27-os 2020 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

27-os 2020 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Antradienį, praėjus vos savaitei po to kai „Apple“ paskelbė apie „iOS 13.6“ debiutuosiančią skaitmeninio automobilinio rakto funkcionalumą, BMW savo „BMW Connected“ aplikaciją papildė skaitmeninio rakto funkcija. Skaitmeninio rakto funkcija leidžia naudotojams „iPhone“ išsaugoti „skaitmeninius raktus“ ir jų pagalba atrakinti, užrakinti ir užvesti jų automobilius „iPhone“ ir „Apple Watch“. Panašų funkcionalumą jau turėjo kai kurie automobiliai, tačiau esantis funkcionalumas neleido automobilio užvesti ir juo važiuoti, buvo galima jį tik nuotoliniu būdu užvesti bei atlikti kitus jo valdymo ir parametrų peržiūrėjimo ar valdymo veiksmus. BMW paskelbė modelius, kuriuose veiks šis funkcionalumas. Tai: nuo 2020 metų liepos 1 dienos išleisti BMW 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, X5, X6, X7, X5M, X6M ir Z4. Reikia tikėtis, kad vienos kompanijos anksčiau, kitos vėliau, bet dauguma savo automobiliuose įdiegs šios funkcijos palaikymą.
  • Pasirodžius gandams, kad naujieji „iPhone“ modeliai nebus komplektuojami su įkrovikliais, pasirodė informacija, kad „Apple“ vykdė apklausą, kurioje buvo keletas klausimų susijusių su įkrovikliu. Bent jau kol kas apklausa buvo atlikta tik Brazilijoje gyvenančių „iPhone“ naudotojų tarpe. Panašu jog gandai apie tai jog „Apple“ planuoja naujus „iPhone“ komplektuoti be įkroviklių turi pagrindo. Atsakymų į klausimus apie seną „iPhone“ įkroviklį parinktys buvo tokios:
    • Atidaviau šeimos nariams ar draugams
    • Atidaviau perdirbimui
    • Pamečiau ar nepamenu kur padėjau
    • Jis nebeveikia ar veikia prastai
    • Vis dar naudoju namie
    • Vis dar naudoju už namų ribų (pvz. darbe, mokykloje, kitose vietose)
    • Vis dar turiu jį, bet nenaudoju
    • Pardaviau jį su senu „iPhone“.
  • „Apple“ daug dėmesio skiria jos įrenginių naudotojų privatumui. WWDC20 metu, kompanija paminėjo, kad „iOS 14“ bus dar labiau sustiprintas konfidencialumo naršant algorintmas. Ilgai laukti reklamos skelbėjų atsakų neteko. Grupė Europos (16 marketingo kompanijų, kai kurios jų palaikomos „Facebook“ ir „Alphabet“) reklamos agentūros iškritikavo „Apple“ už naujas „iOS 14“ funkcijas. Jiems nepatinka, kad naujoji operacinė sistema dabar klausia naudotojų ar šie sutinka, kad jų veiksmai būtų sekami naršyklėje ir aplikacijose. „Apple“ kaltinama, kad nesilaiko reklamos industrijos sistemos naudotojo sutikimui apie jo sekimą gavimui, kurio reikalaujama remiantis ES taisyklėmis. Žinoma, du kartus atsakinėti į tuos pačius klausimus ne kas, ypač kai tai pabosta daryti ir vieną kartą kas kart apsilankant svetainėje. Marketingo kompanijų teigimu, toks papildomas žingsnis didina tikimybę, kad naudotojas nesutiks būti sekamas.
  • Daugelis sekančių „Apple“ naujienas, tikriausiai, pamena „iPhone Batterygate“ skandalą, kuris „Apple“ kainavo 500 milijonų JAV dolerių Jungtinėse Valstijose. Panašu, kad šią sumą sumokėjusi bei inicijavusi telefonų akumuliatorių keitimo programą kompanija negali dar atsipalaiduoti ir užmiršti šio reikalo. Dabar Europos vartotojų teisių gynimo organizacija siekia kompensacijos Europos „iPhone“ naudotojams. Europiečiai iš „Apple“ reikalauja po 60 € kiekvienam „iPhone“ naudotojui regione.
  • Nors „Apple“ paskelbė apie savo procesorių naudojimą būsimuose „Mac“ kompiuteriuose ir net pasirodė jų darbo spartos testų rezultatai, kompanija teigia jog ir toliau palaikys „Intel“ procesorius turinčius „Mac“ bei juos pardavinės.
  • Kinijos intelektinės nuosavybės apsaugos agentūra (China National Intellectual Property Office) 2020 birželio 30 dieną užregistravo naują „Apple“ patentą, kuriame aprašoma galimybė prie „MacBook Pro“ pajungti 4 papildomus monitorius. Iš patente pateiktų schemų galima daryti išvadą jog „Apple“ nutarė ekranai užpildyti erdvę aplink „MacBook Pro“. Patente minimi 4 ekranai neskaitant pagrindinio. Patente taip pat minimi lietimui jautrūs ekranai leidžiantys valdyti tam tikras sistemos ir programinės įrangos funkcijas.
  • „Apple“ dabar siūlo galimybę rinktis „Mac Pro“ kompiuterius ir su „Radeon Pro W5500X“ vaizdo plokšte turinčia 8GB GDDR6 AMD RDNA architektūros pagrindu veikiančią atmintį.
  • „Apple“ paskelbė pačias gražiausias 2020 metų aplikacijas ir apdovanojo jų kūrėjus „Apple Design Award“ prizu.„Apple Design Award 2020“ laimėtojai:
    1. „Darkroom“ - foto ir video redaktorius apdovanotas už gražią ir paprastą naudotojo sąsają. Aplikacija nemokama.
    2. „Looom“ - animacijos kūrimui skirta aplikacija. Sukurta darbui „iPadOS“ aplinkoje ir palaiko „Apple Pencil“. Aplikacija kainuoja 20,99 €
    3. „Shapr3D“ - CAD-maketų kūrimui skirta aplikacija. „Shapr3D“ veikia tik „iPad“, palaiko „ARKit ir greitai automatiniam 3D modelių kūrimui galės naudoti „iPad Pro“ LiDAR. Aplikacija nemokama.
    4. „StaffPad“ - aplikacija skirta kompozitoriams, ji atpažįsta ranka rašytas natas naudojant „Apple Pencil“. Aplikacija kainuoja 99,99 €.
    5. „Sayonara Wild Hearts“ - šį žaidimą už dizainą „Apple“ gyrė dar pernai. Atsisiųsti žaidimą.
    6. „Sky: Children of the Light“ - tai žaidimas, kuriame reikės tyrinėti septynis pasakiškus pasaulius. „Apple“ šį žaidimą gyrė už „Metal“ ir erdvinio garso naudojimą. Aplikacija nemokama.
    7. „Song of Bloom“ - žaidimas kupinas galvosūkių. Žaidimo kaina 2,99 €.
    8. „Where Cards Fall“ - šiame žaidime reikia pagrindiniam veikėjui padėti įveikti sunkumus kortų kaladės pagalba. „Apple Arcade žaidimas".
  • „Apple“ pratęsė jos kovo mėnesį įsigytos „Dark Sky“ - orų prognozės aplikacijos „Andoid“ aplinkoje uždarymą iki rugpjūčio 1 dienos.
  • Realizavusi automobilio raktų perkėlimą į „iPhone“, „Apple“ imasi naujų sprendimų. Kalbama, kad kompanijos inžinieriai dabar pluša kurdami sprendimą leisiantį saugiai perkelti pasus, tapatybės korteles, slidinėjimo pasus ir panašiai į telefonus.
  • Pasirodė dar nepaskelbto „iMac“ su „Intel Comet Lake-S“ procesoriumi ir „AMD Radeon Pro 5300 Surface“ vaizdo plokšte našumo testai.
  • „Apple“ užregistravo patentą, kuriame aprašoma technologija leidžianti „AirDrop“ funkcijai veikti lazerių pagalba. Ši technologija leidžia duomenis perduoti didesne sparta. Patentas vadinasi „Nešiojamų elektroninių įrenginių judančių linzių kryptinėse optinėse sistemose reguliavimo sistemos ir būdai laisvoje erdvėje“.
  • „iOS 14“ ir „macOS Big Sur“ atsiras šifruoto DNS funkcija. Šios sistemos palaikys DoT (DNS-over-TLS) ir DoH DNS-over-HTTPS. Tai leis siųsti šifruotas DNS užklausas. Programuotojai taip pat galės DoT ir DoH naudoti savo aplikacijose. Dabar DNS užklausos siunčiamos nešifruotos ir jas galima perimti ir taip sužinoti kokiose svetainėse lankosi naudotojas. Naudojant naujuosius protokolus tai padaryti bus neįmanoma ar bent jau gerokai sunkiau.
  • „Apple“ pasenusių įrenginių sąrašą papildė 2012 metų vidurio laidos „MacBook Pro“ kompiuterio modeliu. Šio modelio pardavimai buvo nutraukti prieš septynerius metus - 2013 metų vasarį. Tai pirmasis „Retina“ ekraną turėjęs „MacBook Pro“ kompiuteris.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Tai aisku kad niekam nereikia leto įkroviklio, perki brangu telefona i ideda pati pigiausia ir lėčiausia krovikli.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų