48-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

Tema: Naujienos

48-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Kompanija „Fore Systems“ išleido „MacBook Air“ skirtą aušinimo sistemą „AirJet“. Tai plonytis radiatorius tvirtinamas prie pagrindinės „MacBook Air“ plokštės ir skirtas geresniam jos išskiriamos šilumos atidavimui į aplinką. Kompanija tvirtina, kad jo dėka „MacBook Air“ su M2 procesoriumi galingumu gali prilygti „MacBook Pro“ su analogišku procesoriumi. Įdiegto aušinimo ventiliatoriaus dėka „MacBook Pro“ su užduotimis visada susidoroja greičiau.
    „Cinebench“ testuose 15 colių „MacBook Air“ su „AirJet“ surinko 8711 balų. Tiek pat surinko ir 13 colių „MacBook Pro“. Tuo tarpu „MacBook Air“ be „AirJet“ surinko 8380 balų.
    Po pusvalandžio „Shadow of the Tomb Raider“ žaidimo standartinis „MacBook Air“ rodė 22fps, o versija su „AirJet“ - 27fps. Dar po 10 minučių standartinis „MacBook Air“ pradėjo „kibti“, o versija su „AirJet“ veikė toliau.
  • Nepaisant populiarumo, „Microsoft“ nusprendė nutraukti „Microsoft 365“ naršyklės plėtinį, skirtą „Google Chrome“ ir „Microsoft Edge“. Šiuo metu neaišku, kuo įmonė pakeis plėtinį (jei išvis kuo nors pakeis). Bendrovė paskelbė, kad nutrauks „Microsoft 365“ naršyklės plėtinį. Anot dokumente pateiktos informacijos, plėtinys po 2024 metų sausio 15 dienos atnaujinamas nebebus.
    Anot „The Verge“ plėtinys buvo gana populiarus ir turėjo daugiau nei 6 milijonus naudotojų „Chrome“ ir daugiau nei 4 milijonus „Edge“ naršyklėje.
  • Kinų publikacija teigia, kad „Apple“ per pirmuosius tris metus nuo išleidimo planuoja parduoti milijonus „Apple Vision Pro“. Manoma, kad įrenginiu kompanija pradės prekiauti pirmoje 2024 metų pusėje, tačiau tiekimo grandinės nesutaria dėl kiekių, kurie bus pateikti prekybai pirmaisiais metais.
    Anot „Interface News“, „Apple“ startuos su 400 000 „Apple Vision Pro“ vienetų, o iš viso per 2024 metus planuoja parduoti 1 milijoną ir 10 milijonų per pirmuosius tris metus.
    Manoma, kad „Apple Vision Pro“ dalys ir gamybos kaina yra 1 700 USD, tai labai maža kaina palyginus su 3 499 USD už kurią „Apple“ planuoja šį įrenginį pardavinėti.
  • Internete pasirodė skundų, kad iš „Google Drive“ paslaptingai dingsta naudotojų failai, o kompanijos inžinieriai įspėja vartotojus vengti pakeitimų, kol problema tiriama ir sprendžiama.
    Anksčiausiai pranešimą apie dingusius failus „Google Drive“ pateikė vartotojas iš Pietų Korėjos. Lapkričio 21 d. naudotojas teigė, kad jo „Google“ disko paskyra buvo atstatyta į būseną, kuri buvo 2023 m. gegužės mėn. ir jis prarado visus naujesnius failus.
    „Google“ komandos narys ragina vartotojus nespausti „Disconnect account“ („Atjungti paskyrą“) „Google Drive“ aplikacijoje skirtoje kompiuteriams. Naudotojai taip pat neturėtų trinti ar keisti aplikacijos duomenų aplanko vietos.
    Aplikacijos duomenų aplankas yra:
    „macOS“: 
    ~/Library/Application Support/Google/DriveFS

    „Windows“:
    %USERPROFILE%\AppData\Local\Google\DriveFS

    „Google Drive“ komandos narys taip pat rekomenduoja vartotojams, jei įmanoma, sukurti aplikacijos duomenų aplanko kopiją.
  • WSJ teigia, kad „Apple“ planuoja nutraukti bendradarbiavimą su „Goldman Sachs“ taip sukeldama abejonių kreditinės „Apple Card“ kortelės ateitimi. Tačiau „Bloomberg“ rašo, kad „Apple“ neketina nutraukti „Apple Card“ gyvavimo, bet dar nepradėjo derybų su nauja korteles išduosiančia kompanija.
  • „Google Drive“ aplikacijoje skirtoje „iPhone“ ir „iPad“ atsirado dokumentų skeneris. Norėdami pasinaudoti/išbandyti, paspauskite ant virš „pliuso“ (apatiniame dešiniajame kampe) esančio plaukiojančio kameros mygtuko. Taip paleidžiamas vaizdo ieškiklis, kuris gali automatiškai skenuoti, tačiau esant pageidavimui skenuoti galima ir rankiniu būdu. Skenavimo funkciją palaiko „Google Drive“ aplikacijos versija 4.2023.46227
  • „Apple“ darbuojasi kažkas turintis aistrą žiedams. JAV Patentų biure užregistruotas naujas „Apple“ patentas, kuriame aprašomas elektroninis žiedo formos įrenginys. „Apple“ tyri sukaupusi nemažą „žiedų“ patentų arsenalą.
  • Į „Apple TV+“ sugrįžo vienas sėkmingiausių britų serialų „Slow Horses“. Pirmoji ir antroji trečiojo sezono serijos parodytos trečiadienį, lapkričio 29 d., toliau serialas bus tęsiamas rodant po vieną seriją kas savaitę. Paskutinė, 7-oji trečiojo „Slow Horses“ sezono serija bus parodyta gruodžio 27 d.
  • Robert De Niro šią savaitę sukritikavo „Apple“ ir „Gotham Film & Media Institute“ po to, kai jo teigimu, siekiant pašalinti pramogų industrijos ir Donald Trump kritiką, jo kalba „Gotham Awards“, likus kelioms minutėms iki pasirodymo pradžios, „Variety“ šaltinių teigimu, buvo cenzūruota „Apple“ darbuotojo. Aktorius scenoje pasirodė pirmadienio vakarą vykusios ceremonijos metu.
    Pradžioje De Niro sakė pamanęs, kad telesufleryje įvyko klaida, kol suprato, kad iš jo kalbos buvo pašalintos ištisos jo kalbos dalys. Tada De Niro išsitraukė telefoną ir perskaitė originalią savo kalbos versiją.
  • Lapkričio 28 – gruodžio 8 d. „Apple“ bendradarbiaudama su „The Global Fund“ padedančia kovoti su ŽIV/AIDS, fondui paaukos po 1 USD nuo kiekvieno pirkinio įsigyto naudojant „Apple Pay“ svetainėje Apple.com, „Apple Store“ aplikacijoje arba bet kurioje „Apple Store“.
    Ši partnerystė dera su „Apple“ nuolatine parama pasaulinei sveikatos apsaugai, nes dalis iš „Apple“ (PRODUCT)RED produktų gautų pajamų jau padeda Pasauliniam kovos su AIDS, tuberkulioze ir maliarija fondui, kurį 2006 m. kartu su trimis garsiais mados vardais („Gap“, Giorgio Armani ir „Converse“, kuri yra „Nike“ padalinys) ir „American Express“ pristatė roko žvaigždė Bono.
  • Dvi naujai aptiktos „Bluetooth“ saugos spragos leidžia užpuolikams užgrobti visų įrenginių, naudojančių „Bluetooth“ 4.2–5.4 imtinai, ryšius – tai yra, visų įrenginių nuo 2014 m. pabaigos iki dabar. Ši saugumo spraga kelią ypatingai didelę riziką „AirDrop“ funkcijai „Apple“ įrenginiuose.
    Savo palaikymo dokumentuose „Apple“ aprašo šešis „Bluetooth“ saugumo elementus.
  • Nepaisant to, kad „Apple“ remiasi „Arm“ kaip „iPhone“ lustų instrukcijų rinkiniu, „Arm“ uždirba mažiau nei 5 poc. metinių pajamų iš „Apple“. „The Information“ išsamiai aprašo, kaip „Arm“ tai svarbu, ypač dabar, kai bendrovės akcijomis prekiaujama viešai ir bendrovė siekia augti. Tačiau „Softbank“ generaliniam direktoriui Masayoshi Son nepavyko priversti „Apple“ mokėti daugiau licencijų mokesčių. Jei kalbėti apie konkrečius skaičius, tai „Apple“ moka „Arm“ mažiau nei 30 centų nuo kiekvieno įrenginio už teisę naudoti „Arm“ pagrindu veikiančius lustus šimtuose milijonų „iPhone“, „iPad“, „Mac“ ir „Apple Watch“.
  • Dešimtmetis Teddy iš Peppardo, Oksfordšyro, mano, kad „vėplos“ piktograma su iškiliais priekiniais dantimis kuria klaidingą įspūdį apie žmones nešiojančius akinius. Išdidus akinių dėvėtojas pakeitė piktogramos dizainą ir dantytą šypseną pakeitė maža šypsena. Jis BBC sakė: „Norime tai pakeisti – „Apple“ verčia žmones manyti, kad mes esame vėplos ir tai žmonėms nešiojantiems akinius yra siaubinga.“
    Paskatintas mokytojos jis sukūrė peticiją, kuri kol kas cirkuliuoja tik jo mokykloje, bet Teddy planuoja ją išsiųsti „Apple“.
    Teddy mano, kad vėplos piktograma verčia žmones nešiojančius akinius jaustis siaubingai
    Nuotrauka: BBC
  • „Apple“ ir „Google“ iš savo aplikacijų parduotuvių pašalino kelis bankus, kuriems taikomos JAV sankcijos. Tai „Почта Банк“, „Home Credit & Finance Bank“ (arba „Хоум Кредит Банк“), „Русский Стандарт“, „Абсолют“ ir ВБРР (Всероссийский банк развития регионов). Tiesa, „Русский стандарт“ ir „Хоум Банк“ aplikacijos vis dar prieinamos „Apple App Store“, bet iš „Google“ aplikacijų parduotuvės jos jau pašalintos.
  • „WhatsApp“ ruošiasi išleisti aplikacijos versiją skirtą „iPad“. Kompanija jau pradėjo viešo testavimo etapą.
  • „Google“ pakeitė jos žemėlapių aplikacijos dizainą - pasikeitė žemėlapio spalvos. Dabar „Google Maps“ žemėlapiuose keliai pilki, o ne geltoni; vandens telkiniai dangiški, o ne tamsiai mėlyni, parkai įkyrios žalios vietoje akies nerėžiančios. Daug kam iš aplikacijos naudotojų šie pakeitimai nepatinka ir jie teigia, kad „Google Maps“ žemėlapiai prarado savo identitetą ir tapo labiau panašūs į „Apple Maps“. Nepatinka tai net ir buvusiai „Google Maps“ dizainerei Elizabeth Laraki. Ji mano, kad „Google“ turėtų daugiau dėmesio skirti ne žemėlapių išvaizdai, o aplikacijos, kuri tapo per daug gremėzdiška, funkcionalumui.
  • „Apple“ paskelbė geriausias 2023 metų aplikacijas. Jas pažymėjau anksčiau skelbtame aplikacijų-kandidačių sąraše.
  • „Steam“ siekdama palaikyti 32-bitų aplikacijas, iki šiol tęsė „macOS Mojave“ ir „macOS High Sierra“ palaikymą. Tačiau, šis palaikymas baigsis 2024 m. vasario 15 d.
  • Siekdama plėsti gamybą JAV, „Apple“ ketvirtadienį paskelbė, kad „Amkor“ pakuos kai kuriuos „Apple Silicon“ lustus savo naujoje gamykloje, kuri bus statoma Peorijoje (Arizonoje). Lustai bus gaminami netoliese esančioje TSMC gamykloje, o „Amkor“ tvarkys pakavimą – paskutinis veiksmas, apsaugantis lustą nuo fizinių pažeidimų.
  • Dviejų minučių „Apple“ vaizdo įraše, pavadintame „The Lost Voice“ („Prarastas balsas“), tėvas naudoja „Personal Voice“ (Asmeninio balso) ir „Live Speech“ (gyvos kalbos) funkcijas, kad dukrai garsiai paskaitytų pasaką prieš miegą.
  • „Phone Repair Guru“ savo „YouTube“ kanale pasidalino netiko „iPhone 15 Pro Max“ apžvalga. Sakyčiau ganėtinai įtikinanti kopija ir reikia gerai pažinoti tiką „iPhone“ ir sistemą, kad „nepasimauti“. Pažiūrėkit, gal kažkam bus naudinga.
  • „Google“ išleido naują „Chrome“ naršyklės saugos naujinimą. „Google“ teigia, kad naujinimas (versija 119.0.6045.199), kuris yra prieinamas „macOS“ ir kelioms kitoms platformoms, ištaiso nulinės dienos (0-day) klaidą žinomą kaip CVE-2023-6345.
  • Maskvos magistrato teismas skyrė „Apple“ 12 milijonų rublių (apie 122,6 tūkst. €) baudą už pakartotinį Rusijos įstatymų pažeidimą asmens duomenų srityje. Anot teismo, įmonė ne kartą pažeidė Rusijos duomenų lokalizavimo įstatymą. Rusijos įstatymai nurodo tarptautinėms kompanijoms Rusijos piliečių duomenis saugoti Rusijos teritorijoje esančiuose serveriuose. Teismo nuosprendis skamba taip: „Teismas nusprendė pripažinti „Apple Inc.“ kalta padarius administracinį teisės pažeidimą, numatytą BK 9 dalies Rusijos Federacijos administracinių nusižengimų kodekso 13.11 punkte ir paskirti 12 milijonų rublių administracinę baudą.“
  • Ketvirtadienį “Apple TV+“ išleido oficialų „Criminal Record“ – būsimo kriminalinių trilerių serialo, kuriame vaidina Peter Capaldi ir Cush Jumbo, anonsą. Naujasis serialas bus pradėtas transliuoti 2024 m. sausio 10 d.

    „Criminal Record“ pasakoja istoriją apie anoniminį skambutį, kuris įtraukia du detektyvus į kovą, siekiant ištaisyti seną teisingumo klaidą.
  • „Apple“ išleido „macOS Sonoma 14.1.2“, „iOS 17.1.2“ ir „iPadOS 17.1.2“ atnaujinimus su, anot „Apple“ svarbiais klaidų ir saugumo spragų pataisymais. Kompanija taip pat išleido „macOS Monterey“ ir „macOS Ventura“ skirtą „Safari 17.1.2“
  • „Apple“ atnaujino ir keliomis naudingomis funkcijomis papildė „Final Cut Pro“, „Compressor“, „Motion“, „iMovie“ ir „Logic Pro“ aplikacijas.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų