Ar diegti iOS 12.3.1 atnaujinimą

Daugelis „iOS“ įrenginių naudotojų atnaujinimus diegia vos tik šie pasirodo. Jei nesate vieni tokių ir atnaujinimo dar neįdiegėte, bet ruošiatės tai padaryti — šiek tiek informacijos apie „iOS 12.3.1“ atnaujinimą.

Nemažai „iOS“ įrenginių naudotojų atnaujinimus savo „iPhone“ ir „iPad“ diegia vos tik atnaujinimas pasirodo. Daugeliu atveju tame nėra nieko blogo, tačiau „istorija žino atvejų“ kai dėl atnaujinime esančios klaidos, kai kuriems naudotojams toks skubėjimas baigėsi liūdnai.

Kaip ten bebūtų, tų kurie skuba diegti atnaujinimus, greičiausiai, nesulaikys niekas, o jei ir bandys paaiškėjus bėdoms, ko gero tai daryti jau bus per vėlu. Kiti, atsargesni naudotojai laukia — kas dieną ar dvi, kas savaitę ir tyrinėja atsiliepimus internete.

Abu „iOS 12“ atnaujinimai: „iOS 12.2“ ir „iOS 12.3“ buvo solidūs, stabilūs ir nesukėlė didesnių problemų juos diegusiems. Tačiau netikėtas „iOS 12.3.1“ atnaujinimo pasirodymas gali kelti abejonių — ar „Apple“ grįžo prie savo prastų įpročių kai pagrindiniai (antras skaičius po atnaujinimo versijos taško) atnaujinimai nėra tinkamai patikrinti. Žemiau šiek tiek apie „iOS 12.3.1“ atnaujinimą pasirodžiusį praėjusios savaitės penktadienio vakarą.

Kam skirtas šis atnaujinimas

„iOS 12.3.1“ skirtas visiems su „iOS 12“ suderinamiems įrenginiams. Tai reiškia: „iPhone 5s“ ir naujesniems, „iPad mini 2“ ir naujesniems bei 6-tos kartos „iPod touch“ ir naujesniems.

Atnaujinimas nėra didelis — maždaug 70–100MB (priklausomai nuo įrenginio).

Tiems kas mėgsta jailbreak’inti „iPhone“ turėtų prieš diegdami šį atnaujinimą turėti susilaikyti nuo jo diegimo ir luktelėti kelis mėnesius (sprendžiant iš sėkmingų „iOS“ jailbreak’ų atsiradimų tempų).

Ar yra kokių nors problemų apie kurias pranešė šį atnaujinimą įdiegę? Kol kas situacija atrodo gražiai ir saulėtai, bet yra vienas „bet“. Yra keli „iPhone“ naudotojų pranešimai (1, 2, 3), kuriuose rašoma, kad po atnaujinimo žmonės turi problemų su duomenų perdavimu per mobiliuosius duomenis. Tiesa, su panašiomis problemomis susidūrė nedidelis skaičius įdiegusių ir „iOS 12.3“ atnaujinimą, o štai įdiegusių „iOS 12.1.2“ atnaujinimą su tokiomis problemomis susidūrė gerokai daugiau „iPhone“ naudotojų. Todėl dėl šventos ramybės, jei atnaujinimo dar nesate įdiegę, gal luktelėkite kelias dienas kol taps aiškiau ar tai pavienės problemos ar kur kas masiškesnis reiškinys. Tie, kas tuojau pat diegia atnaujinimus netruks mums apie tai pranešti jei problemų yra.

Ką duoda šis atnaujinimas

Kadangi tai nedidelis atnaujinimas (trečias skaičius po taško „iOS“ versijos numeryje), jis nepapildo sistemos jokiomis naujovėmis, o tik ištaiso klaidas. „iOS 12.3.1“ atnaujinime:

  • ištaisyta klaida neleidusi priimti ar atlikti VoLTE skambučių. Kiek man žinoma, bent jau oficialiai, Lietuvoje šios paslaugos „iPhone“ neteikia nei vienas mobilaus ryšio operatorius;
  • ištaisyta klaida „Messages“ aplikacijoje leidusi nežinomų žinučių siuntėjų žinutėms atsirasti pokalbių sąraše net ir tuo atveju jei nežinomų siuntėjų filtras yra įjungtas;
  • ištaisyta pranešimų apie brukalus ar šlamštui priskiriamų nuorodų informavimą klaida, kai tokia nuoroda nebuvo rodoma „Messages“ aplikacijoje.

Kiek šios klaidų svarba yra individuali.

Įdomu tai, kad man neteko matyti pranešimų apie šias klaidas socialiniuose tinkluose ar forumuose, kur įprastai atsiranda pranešimų net apie pavieniuose įrenginiuose apsireiškusias klaidas ar problemas ištikusias pavienius naudotojus. Oficialiame „Apple“ operacinių sistemų saugumo informacijai skirtame puslapyje taip pat rašoma, kad šiame atnaujinime ištaisytos klaidos neskelbtos CVE, kas galėtų reikšti jog „Apple“ jų nepaskelbėm nes nenorėjo atkreipti dėmesio į saugumo spragas susijusias su šiomis klaidomis ir galimybe jas išnaudoti.

Apibendrinimas

Panašu, kad šis atnaujinimas yra stabilus ir, bent jau kol kas, didesnių nusiskundimų iš jį įdiegusių nėra. Tai jau trečias iš eilės stabilus „iOS“ atnaujinimas su nereikšmingai mažu kiekiu naudotojų besiskundžiančių mobilių duomenų veiksenos sutrikimais.

Žinau, kad daugelis „iPhone“ ir „iPad“ naudotojų nelaukia ir atnaujinimus diegia tuojau pat šiems pasirodžius, mano rekomendacija, kaip ir visada, būtų palaukti kokią savaitę ir nebūti jūros kiaulytėmis. Ypač jei neturite pakaitinio „iPhone“, o turimo veiksnumas jums yra labai svarbus.

Jau prasidėjo „iOS 12.4“ versijos testavimas. Kol kas beta versijose nėra įdiegta jokių akivaizdžių naujų funkcijų. Tačiau šis, dar tik pasirodysiantis, atnaujinimas greičiausiai turės „Apple Card“ ir su ja susietos aplikacijos palaikymą ir reikia tikėtis daugiau, mūsų platumose reziduojantiems „iOS“ įrenginių naudotojams aktualių naujovių.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Šiuo metu naudoju 12.4 ir jokių bug’ų nepastebėjau, netgi sakyčiau, kad mano “X” veikimas pasidarė našesnis.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų