22-os 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

22-os 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Kalbama, kad „Apple“ įsigijo astmos stebėjimo aplikaciją kūrusią kompaniją-startuolį „Tueo Health“.
  • „Apple“ vėl pateiktas teisinis ieškinys. Naujame kolektyviniame Michigan (Mičigano) ir Rhode Island (Rod Ailendo) valstijų gyventojų ieškinyje kompanija kaltinama pardavinėjusi asmeninius „iTunes“ naudotojų duomenis trečioms šalims be tų duomenų savininkų sutikimo. Kaltinančios šalies teigimu, šiuos duomenis atitinkančius tam tikrus reikalavimus gali įsigyti bet kas. Pavyzdžiui „iTunes“ naudotojų — vyresnių nei 70 metų nevedusių moterų turinčių aukštąjį išsilavinimą, kurių šeimos pajamos viršija 80 000 JAV dol. ir kurios pirko kantri stiliaus muziką, sąrašą galima įsigyti už 136 JAV dol. už tūkstantį naudotojų. Ieškovai reikalauja 250 JAV dol. kompensacijos kiekvienam nukentėjusiam Rhode Island’o ir 5000 JAV dol. Michigan’o valstijoje. Šios sumos paremtos kiekvienos šių valstijų konfidencialumo įstatymu. Šis ieškinys tai milžiniškas smūgis kompanijos reputacijai, kuri garsėja savo požiūriu į asmeninių duomenų konfidencialumo svarbą. Tim Cook yra sakęs jog „Apple“ nepardavinėja jos naudotojų duomenų ir todėl jie gali pasitikėti kompanija“. Tai, kad kompanijos paslaugų naudotojų duomenų konfidencialumas yra aukščiausias „Apple“ prioritetas ne kartą kartojęs kompanijos vadovas bei šį teiginį naudojęs kaip vieną iš „Apple“ privalumų lyginant ją su kitomis kompanijomis.
  • Buvusi „Apple“ prekybos vadovė Angela Ahrendts prisijungė prie apgyvendinimo paslaugų įsigijimo tarpininkavimo paslaugas teikiančios interneto platformos „Airbnb“ direktorių valdybos narių.
  • Kinijos telekomunikacijų įrangos milžinės „Huawei“ įkūrėjas prieštaraus, jeigu Pekinas, imdamasis atsakomųjų priemonių dėl veiksmų, kurių Jungtinės Valstijos ėmėsi prieš jo bendrovę, nuspręs išguiti Jungtinių Valstijų „Apple“ iš Kinijos rinkos. „Visų pirma, to neįvyks. Antra, jeigu tai ir įvyks, aš pirmasis tam paprieštarausiu“, – pareiškė Ren Zhengfei interviu agentūrai „Bloomberg“.
  • Japonų „Macotakara“ rašo, kad „iPhone 11“ galės vienu metu transliuoti muziką į du skirtingus Bluetooth įrenginius. „iPhone“ ir dabar vienu metu gali būti prisijungę prie kelių skirtingų įrenginių, tačiau muziką transliuoti vienu metu šiuo metu galima tik į vieną Bluetooth įrenginį.
  • „Apple“ savo Kanadai skirtoje svetainėje ir įvairiuose laikraščiuose informavo, kad šią vasarą pradės rinkti informaciją Kanados žemėlapiams skirtiems „Apple Maps“ aplikacijai. Praėjusiais metais „Apple“ pranešė, kad pradėjo „nuo pradžių“ kurti „Apple Maps“.
  • „Cityrumors.it“ rašo, kad Italijoje pastebėtas valomas „Apple Maps“ žemėlapiams informaciją renkantis automobilis.
  • „Christie“ aukcione Jungtinėje Karalystėje „Apple I“ kompiuteris buvo parduotas už 471 000 JAV dol. Tai tas pats kompiuteris kurį Steve Jobs tėvų garaže savo rankomis sulitavo vienas iš „Apple“ kompanijos įkūrėjų Steve Wozniak. Kompiuteris ir jo priedai: maitinimo blokas, klaviatūra ir monitorius puikiausiai veikia. Šiuo metu iš 200 „Apple I“ egzempliorių yra išlikę apie 80. 15 tokių kompiuterių yra įvairiuose muziejuose, o likę privačiose kolekcijose.
  • „Apple“ pranešė, kad atnaujino „iPod touch“, kuriame dabar įdiegtas „A10 Fusion“ procesorius (toks pats koks yra „iPhone 7“) bei galima rinktis 256GB talpą turintį įrenginį. Šio 7-os kartos „iPod touch“ modelio kaina prasideda nuo 239€ už 32GB modelį ir siekia 459€ už 256GB talpos grotuvą. Tai pirmasis „iPod touch“ atnaujinimas po to kai 2015 metų liepą buvo išleistas 6-tos kartos „iPod touch“.
  • „Apple“ išleido programuotojams skirtą „iOS 12.4“ beta 3 versiją bei antras „tvOS 12.4“, „watchOS 5.3“ ir „macOS 10.14.6“ beta versijas.
  • „Revolut“ oficialiai pradėjo palaikyti „Apple Pay“ paslaugą Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje.
  • „Apple“ išleido „Safari Technology Preview“ 83-ą versiją.
  • „Google Maps“ aplikacija įgavo kai kurių papildomų galimybių, tokių kaip galimybę rodyti greičio matuoklius ir greičio apribojimus, kurie anksčiau buvo prieinami tik „Google“ aplikacijos „Waze“ naudotojams. Šios naujos funkcijos atsirado 40-ies šalių žemėlapiuose. Šių šalių tarpe yra ir Baltijos valstybės.
  • „Reddit“ tinklo naudotojas whitepandamusic papasakojo istoriją, kaip jam besinaudojant į kroviklį įjungtu ir ant kelių padėtu „MacBook Pro“ kompiuteriu, iš šio šonų staiga pradėjo virsti dūmai. Naudotojas nieko nelaukęs numetė kompiuterį ant žemės, po ko jis sprogo ir užsidegė. Žinoma, whitepandamusic kreipėsi į „Apple“. Ši atsakė, jo reikės palaukti 24 valandas kol bus atliekamas tyrimas, bet tyrimas užsitęsė dar 5 dienoms. Įdomu ką aptiks „Apple“.
  • Praėjusių metų lapkritį Jungtinės Karalystės Vyriausybinė komunikacijų buveinė (Government Communications Headquarters arba GCHQ) viešai paskelbė planą, kuris reikalautų pokalbių paslaugas teikiančioms kompanijoms patyliukais siųsti šifruotų pokalbių nešifruotas kopijas teisėsaugos organams — tai sumažintų poreikį naudoti specifinį įsilaužimą į įrenginius. Dabar 47 pasirašiusiųjų grupė, kurios sudėtyje yra: „Apple“, „Google“, „Microsoft“ ir „WhatsApp“, per CNBC paskelbė viešą laišką raginantį GCHQ nutraukti šį planą apibūdindamos jį kaip ne tik žmogaus teisių, bet privatumo principų pažeidimu galinčiu sukelti naujų nenumatytų pavojų.
  • Ketvirtadienį „Lexus“ paskelbė, kad „Car Play“ ir „Android Auto“ bus standartinės funkcijos JAV rinkai skirtuose 2020 metų „Lexus RX“ modeliuose. Nors jau yra išleista ir nauja „Car Play“ versija leidžianti prie šios sistemos prisijungti be USB laido, „Lexus“ automobiliuose laidas vis dar bus reikalingas.
  • Populiari širdies ritmo sekimui skirta aplikacija „Cardiogram“ seks WWDC konferencijos dalyvių pulsą pirmos dienos Keynote pranešimų metu. Šis eksperimentas sukurtas dar sausio mėnesį „Cardiogram“ aplikacijoje pasirodžiusios „Family Mode“ funkcijos pagrindu leidžiančios dalintis sveikatos rodmenimis su dar dviem žmonėmis.
  • Šią savaitę „Apple“ nuo 150MB iki 200MB padidino „App Store“ aplikacijoje naudojant mobiliuosius duomenis atsisiunčiamų ar atnaujinimo aplikacijų dydžio limitą. Tai reiškia, kad dabar ir didesnes aplikacijas bus galima atsisiųsti ar jų didesnius, iki 200MB „sveriančius“ atnaujinimus atsisiųsti nepasijungus prie Wi-Fi. 2017 metais kompanija šį limitą padidino nuo 100MB iki 150MB. Lėtokas progresas, ypač turint omenyje, kad dabar daug naudotojų mobilių duomenų planai gana dideli ar net neriboti. Mano galva kur kas geriau būtų jei kompanija leistų nustatymuose patiems naudotojams pasirinkti limitus, pvz.: iki 100MB, iki 200MB, iki 500MB, neribotai. Tiesa, kai kurie naudotojai mėgstantys kreipti dėmesį į smulkmenas gali pastebėti, kad jie ir anksčiau galėjo atsisiųsti didesnes aplikacijas. Taip yra todėl, kad „Apple“ aplikacijų dydžius „App Store“ atvaizduoja tokius, kokie jie yra iki suspaudimo, kuris atliekamas prieš juos siunčiant, o siuntimui skaičiuojami jau suspausti duomenys. Taip pat jei aplikacija pavyzdžiui yra skirta ir „iPhone“ ir „iPad“, prieš siunčiant ją į „iPhone“ iš jos pašalinami „iPad“ skirti elementai ir taip optimizuojamas persiunčiamų duomenų kiekis.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacija

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų