Kaip išsirinkti gerą Thunderbolt laidą Mac

Jei jums reikia prijungti „Mac“ prie įrangos per „Thunderbolt“, turėtumėte įsigyti geriausią šiam darbui tinkamą kabelį. Atminkite USB-C jungtis laide, dar nereiškia, kad tai „Thunderbolt“ palaikantis kabelis.

USB evoliucija 1996-2020

Yra įvairių būdų prijungti išorinius įrenginius prie „Mac“ ar kito kompiuterio. Šiuolaikiniame pasaulyje įprastai naudojami USB-A[1], USB-C ir „Thunderbolt“. Iš jų visų „Thunderbolt“ siejamas su „Mac“ ir dėl didelio pralaidumo jis yra patrauklus tiems, kam reikia spartesnio duomenų perdavimo. Tačiau, kai kurie vartotojai susiduria su problema, nes „Thunderbolt 3“ ir „4“ naudoja USB-C tipo jungtį ir ši jungtis veiks su beveik visais USB-C laidais. Tai dažnai suklaidina „Mac“ kompiuterių naudotojus (dažniausiai naujokus), nes jie mano, kad į „Thunderbolt“ jungtį, kuri kaip du vandens lašai panaši į USB-C ir iš dalies tokia ir yra, įkišus USB-C laidą jie gaus „Apple“ žadėtus greičius ir paslaugas.

Tai būtų tiesa, jei „Thunderbolt“ kabeliai būtų tik laidų ryšuliai, pagaminti kaip USB-C versijos. Tačiau, „Thunderbolt“ kabeliai yra pagaminti taip, kad įgalintų didelį duomenų pralaidumą ir kitas funkcijas.

Naujausios kartos „Thunderbolt 4“ pagerina „Thunderbolt 3“ standartus leidžia sujungti du 4K monitorius arba palaikyti vieną 8K monitorių ir duomenų perdavimo greitį iki 40Gb/s per sekundę.

„Thunderbolt“ yra patentuota „Intel“ technologija, kuri yra brangesnė nei USB-C. Įrenginiai palaikantys „Thunderbolt“ įprastai yra brangesni.

Thundebolt versija Išleidimo metai Duomenų perdavimo greitis Jungtis
Thunderbolt 1 2011 10 Gb/s x2 kanalai Mini DisplayPort
Thunderbolt 2 2013 20Gb/s Mini DisplayPort
Thunderbolt 3 2015 40Gb/s USB-C
Thunderbolt 4 2020 40Gb/s USB-C

Daug kompiuterių naudotojų mano, kad kabelis su USB-C tipo kištukais abiejuose galuose puikiai sujungs įrenginius, kurie naudoja tokio paties tipo jungtis. Ir tam tikra prasme jie yra teisūs.

Pajungus įrenginį prie USB-C jungties „Thunderbolt“ laidu, įrenginys veiks be didelių problemų, nes „Thunderbolt“ laidas yra visiškai suderinamas su USB-C. Tai reiškia, aparatinė įranga bendraus naudodama USB greitį bei standartus ir nebūtinai naudodama visus „Thunderbolt“ ryšio pranašumus. Tokia pat situacija bus ir įrenginį prie „Thunderbolt“ jungtis pajungus paprastu USB-C laidu.

Kur kas svarbiau teisingai tarpusavyje sujungti „Thunderbolt“ įrenginius.

Pavyzdžiui, jei naudojate „Mac“ ir išorinį SSD diską, norite, kad ryšys būtų maksimaliai greitas. Kadangi „Thunderbolt 3“ ir „4“ veikia iki 40 Gbps greičiu, o ne iki 10 Gbps – USB 3.2 Gen 2[2], turite įsitikinti, kad naudojate bent jau „Thunderbolt 3“ laidą.

Jei aktualu — reikia apsvarstyti ekrano palaikymą. „Thunderbolt 4“ standartas reikalauja, kad kabelis būtų tinkamas bent dviem 4K arba vienam 8K ekranui. Taigi, jei prie „Mac“ jungiate pakankamai didelės raiškos ekraną, „Thunderbolt“ laidas bus geresnė ir saugesnė parinktis norint gauti tinkamą vaizdą.

Nemanykite, kad jei naudosite USB-C jungtis turintį laidą kaip ženklą, kad viskas bus gerai — viskas gali veikti lėčiau, nei norite.

Taigi, jei jungiate prie „Mac“ kompiuterio „Thunderbolt“ jungties ką nors, kam reikia didelio pralaidumo (ir jungiamas įrenginys tai palaiko) — įsitikinkite, kad kabelis iš tikrųjų yra suderinamas su „Thunderbolt“, o ne tik su USB-C.

Žinoma, įsigyti brangiau kainuojantį „Thunderbolt“ laidą ir juo jungti lėtą įrenginį, kurio duomenų perdavimo greičiai pritaikyti veikti jungiant jį prie USB 2.0, nėra prasminga, bet žvelgiant į ateitį tai gali būti gera investicija jei planuojate įsigyti greitą išorinį įrenginį.

Kuo skiriasi Thunderbolt 3 nuo Thunderbolt 4

Iš pirmo žvilgsnio sunku juos atskirti. Abu turi standartinę USB-C jungtį ir jų didžiausias greitis yra 40 Gbps. Teoriškai „Thunderbolt 3“ įrenginys turėtų daryti beveik viską, ką gali padaryti „Thunderbolt 4“ įrenginys.

Palyginti su 3 versija, „Thunderbolt 4“ sertifikavimui reikalingas daug griežtesnis funkcijų rinkinys. Kiekvienas kompiuteris su „Thunderbolt 4“ privalo palaikyti du 4K ekranus arba vieną 8K ekraną. Tuo tarpu iš „Thunderbolt 3“ reikalaujama palaikyti tik vieną 4K monitorių. Tačiau kai kurie „Thunderbolt 3“ prievadai palaiko du 4K arba net vieną 8K ekraną, o kiti palaiko tik vieną 4K monitorių. Tai suteikia gamintojui daugiau lankstumo projektuojant ir gaminant, tačiau įneša daugiau painiavos naudotojui.

Panašias tendencijas galima pastebėti ir duomenų perdavimo srityje. „Thunderbolt 4“ privalo palaikyti 32 Gbps PCIe, kad duomenų perdavimo į diskus greitis būtų iki 3000 MBps. Tai dvigubai daugiau nei minimalūs reikalavimai keliami „Thunderbolt 3“.

Skirtingai nei „Thunderbolt 3“, „Thunderbolt 4“ palaiko galimybę pažadinti kompiuterį paspaudus pelę arba palietus klaviatūrą. Tai atrodytų nedidelis reikalavimas, tačiau jis stipriai sumažina vartotojo susierzinimą.

„Thunderbolt 4“ taip pat geriau rūpinasi duomenų saugumu, nes standartas reikalauja „Intel VT-d“ pagrįstos tiesioginės atminties prieigos (DMA) apsaugos.

„Thunderbolt 4“ yra visiškai suderinamas su ankstesnių kartų „Thunderbolt“ ir USB periferiniais įrenginiais, tačiau turėsite atsižvelgti į skirtingus jungčių tipus.

Thunderbolt 3 vs Thunderbolt 4

Kuo skiriasi USB4 ir Thunderbolt 4

Vėlgi, USB4 ir „Thunderbolt 4“ panašumai dažnai sukelia painiavą. Abu turi USB-C jungtį. Abu gali perduoti duomenis 40 Gbps greičiu, tiekti iki 100 W galios, perduoti garsą ir vaizdą. Taigi, kuo skiriasi USB4 ir „Thunderbolt 4“? Nors abiejų funkcionalumas yra panašus, USB4 leidžia naudoti įvairius diegimo variantus.

Apsvarstykime USB4 prievadą: jis gali palaikyti 20 Gbps arba 40 Gbps duomenų perdavimo spartą ir, svarbiausia, nereikalaujama sertifikato arba patvirtinimo, norint pareikšti, kad įrenginys turi USB4.

Norint, kad prievadas būtų sertifikuotas kaip „Thunderbolt 4“ — jis privalo palaikyti 40 Gbps duomenų perdavimo spartą ir turi praeiti griežtą patikrą, testavimą ir sertifikavimą. Įsigyjant įrenginį, kuriame parašyta, kad jis turi „Thunderbolt 4“ jungtį — nereikia tikrinti kompiuterio specifikacijų. Jei parašyta „Thunderbolt 4“ — žinai ko tikėtis ir jokios painiavos.

„Thunderbolt 4“ garantuoja vieno 8K ekrano arba dviejų 4K ekranų palaikymą. USB4 prievadas gali palaikyti tik vieną ekraną, neminint minimalios skiriamosios gebos. Ir to net nereikia, nes kai kurie USB4 prievadai visiškai nepalaikys vaizdo perdavimo ir monitoriaus prie jo pajungti nepavyks.

USB4 neprivalo palaikyti „Thunderbolt“ tinklo, „Intel VT-d“ pagrindu sukurtos tiesioginės atminties prieigos (DMA) apsaugos ar sertifikavimo, ir nors šiuo metu „Windows“ USB4 prievadams reikalingas PCI Express, laikui bėgant tai gali pasikeisti, nes PCIe ryšys yra pasirenkama USB4 specifikacijos funkcija.

„Thunderbolt 4“ yra visiškai suderinamas su USB4, todėl prie „Thunderbolt“ jungties pajungtas USB4 įrenginys veiks taip, kaip turėtų. Tačiau pajungus „Thunderbolt“ įrenginį prie USB4 jungties — įrenginio funkcionalumas gali būti ribotas.

USB4 vs Thunderbolt 4

Geriausi Thunderbolt laidai palaiko gerą energijos tiekimą

Kitas šiuolaikinio USB-C tipo kabelių privalumas yra energijos tiekimo galimybė. Užuot turėję atskirus duomenų ir maitinimo kabelius, galite tiekti energiją aparatinei įrangai tuo pačiu laidu, kuris užtikrina duomenų perdavimą.

„MacBook Pro“ savininkams tai reiškia, kad galite prijungti nešiojamąjį kompiuterį prie doko arba monitoriaus su maitinimo tiekimu ir per tą vienintelį laidą tiekti visą energiją ir duomenis. Žinoma, stalas su mažiau laidų atrodys tvarkingesnis.

Palyginti paprastas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti, yra tai, ką kabelio gamintojas deklaruoja. Gamintojas gali teigti, kad kabelis palaiko 60W, tačiau jei naudojate 14 colių „MacBook Pro“, kurio greitam įkrovimui reikia reikia 96W — tokio kabelio jam nepakaks.

Daugelis kabelių gamintojų teigia, kad palaiko 100W ar didesnę galią (kartais iki 240 W). Ieškant laidų „Amazon“, daugumos gerbiamų prekių ženklų kabeliai pasiekia 100W, todėl, jei pasirinksite mažiau žinomus prekės ženklus, kurie gali pasigirti didesniu W palaikymu, jūsų sėkmės faktorius taip pat gali skirtis.

Pasyvus, aktyvus ir ilgas

Dar vienas apibrėžimas prie kabelių, neretai mažiau su technika susijusiems žmonėms keliantis daugiau klausimų nei atsakymų.

Taikant kabelių standartus, kurie priklauso nuo elektros impulsų, praeinančių plona metaline sruogele, pastebėsite, kad ryšio kokybė bus gera iki tam tikro laido ilgio, o po to ryšys pradės blogėti. Kuo ilgesnis kabelis, tuo didesnė degradacija jame vyksta, kol galiausiai jis tampa apskritai netinkamas naudoti.

Pavyzdžiui, „Thunderbolt 3“ laidas, kurio ilgis yra apie 0,5 metro, teoriškai, veiks puikiai su aiškiu signalu ir 40 Gbps duomenų perdavimo greičiu. Tačiau už šio atstumo ir iki maždaug 2 metrų galima pastebėti, kad greitis sumažėja iki 20Gbps. Tai vis dar tinkamas naudoti, bet jau ne 40Gbps standartas.

Pasyvieji, su „Thunderbolt 4“ standartu suderinami kabeliai, turėtų duomenis perduoti 40Gbps greičiu iki 2 m ilgio.

Aktyvus kabelis turi specialias grandines, išdėstytas išilgai kabelio ilgio, kurios veikia kaip elektros impulsų signalo stiprintuvai. Kadangi signalas periodiškai stiprinamas, duomenų perdavimo greitis gali būti išlaikytas juos perduodant didesniu atstumu.

Pasyvieji kabeliai neturi šių specialių grandinių, todėl signalas nestiprinamas. Kadangi ilgėjant kabelio ilgiui signalas silpnėja, trumpesni pasyvieji kabeliai gali perduoti duomenis didesniu greičiu nei ilgesni.

Jei perkant įrangą, ji komplektuojama su trumpu „Thunderbolt“ kabeliu — jis greičiausiai pasyvus.

„Apple“ trijų metrų „Thunderbolt 4 Pro“ laidas yra aktyvus, tačiau jis brangus.

Aktyvūs kabeliai gali būti ilgesni, tačiau dėl savo konstrukcijos jie kainuoja daug brangiau. Be to, ypač aktyvių „Thunderbolt 3“ laidų atveju, ne visi jie palaiko USB, todėl atminkite, jei tokį laidą ruošiatės pirkti — pasidomėkite kokius standartus jis palaiko.

Pavyzdžiui, jei norite oficialaus „Apple Thunderbolt 4 Pro“ laido, kuris būtų 3 metrų ilgio, išlaikytų 40Gbps perdavimo spartą ir gebėtų tiekti iki 100W galios — teks išleisti 165 € (ar daugiau). Tai gali būti geriausias „Thunderbolt“ laidas, bet jis taip pat patuštins piniginę.

Optiniai Thunderbolt kabeliai

Jei jūsų poreikia labiau ekstremalūs ir reikia dar ilgesnio laido, bet vis tiek norite turėti 40Gbps pralaidumą — verta apsvarstyti galimybę įsigyti kitos klasės laidą — optinį.

„Corning“ pagamino optinį „Thunderbolt 3“ kabelį, galintį siekti net 50 metrų ilgio. Abiejuose šio laido galuose yra USB-C jungtys, todėl kabelio stiklo pluošto konstrukcija iš vieno galo į kitą signalą perduoda šviesos pagalba.

Skirtingai nuo vielos, stiklo pluošto sistema įgalintų didžiausią pralaidumą, kurį galėtų apdoroti „Thunderbolt 3“ ir „Thunderbolt 4“.

„Corning“ optiniu pagrindu veikiantis „Thunderbolt“ kabelis, galintis perduoti duomenis dideliais atstumais, turi ir savo trūkumų: vienas — juo negalima perduoti elektros energijos. Kitas — šio kabelio kaina — 2023 metų kovo 15d. jis kainavo 653 €.

Įsigyti geriausią reikiamą Thunderbolt kabelį nėra sundėtinga

Pirkti kabelius tikrai neturėtų būti sudėtinga, bet kartais pasirinkimų gausoje galima pradėti klaidžioti. Tačiau, jei žinote, ko ieškoti, įsigyti „Thunderbolt 4“ laidą turėtų būti paprasta.

Svarbiausia yra patikrinti, ar pagrindinės kabelio specifikacijos sutampa su tuo, ko jums reikia iš kabelio:

  • Įsitikinkite, kad kabelis yra reikiamo ilgio arba ilgesnis.
  • Jei energijos tiekimas yra svarbus, įsitikinkite, kad kabelis gali ją tiekti ir ar gali ją tiekti jums reikiamu pajėgumu.
  • Išsiaiškinkite, ar kabelis užtikrins 40Gbps pralaidumą.

Be to, būtinai įsitikinkite, kad tai yra „Thunderbolt“ laidas. Paskutinis dalykas, kurio norite, yra nusipirkti ilgą laidą su pakankamu energijos tiekimu, bet nepalaikančiu „Thunderbolt“ specifikacijų.

Keturi geriausi Thunderbolt kabeliai

Rekomenduočiau pirkti geriau žinomų prekės ženklų „Thunderbolt“ kabelius – bent jau kol kas.

OWC „Thunderbolt 4“ kabelis yra sertifikuotas, suderinamas su „Thunderbolt 4“, „Thunderbolt 3“, USB-C ir USB4 įrenginiais. Gali palaikyti iki 40Gbps perdavimo spartą, taip pat palaiko energijos tiekimą iki 100W.

OWC „Thunderbolt 4“ kabelio kaina, prasideda nuo 30€ už 0,7m „Amazon“, iki 44 € už 1 metro versiją ir 57 € už 2 metrų kabelį.

„Cable Matters“ siūlo 2 metrų ilgio aktyvų „Thunderbolt 4“ laidą, kuris taip pat yra visiškai suderinamas su USB4 ir „Thunderbolt 3“. Palaiko energijos tiekimą iki 100W

„Plugable“ „Thunderbolt 4“ kabelis taip pat yra sertifikuotas, o aktyvusis kabelis pristatomas kartu su „Thunderbolt 4“ ir „USB 4“ palaikymu. Jis gali perduoti iki 100 W galios ir geba duomenis perduoti 40 Gbps sparta.

Anksčiau paminėjau „Apple Thunderbolt 4 Pro“ kabelį, kuris pasižymi juodu pintu dizainu ir susivynioja nesipainiodamas. Jis palaiko „Thunderbolt 3“, „Thunderbolt 4“, taip pat USB4 iki 40 Gbps, bei 100 W galios tiekimą.

„Amazon“ 1,8 metro „Apple Thunderbolt 4 Pro“ versija kainuoja 130 €, o 3 metrų ilgio – 165 €. 3 metrų „Apple Thunderbolt 4 Pro“ Kaina „iDeal“ - 199 €, bet su vietine garantija. Perkant „Amazon“ dar reikėtų įskaičiuoti apie 10 € už siuntimą.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

  1. USB Standartai: ↩︎

    USB Standartas Išleidimo metai Duomenų perdavimo greitis Jungtis
    USB 1.0 1996 1.5Mb/s USB-A
    USB 2.0 2000 480Mb/s USB-A
    USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) 2008 5Gb/s USB-A, USB-C, Micro-USB
    USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1) 2013 10Gb/s USB-A, USB-C
    USB 3.2 Gen 2x2 („Apple“ nepalaiko)[2] 2017 20Gb/s USB-C
    USB4 (naudojama „Thunderbolt 3“ ir „Thunderbolt 4“ 2019 40Gb/s USB-C
  2. USB 3.2 Gen 2x2 veikia iki 20 Gbps greičiu, bet „Mac“ kompiuteriai šio standarto, bent jau kol kas, nepalaiko. Pajungus prie „Mac“ kompiuterio USB 3.2 Gen 2x2 palaikantį įrenginį, jis veiks kaip USB 3.2 Gen 2 ir duomenų apsikeitimas su juo vyks 10Gbps greičiu. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų