28-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

Tema: Naujienos

28-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Jony Ive, kurio vardas yra intuityvaus funkcionalumo ir elegantiškų siluetų sinonimas, pakeitė mūsų sąveikos su technologijomis būdą. Garsiausio „Apple“ dizainerio, kuris po trijų dešimtmečių paliko įmonę ir įkūrė savo kūrybinę studiją „LoveFrom“, kūrėjo prisilietimas jaučiamas tokiuose įrenginiuose kaip: „iMac“, „iPod“, „iPhone“ ir „iPad“. Neseniai kalbėdamas naujame „Apple Podcasts“ ir „The Guardian“ sukurtame „Life in Seven Songs“ podcast'e „Jis sufromavo iPhone, o kas sufromavo Jony Ive?“, Ive peržvelgė kai kuriuos labiausiai jį formavusius metus ir pasidalijo, kaip tai nulėmė jo tapimo dizaineriu trajektoriją.
  • Pasirodžiusi nauja informacija leidžia manyti, kad „iPhone 15 Pro Max“ periskopinis objektyvas bus įdiegtas abiejuose „iPhone 16“ modeliuose.
    „Digitimes“ rašo, kad objektyvų gamintojai „Largan“ ir GSEO ruošiasi gauti didelius užsakymus iš „Apple“, nes bendrovė ketina „išplėsti periskopinių lęšių naudojimą būsimuose iPhone“. Periskopinis objektyvas (Apple pramintas „tetraprism“), naudojamas praėjusių metų „iPhone 15 Pro Max“ modeliuose ir išmaniajame telefone įgalina 5x optinį priartinimą. Mažesniuose „iPhone 15 Pro“ šios funkcijos nėra, tačiau jau anksčiau pasirodžiusioje informacijoje teigiama, kad tai pasikeis, kai rudenį pasirodys „iPhone 16 Pro“.
  • „iPad 18“ (bet versijoje) „Apple“ pagaliau ištaisė, kelis metus M serijos lustus turinčių „iPad“ savininkus siutinusią bėdą - prastą išorinės klaviatūros optimizaciją emoji įvedimui. Naujoje „iPadOS“ versijoje tai pasikeis – atsiras ekrano klaviatūros nustatymų meniu ir pradės veikti Control ^+Cmd ⌘+ (tarpas) klavišų kombinacija.
  • Nesvarbu, ar esate „Spotify“, ar „Apple Music“ naudotojas, visada verta laikyti ranką ant pulso ir sekti kas vyksta kitapus tvoros. Apple“ vyresnysis paslaugų viceprezidentas Eddy Cue atvirauja apie konkurenciją populiariame technologijų „YouTube“ kanale „SuperSaf“ ir kalba apie šių dviejų paslaugų skirtumus ir panašumus.
  • Naujausiame savo informaciniame biuletenyje „Power On“ Gurman rašo, kad visa nauja „Siri“ versija su turėtų būti pristatyta 2025 m. pavasarį kartu su „iOS 18.4“, iki to laiko bus beta versijos testavimo laikotarpis, kuris prasidės sausio mėnesį. Pajėgesnė ‌Siri‌ versija leis balso asistentui valdyti veiksmus aplikacijose, supras kas šiuo metu rodoma ekrane ir pagal kontekstą nuspręs ką daryti.
    „Apple Intelligence“ pasirodys rudenį, bet visa nauja „Siri“ versija nebus pasiekiama. Šiais metais debiutuojant „Apple Intelligence“ turėtų pasirodyti kitos „Siri“ funkcijos – tokios kaip naujas dizainas ir „ChatGPT“ integracija.
  • „Apple“ patvirtino „Epic“ paraišką atidaryti „Epic Games Store“ – aplikacijų parduotuvę, skirtą „iPhone“ ir „iPad“ naudotojams Europos Sąjungoje. Prieš tai „Apple“ du kartus blokavo „Epic Games Store“ išleidimą „iOS“. Tikėtina, kad „Epic Games Store“ netrukus bus prieinama visiems naudotojams ES.
  • „Apple“ paskelbė išleisianti antrąjį „The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin“ sezoną, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Noel Fielding. Nuo pat pasaulinio debiuto „The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin“ buvo vertinami kaip „nepaprastai juokingi“ ir greitai gavo „Certified Fresh“ kritikų įvertinimą „Rotten Tomatoes“. Juokingame seriale vaidina Noel Fielding, kuris sukuria absurdišką, mielą ir charizmatišką asmenybę. Antrasis sezonas Turpin'ui žada dar vieną fantastiškų nuotykių ratą, kuriame vaidins daugybė puikių britų komedijos talentų. Visą pirmąjį sezoną dabar galima pažiūrėti per „Apple TV+“.
  • „Apple“ nusileido Rusijos vyriausybės spaudimui ir pašalino kelias „iPhone VPN“ aplikacijas iš Rusijos „App Store“. „Apple App Store“ komanda pranešė VPN kūrėjams, kad jų aplikacijos pašalinamos „Roskomnadzor“, kuri yra valstybinė žiniasklaidos reguliavimo institucija, reikalavimu. „Roskomnadzor“ ir anksčiau yra privertusi „Apple“ ir „Google“ pašalinti aplikacijas iš jų programėlių parduotuvių.
    Anot „Moscow Times“, reikalavimas buvo grindžiamas tuo, kad aplikacijose yra „Rusijoje nelegalaus turinio“. Šis reikalavimas yra dalis reguliuotojo intensyvėjančių pastangų blokuoti VPN paslaugas šalyje. „Reuters“ duomenimis, net 25 VPN įmonių aplikacijos dabar pašalintos iš Rusijos „App Store“.
  • Susidūrusi su galimu teismo nuosprendžiu, kuris priverstų „Google“ nustoti mokėti „Apple“, kad jos paieška būtų numatytoji „iPhone“, bendrovė vis labiau bando sumažinti savo priklausomybę nuo „Apple“.
    Google“ moka „Apple“ dalį nuo pajamų gautų už paieškas, atliktas naudojant „Safari“ naršyklę. Ankstesni pranešimai iš JAV Teisingumo departamento antimonopolinės bylos prieš „Google“ atskleidė, kad „Apple“ iš „Google“ gali kasmet gauti po 20 milijardų dolerių. Tačiau dabar daugiausia dėmesio skiriama galimai žalai „Google“ ir tai, kaip bendrovė bando tai spręsti.
    „The Information“ duomenimis, „Apple“ dalis sudaro 36 proc. pajamų iš reklamos, kurią „Google“ gauna per paieškas, atliekamas naudojant „iPhone“ naršyklę „Safari“. Likę 64 proc. reiškia, kad „Google“ iš „iPhone“Safari“ vykdomų paieškų gauna maždaug 56 mlrd. USD arba maždaug ketvirtadalį visų kompanijos paieškos generuojamų pajamų.
    Google“ išleido savo „Google Chrome“ naršyklę ir daugiau nei dešimtmetį stengėsi priversti „iPhone“ naudotojus pereiti prie jos. Šiuo tikslu „Google“ reklamuoja savo naršyklę ir nuolat atnaujina ją naujomis funkcijomis. Visai neseniai į naršyklę buvo integruota „Google Gemini AI“ technologija. Prieš penkerius metus pranešta, kad 25 proc. paieškų „iPhone“ buvo atliekamos naudojant „Chrome“ arba „Google“ aplikacijas. Nuo tada šis skaičius išaugo iki maždaug 30 proc., tačiau anot nepatvirtintų šaltinių, šie duomenys kompaniją nuvilia. Šaltiniai taip pat teigia, kad nuo 2023 m. vidurio augimas sustojo. Teigiama, kad „Google“ siekia, jog iki 2030 m. pusė paieškų būtų atliekama naudojant jos programinę įrangą. Tai taip pat gali reikšti, kad „Google“ blokuos jos dirbtinio intelekto naudojimą „Safari“ naršyklėje.
  • Kartu su pranešimais apie kompanijos planus atnaujinti „Apple Watch Ultra“ modelius, kurie pasirodys 2024 m. pabaigoje, „Apple“ taip pat gali planuoti išleisti ir atnaujintą „Apple Watch SE“. Iki šiol bendrovė naują „Apple Watch SE“ modelį atnaujindavo kas dvejus metus. Anot „Bloomberg“, siekiant sumažinti laikrodžio savikainą, dabartinio „Watch SE“ galinėje dalyje naudojamą nailono kompozicinę medžiagą, naujame „Apple Watch SE“ modelyje gali pakeisti plastikinis korpusas.
  • „Apple“ išvengė Europos Sąjungos reguliavimo institucijų baudos, nes sutiko dešimtmečiui nemokamai atverti savo mobiliųjų mokėjimo technologiją kitiems paslaugų teikėjams. „Bloomberg“ skelbia, kad šiuo susitarimu baigiamas tyrimas dėl „Apple“ bekontakčio mokėjimo technologijos „tap-and-go“. Anksčiau ES įspėjo „Apple“, kad prieigos prie šios technologijos ribojimas reiškia piktnaudžiavimą savo rinkos galia.
  • „Apple“ perspėja „iPhone“ naudotojus 98 šalyse, kad jie gali sulaukti šnipinėjimo programų atakų. Tai jau antras toks bendrovės įspėjimas 2024 m. Šių šalių žmonės iš „Apple“ gauna tokį pranešimą: „Apple aptiko, kad esate šnipinėjimo programų, kurios bando nuotoliniu būdu pažeisti iPhone, susietą su jūsų Apple ID xxx taikinys“.
  • „Samsung“ pristatė daugybę naujų gaminių ir, nors kai kurie gaminiai atrodo gana įspūdingai, „Watch Ultra“ atrodo įtartinai panašus į „Apple Watch Ultra“ su ikonine oranžine „Alpine Loop“ dirželio versija.
    Kaip pažymėjo „Snazzy Labs“, „Samsung Galaxy Watch Ultra“ priekinė plokštė ir spalvų schema yra stebėtinai panaši į geriausio „Apple Watch“. Jis teigia, kad: „Watch Ultra yra pati begėdiškiausia iki šiol buvusi Apple produkto kopija“. Nelabai maloniai jis atsiliepia ir apie daugelį kitų naujų „Samsung“ produktų, pavyzdžiui kaltindamas „Buds3“ ir „Buds3 Pro“ esant „AirPods“ klonais.
  • Analitikas Ming-Chi Kuo teigia, kad „iPhone 17 Pro Max“ turės 48 megapikselių teleobjektyvą. Taigi „iPhone 17 Pro Max“ bus pirmasis „iPhone“, kuriame visos trys kameros turės 48 megapikselių skiriamąją gebą. 48 MP pagrindinė kamera pasirodė „iPhone 14 Pro“, o 48 MP itin plataus kampo modulis pirmą kartą pasirodys „iPhone 16 Pro“.
  • Naujojoje „iOS 18“ kūrėjams skirtoje beta versijoje pristatomi du nauji foniniai garsai, padedantys susikaupti arba užmigti.
    Pirmą kartą foniniai garsai atsirado „iOS 15“ ir yra skirti padėti susikaupti arba atsipalaiduoti. Išleidimo metu buvo galima rinktis iš 6 garsų: „Subalansuotas triukšmas“, „Šviesus triukšmas“, „Tamsus triukšmas“, „Vandenynas“, „Lietus“ ir „upelio čiurlenimas“. „iOS 18“, prie jų bus pridėti garsai „Ugnis“ ir „Naktis“.
  • „Apple“ paskelbė, kad antrojo jos serialo „Severance“ sezono premjera įvyks 2025 m. sausio 17 d.

    Seriale „Severance“ Mark Scout (vaidina Adam Scott) vadovauja „Lumon Industries“ komandai, kurios darbuotojams buvo atlikta „atskyrimo“ procedūra, kuri chirurginiu būdu padalija jų prisiminimus skirtingas dalis: darbo ir asmeninio gyvenimo. Šis drąsus „darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros“ eksperimentas susvyruoja kai Mark atsiduria paslapties, priverčiančios jį susidurti su tikrąja savo darbo... ir savęs prigimtimi, centre. Antrame sezone Mark ir jo draugai sužino apie siaubingas pasekmes, susidūrus su atskyrimo barjeru.
    Antrajame sezone vėl išvysime žvaigždžių ansamblį, įskaitant „Emmy“ apdovanojimų nominantą Adam Scott, Britt Lower, Tramell Tillman, Zach Cherry, Jen Tullock, Michael Chernus, Sarah Bock, Dichen Lachman, „Emmy“ apdovanojimų laureatą John Turturro, „Oskaro“ apdovanojimų laureatą Christopher Walken ir „Oskaro“ bei „Emmy“ apdovanojimų laureatę Patricia Arquette.
  • „Apple“ pagaliau „iPhone 16 Pro“ gali telefono akumuliatoriaus įkrovimo greitį priartinti šių dienų lygiui. Po daugelio metų didžiausios 20W įkrovimo galios „ITHome“ praneša, kad „Apple“ nori padvigubinti šį skaičių – iki 40W naudojant laidą ir 20W naudojant „MagSafe“.
    Šiuo metu visi „iPhone“ modeliai nuo 13 iki 15, naudojant 20W įkrovimo adapterį akumuliatorių įkrauti iki 50 proc. gali maždaug per 30 minučių. Ši informacija siejasi su kitu gandu, teigiančiu, kad „iPhone 16“ modeliuose, išskyrus „iPhone 16 Plus“, bus įdiegti didesnės talpos akumuliatoriai. Pasak „Weibo“ paskelbtos informacijos, „iPhone 16 Pro Max“ gali būti įdiegtas 4 676 mAh akumuliatorius, kuris nebėra L formos „dėl vidinės komponentų struktūros pertvarkymo“.
    Panašaus padidėjimo galima tikėtis ir įprastam „iPhone 16“, nes kalbama, kad jame bus 3 561 mAh baterija („iPhone 15“ yra 3 349 mAh talpos akumuliatorius). „iPhone 16 Pro“ akumuliatoriaus talpą „Apple“ padidintų iki 3 355 mAh (3 290 mAh „iPhone 15 Pro“).
    Gandų skleidėjas KosutamiSan mano, kad „Apple“ pagerins akumuliatorių tarnavimo laiką naujos kartos „iPhone“, pridėdama grafeno šiluminę sistemą ir taip pagerindama akumuliatoriaus aušinimą.
    Žemiau numatoma visų naujų modelių akumuliatoriaus talpa:
  • „Apple“ paskelbė oficialų, 8 dalių dokumentinio serialo „Omnivore“ (Visavalgiai/Visaėdžiai), kurį sukūrė ir kuriame pasakoja visame pasaulyje žinomas šefas René Redzepi iš Nomos, anonsą.
    „Omnivore“ nukelia žiūrovus į svaiginančią kelionę po maisto pasaulį, tyrinėjant gilų žmogaus patirties grožį ir sudėtingus ingredientus.
    Kiekviena „Omnivore“ serija atskleidžia aštuonių svarbiausių pasaulyje ingredientų, įskaitant bananus, čili, kavą, kukurūzus, kiaulieną, ryžius, druską ir tuną, auginimą, transformavimą ir vartojimą, pasakojant apie tai, kad jie yra pasaulinio kultūros paveldo kertiniai akmenys. Redzepi ir „Emmy“ apdovanojimus pelnęs vykdomasis prodiuseris Matt Goulding („Anthony Bourdain: Explore Parts Unknown“) vedžioja auditoriją po visą pasaulį apimančią odisėją, atskleisdamas sudėtingas istorijas slypinčias už šių sudedamųjų dalių, kurios suformavo visuomenes, kultūras, įsitikinimus ir žmonijos istorijos eigą. Serialas „Apple TV+“ debiutuoja liepos 19 d.
  • „Apple“ akcijos (AAPL) antradienį pasiekė aukščiausią visų laikų kainą. „Apple“ akcijų (AAPL) kaina dienos pabaigoje beveik siekė 229 USD už akciją, o technologijų milžinės rinkos kapitalizacija pakilo iki šiek tiek daugiau nei 3,5 trilijono USD – tai didžiausia vertė, kurią kada nors yra pasiekusi bet kuri įmonė.
  • Praėjus vos aštuonioms dienoms po to, kai buvo atskleista, kad „Apple“ Phil Schiller prisijungs prie „OpenAI“ tarybos kaip stebėtojas, dabar pranešama, kad tai neįvyks. Vietoj to, „OpenAI“ tiesiog įsipareigoja reguliariai organizuoti susitikimus su Schiller ir kitais partneriais bei investuotojais.
  • „Apple“ išleido „XProtect Remediator“, „Catalina“ ar naujesnėms „macOS“ versijoms skirtą programinės įrangos saugos naujinį, kurio versija 139.
  • Gandai apie „Apple“ filmo „Time Bandits“ variantą sklando nuo 2018 m., t.y. daugiau nei metai iki to kai „Apple TV+“ pradėjo rodyti filmus, tačiau informacijos apie filmą nebuvo daug. Dabar tai pasikeitė, nes „Apple“ paskelbė, kad Terry Gilliam klasikinio 1981 m. filmo adaptacija bus dešimties serijų serialas, kurio premjera įvyks liepos 24 d.
  • Kitą savaitę „Apple“ planuoja pradėti bandomąją 2 nm lustų gamybą. Jie bus gaminami TSMC gamykloje Šiaurės Taivane. Įranga jų gamybai buvo pristatyta antrąjį šių metų ketvirtį. Jei viskas klostysis gerai, „Apple“ savo 2 nm lustus išleis 2025 m. Tai leis įmonei naudoti daugiau tranzistorių procesoriuje, taip padidinant jo našumą ir energijos vartojimo efektyvumą.
  • „HomePod“ galima įrašyti į „Apple“ įrenginių, išgelbėjusių gyvybes, sąrašą, nes „Apple“ išmanusis garsiakalbis išgelbėjo šeimos namą nuo galimai mirtino gaisro, kurį sukėlė smalsus šunelis šeimai miegant. Greičiausiai „HomePod“ įgalinta garso atpažinimo sistema atpažino priešgaisrinės signalizacijos garsą ir įspėjo namo savininkus, kad kažkas negerai.
  • „Apple“ klientai Švedijoje turės viena mažiau galimybių pirkti ir aptarnauti „Apple“ produktus. „Apple Väla Centrum“, viena iš trijų „Apple“ parduotuvių šalyje, liepos 13 d. bus uždaryta visam laikui.
  • „Apple“ kuria technologiją, kuri leistų bet kokiam skaičiui norinčių arti esančių žmonių, nenaudojant Wi–Fi ar mobiliojo ryšio paslaugų, bendrauti balso pokalbių būdu, naudojant tik „iPhone“ ir ausines, tokias kaip „AirPods“.
  • „Apple“ pasidalino nauju „Shot on iPhone“ serijos trumpametražiu filmu pavadintu „¡Suerte!“ („Sėkmė“). Filmas pasakoja apie jauną muzikantą Iván Cornejo, kuris leidžiasi į nuotykį pasisemti įkvėpimo iš savo šaknų Meksikoje. Filmas nufilmuotas „iPhone 15 Pro“.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Apytikslis skaitymo laikas (neskaičiuojant vaizdo įrašų žiūrėjimo): 13 minučių.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų