Duomenys debesyse

Dabar, sunkiai įsivaizduojame savo gyvenimą be kompiuterių ir neturėdami muzikos, nuotraukų ar svarbių dokumentų kopijų kompiuteriniame formate jaučiamės nesaugiai. Jau kuris laikas, norėdami pasidalinti tik ką padaryta nuotrauka nepuolame jos spausdinti ir nebėgame į paštą, o tiesiog išsiunčiame elektroniniu laišku ar paviešiname socialiniame tinklalapyje.

Tačiau yra visa eilė failų, kurių nenorime rodyti visiems, arba išvis niekam nenorime rodyti, bet jaustumėmės tvirčiau žinodami, kad juos galime pasiekti ne tik iš kompiuterio esančio namie, bet ir iš kompiuterio darbe ar interneto kavinės anapus Atlanto, peržiūrėti išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio ekrane. O gal norime pasidalinti su draugais paskutinės, kelias savaites trukusios, kelionės po Meksiką įspūdžiais tiesiog nusiunčiant Internetinę nuorodą elektroniniu paštu, „nebombarduojant“ jų elektroninio pašto dėžučių šimtus megabaitų „sveriančiais“ laiškais?

Dabar tokia galimybė yra ir žinoma ji „Internetinis debesies“ arba „debesų kompiuterijos“ vardu.

Pastaruoju metu, „debesų kompiuterija“ vis giliau įsiskverbia į musų elektroninę kasdienybę. Be gerai žinomų ir didelių, šią „debesų kompiuterijos“ paslaugas siūlančių korporacijų, tokių kaip: Google (Google Drive ir Google Docs), Microsoft (SkyDrive), Apple (iCloud), kaip grybai po lietaus auga mažesnių, bet sėkmingai su gigantais konkuruojančių, kompanijų skaičius: Dropbox, SugarSync, Insync, Cubby, Stash, SpiderOak, LiveKive, Wuala, Box, Syncplicity ir visa eilė kitų.

Duomenų saugojimas „debesyse“ turi visą eilę privalumų. Debesų kompiuterija suteikia galimybę saugoti failus „debesyse“ ir galėti jais pasinaudoti iš kompiuterio ar bet kokio, kiek „protingesnio“ mobilaus įrenginio turinčio prieigą prie Interneto, o norint sukurti dokumento failą, ar jį paredaguoti nebūtina kompiuteryje turėti tam tikslui įdiegtos programos.

Duomenų saugojimas „debesyse“ yra ir tų duomenų didesnio saugumo garantas, saugantis nuo ilgapirščių ar kitų nelaimių galinčių nutikti jūsų kompiuteryje esantiems duomenims, tame tarpe ir jūsų pačių klaidų, tokių kaip failo ištrynimas. Saugant duomenis „Internetiniame debesyje“, nebereikia sakyti draugui, „grįšiu namo ir jei nepamišiu - atsiųsiu“ - galite parodyti nuotrauką ar dokumentą, atsiųsti ar pasidalinti nuoroda į jį iš karto ir nebereikės grįžus namo sukti galvos „kažką žadėjau, bet pamiršau ką…“ - liks daugiau laiko ar dėmesio skirti sau ar artimiesiems.

Daugelio profesijų atstovai taip pat gali pajusti „internetinės debesijos“ privalumus. Dėstytojai ar studentai gali dalintis mokslo medžiaga, rašyti kursinius darbus kartu, vienu metu, matydami ką rašo kolega. Fotografai gali nusiųsti nuorodą į „debesyse“ patalpintų vestuvių fotosesijos nuotraukų failus jauniesiems ar net leisti jiems pasirinkti norimas nuotraukas tiesiog peržiūrint automatiškai sugeneruotą nuotraukų galeriją ar jas pakomentuoti. Įdiegus specialias programėles kompiuteryje, dažnai nereikės net siųsti nuorodos - failai, atsidūrę su kursioku bendrinamame aplanke, automatiškai atsiras jo kompiuteryje.

Ne visos kompanijos siūlo vienodas paslaugas ir kurią ar kurias pasirinkti priklauso nuo jūsų individualių poreikių. Nėra vieno, visiems tinkančio „recepto“ pasirenkant debesų kompiuterijos paslaugas. Kai kurios kompanijos, norėdamos labiau savo produktu sudominti pirkėjus, sudaro sutartis su duomenų „debesyse“ saugojimo paslaugų tiekėjais ir apmoka savo klientų duomenų saugojimą debesyse, tos paslaugos tiekėjo serveriuose. Pavyzdžiui, viena iš didžiausių išmaniųjų mobilių telefonų gamintoja HTC, kai kurių savo telefonų modelių pirkėjams, suteikia papildomus 23GB Dropbox serveriuose, dviejų metų laikotarpiui. Kitos kompanijos, dažnai daromų reklaminių akcijų metu siūlo daugiau nemokamos vietos savo serveriuose.

Žemiau trumpai apžvelgsiu tik kelias, paprasto vartotojo, kasdieninius poreikius galinčias patenkinti, nemokamas internetinių debesų paslaugas ir palyginsiu jų pagrindines savybes.

Google Drive ir Google Docs

svetainės: drive.google.com ir docs.google.com

Nors Google Drive tėra paprasčiausi, jau kuris laikas pažįstami Google Docs, papildyti duomenų sinchronizacijos funkcija, tačiau yra kelios priežastys dėl kurių reikėtų atkreipti dėmesį į šią paslaugą. Pirmoji, Google Drive atpažįsta apie 30 failų formatų ir gali atidaryti juos tiesiog naršyklėje, pvz. Adobe Photoshop failus, net jei jūs ir neturite įdiegę savo kompiuteryje šios programos. Google Drive sukuria mažesnę - failo peržiūrai skirtą versiją, kuri leidžia greitai peržiūrėti paveiksliuką tiesiai naršyklėje. Tiesa, Photoshop failus nėra ribo protinga saugoti Google Drive be rimtesnės priežasties, nes didesnių failų atveju, pora .PSD failų gali užimti visą Google Drive vietą, o didesnis .PSB failas ir apskritai neįsitekti nemokamai suteiktoje internetinio Google debesies erdvėje.

Šias paslaugas kompanija Google suteikia kiekvienam turinčiam Google (ar kito Google serveriuose saugomo domeno) elektroninio pašto adresą. Jei turite tokį elektroninio pašto adresą - jau esate šios paslaugos vartotojas.

Dropbox

svetainė: dropbox.com

Tai bene populiariausia duomenų saugojimo „debesyse“ paslauga. Jos populiarumo priežastimi, greičiausiai, tapo vieša aplikacijų programavimo sąsaja, kurios pagalba daug programuotojų, tiesiai iš savo sukurtų aplikacijų, gali vartotojui suteikti prieigą prie Dropbox saugykloje saugomų failų ir daugelis jų tai daro.

Nors nemokamai suteikiama tik 2GB duomenų (ko visiškai užtenka vidutiniam vartotojui), tačiau Dropbox turi bonusų sistemą. Kviesdami kitą asmenį naudotis Dropbox, po to kai pakviestasis užsiregistruoja ir pradeda paslauga naudotis, tiek jis, tiek pakvietęs jį gauna papildomus 500MB vietos virtualiame Dropbox diske. Jei Dropbox nustatymuose nurodysite, kad norite šioje talpykloje saugoti ir nuotraukas - gausite dar papildomai 3GB vietos nemokamai. Tokiu būdu, įdėjus šiek tiek pastangų, nemokamos vietos kiekį, savo Dropbox sąskaitoje, galima padidinti iki 21.2GB - o tiek nemokamai nesiūlo nė viena kita kompanija.

Nors Dropbox, kaip ir daugelis tokių paslaugų tiekėjų, neleidžia sinchronizuoti duomenų iš kelių skirtingų diskų ar vietų kompiuteryje Apple OS X ir Linux vartotojai soft link komandos, o Windows vartotojai 3-ų šalių parašytų programėlių, pagalba - gali ir kituose diskuose ar disko vietose esančius failus ar aplankus sinchronizuoti su Dropbox saugykla debesyse.

Jei turite kelis kompiuterius su įdiegta Dropbox programėle - galite pasirinkti, kuriuos aplankus viename kompiuteryje sinchronizuoti sinchronizuoti su kitu savo kompiuteriu. Ši galimybė ypač naudinga jei asmeninę Dropbox sąskaitą naudojate darbiniame kompiuteryje, o darbo reikalus dažnai tenka tvarkyti ir namie, tačiau visiškai nenorite, kad asmeniniais failai esantys namų kompiuterio Dropbox aplankale atsirastų ir darbiniame kompiuteryje.

iCloud

svetainė: icloud.com

iCloud gerai pažįstama ir, greičiausiai, labiausiai naudinga tiems, kas turi iPhone, iPod Touch, iPad ar Mac kompiuterį. Kiekvienam iCloud vartotojui suteikiama nemokamai 5GB vietos. Tiems, kas naudojosi Apple mobile.me mokama paslauga iki 2012 birželio pabaigos - atsidėkodama savo vartotojams, Apple papildomai suteikė 20GB, padidindama nemokamą vietą iCloud debesyje iki 25GB.

iCloud būdama labai patogi duomenų tarp Apple įrenginių sinchronizavimo paslauga - tuo pačiu yra ir labai ribota: nėra įprastos ir daugelio kitų šios paslaugos tiekėjų siūlomos, failų dalijimosi su kitais vartotojais galimybės, prieiga prie failų galima tik iš tų programų kurių pagalba jie yra sukurti, o ir radus priėjimo prie tų failų būdą Mac kompiuteryje - dažnai, jų panaudojimo galimybės, gana menkos. Nors kai kuriomis iCloud teikiamomis paslaugomis galima naudotis ir tiesiai iš Interneto naršyklės - norint susikurti iCloud sąskaitą - reikia turėti Apple įrenginį.

SkyDrive

svetainė: skydrive.com

SkyDrive - tai Microsoft korporacijos sprendimas suteikiantis 7GB nemokamos vietos saugoti dokumentams debesyse. Ne Windows 8 produktų vartotojams, navigacija SkyDrive, naudojant Interneto naršyklę, pradžioje gali pasirodyti kiek paini, tačiau gana greitai perprantama.

Taip pat kaip ir Google Docs, SkyDrive galima kurti ir tvarkyti dokumentus (Word, Excel, PowerPoint ir OneNote) tiesiai naršyklėje. Dokumentų tvarkymo vartotojo sąsaja, yra pakankamai intuityvi ir aiški, nors, mano galva, kiek perkrauta „Microsoftiškai“ gremėzdiškais įrankiais.

Norint išsaugoti kitus failus, įkelti juos per naršyklę paprasta - užtenka pele juos nutempti iš kompiuterio į jiems skirtą aplanką „debesyje“.

Paveiksliukams skirtame aplanke, Microsoft įdiegė informatyvią vartotojo sąsają leidžiančia ne tik peržiūrėti paveiksliukus, bet ir suteikia daugiau informacijos apie patį failą.

Bendras SkyDrive vartotojo sąsajos dizainas stokoja vientisumo. Vos tik „išmokus“, kad grįžti į pagrindinį SkyDrive puslapį iš paveiksliukų galerijos galima paspaudus ant kairiame naršyklės lange esančio didelio SkyDrive užrašo - nuėjus į dokumentų kūrimo sritį to užrašo nebelieka. Tačiau manęs tai nestebina, nes vartotojo sąsajos dizainas niekada nebuvo stiprioji kompanijos Microsoft pusė. Tai įrodo ir tas faktas, kad lankantis SkyDrive ar kituose Microsoft svetainės puslapiuose, kur informacija pateikiame lietuvių kalba, iš Mac kompiuterio, daug kur lietuviškos raidės atrodo gremėzdiškai didelės ir akivaizdžiai iš kito šrifto.

Box

svetainė: box.com

Tai tikriausiai antroji po Dropbox, labiausiai įvairiose aplikacijose integruota duomenų „debesyse“ saugojimo paslauga. Box APS yra populiari ir panaudota visoje eilėje programų tokių kaip QuickOffice.

Box labai paprasta “prisijaukinti” prie savo kasdieninių darbo kompiuteriu įpročių, tačiau sinchronizavimo aplikacija nemokama tik verslo klientams. Taip pat nemokama Box versija neleidžia nei slaptažodžiu apsaugoti bendrinamų failų, nei grįžti prie ankstesnės failo versijos. Tačiau, paskutiniu metu Box gana dažnai, reklaminių akcijų metu, suteikia daugiau nemokamos vietos duomenims, bei leidžia susikurti kelias Box sąskaitas ir turėti skirtingoms sąskaitoms bendrus „koloboravimo“ aplankus, kas yra naudinga, o kiek „pagudravus“ galima susikurti išties talpią duomenų saugyklą debesyse, už kurią pas kitus paslaugos tiekėjus tektų pakloti nemenką pinigų sumą.

SugarSync

svetainė: sugarsync.com

SugarSync tai ko gero geriausiai žinoma Dropbox alternatyva. SugarSync galima rasti net iš anksto įdiegtą kai kuriuose, naujuose Lenovo kompiuteriuose ir išmaniuose telefonuose. Viena iš išskirtinių SugarSync funkcijų yra ta, kad leidžia vartotojui nurodyti, kokius kompiuteryje esančius aplankus sinchronizuoti ir jų nereikia perkelti į „stebuklingą“ aplanką. Failų paieška kiek ribota nes nevykdoma failo turinyje, o tik failo pavadinime ir metaduomenyse.

Prie gero dizaino pripratusiems Apple įrenginių vartotojams šios aplikacijos dizainas gali nepatikti, nes jis išties ganėtinai prastas.

 

Kelių populiaresnių, „Internetinės debesijos“ paslaugų, palyginimų lentelė:
Duomenys debesyse lentelė

Kokią ar kokias paslaugas pasirinkti priklauso nuo kiekvieno individualių poreikių bei kompiuterio naudojimo įpročių. Jei arsenale yra išmanusis telefonas - tada verta atsižvelgti į tai, kurios paslaugos turi sukūrusios programėlę tinkančią jam. Jei dirbama su dokumentais, prieiga prie kurių ir galimybė juos keisti reikalinga iš karto keliems žmonėms - rinkitės šią galimybę suteikiančią paslaugą.

Kiekvieno mūsų poreikiai labai individualūs. Vieni nori tik dalintis failais ir turėti bendrus aplankus ar saugoti daug failų debesyse, kitiems reikalingas kopijų ar failų versijų saugojimas, tretiems galimybė failus apsaugoti slaptažodžiu arba talpinami failai yra labai dideli.

Nėra vienos idealios paslaugos, kuri tenkintų kiekvieną, tačiau apjungus dvi paslaugas, daugumoje atvejų, patenkinsite net ir įmantrius failų „debesyse“ saugojimo poreikius. Neverta susidiegti visų paslaugų, manant, kad tokiu būdu turėsite daug virtualios vietos debesyse. Ilgainiui tai atneš sumaištį kompiuteryje, nes nebeprisiminsite kuriuos aplankus su kuria paslauga sinchronizuojate, kur kuris failas kuriame debesyje išsaugotas ir vietoje to, kad tai taptų patogiu ir naudingu įrankiu - taps galvosūkiu kiekvieną kartą, kai norėsite, surasti reikiamą failą naudodamiesi išmaniuoju telefonu ar ištrinti aplanką, kuriuo pasidalinote su draugu ir tolimesnis jo buvimas „debesyse“ jau nebereikalingas.


Kai kurių, lentelėje pateiktų terminų, paaiškinimas:

Kelių aplankų sinchronizavimas: galimybė sinchronizuoti aplankus esančius skirtingose kompiuterio vietose.

Failų atsisiuntimas į mob. Įrenginius: galimybė atsisiųsti failus į mobiliuosius įrenginius ir peržiūrėti net nesant galimybei prisijungti prie interneto.

Viešas dalinimasis failais: galimybė pasidalinti failu, net jei žmogus, su kuriuo norite tuo failu pasidalinti nėra šios paslaugos vartotojas. Jam galima nusiųsti internetinę nuorodą į tą failą.

Bendri aplankai/failai: ši galimybė leidžia turėti bendrus aplankus su kitais paslaugos vartotojais ir kai vienas iš vartotojų, su kuriuo bendrinamas aplankas, ten įkelia/ištrina ar pakeičia failą - tie pakeitimai tuojau pat atsispindi pas visus vartotojus su kuriais tas aplankas bendrinamas.


P.S. Ačiū "PAFPAF" už pataisymą susijusį su Box.com "debesijos" paslaugų, nemokamai suteikiamos vietos serveryje, kiekiu.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Sveikas, lentelė pasenusi, cituoju iš box: "File size limit
    250 MB to 1 GB "

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų