisymai ir kiti patobulinimai“, daugiau informacijos nepateikiama.
  • Trečiadienį „Apple“ išleido „tvOS 16.4.1“ ir „HomePod 16.4.1“ naujinius, taip, anot „Apple“, pagerindama naudotojų patirtis ir įrenginių našumą.
  • „Apple“ uždraudė 22 kompanijoms atidaryti savo parduotuves ir net talpinti savo reklamą arti naujos „Apple Store“ parduotuvės Mumbajuje (Indija), kurios atidarymas numatytas balandžio 18 dieną. Tarp kompanijų, kurioms draudžiama tai daryti yra „Amazon“, „Google“, LG, „Microsoft“, „Sony“ ir „Twitter“. Tai yra sutarties su prekybos centro, kuriame „Apple“ atidaro savo naują parduotuvę, savininku dalis.
  • Warren Buffett ir Berkshire Hathaway yra dideli „Apple“ gerbėjai, o praėjusį mėnesį konglomeratas atskleidė, kad jis dar labiau išplėtė savo ir taip didžiulį „Apple“ akcijų paketą. Trečiadienį naujame interviu Buffett dar kartą giedojo ditirambus „Apple“, generaliniam direktoriui Tim Cook ir demonstravo lojalumą „iPhone“. Kalbėdamas CNBC Buffett sakė: „Jei esate „Apple“ naudotojas ir kas nors jums siūlo 10 000 USD su sąlyga, kad jie atims jūsų „iPhone“ ir niekada negalėsite nusipirkti kito — jūs pinigų neimsite. Jei jie jums pasakys, kad duos jums 10 000 USD, kad niekada nepirktumėte „Ford“ - jūs paimsite tuos pinigus ir vietoj jo nusipirksite „Chevy“.
  • Anksčiau žinoma kaip „Pixelmator Photo“, buvo išleista naujas „Photomator 2.3“, skirta „iPad“ ir „iPhone“, su automatiniu objekto, dangaus ir fono pasirinkimu, gradiento kaukėmis ir kt. Kartu su nauju „iPad“ vaizdų redagavimo aplikacijos „Photomator“ atnaujinimu, jos kūrėja „Pixelmator“ paskelbė, kad „Photomator for Mac“ pasirodys gegužę. Šis pažadas yra dalis „Photomator“ plano skirti daugiau dirbtiniu intelektu pagrįsto nuotraukų redagavimo, pvz., taisymo įrankių tobulinimo, klonavimo įrankių ir paketinio redagavimo. Naujoje „Photomator 2.3“, skirtoje „iPad“ ir „iPhone“, jau įdiegtas greitas AI pagrįstas priekinio plano, fono ar dangaus pasirinkimas kadre.
  • „Apple“ nebenaudoja volframo, tantalo ir aukso iš Rusijos gamindama „iPhone“ ir kitus savo įrenginius. Remdamasi įmonės finansinėmis ataskaitomis apie tai rašo „Kommersant“. 2022 m. „Apple“ JAV prašymu nustojo pirkti volframą, tantalą ir auksą iš Rusijos įmonių. Tačiau ataskaitoje „Apple“ pripažįsta, kad vis dar gauna volframo iš „Moliren“ gamyklos Maskvos srityje. „Samsung“ ir toliau perka metalus iš Rusijos. Volframą, tantalą ir auksą ji perka iš „Gidrometallurg“, „Moliren“, „Uralelectromed“, Maskvos specialiųjų lydinių perdirbimo gamyklos ir „Krastsvetmet“.
  • „Spotify“ tinklaraščio įraše paskelbė, kad pagaliau pradeda naudoti „iPhone“ užrakinto ekrano valdiklį. Nors tai, kad "Spotify" sukūrė užrakinto ekrano valdiklį yra šaunu, jo funkcijos yra gana paprastos. Užuot atlikęs ką nors naudingesnio, pavyzdžiui, rodęs dainos progresą ar klausomos dainos albumo apipavidalinimą, jis atlieka tik paleidimo funkciją.
  • Penktadienį „Google“ pasidalijo informacija apie kelis optimizavimus, kuriais buvo patobulinta „Chrome“ naršyklė skirta „Mac“, dėl kurių naršyklė tapo „greitesnė nei bet kada anksčiau“ pagal „Apple“ spidometro naršyklės etaloną. „Google“ teigia, kad su naujausia „Chrome“ versija kompanija „giliai kapstė“, ieškodama naujų galimybių padidinti greitį ir efektyvumą. „Google“ įdiegė patobulintą HTML analizę pasirinktoms CSS ir „JavaScript“ funkcijoms ('Object.prototype.toString' ir 'Array.prototype.join') ir pridėjo efektyvesnį „pointerių“ glaudinimą bei išglaudinimą. „Google“ vengė suspausti didelio srauto laukus. Dėl šių operacijų dažnumo buvo pastebimas poveikis našumui. Dažnai pasiekiami objektai, tokie kaip „JavaScript“ „neapibrėžtas“ (undefined), taip pat buvo perkelti į atminties bazių pradžią, todėl juos galima pasiekti naudojant greitesnį mašininį kodą.
  • Iki 2025 m. „Apple“ teigia, kad visose jos sukurtose baterijose bus naudojamas visiškai perdirbtas kobaltas, be to, visiems jos įrenginių magnetams naudos tik perdirbtus retuosius žemės elementus, o visos plokštės turės 100 proc. perdirbto alavo litavimui ir paauksavimui.
  • „Apple“ paskelbė, kad trečiadienį, liepos 12 d., per „Apple TV+“ pasirodys antrasis Chris Miller ir Phil Lord komedijos „The Afterparty“ sezonas.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų