5-os 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

5-os 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „iPhone“ ir „iPad“ savininkai JK šią žiemą susiduria su dar vienu kainų kilimu, nes „Apple“ ketina padidinti savo „App Store“ kainas. Kai kuriais atvejais aplikacijos gali pabrangti net 20 proc. Kainų pokytis įvyks vasario 13 dieną.
  • Pirmadienį 1.45 val. automatinė „iPhone“ susidūrimo aptikimo funkcija informavo Tasmanijos policiją apie įvykį netoli Betmeno greitkelio Rowelloje, Tasmanijoje. Baltas automobilis „Ford Ranger“, vairuojamas 20-metės moters, tempiantis priekabą su arkliais nuvažiavo nuo kelio ir atsitrenkė į medžio kelmą. Penki 14–20 metų amžiaus keleiviai buvo nuvežti gydyti į Launceston Centrinę ligoninę, o vienas 18-metis keleivis, patyręs rimtų sužalojimų, greitosios medicinos pagalbos automobiliu nugabentas į Melburną, praneša ABC. Avarijoje žuvo keturi arkliai. Į avariją pateko „Yoles Harness Racing Stables“ komandos nariai.
  • „Apple“ pasidalijo galimybe pasižvalgyti į jos naują komediją „Shrinking“, kurioje vaidina Jason Segel ir Harrison Ford.
  • „iFixit“ inžinieriai išardė 14 colių „MacBook Pro“ su „M2 Pro“ procesoriumi ir paviešino apžvalgą. Šį kartą ekspertai išardė nešiojamąjį kompiuterį, vadovaudamiesi „Apple“ instrukcijomis skirtomis savarankiškam remontui, ir padarė išvadą, kad įmonės vadovas yra „gana išsamus ir paprastas“. Viduje naujasis „MacBook Pro“ niekuo nesiskiria nuo 2021 m. modelio. Vienintelis skirtumas yra NAND atminties modulių skaičius baziniame modelyje. „MacBook Pro“ su M2 Pro ir 512 GB turi du NAND lustus po 256 GB, o tas pats 2021 m. modelis naudoja keturis 128 GB NAND modulius. Dėl šio pakeitimo naujojo „MacBook Pro“ SSD greitis yra lėtesnis nei senojo. Modeliai su daugiau atminties neturi šios problemos. Kalbant apie bendrą taisymo sudėtingumą, „iFixit“ įvertino 5 balais iš 10.
  • Dokumente, gautame iš tyrėjo ir „Apple“ informacijos nutekėjo „Unknownz21“ (@URedditor), pateikiamos „iPhone 15“ antenos architektūros schemos. D8x reiškia „iPhone 15‌ Pro“ modelius, o informacija rodo, kad greitesnė „Wi-Fi 6E“ specifikacija bus tik „iPhone 15‌ Pro“ ir „iPhone 15‌ Pro Max“. Standartiniai ‌iPhone 15‌ modeliai, pažymėti kaip D3y, ir toliau naudos Wi-Fi 6, o ne Wi-Fi 6E. Nuo šiol „Wi-Fi 6E“ jau buvo įtrauktas į kai kuriuos „Apple“ gaminių asortimentą, tačiau jis apsiriboja naujausiais „iPad Pro“, „Mac mini“ ir „MacBook Pro“ modeliais. „Apple“ anksčiau neapribojo naujų „Wi-Fi“ standartų „iPhone“, tačiau „iPhone 15‌ Pro“ modeliai turės keletą funkcijų, kurių nebus „iPhone 15“, o jų apribojimas yra prasmingas kainos ir prieinamumo požiūriu. „Wi-Fi 6E“ leidžia įrenginiams prisijungti prie maršrutizatorių ir modemų, palaikančių „Wi-Fi 6E“ standartą, tačiau tai naujesnė technologija ir dar nėra plačiai paplitusi. „Wi-Fi 6E“ maršruto parinktuvai yra lengvai prieinami, tačiau kadangi jie pradėti paleisti tik per pastaruosius kelerius metus, daugelis žmonių ir įmonių maršrutizatorių dar neatnaujino. „Wi-Fi 6E“ maršrutizatoriai, be 2,4 ir 5 GHz juostų, apima 6 GHz dažnių juostą, o norint naudoti 6 GHz, reikalingas tiek „Wi-Fi 6E“ maršrutizatorius, tiek ir „Wi-Fi 6E“ palaikantis įrenginys.
  • 21 dieną „Apple“ paskelbė „Apple TV+“ reklamą pavadinimu „Paskambink man su Timothée Chalamet“. Reklamoje aktorius Timothée Chalamet (suvaidinęs Paul Atreides filme „Dune“, taip pat vaidinęs „Call Me by Your Name“, „Beautiful Boy“ ir „Lady Bird“) stebi savo kolegas aktorius ir jų laidas per „Apple TV+“, norėdamas turėti savo laidą.
  • Virtualus vieningumo (Black history) medalisJau galima sakyti tradiciškai, vasario mėnesį „Apple“ kviečia paminėti Juodosios istorijos mėnesį, dar JAV vadinamos afroamerikiečių mėnesiu. Juodosios istorijos mėnesio ištakas galima atsekti iki 1926 m., o oficialiai mėnuo pripažintas 1976 m., kai JAV prezidentas Gerald Fordas pratęsė savaitę trukusį pripažinimą, kad „pagerbtų per dažnai apleistus juodaodžių amerikiečių pasiekimus visose istorijos srityse“. Norėdami gauti virtualų proginį vieningumo medalį, vasario mėnesį, septynias dienas iš eilės turite uždaryti „Move“ aktyvumo ratuką.
    P.S. Tikiuosi, virtualių „Apple“ medalių kolekcionieriai astronominių 2023 metų virtualų medalį – Zuikį, savo kolekcijoje jau turi. Jei ne — iki vasario 5 dienos galite dar suspėti jį užsitarnauti.
  • „Apple“ nutraukė „iOS 16.2“ sertifikatų pasirašymą panaikindama bet kokią galimybę grįžti prie šios „iOS“ versijos.
  • JAV „Batterygate“ ieškinys baigėsi tuo, kad „Apple“ sutiko sumokėti iki 500 mln. USD, kad byla būtų išspręsta, tačiau lygiavertė byla Pietų Korėjoje buvo atmesta. Abu atvejai yra susiję su „Apple“ sprendimu sumažinti senesnių „iPhone“ telefonų, kurių baterijos talpa sumažėja spartą, kad būtų išvengta netikėtų įrenginio išjungimų. Problema ne tai, ką padarė „Apple“, o kaip bendrovė tai padarė.
    „Apple“ nustatė, kad kai kurie senesni „iPhone“ telefonai išsijungia, nors akumuliatoriuje vis dar liko energijos. Bendrovė nusprendė tai išspręsti stebėdama akumuliatoriaus būklę ir sumažindama telefono spartą, kai jam gresia išjungimas. Problema ta, kad „Apple“ niekam nesakė, kad tai daro. Senesnių „iPhone“ savininkai pastebėjo, kad jų telefonai lėtėja, ir manė, kad tai reiškia jog atėjo laikas keisti telefoną, o ne tik bateriją. Cupertino kompanija buvo apkaltinta, kad tai padarė tyčia, siekdama paskatinti žmones pirkti naujus „iPhone“. Ši problema virto audra žiniasklaidoje ir „Apple“ buvo priversta viešai atsiprašyti; pasiūlyti baterijų keitimą su nuolaida; suteikti vartotojams galimybę pasirinkti, ar įjungti funkciją, ar ne; ir sumokėti kompensaciją nukentėjusiems JAV „iPhone“ savininkams. Tačiau „The Korea Herald“ praneša, kad panašų grupės ieškinį Pietų Korėjoje teisėjas atmetė. Pietų Korėjos teismas ketvirtadienį nusprendė, kad „Apple“ sąmoningai nesulėtino savo „iPhone“ telefonų veikimo, atmetęs maždaug 9 800 Korėjos išmaniųjų telefonų pirkėjų ieškinį dėl 2 mlrd. vonų (apie 1,48 mln. eurų) JAV elektronikos milžinei. Ataskaitoje tiesiogiai nenurodoma sprendimo priežastis, tačiau pateikiama užuomina, leidžianti manyti, kad sprendimas buvo pagrįstas griežtais teisiniais reikalavimais Pietų Korėjoje, o tai, teisininkų teigimu, yra nesąžininga. Naudotojams atstovaujanti advokatų kontora „Hannuri“ ketvirtadienį išplatintame pareiškime nurodė, kad sprendime pabrėžiama būtinybė keisti Korėjos teismų sistemą, kurioje reikalaujama kad visi asmenys, nukentėję dėl neteisėto elgesio, privalo dalyvauti nagrinėjant ieškinį. Sunku suprasti, kaip teismas gali pagrįstai tikėtis, kad byloje dalyvaus 9 800 „iPhone“ savininkų, jau nekalbant apie 64 000, kurie iš pradžių pateikė ieškinį. Jau vien dėl to, kad tikėtina išmoka vargu ar padengtų kelionės į teismo rūmus ir iš jo išlaidas kai „iPhone“ savininkai gautų tik po maždaug 23€. Bet panašu, kad bent jau kol kas, toks šalies įstatymas…
  • Atnaujinę savo „iPhone“ operacines sistemas iš „iOS 15“ į „iOS 16“ pastebėjo, kad „iOS 16“, „Apple“ pristatė naują „iPhone“ užrakinimo ekraną, kuris leidžia vartotojams tinkinti jį naudojant skirtingus valdiklius, šriftų stilius ir net kelis fono paveikslėlius. Tačiau atnaujinimas pašalino klasikinius „iPhone“ fono paveikslėlius ar bent jau galimybę juos tinkinti. Tačiau tai pasikeitė įdiegus „iOS 16.3“, tad jei dar vis turite seno ekrano užrakinimo paveikslėlį — galite jį pritaikyti naujai „iOS“ versijai.
  • „Apple“ paviešino pusvalandžio režisieriaus Vishal Bhardwaj filmą nufilmuotą „iPhone 14 Pro“. „Shot on iPhone“ tai reklaminė „Apple“ kampanija skirta pademonstruoti naujojo kompanijos flagmano fotografavimo ir filmavimo galimybes. Aprašymas teigia, kad „Fursat“ yra magiška istorija apie žmogų, taip apsėstą valdyti ateitį, kad rizikuoja prarasti tai, ką laiko brangiausiu dabar. Filmas tradiciškai Indijos kinematografui kupinas dramatizmo, choreografijos ir dainų.
  • Prieš kelis mėnesius Evans Hankey paskelbė, kad po trejų metų Pramoninio dizaino vadovo pareigų pasitraukia iš „Apple“. Jony Ive įpėdinė artimiausiais mėnesiais planuoja palikti kompaniją, tačiau užuot ją pakeitus, „Apple“ nusprendė jog neras kito žmogaus tinkamo šiam postui. „Bloomberg“ teigimu, visi 20 pramonės dizainerių dabar atsiskaitys COO Jeff Williams. Po to kai Jony Ive paliko kompaniją, „Apple“ dizaino grupė suskilo į dvi dalis. 2015 m. komanda buvo suskaidyta į pramoninio dizaino padalinį užsiimantį aparatine įranga ir padalinį atsakingą už vartotojo sąsają, kuriam vadovauja Alan Dye.
  • Nors „Apple“ atostogų sezono pajamos buvo mažesnės nei tikėtasi dėl gamybos problemų Kinijoje, nauji tyrimai rodo, kad „iPad“ pardavimai iš tikrųjų per metus išaugo. „Apple iPad“ sudarė du iš penkių planšetinių kompiuterių, parduotų šventinio ketvirčio metu visame pasaulyje, ir pardavimai vis dar neprarnda pagreičio besitraukiančioje rinkoje. Anot analitikų įmonės „TechInsights“, bendra planšetinių kompiuterių rinka 2022 m. ketvirtąjį ketvirtį sumažėjo 8 proc. Šventinio ketvirčio metu, priešingai nei visus metus, „Apple“ užėmė 39 proc. rinkos, o „Samsung“ – 19 proc. „Apple“ ir „Samsung“ buvo vienintelės įmonės, kurios per metus išaugo atitinkamai 15 proc. ir 5 proc. „Amazon“ per metus nukrito 11 proc., o „Lenovo“ – 49 proc.

    Pagrindinių 5 planšetinių kompiuterių gamintojų rezultatai

    Jei nematote visos lentelės — paverskite įrenginį šonu.
  • „Apple“ vasario 2 dieną paskelbė 2023 m. pirmojo kompanijos fiskalinių metų ketvirčio, kuris atitinka 2022 m. ketvirtąjį kalendorinį ketvirtį, finansinius rezultatus. „Apple“ ketvirčio metu gautos pajamos siekė 117,2 mlrd. USD, o grynasis pelnas – 30,0 mlrd. USD arba 1,88 USD už vieną akciją, palyginti su pernai gautomis 123,9 mlrd. USD pajamomis ir 34,6 mlrd. „Apple“ pajamos per metus sumažėjo maždaug 5 proc. Tai yra staigesnis nuosmukis, nei tikėjosi analitikai. Taip nutiko, nes „Apple“ susidūrė su „iPhone“ tiekimo problemomis, tačiau prie prastesnių rezultatų prisidėjo sumažėję parduodamų „Mac“ bei nešiojamų įrenginių kiekiai.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų