6-os 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

6-os 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Praėjusios savaitės penktadienį „Apple“ atsiprašė už klaidą „FaceTime“ aplikacijoje, kuri leidžia skambinančiam girdėti ar matyti tą, kuriam skambinama šiam dar neatsiliepus į grupinį „FaceTime“ skambutį. Kai informacija apie „FaceTime“ klaidą pasklido plačiai, „Apple“ šią paslaugą atjungė savo serveriuose ir įdiegusi dalinį klaidos ištaisymą serveryje - ne grupinių skambučių paslaugos dalį įjungė. Vėliau tapo aišku, kad visiškai ši klaida bus ištaisyta „iOS 12.1.4“ atnaujinime. Tai reiškia, kad įdiegę savo įrenginiuose „iOS 12.1.3“ ar senesnę „iOS“ versiją grupinių „FaceTime“ skambučių paslauga naudotis negalės.
  • „Apple“ sako, kad paaugliui aptikusiam „FaceTime“ saugumo spragą gali būti sumokėta. „Apple“ turi premijų skiriamų aptikusiems rimtas saugumo spragas jos sistemose fondą. Penktadienį „Reuters“ pranešė, kad „Apple“ atsidėkos už Thompson rastą klaidą. Kompanija finansiškai parems 14-mečio aptikusio netinkamą „FaceTime“ veikimą išsilavinimą. Šeima taip pat gaus ir dovanų iš „Apple“.
  • Šnekama, kad nuo 2012 metų dirbti į „Apple“ iš „Amazon“ atėjęs „Apple“ asistento Siri grupės vadovas Bill Stasior neteko savo pozicijos kompanijoje. Kalbama, kad tai „Apple“ vyriausiojo viceprezidento kompiuterinio mokymo ir dirbtinio intelekto strategijai (senior vice president of machine learning and AI strategy) John Giannandrea, kuris siekia, kad jo pavardė būtų įrašyta labiau matomomis raidėmis Siri vystyme nuopelnas. Nors „Apple“ šio įvykio nekomentuoja, panašu jog Bill Stasior liko dirbti kompanijoje. Kol kas nėra žinoma kas užims Stasior vietą. Taip pat laikas parodys ar šis pokytis į naudą Siri tobulėjimui.
  • Kalbama, kad šiais metais gali pasirodyti „iPhone SE 2“ telefonas. Anot „GizChina“ naujo telefono modelio ekranas bus kiek didesnis — 4,2 colio (dabartinio „iPhone SE“ yra 4 coliai). Rėmelis alink ekraną bus plonesnis. Manoma, kad telefonas nepalaikys „Face ID“, tad intervencijos į ekrano erdvę, kokia yra šį funkcionalumą palaikančiuose telefonuose, „iPhone SE 2“ nebus. Telefone bus diegiamas „A11 Bionic“ procesorius, 3GB operatyvinės atmintis ir viena kamera.
  • JAV patentų ir prekės ženklų biuras patvirtino naują „Apple“ patentą. Šiame patente aprašoma ne kas kita kaip stiklinė klaviatūra. Tai vientisas stiklo lakštas su išsikišusiais „kalneliais“ klavišų vietoje. Toks sprendimas galėtų išspręsti daugelį dabartinių klaviatūrų problemų, tokių kaip trupiniai, ant klaviatūrų išsilieję skysčiai. Klavišų simboliai rodomi vidinėje klaviatūros pusėje ir tai leistų juos apsaugoti nuo nusitrynimo, bei palengvintų lokalizacijos klausimus ir gyvenimą tiems, kas dar XXI a. rašo žiūrėdami į klaviatūrą. Tokio tipo klaviatūrų galima tikėtis poros metų bėgyje pasirodysiančiuose naujuose nešiojamuose „Mac“ kompiuteriuose. Tai nėra pirmasis „Apple“ klaviatūros patentas. Kompanijos patentų arsenale yra jau anksčiau pateiktas lietimui jautraus ekrano principu veikiančios klaviatūros aprašymas.
    Paveikslėlis iš Apple stiklinės klaviatūros patento.
  • Reklamos agentūros reiškia susirūpinimą „iOS 12.2“ atsirasiančioje „Safari“ galimybe leidžiančia blokuoti interneto svetainių prieigą prie „iPhone“ judesio daviklių. Nors atrodytų ši funkcija nėra labai naudinga reklamų tiekėjams, tačiau tūkstančiai svetainių šiuos duomenis renka ir šiuo metu tai daro be naudotojų žinios. „iOS 12.2“ kol kas yra beta testavimo stadijoje.
  • Internetinės „Apple“ parduotuvės skyriuje, kuriame prekiaujama gamykliškai atstatytais (refurbished) kompanijos įrenginiais, pradėta prekyba „iPhone X“ telefonais.
  • Naujoje, antroje „iOS 12.2“ beta versijoje atsirado keturi nauji animoji: šerno, ryklio, žirafos ir apuoko. Šiame atnaujinime atsirado dar viena naujovė — užrakintame ekrane, žemiau laiko, rodomas akumuliatoriaus įkrovimo lygis, kuris po kurio laiko pakeičiamas data. „Apple“ sako jog tai klaida. Galėtų padaryti, kad keistųsi palietus ekraną ar rodytų akumuliatoriaus įkrovimo lygį žemiau datos. Be programuotojams ir viešiems testuotojams skirtos „iOS 12.2“, kompanija taip pat išleido ir programuotojams bei viešiems testuotojams skirtas „macOS 10.14.4“, „watchOS 5.2“ ir „tvOS 12.2“ antrąsias beta versijas.
  • Reporterė Kashmir Hill praleido šešias savaites atsiskyrusi nuo technologinių gigantų tokių kaip „Amazon“, „Facebook“, „Google“, „Microsoft“ ir „Apple“. Penktą savaitę ji pajuto ką reiškia atsisakyti „Apple“. Jei sudomino šis eksperimentas skaitykite apie jį „Gizmodo“ svetainėje.
  • Antradienį „Apple“ paskelbė, kad po penkerių metų buvimo „Apple“ mažmeninės prekybos vyriausiąja viceprezidente Angela Ahrendts palieka kompaniją. Balandžio mėnesį jos vietą užims Deirdre O’Brien šiuo metu užimanti žmonių viceprezidentės postą. Pakeitusi Ahrendts, O’Brien taps vyriausioji „Apple“ viceprezidentė mažmeninei prekybai ir žmonėms. Ji atsiskaitinės tiesiai Tim Cook.
  • Elektromobilių gamintoja „Tesla“ išleido odinius dėklus skirtus „iPhone“ su „Tesla“ logotipu. Kompanija išleido juodus matinius įdėklus skirtus „iPhone 8“, „iPhone 8 Plus“ ir „iPhone X“. Paprastų įdėklų kaina 35 JAV dol., o įdėklų-knygučių — 45 JAV doleriai. Kompanija žada vėliau išleisti ir „iPhone XS“, „iPhone XS Max“ ir „iPhone XR“ skirtus įdėklus išleisti vėliau. „Tesla“ pradeda prekiauti savo gaminiais didžiausiame internetinės prekybos tinkle „Amazon“. Be dėklų, kompanija prekiauja portatyviniais mobiliais įkrovikliais (powebank’ais), elektriniais dantų šepetėliais, marškinėliais, kepuraitėmis, puodeliais papuoštais „Tesla“ logotipu, apsauginėmis plėvelėmis skirtomis jos automobilių sistemų valdymo ekranams ir kitais daugiau ar mažiau naudingais ir reikalingais niekučiais. Šių eilučių rašymo metu, „iPhone“ dėklų „Amazon“ parduotuvės „Tesla“ skyriuje dar nėra.
  • Artėjant „iOS 12.1.3“ išleidimui, kompanija nutraukė „iOS 12.1.1“ ir „iOS 12.1.2“ versijų pasirašymą. Tai reiškia, kad grįžti prie šių „iOS“ versijų nebepavyks.
  • „Apple“ nuolat yra tikrinama mokesčių administratorių visur pasaulyje. Prancūzijos mokesčių administratorius neseniai baigė bendrovės auditą. Prancūzijos verslo laikraščio „L‘Expansion“ duomenimis susitarimas po ilgų derybų buvo pasiektas pernai gruodį. Laikraščio šaltinių teigimų „Apple“ sutiko sumokėti beveik 500 mln. eurų.
  • Saugumo ekspertas Linuz Henze rado klaidą „macOS“ operacinės sistemos „Keychain“ dalyje, tačiau ja nepasidalins su „Apple“. Taip jis reiškia savo nepasitenkinimą tuo, kad „Apple“ neturi premijavimo programos už „macOS“ rastas klaidas ir saugumo spragas. Linuz kaip to įrodymą, savo „YouTube“ kanale paviešino video.
  • Tai, kad per daug dažnai tūnome nosis sukišę į telefono ekranus suvokia daugelis. „Molly McLeod“ svetainėje atsirado keli darbalaukio paveikslėliai gal padėsiantys rečiau pasiduoti virtualaus pasaulio vilionėms.Smagūs iPhone darbalaukio paveikslėliai gal padėsiantys mažiau dėbsoti į telefono ekraną.
  • Dėl teismo sales pasiekusių „Apple“ ir „Qualcomm“ ginčių, Vokietijos valdžia uždraudė šalyje pardavinėti „iPhone 7“ ir „iPhone 8“. „Apple“ nori šiek tiek šių telefonų modelius pakeisti taip, kad šiuose nebūtų naudojamos „Qualcomm“ patentų ginčo objektu tapusios technologijos, kitaip sakant šiuose, Vokietijos rinkai skirtuose telefonų modeliuose turi būti pakeista dalis programinės įrangos ir modemų lustuose naudojamas naujas dažnių stiprintuvas. Šie nauji „iPhone 7/Plus“ ir „iPhone 8/Plus“ telefonų modeliai Vokietijos parduotuvėse turėtų pasirodyti artimiausią mėnesį. Pasikeis ir jų modelių numeriai, pavyzdžiui: MN482ZD/A 128GB „iPhone 7 Plus“, o 64GB „iPhone 8“ — MQ6K2ZD/A. Kaip pasikeis šių telefonų darbo algoritmai kol kas nėra žinoma. Tai reikėtų turėti omenyje jei artimiausiu metu planuojate šių telefonų modelius įsigyti Vokietijoje.
  • Vienas iš „Apple“ kompanijos įkūrėjų Steve Wozniak taip sužavėtas „1984“ „Mac“ reklamos, kad buvo pasiryžęs sumokėti 400 000 JAV dol. iš savo kišenės (pusę sumos), kad ši reklama būtų parodyta „Super Bowl“ (amerikietiško futbolo) čempionato transliacijos metu. Jis buvo nustebęs kai sužinojo, kad „Apple“ vadovybė nubalsavo „prieš“.
  • „Apple“ nusiuntė Rusijos Federalinei antimonopolijos tarnybai neigiamą atsiliepimą apie įstatymo projektą, kuriuo įpareigojama diegti rusų programinę įrangą išmaniuose telefonuose, planšetiniuose ir nešiojamuose kompiuteriuose skirtuose darbui Rusijoje. „Ryšio“ ir „Informacijos“ įstatymuose padarytos pataisos nurodo, kad gamintojai negalės prekiauti savo įranga Rusijos rinkoje jei toje įrangoje nebus įdiegta rusų programinė įranga (įdiegta iš anksto) ir nebus galimybės pašalinti „užsienietiškų“, iš anksto įdiegtų aplikacijų. „Mobile Research Group“ analitikas Eldar Murtazin mano, kad pagrindine tokio nutarimo priežastimi yra „Yandex“, kuri dabar norėdama, kad jos aplikaciją įrenginio pirkėjas iš karto rastų įrenginyje vos tik jį pirmą kartą įjungęs priversta mokėti gamintojams dešimtis milijonų dolerių į metus. Priėmus tokį įstatymą jai tai nekainuotų nieko. Anksčiau tokio įstatymo ir jo pakeitimų atsiradimą pasisakė Prekybos kompanijų asociacija, kurios narėmis yra tokios kompanijos kaip: „Google“, „Samsung“, „Apple“, „Huawei“ ir t.t. Manau, kad ne rusų naudai planuojami tokie pakeitimai, o siekiant turėti daugiau galimybių juos sekti. Nė kiek nekeista, kad čia kyšo „Yandex“ ausys, kaip ir tai jog šį įstatymo projektą palaikė „Mail.Ru Group“, „Kasperskio laboratorija“ (Лаборатория Касперского), MTS (МТС) ir „Megafon“ (Мегафон).
  • „Microsoft“ ruošiasi išleisti įrankį, kurio pagalba programuotojai galės „Xbox Live“ paslaugos palaikymą įdiegti „Android“, „iOS“ ir „Nintendo Swith“ platformose. Šiuo metu „Xbox Live“ palaikoma „Windows“ OS pagrindu veikiančiuose kompiuteriuose ir „Xbox“ konsolėse.„Microsoft“ jau turi kelis multiplatforminius projektus, tokius kaip „Minecraft“. „Xbox Live“ palaikymas leis žaidėjams skirtinguose įrenginiuose sinchronizuoti pasiekimus žaidimuose, draugų sąrašus, klubus, prieiti prie savo avataro ir sinchronizuoti žaidimo procesą. Sinchronizacija vyks per „Microsoft“ ar „Xbox Live“ paskyras.
  • „Apple“ išleido 75-tą „Safari Technology Preview“ versiją. Šioje versijoje nebeliko „Do not track“ standarto palaikymo. Šios funkcijos nebėra ir „iOS 12.2“ beta versijoje.
  • Ketvirtadienio popietę „Apple“ vėl atgavo brangiausios kompanijos, kurios akcijomis prekiaujama viešai, titulą aplenkdama „Microsoft“ ir „Amazon“. „Apple“ akcijų kainai šoktelėjus iki 174,24 JAV dol. už akciją (AAPL) jos kapitalizacijos vertė išaugo iki 821,59 milijardo JAV dolerių. „Microsoft“ (MSFT) kompanijos kapitalizacija užsidarant biržai buvo 813,48 milijardo, o „Amazon“ (AMZN) 805,70 milijardo JAV dolerių.
  • Ketvirtadienį „Apple“ išleido „iOS 12.1.4“ ir „macOS 10.14.3“ atnaujinimus, kuriuose ištaisyta ko gero didžiausia kada buvusi saugumo spraga leidusi stebėti ar girdėti pašnekovą iki šis dar atsiliepė į „FaceTime“ skambutį. „FaceTime“ naudotojams reikėtų turėti omenyje, kad grupinių „FaceTime“ skambučių paslauga veiks tik įdiegusiems „iOS 12.1.4“ ir „macOS 10.14.4“. Ankstesnėse šių operacinių sistemų versijose grupiniai „FaceTime“ skambučiai neveiks. „iOS 12.2“ beta testuotojams norintiems papliurpti grupelėje per „FaceTime“, taip pat teks palaukti kol bus išleista nauja beta versija.
  • „Apple“ paskelbė reklamą pavadintą „The Backdrop“ (Fonas), kurioje demonstruojama „iPhone XS“ ir „iPhone XR“ modeliuose esanti antro plano ryškumo reguliavimo po to kai nuotrauka jau yra padaryta galimybės.
  • „Apple“ įdarbino Christine Curry — žinomą akušerę, kuri gydė nėščias moteris užsikrėtusias Zika virusu. Gal tai signalas, kad kompanija pradės saugiau dėmesio skirti specifinėms moterų sveikatos problemoms.
  • Internete pasirodė informacija, kad kai kurios kompanijos savo „iOS“ aplikacijose naudoja Glassbox leidžiančią analitiniais tikslai įrašinėti aplikacijos naudotojo ekrano vaizdą. Aplikacijos naudotojas apie tai nėra įspėjamas ir net neįtaria.„Apple“ sureagavo žaibiškai. Ji programuotojams pateikė ultimatumą: per 24 valandas naudojantys Glassbox privalo arba apie tai aiškiai informuoti aplikacijų naudotojus, arba pašalinti aplikacijas iš „App Store“. Glassbox pagalba įrašomuose ekrano vaizduose gali būti matoma informacija tokia kaip kredito kortelių numeriai, paso duomenys, adresai, prisijungimo duomenys, slaptažodžiai ir panašiai, o ši informacija gali būti prieinama programuotojams kūrusiems aplikaciją ir kitiems žmonėms. Tai yra grubus „Apple“ ir asmeninių duomenų apsaugos taisyklių pažeidimas. Žinoma, kad šiuo metu Glassbox naudoja šios aplikacijos:
    • Abercrombie & Fitch
    • Hotels.com
    • Air Canada
    • Hollister
    • Expedia
    • Singapore Airlines
  • Nors „Apple“ ir pripažino kai kuriuose šalyse jos „iPhone“ kainuoja per brangiai, kalbama jog 2019 metų „iPhone“ kainodara liks tokia pati kaip ir 2018 metais.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų