37-os 2021 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

37-os 2021 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Vargu ar yra iš besidominčių „Apple“ technika bent prasukant nemačiusių naujausios „Apple“ produktų prezentacijos, tačiau jei yra — galite ją pažiūrėti čia
  • „Apple“ produktai prieš juos pristatant oficialiai yra penas tiek įvairaus plauko gandonešiams, tiek ir sekantiems technologijų tendencijas bei siekiantiems kiek įmanoma tiksliau nuspėti „kas gi bus naujo“. Šiais metais tiksliausiai nuspėtos buvo „Apple Watch 7“ naujovės.
    Infographic: The Most Anticipated Apple Products | Statista
    Šaltinis Statista
  • „Apple“ ir „Google“ iš savo aplikacijų parduotuvės pašalino aplikacijas skirtas balsuoti ir palaikyti Rusijos opozicionierių A. Navalnyj. Kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno „Išmaniojo balsavimo“ programėlę penktadienį kompanijos pašalino, Rusijoje rinkėjams pradėjus balsuoti tris dienas truksiančiuose parlamento rinkimuose po beprecedenčio masto represijų. Aplikacijas kompanijos pašalino po to kai kompanijų darbuotojams buvo pagrasinta. Tiesa, ilgai laukti netruko kol Rusijos opozicijos atstovai kompanijas apkaltino pasiduodant Kremliaus spaudimui. A. Navalno bendražygis Ilja Ždanov paskalbė oficialų „Apple“ komentarą dėl aplikacijos blokavimo. Kompanija pareiškė, kad Rusijos vyriausybės manymu aplikacijoje yra „šalyje draudžiamas turinys“ ir „leidžia kištis į rinkimus“. Taip pat oficialia aplikacijos blokavimo priežastimi tapo organizacijos pripažinimas Rusijoje ekstremistine organizacija.
  • JAV ir Europoje (kai kuriose valstybėse) startavo išankstiniai „iPhone 13“ ir „iPhone 13 Pro“ modelių užsakymai. Lietuvoje naujų „iPhone“ laukiantiems gali tekti apsišarvoti kantrybe, panašu jog išankstiniai užsakymai pas mus startuos spalio 1 dienos vidurnaktį, pats telefonai juo užsakiusius pasieks nuo spalio 8 dienos.
  • „Apple TV+“ startavo antrasis „The Morning Show“ serialo sezonas.
  • Pristatydama naują „iPad mini“ „Apple“ kiek nustebino, nes paskelbė jame naudojanti naujausią „A15 Bionic“ procesorių. Ankstesnis 2019 metų „iPad mini“ modelis turėjo „A12 Bionic“ procesorių, kuris buvo naudojamas 2018 metų „iPhone“. Tačiau panašu jog per daug džiūgauti neverta. „GeekBench“ testai tikrai patvirtina jog 2021 metų „iPad mini“ diegiamas naujausias procesorius, tačiau jo taktinis dažnis mažesnis (2,93 GHz ir 4 GB RAM) nei to, kuris diegiamas naujausiuose „iPhone“ (3,23 GHz ir 4GB RAM „iPhone 13“ ir 6GB RAM „iPhone 13 Pro“).
    A15 Bionic procesoriaus GeekBench parodymai iPhone 13 ir iPad mini
  • Kalbama, kad „Apple“ savo naujuosius laikrodžius pradėjo komplektuoti su įkrovimo įrenginiu, bent jau naują „Apple Watch SE“, bet reikia tikėtis ir kitus. Anksčiau „Apple“ į laikrodžio dėžutę įdėdavo tik laikrodį ir USB-A laidą. Dabar — laidas su USB-C jungtimi ir įkroviklis ir, žinoma, pats laikrodis.
  • Stebėję „Apple“ prezentaciją, greičiausiai, atkreipė dėmesį į naują „Apple Watch“ funkciją — QWERTY klaviatūrą ekrane. Didelis „Apple Store“ kritikas ir programuotojas Kosta Eleftheriou piktinasi šia naujove. Jis sako, kad jam truko metus kol „Apple“ patvirtino jo „FlickType“ aplikaciją, o dabar pati paėmė ir nukopijavo-nusižiūrėjo ją.
  • „Apple“ išleido naują „AirTags“ aparatinės įrangos versiją 1.0.291 (1A291f).
  • Likus mažiau nei savaitei iki „iOS 15“ debiuto, „Apple“ išleido „iOS 14.8“ atnaujinimą skirtą visiems su „iOS 13“ suderinamais „iOS“ įrenginiais. Kompanija taip pat išleido „iPad OS 14.8“, „watchOS 7.6.2“, „macOS Big Sur 11.6“ ir saugumo atnaujinimą 2021–005 skirtą „macOS Catalina“.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Likus dienai iki „iOS 15“ debiuto…
    Man rodos kad IOS 15 išleidimas bus tik pirmadienį.
    Šiaip įdomu kaip su ipad mini procesoriumi. Kažin ar dažnis specialiai apribotas, ar tiesiog geriau “iškepti” procesoriai naudojami telefonuose, o į ipad sudėta tai, kas liko “pridegę” (tuo pačiu ekologiškumo labui sunaudojant “gamybines atliekas”).
    Ar vis tik visi procesoriai yra vienodos kokybės, tik ipad specialiai apriboti.

    P.s. Kažkaip šį kartą matau nemažai klaidelių - papildomai pasispaudusių šalia esančių raidžių. Su mažesniu įrenginiu gal rašei? :)

  2. Turėjau omeny šitą variantą. https://www.idropnews.com/news/why-apples-new-m1-macbook-air-has-just-seven-cores-rather-than-eight/149263/amp/ Kaip suprantu, buvo gaminami 8 branduoliai, bet vienas nepavyko. Jį atjungus parduodamas kaip 7 branduolių. Manau kad viskas gerai, mažiau atliekų, svarbu kad vartotojas žinotų jog šie m1 procesoriai skiriasi. Kad nebūtų parduodami kaip lygiai tas pats procesorius.

    O šiuo atveju, jei dažnis apribotas, o pvz neribojams tik ant geresnių (high end) produktų, tai man atrodo nedraugiška nei vartotojui nei aplinkai. O jei tiesiog geri chipai, bet tiesiog dėl blogesnės kokybės silicio ar dėl kažkokių techninių bėdų nepasiekiantys reikiamo dažnio, tada ok. Galima pardavinėti, bet kaip minėjau - vartotojas turi žinoti kad chipas nėra toks pat, kaip pvz iphone. Nors gal čia ribojimas uždėtas dėl blogesnio aušinimo įrenginyje.
    Įdomu ar pačiuose iphone nėra kažkokių spec ribojimų pvz ar cpu/gpu toks pat Mini ir Pro max modeliuose, neskaitant to, kad pro max turi 6gb RAM, o Mini 4Gb

  3. Nu ką ir toliau liekam su iPhone 7+ ir Watch SE

  4. Aš nebent tik dėl mini galvoju, nes tikėtina kad nebebus sekančiais metais tokio mažo ragelio…
    O dėl brokuotų kur kalbėjau, tai turėjau omeny tokią situaciją
    http://www.technews.lt/portal/news/nvidia-ga104-lustus-pradejo-naudoti-rtx-3060-vaizdo-plokstems/

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų