Žmonių kūrusių pirmąjį iPhone likimai

Tema: Žmonės
iPhone komanda. Iš kairės į dešinę: Phil Schiller, Tony Fadel, Jony Ive, Steve Jobs, Scott Forstall, Eddy Cue.

Po 2007 metų, kai išleidusi „iPhone“ „Apple“ pakeitė pasaulinę išmanių telefonų industriją. O kaip susiklostė „iPhone“ kūrusių žmonių gyvenimai?

Išleisdama pirmąjį „iPhone“, 2007 metais „Apple“ pakeitė pasaulio mobiliųjų telefonų industriją. Tuo metu „iPhone“ kūrimui vadovavo šeši žmonės. „Apple“ retai juos mini. Jų likimai susiklostė skirtingai.

Phil Schiller

Phil Schiller

Phil Schiller „Apple“ pradėjo dirbti nuo 1997 metų, tų pačių metų kai į kompaniją grįžo Steve Jobs. Būtent Phil pasiūlė dainų persukimui naudoti „ratą“. Kai tik Steve apie tai sužinojo, jis tuojau pat liepė inžinieriams tokį ratą sukurti.

Vėliau Schiller buvo svarbi persona „Mac“, „iTunes“, „iPad“ ir „iPhone“ įtvirtinimui rinkoje.

Dabar jis kasmet pasirodo „iPhone“ pristatymo renginyje kur naudotojus supažindina su „iPhone“ naujovėmis. Šiuo metu Phil Schiller „Apple“ užima marketingo viceprezidento pareigas.

Tony Fadel

Tony Fadell

Praėjusio amžiaus 90-tųjų metų pabaigoje Fadel bandė įkurti savo kompaniją gaminančią elektroniką pavadinimu „Fuse“. Tačiau jam nepasisekė šiuo projektu sudominti investuotojų. 2001 metais jis pradėjo dirbti „Apple“ ir kūrė „iPod“ dizainą. 2001 metų balandį jį paskyrė vyriausiuoju „iPod“ ir specialių projektų direktoriumi.

Po to kai Fadel pasiūlė sukurti grotuvą su internetine parduotuve — į jį dėmesį atkreipė Steve Jobs. To pasekoje ši idėja pavirto galinga „iPod“ ir „iTunes“ ekosistema.

Nuo 2006 metų kovo iki 2008 metų Fadel užsiiminėjo „iPhone“ kūrimu, o 2008 metais netikėtai išėjo iš „Apple“. Sakoma, kad taip jis padarė dėl asmeninių priežasčių.

2010 metais Tony Fadel įkūrė kompaniją „Nest“, kurią 2014 metais už 3,2 mlrd. HAV dol. nupirko „Google“.

Dabar Fadel vadovauja investicinei kompanijai „Future Shape“, kuri užsiima inžinierių ir mokslininkų dirbančių technologijų srityje konsultavimu.

Jony Ive

Seras Jonathan Paul (Jony) Ive

Seras Jonathan Paul (Jony) Ive „Apple“ pradėjo dirbti 1992 metais. Steve Jobs dar nebuvo grįžęs ir Ive ten dirbti nepatiko.

Viskas pasikeitė 1997 metais — Steve susipažino su Ive kai vaikštinėjo po kompanijos dizaino skyrių. Jie greitai susidraugavo ir dažnai kartu pietaudavo.

Jony ir Steve kartu sukūrė „iMac“, „iPod“, „iPhone“ ir „iPad“ bei naujo „Apple“ biuro „Apple Park“ dizainą. Jie buvo ne tik kolegos ir bičiuliai ar draugai. Juos pažinoję žmonės sako, jog jie buvo giminingos sielos.

Kalbama, kad 2011 metais po Jobs’o mirties, Ive pradėjo mažiau laiko skirti „Apple“ produktų dizainui. Jis daugiau dėmesio skirdavo labdaros ir kitokiems atsitiktiniams projektams.

2019 metais Ive pareiškė, kad palieka „Apple“ ir planuoja atidaryti naują savo dizaino studiją „LoveFrom“. Pagrindinis šios kompanijos klientas bus „Apple“.

Scott Forstall

Scott Forstall

Forstall su Jobs’u susipažino 1992 metais kai jie abu dirbo kompanijoje „NeXT Computer“. Po to kai abu jie perėjo dirbti į „Apple“, Forstall užsiiminėjo „macOS“ naudotojo sąsaja ir padėjo kurti „Safari“ naršyklę.

2006 metais Forstall buvo paskirtas „macOS“ kūrimo vadovu. Vėliau jis tapo atsakingas už „iOS“. Sukurti SDK leidžiančią į sistemą įdiegti trečių šalių aplikacijas buvo jo idėja.

2012 metais „Apple“ atsisakė „Google“ žemėlapių ir išleido savo „Apple Maps“. Pasirodžius „iOS 6“, „Apple Maps“ susilaukė milžiniško kritikų antpuolio. Pagrindiniai aplikacijai reiškiami priekaištai buvo neteisingos informacijos pateikimas ir mažas funkcionalumas. Tim Cook teko viešai atsiprašinėti aplikacijos naudotojų už „Apple Maps“ „kliurkas“.

2013 metais „Apple“ pareiškė, kad Forstall paliks kompaniją. Tikroji atleidimo priežastis nėra skelbiama, tačiau manoma, kad priežastis buvo „Apple Maps“ krachas.

Išėjęs iš „Apple“ Forstall kelis metus viešai nesirodė. Jis keliavo, konsultavo startuolius ir užsiiminėjo labdara.

Akiratyje Forstall pasirodė 2015 metais kai pareiškė, kad prodiusuos „Fun Home“ miuziklą.

Eddy Cue

Eddy Cue

Eddy - vyriausiasis „Apple“ programinės įrangos viceprezidentas. „Apple“ jis dirba nuo 1989 metų. Visus šiuos metus nuo darbo „Apple“ pradžios jis užsiiminėjo pačiais įvairiausiais projektais. Jo arsenale tokios aplikacijos kaip: „App Store“, „iTunes Store“, „iBooks“, „iMovie“ ir „Apple“ internetinė parduotuvė. Be viso to, jis reanimavo „iCloud“, kuri pačioje pradžioje buvo pati nepopuliariausia „Apple“ paslauga. Jam priskiriama ir „iPad mini“ sukūrimo idėja.

Šiuo metu Cue vadovauja „iCloud“, „iTunes Store“, „Apple Music“, „Apple Maps“ ir „Apple Pay“ kompanijos paslaugoms.

Steve Jobs

Steve Jobs, kalba savo naujos kompanijos NeXt Inc. konferencijų kambaryje . Redwood City, Kalifornija, 1993 m. balandis.

Steve 1976 metais įkūrė „Apple“. Jis prisidėjo prie pačių populiariausių ir reikšmingiausių „Apple“ produktų kūrimo.

1985 metais jis buvo atleistas iš savo paties įkurtos kompanijos. Tai padarė John Sculley, kurį į šį postą Steve pats ir pasodino. Tais pačiais metais Steve įkūrė kompaniją „NeXT Computer“.

1997 metais Steve grįžo į „Apple“. Grįžus, per sekantį dešimtmetį Steve ir jo komanda sukūrė pačius svarbiausius ir reikšmingiausius produktus „Apple“ istorijoje: „iPod“, „iPhone“, „iPad“ ir „MacBook Air“.

2003 metais Steve buvo diagnozuotas kasos vėžys. Jis kelis metus priešinosi gydymui ir rinkosi alternatyvią mediciną ir gydymo būdus. Darbuotojams apie ligą jis pasakė praėjus daugiau kaip metams po ligos diagnozavimo.

Mirė Steve 2011 metų spalio 5 dieną. Pamenu kai išgirdau šią naujieną — stovėjau lyg mietą prarijęs ir negalėjau patikėti tuo ką girdžiu. Nors žinojau, kad Steve sunkiai serga, tačiau kažkur viduje tikėjau, kad jis gyvens amžinai.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų