Kaip iš vieno Mac kompiuterio valdyti kitą Mac'ą

„macOS“ operacinėje sistemoje yra numatyta galimybė kompiuterį valdyti nutolusiu būdu ir tam nereikia diegti jokių papildomų aplikacijų.

Kartais tenka padėti tėvams ar draugams susidoroti su „Mac“ kompiuteryje iškilusiomis problemomis ir nesant greta, patogiausia tai padaryti iš savo „Mac“ kompiuterio, nuotoliniu būdu prisijungus prie „Mac“ į kurio naudotojo pagalbos šauksmą norite atsiliepti. Tą pagalbos šauksmą galima išgirsti tiek iš naujoko neseniai įsigijusio „Mac“, tiek ir iš jau nemažai metų „Mac“ kompiuterį naudojančio žmogėno.

Daugelis kompiuterių naudotojų paklausti ar žino, kaip prisijungti prie nutolusio „Mac“ kompiuterio mini trečių šalių aplikacijas. Didžioji dalis pamini „TeamViewer“, kai kurie žino ir dar porą tokių kaip „LogmeIn“ ar kokią nors kitą. Paklausti apie tai kaip padėti su problema kovojančiam kolegai ar bičiuliui jei nėra galimybės naudoti trečių šalių aplikacijų, pasikrapštę kaukoles bando improvizuoti minėdami „Messages“ aplikacijos galimybę dalintis ekrano vaizdu ar „FaceTime“ pagalba „iOS“ įrenginyje rodyti „Mac“ ekraną ir konsultuoti tokiu būdu. Visa tai neblogi bandymai ir žinoma, priklausomai nuo problemos ar situacijos jie gali būti veiksmingi. Tačiau, jei su problema susidūręs „Mac“ naudotojas ne itin patyręs, nurodymas balsu ką daryti, ką kur spausti ir kokias komandas (jei reikia) įvesti — gali būti ilgas, kankinantis ir nebūtinai pergale pasibaigsiantis procesas.

Turintys ne vieną „Mac“ kompiuterį namie ar „Mac“ naudojantys darbe, kur jų tame pačiame kompiuteriniame tinkle yra daugiau - žino, kad jei kompiuteriuose įjungta dalinimosi (Sharing) funkcija, o „Finder“ aplikacijoje nurodyta rodyti tinkle esančius įrenginius — jie matomi „Finder“ aplikacijos „Shared“ arba „Locations“ skiltyje (priklausomai nuo operacinės sistemos versijos) arba tinkle esančius kompiuterius galima pamatyti paspaudus ant „Network“ piktogramos „Finder“ aplikacijoje. Žinoma, „Finder“ aplikacija nėra vienintelis būdas matyti tame pačiame kompiuteriniame tinkle esančius įrenginius.

macOS sistemos aplikacijos esančios /System/Library/CoreServices/Applications/ aplanke

Tačiau pakalbėkime apie galimybę prisijungti prie ne tame pačiame kompiuteriniame tinkle esančio „Mac’o“.

macOS Screen Sharing aplikacija

„Screen Sharing“ aplikacija yra „macOS“ operacinės sistemos dalis ir jos nereikia diegti atskirai. Tiesa, jos nerasite „Applications“ aplanke. Tačiau, suvedę jos pavadinimą „Spotlight“ paieškos lauke — ją rasite.

Smalsiems galiu pasakyti, kad „Screen Sharing“ aplikacija, drauge su keliomis kitomis „macOS“ sistemos aplikacijomis yra patalpinta /System/Library/CoreServices/Applications/ aplanke, greta tokių aplikacijų kaip „Archive Utility“, „Directory Utility“, „Network Utility“, „RAID Utility“, „Store Management“ ir t.t. Gal tokia daugeliui „Mac“ naudotojų neįprasta šių aplikacijų vieta ir yra priežastis kodėl dažnai, norint prisijungti prie kito „Mac“ kompiuterio nuotoliniu būdu, naudojamos trečių šalių aplikacijos.

Ko reikia, kad galėtumėte prisijungti prie kito „Mac“ kompiuterio:

  • kompiuteryje prie kurio jungsitės turi būti įjungta nuotolinio prisijungimo galimybė: System PreferencesSharing skiltyje;
  • jei kompiuterio prie kurio jungsitės naudotojas naudoja skirtingus „Messages“ ir „iCoud“ „Apple ID“ — abu jie turi būti įrašyti to žmogaus kontaktinėje informacijoje „Contacts“ aplikacijoje;
  • kompiuteris prie kurio jungsitės turi būti prisijungęs prie kompiuterinio tinklo. Jei tai kompiuteris ne tame pačiame kompiuteriniame tinkle — tiek jūsų, tiek ir nutolęs kompiuteris turi būti prisijungę prie interneto.

Kaip prisijungti prie nutolusio kompiuterio

  1. Spotlight paieškos lauke įveskite Screen Sharing ir atidarykite Screen Sharing aplikaciją;
  2. Atsidarius aplikacijai pamatysite langą. Įveskite Connect To: lauke „Mac“ kompiuterio naudotojo Apple ID elektroninio pašto adresą;

Atlikus aukščiau aprašytus veiksmus:

  1. kompiuteryje prie kurio jungiatės atsiras pranešimas su tekstu, kad jūs norite prisijungti prie kompiuterio. Kompiuterio prie kurio jungiamasi naudotojas turi paspausti Accept;
  2. kompiuteryje prie kurio jungiamasi atsidarys langas. Jei žinote kas ir kokius tikslu jungiasi prie „Mac“, priklausomai nuo poreikio suteikite besijungiančiam teisę: Dalinimosi ekranu ar suteikimo teisės valdyti kompiuterį nuotoliniu būdu užklausos langas
    1. Valdyti „Mac“ kompiuterį nuotoliniu būdu: Controll my screen;
    2. Stebėti kompiuterio ekrane rodomą vaizdą nuotoliniu būdu: Observe my screen;

Priklausomai nuo pasirinkimo „Controll my screen“ arba „Observe my screen“ — valdyti kompiuterį arba stebėti jo ekraną nutolusiu būdu galima bus tik kol aktyvus šis prisijungimas. Jį nutraukus, norint tęsti — reikės prisijungti iš anksto. Leidimas prisijungti ir stebėti kompiuterio ekraną ar valdyti kompiuterį suteikiamas tik tam konkrečiam prisijungimui.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Kažkaip abejoju kad reikalingas pirmas punktas "kompiuteryje prie kurio jungsitės turi būti įjungta nuotolinio prisijungimo galimybė: System Preferences → Sharing skiltyje;" Pabandžiau LAN'e prisijungti prie kito mac'o tiesiog "Screen Sharing" lange suvesdamas jo AppleID ir to pakako "nuotolinei pagalbai". įtariu, kad "Screen Sharing" reikia įjungti jei nori prisijungti be sutikimo, pvz. prie savo kompo.

    • Parašiau, nes būna kartais, kad nesuveikia jungiantis ne vietiniame tinkle. Nežinau kaip tai susiję, bet tada kai nesusijungia — screen sharing įjungimas (pramuša).
      Jungiantis vietiniame tinkle, taip pat reikalingas sutikimas jei jungiesi prie kitame kompe esančios (ne savo) paskyros prie kurios jau prisijungta, jei nežinai slaptažodžio. Na, o jei žinai slaptažodį — tai tada tą paskyrą jau galima traktuoti kaip „savo“ :)
      LAN'e viskas veikia kiek kitaip. Pabandyk per WAN'ą/Internetą prisijungti.
      Pastaraisiais metais Apple šią sritį šiek tiek jaukė, kol galiausiai Mojave panaikino Back to my Mac funkciją ir pati rekomenduoja naudoti kito tipo prisijungimus, kuriems dažniausiai reikia konfigūruoti maršrutizatorių, kas paprastam naudotojui vargstančiam su failų kompiuteryje kopijavimu (čia kaip pvz.) yra „kosTmosas“, o jei tokios pagalbos reikia kartą per du metus, tai ir neverta :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų