Kenkėjiškų programų Mac, Windows ir Linux palyginimas

Neseniai paskelbtoje 2023 m. pavasario Pasaulinės grėsmės ataskaitoje pateikiamas išsamus kenkėjiškų programų būklės vaizdas bei kaip dažnai jos veikia „Mac“, palyginti su „Windows“ ir „Linux“.

„Elastic Security Labs“ paskelbė savo 2023 m. pavasario Pasaulinės grėsmės ataskaitą. Joje pateikiamas išsamus kenkėjiškų programų būklės vaizdas, įskaitant tai, kaip dažnai jos veikia „Mac“, palyginti su „Windows“ ir „Linux“, bei dažniausiai pasitaikančias kenkėjiškas programas šioms operacinėms sistemoms.

Naujausiame „Elastic Security Labs“ tyrime nustatyta, kad Trojos arklys buvo labiausiai paplitusi kenkėjiškų programų rūšis „Windows“, „Linux“ ir „Mac“, sudaranti daugiau nei 75 % visų kenkėjiškų programų nutaikytų į šias operacines sistemas ir jų naudotojus. Kriptomineriai ir išpirkos reikalaujančios programos buvo kitos dvi dažnai pasitaikančios kenkėjiškų programėlių kategorijos.

Elastic Security Labs 2023 m. pavasario saugumo ataskaita
Šaltinis: „Elastic Security Labs“

Kalbant apie rastų kenkėjiškų programų paplitimą, maždaug 54 % jš buvo aptikta „Linux“ operacinės sistemos pagrindu veikiančiuose kompiuteriuose, o maždaug 39 % – Windows sistemose ir tik 6% kenkėjiškų programų aptikta „Mac“ kompiuteriuose.

Nors anksčiau šiais metais „Malwarebytes“ paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad reklaminė programinė įranga (adware) yra labiausiai paplitusi „Mac“ kenkėjiškų programų rūšis, „Elastic“ teigia, kad „Mac“ sistemoje dominuoja kriptomineriai, o 2023 m. pradžioje pasirodė ir „Rootkit“.

Elastic Security Labs 2023 m. pavasario saugumo ataskaita
Šaltinis: „Elastic Security Labs“

Labiausiai paplitusių „Mac“ kompiuteriuose randamų kriptominerių atveju „XMRig“ sudarė beveik 40 % atvejų. „Elastic“ pabrėžia, kad „XMRig“ gali būti naudojamas tyčia arba teisėtai, tačiau šis kodas plačiai naudojamas kenkėjiškais tikslais.

„Elastic“ manymu kriptomainerių tipo kenkėjiško kodo naudojimas prieš „Mac“ kompiuterius gali tapti intensyvesnis:

Reikėtų pažymėti, kad „macOS“ kriptomainerių platinimas gali tapti vis populiaresnis, o kūrėjai naudos „MacOS“ ir „JavaScript“ su darbu susijusioms užduotims. Kadangi „Node Package Manager“ (NPM) yra įprasta „JavaScript“ paketų tvarkyklė, kriptomaineriai gali būti platinami kenkėjiškais tikslais į „macOS“ pagrindu veikiančius galutinius taškus.

Žemiau su „macOS“ susijusi ataskaitos dalis, o po ja, palyginimui, su „Windows“.

Elastic Security Labs 2023 m. pavasario saugumo ataskaitaElastic Security Labs 2023 m. pavasario saugumo ataskaita
Šaltinis: „Elastic Security Labs“

Visoje 2023 metų pavasario ataskaitoje pateikiama daugiau informacijos susijusios su „Windows“ ir „Linux“ bei kompiuterinių debesų saugumo tendencijas.

Neseniai, pirmą kartą, ‌ransomware tipo kenkėjiškas kodas pastebėtas ir „Mac“ kompiuteriuose. Per pastaruosius kelerius metus „LockBit“ tapo viena galingiausių „ransomware“ gaujų. Nors ji daugiausia dėmesio skyrė „Windows“, „Linux“ ir virtualioms mašinoms, atrodo, kad grupė sukūrė savo pirmąją „Mac“ kompiuteriams skirtą išpirkos reikalaujantį kodą.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų