Trumpa WWDC19 apžvalga

WWDC 2019

Pasibaigė programuotojams skirta, tačiau daugelio „Apple“ naudotojų laukiama WWDC konferencijos prezentacija. Ką „Apple“ joje pristatė?

Konferencija prasidėjo filmuku apie programuotojus, daug kurių mums aplikacijas kuria tada, kai didesnė dalis žmonių jų šalyse miega.

Vėliau „Apple“ pristatė vieną iš savo serialų, kuriame Sovietų kosmonautas buvo pirmasis žmogus mėnulyje. Ką gi, alternatyvi istorija taip pat įdomu. Serialas turėtų pasirodyti jau šį rudenį. Kompanija nepateikė nei tikslios datos, nei kainų.

tvOS

„Apple TV“ šį rudenį turėtų tapti labiau draugiškas šeimos nariams, nes „tvOS“ atsiras kelis naudotojus palaikanti aplinka. Tai reiškia, kad kiekvienas šeimos narys galės prisijungti prie savo paskyros „Apple TV“ ir ten jam bus pasiūlytas individualiai pritaikytas turinys ir nebereikės tėvams ieškoti turinio sau nardant tarp multiplikacinių filmų ir vaikams ieškoti ką pažiūrėti naršant jų tėvams siūlomo turinio maišalynėje.

„Apple“ iš naujo pergalvojo „Apple TV“ naudotojo sąsają. „Apple TV“ palaikys ir „PlayStation Dual Shock“ bei „Xbox One S“ konsolių kontrolerius.

Pernai metais „Apple“ pristatė pagal paros laiką besikeičiančias „Apple TV“ ekrano užsklandas, kuriose buvo demonstruojamas mūsų planetos grožis iš paukščio skrydžio (neretai iš tarptautinės kosminės stoties skrydžio). Šiais metais „Apple“ panardins mus po vandeniu, kur supažindins mus su paslaptingu ir nuostabiu povandeninio pasaulio grožiu.

Tie kas „Apple TV“ naudoja muzikos klausymuisi — naujoje „tvOS“ versijoje sinchroniškai su daina bus rodomi ir jos žodžiai.

watchOS 6

Daugeliui išmanus „Apple Watch“ laikrodis tapo neatskiriamu palydovu kasdieną. Naujoje „watchOS“ versijoje atsiras nauji ciferblatai: gradientinis, didelių skaičių, naujas skaitmeninis, „Califronia“ ir saulės. Atsiras galimybė kas valandą gauti informaciją garsu ar pavibravimu. Naujojoje „watchOS“ atsiras tokios sistemos aplikacijos kaip „Audio Books“, „Voice Memos“ ir „Calculator“, kuriame bus galimybė paskaičiuoti arbatpinigius ir pasidalinti sąskaitą. Aplikacijos galės veikti nepriklausomai nuo „iPhone“.

Aplikacijos taip pat aktyvios galės išlikti ilgiau ir ilgiau rinkti parodymus. Atsiras „App Store“ aplikacija, kuri leis surasti ir atsisiųsti norimas aplikacijas tiesiai laikrodyje. Srautinės muzikos aplikacijoje atsiras prieiga prie „Pandora“ ir „Outcast“. Prieigos prie „Spotify“ aplikacijoje nėra ir dėl to „Spotify“ sukėlė skandalą Europoje. Pažiūrėsim kuo tai baisis.

„watchOS 6“ atsiras „Activity trends“ funkcija leisianti peržiūrėti surinktus aktyvumo duomenis skirtingais laikotarpiais, o ne mėnesiais. Rodyklėmis žemyn ar aukštyn bus pažymėti pasiekimų skirtumai skirtingais laikotarpiais.

Visiškai nauja funkcija leis nustatyti aplinkos triukšmą. Manau ant riešo turėti dB-metrą kartais gali būti visai pravartu. Atidarius „Noise“ aplikaciją bus galima patikrinti kiek yra triukšminga aplinka. Aplikacija atitinka aukščiausius „Apple“ privatumo principus — ji neįrašo duomenų ir jų niekur nesiunčia.

Moterys ir merginos taip pat sulaukė gerų žinių. Naujoje „watchOS“ operacinėje sistemoje atsiras aplikacija skirta sekti menstruacijų ciklams. Aplikacija galės net laikrodžio ekrane rodyti pranešimus apie vaisingas dienas.

watchOS WWDC19

Pasirodys naujos apyrankės.

iOS 13

Prieš pradedant naujos „iOS“ versijos pristatymą, „Apple“ CEO Tim Cook paminėjo kai kuriuos „iOS 12“ duomenis:

  • „iOS 12“ surinko 97 proc. naudotojų pasitenkinimo indekso procentus;
  • „iOS 12“ įsisavinimo lygis aukštas kaip jokios kitos „iOS“ versijos iki šiol ir yra 85 proc.

Žinoma, Cook nepamiršo palyginti „tų kitų vaikinų“ operacinių sistemų įsisavinimo lygmens. Pavyzdžiui anksčiau už „iOS 12“ paskelbtos „Android 9“ versijos įsisavinimo lygis šiai dienai yra 10 proc.

Naujoje „iOS“ versijoje „Face ID“ autentikacija veikia 30 proc. greičiau.

Programinė įranga naujai operacinei sistemai bus paruošiama kitaip nei iki šiol ir todėl aplikacijos bus 50 proc., o sistemos atnaujinimai 60 proc. mažesni, todėl aplikacijos gali būti atidaromos iki dviejų kartų greičiau.

Scenoje esančiuose ekranuose, tamsiame fone plaukianti medūza pristatė tamsią temą, kuri debiutuose „iOS 13“.

Patobulėjo ir kompanijos klaviatūra. Kaip ir buvo kalbama ganduose, standartinė „Apple“ klaviatūra palaikys Quick Path — rašymo būdą braukiant pirštu per virtualius klavišus.

„Apple Music“ aplikacijoje atsiras ir sinchroninio dainų teksto funkcija.

„Safari“ aplikacijoje atsiras galimybė nurodyti nustatymus svetainėms individualiai. „Mail“ aplikacijoje bus galima naudoti šriftus, o „Notes“ aplikacijoje atsiras dalinimosi aplankais funkcionalumas. „Reminders“ aplikaciją kompanija sukūrė iš naujo, joje daug dirbtinio intelekto (kuris greičiausiai nesupranta lietuviškai), tačiau rašant angliškai tas intelektas bandys nuspėti kontekstą ir atitinkamai reguliuoti priminimo laiką ar vietą.

„Apple“ nutarė „Maps“ aplikacijos duomenis surinkti iš naujo ir iki šių metų pabaigos JAV žemėlapiai jau žadama naudos naujus duomenis, kurie yra kur kas detalesni ir išsamesni. „Kitos šalys“ naujus žemėlapius turėtų gauti 2020. Naujoje žemėlapių aplikacijoje atsiras žiūronų piktograma, kurią paspaudus aktyvuosis „apsižvalgyk“ („LookArround“) funkcija, kuri labai primena „Google Street View“. Panašu, kad „Flyover“ nebeliko — ją pakeitė „LookArround“.

„Apple“ ir kova už privatumą kaip du neatskiriami draugai. Ji ir toliau nenuilsdama kovoja saugodama mūsų duomenis ir privatumą. Gana daug aplikacijų vienu ar kitu būdu nori gauti įvairius mūsų duomenis, pavyzdžiui buvimo vietą. „iOS 6“ aplikacijai užklausus leidimo suteikti jai prieigą prie mūsų geolokacijos informacijos, atsiras galimybė tą prieigą suteikti tik šiam kartui. Suteikus prieigą visam laikui — bus siunčiamos ataskaitos, kaip aš supratau, su informacija apie tai kokie duomenys perduoti tai aplikacijai.

„Apple“ nepatinka „Sign in with Facebook“ ir „Sign in with Google“ mygtukai, nes jie gali nutekinti daug privačių duomenų. Todėl ji skelbia „Sign in with Apple“ mygtukų eros pradžią, kuri skamba gana patraukliai. Tai savotiškas šūvis „Facebook“ ir „Google“ į kojas, nes „galima prisijungti prie paslaugų paprastai ir nesekant naudotojų“. Pavyzdžiui galima „Face ID“ pagalba sukurti naują paslaugos paskyrą visiškai neatskleidžiant savo asmeninių duomenų, o jei paslauga nori asmeninių duomenų tokių kaip elektroninis paštas — galima pasirinkti naują „Apple“ galimybę — sugeneruotas el. pašto adresas, kuriuo siunčiami laiškai bus persiunčiami jums. To adreso bus galima atsisakyti ir taip netekti viso juo siunčiamo šlamšto. Kiekvienai paslaugai bus sugeneruojamas naujas atsitiktinis el.pašto adresas taip išsaugant jūsų duomenis paslaptyje. Daug žmonių panašiai elgėsi jau daug metų, tačiau labai smagu šį funkcionalumą matyti veikiant sistemos lygmenyje.

Saugumą ir privatumą apsaugantys mechanizmai, tokie kaip: „HomeKit Secure Video“ skirti namų video kameroms ir papildomas saugumas namų maršrutizatoriams („Apple“ paminėjo, kad pradžioje ši technologija bus diegiama „Logitech“ maršrutizatoriuose) atsiras ir „HomeKit“ palaikančiuose įrenginiuose.

Memoji naujoje versijoje įgaus naujų galimybių ir leis sukurti panašesnius ir įvairesnius veidelius. Taip pat „Messages“ aplikacijoje bus galima dalintis su pašnekovu savo nustatytu paskyros paveikslėliu (galima bus rinktis ar su konkrečiu pašnekovu dalintis ar ne). Taip pat kaip animuotos emoji piktogramos atsiras ir nauji Memoji pagrindu sukurti individualūs paveikslėliai, kuriuos palaikys A9 ir naujesnius procesorius turintys įrenginiai.

„iOS 13“ atsiras nauja galimybė reguliuoti portreto apšvietimą, panašiai kaip fotografuojant studijoje priartinant ar atitraukiant lempas. „Photos“ aplikacijoje pakeista redagavimo naudotojo sąsaja. Pirmą kartą atsiras ir galimybė pasukti video.

Naujas būdas naršyti foto albumą. Dirbtinis intelektas atrinks ir sugrupuos nuotraukas tad naršymas tūkstančius nuotraukų saugantiems telefonuose taps paprastesnis.

AirPods, HomePod, CarPlay, Siri

Siri galės perskaityti žinutes kai jos gautos jei tuo metu naudojamos „AirPods“ ausinės, o atsakant į žinutę nebereikės sakyti „Hey Siri“. Ši funkcija veiks su visomis aplikacijomis palaikančiomis „SiriKit“.

Atsiras galimybė dalintis audio failu, tad kitas žmogus galės pasiklausyti to, ką klausotės jūs. Daugiau nebereikės duoti vienos savo ausinės.

„Siri“ palaikys radijo stotis tokias kaip „iHeartRadio“, „TuneIn“ ir kitas, viso 100 000 radijo stočių.

„HomePod“ kolonėlė taip pat palaikys personalizaciją. Ji atpažins jūsų balsą ir atitinkamai pateiks jums skirtą informaciją: muziką, žinutes, priminimus.

„CarPlay“ paslauga jau diegiama 90 proc. JAV ir 75 proc. automobilių visame pasaulyje.

Siri kalbamas tekstas skamba daug natūraliau. „Apple“ sako, kad naudojo neuroninius teksto pavertimo balsu tinklus (Neural text to speech), o ne aktorių balsus Siri tariamam tekstui.

Tai tik nedidelė dalis „iOS 13“ atsirasiančių naujovių.

iOS 13 WWDC19

Su „iOS 13“ suderinami šie įrenginiai:

iPadOS

Nuo „iPad“ atsiradimo šis įrenginys išsivystė į unikalią įrenginių grupę ir „Apple“ atskyrė jo operacinę sistemą nuo „iOS“ ir pavadino „iPadOS“.

„iPadOS“ leis vienu metu matyti kelių aplikacijų langus, patogiai keisti matomas ekrano šone aplikacijas, atsiras „Expose“ funkcija kaip „macOS“. Paprastesnis teksto pažymėjimas, kopijavimas, įterpimas ir atšaukimas.

„Files“ aplikacijoje atsiras galimybė failus peržiūrėti stulpelių režime, galimybė bendrinti „iCloud“ aplankus, failų dalinimasis per SMB. „Files“ palaikys ir prie įrenginio pajungtus išorinius diskus ar laikmenas bei galimybę importuoti nuotraukas tiesiai iš fotoaparato.

Neretai naršant interneto svetainėse, kurios turi specialią mobiliems įrenginiams pritaikytą režimą, „iPad“ pateikiamas vaizdas skirtas mažesniems ekranams. „Safari“ skirta „iPadOS“ palaikys kompiuteriams skirtas svetaines jas automatiškai optimizuodama lietimui jautrius ekranus turintiems įrenginiams. „Safari“ palaikys 30 klavišų kombinacijų ir turės įdiegtą atsisiunčiamų failų tvarkyklę.

Kompanijai pavyko dar labiau sumažinti ir taip labai mažą „Apple Pencil“ vėlinimą nuuo 20ms iki 9ms.

„iPadOS“ atsiras „Sidecar“ funkcija leidžianti „iPad“ naudoti kaip papildomą „Mac“ monitorių.

Kokie „iPad“ suderinami su „iPadOS“:

Mac

Daugelis Pro naudotojų, ypač užsiimančiu fotografija, video, garsu ir grafika laukė naujo jiems skirto kompiuterio. Ir pagaliau — „Apple“ pristatė naują „Mac Pro“ kompiuterį.

Tai tikrai „žvėris“! Naujame „Mac Pro“ kompiuteryje galės „plakti“ net 28 branduolius turintis „Intel Xenon“ procesorius. Jis palaikys iki 1,5TB RAM, turės 8 vidines PCI jungtis. Jį galima bus modifikuoti (taip pat kaip iki apvalaus „Mac Pro“) įdiegiant reikalingus modulius. Žinoma, kadangi jame galima įdiegti begales galingų modulių — jam reikalingas ir galingas maitinimo blokas, jis šiame kompiuteryje net 1,4kW, o jį aušina trys dideli ventiliatoriai aprūpinantys net 300 kubinių pėdų (8,5 kubinių metrų) oro srautą per minutę, tačiau jis veikia tyliai. Visko „iki stogo“ prikrautas „Mac Pro“ nemažai ir svers, tad jam galima bus užsakyti ir ratukus.

Standartinės konfigūracijos: 8-branduolių Xeon, 32GB RAM, Radeon 580x, 256GB SSD „Mac Pro“ kaina JAV 5 999 USD.

Pristačiusi naują „Mac Pro“, kompanija pristatė ir profesionalams skirtą 32 colių ekrano įstrižainę, 6016 x 3284 taškų skiriamąją gebą turintį, 6K Retina monitorių „Pro Display XDR“. Jis 30 proc. didesnis nei „iMac 5K“. Monitorius palaiko p3 spalvų gamą, o jo ekrano paviršius padengtas atspindžiams atsparia nano danga. Ekrano šviesumas 1000 nitų (1600 nitų pikas), o kontrastas 1000 000:1.

Prie naujo „Mac Pro“ galima pajungti 6 tokius monitorius ir iš viso turėti 120 mln. pikselių skiriamosios gebos vaizdą.

Monitoriaus kaina JAV 4 999 USD, jei su nano tekstūra dar + 1 000 JAV dol. Jei reikia puikių kojų monitoriui +1 000 JAV dol. (Man nuskambėjo labai keistai ne tik tai, kad „kojos“ monitoriui parduodamos atskirai, bet ir tai, kad jos kainuoja 1 000 JAV dol.). VESA laikiklis - 199 JAV dol.

macOS

Naujoji „macOS“ versija vadinsis „Catalina“. Su Federighi būdingu humoru buvo pristatyta „iTunes“ eros pabaiga. „iTunes“ pakeis trys aplikacijos: „Apple Music“, „Apple Podcasts“ ir „Apple TV“. Jei kam kils klausimas o kaip gi sinchronizuoti turinį su „iPhone“ — ši galimybė persikels į „Finder“ — mano galva labai logiškas žingsnis.

„macOS Catalina“ ir „iOS 13“ atsiras galimybė (įgalinus šį funkcionalumą „Accessibility“) sistemą visiškai valdyti balsu. tai milžiniškas pagalbininkas motorikos sutrikimų turintiems žmonėms.

Nauja aplikacija „Find my“ apjungs „Find My Friends“ ir „Find my iPhone/iPad“ funkcijas į vieną ir veiks „iOS“ ir „macOS“.

Įdomi nauja galimybė — „Find my“ galės aptikti net prie tinklo neprisijungusius įrenginius. „Apple“ sukurs užšifruotą Bluetooth tinką tarp jos įrenginių, kurie padės aptikti tokius „pamestus“ įrenginius. „macOS“ taip pat atsiras ir „Activation lock“ funkcija leidžianti užrakinti prarastą „Mac“ kompiuterį taip, kad juo niekas kitas negalėtų pasinaudoti — panašiai kaip „iPhone“. Tiesa, ši funkcija veiks tik T2 lustą turinčiuose „Mac“ kompiuteriuose.

Naujoje „macOS Catalina“ versijoje atnaujinta nuotraukų naršymo aplinka, „Notes“ turi naujovišką galeriją, visiškai naujai sukurta „Reminders“ aplikacija.

Kokie „Mac“ kompiuteriai palaikys „macOS Catalina“:

Toliau buvo kalbama apie projektą „Catalyst“, kuris leidžia „iPad“ skirtas aplikacijas nesunkiai pritaikyti „Mac“ kompiuteriams. Tie kas naudoja „macOS Mojave“ jau naudoja „Catalyst“, tačiau tai pirmoji versija ir naujoje „macOS“ versijoje „Apple“ ją dar labiau paturbino.

Toliau buvo kalbama apie daugiau programuotojams skirtus dalykus tad čia apie tai nesiplėsiu, nes manau 80 proc. skaitytojų nesuprastų apie ką aš čia kalbu.

Kokį įspūdį jums paliko „Apple“ naujienos. Kas labiausiai nudžiugino ir kas nuvylė?

Nematę renginio ar norintys jį pažiūrėti dar kartą — tai padaryti gali čia.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 10 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. > Pasibaigė programuotojams skirta, tačiau daugelio „Apple“ naudotojų laukiama WWDC konferencija. Ką „Apple“ joje pristatė?
    Pasibaigė? Sakyčiau tik prasidėjo. Keynote, nors ir yra kertinis elementas plačiajai visuomenei, dar nėra visa konferencija.

  2. Gal kas nors žino ar iOS 13 palaikys SE ir 6S?

  3. Kažin local file manageri ir downlaod from safari turės tik ipadai ar ir su iphonu galima bus tuo naudotis ?

  4. Cook toks bukas, kad net nezino kas tas Androidas. Tai ka apple sudeda i naujas iOS versijas, Androide tie atnaujinimai pareina, be naujos OS versijos ir daug greiciau ir nereikia tiek daug laukti. Kiek dar laiko jie mulkins zmones.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų