4-os 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

4-os 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ toliau tęsia viešojo transporto informacijos integravimą į „Maps“ aplikaciją. Šią savaitę „Apple“ papildė „Maps“ aplikaciją Švedijos, Norvegijos, Danijos ir Suomijos sostinėse Stokholmo, Oslo, Kopenhagos ir Helsinkio metro, tramvajų ir autobusų maršrutais. Žemėlapiai papildyti ir funikulieriaus maršrutais bei galimybe naudotis žemėlapiais, kai maršrutas prasideda vienoje iš šių šalių, o baigiasi kitoje.
  • „Google“ savo žemėlapių aplikacijose „Google Maps“, skirtose „iOS“ ir „Android“ operacinių sistemų pagrindu veikiantiems įrenginiams, pradėjo diegti kai kurias „Waze“ galimybes, tokias kaip: greičio matuoklių ir greičio keliuose informaciją. Ši informacija pirmiausia tapo prieinama tik aplikaciją naudojantiems JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Danijoje. Tačiau kai kurie Australijos, Brazilijos, Kanados, Indijos, Indonezijos, Meksikos ir Rusijos naudotojai jau pastebėjo greičių matuoklių piktogramas “Google Maps“ aplikacijoje.
  • „Apple“ išleido trumpametražį filmą apie Amerikos Samoa, dar vadinamą „futbolo sala“, nes šios salos gyventojai 56 kartus dažniau patenka į JAV nacionalinę futbolo rinktinę nei kiti amerikiečiai. Filmas nufilmuotas „iPhone XS“ pagalba. Be „iPhone“ buvo naudojami ir papildomi įrankiai, kompiuteris, portatyvinis stabilizatorius „DJI Osmo Mobile 2“, filmavimui skirta aplikacija „FiLMiC Pro“ bei lanksčias kojas turintis stovas „Joby GripTight PRO“. Nufilmuota medžiaga buvo montuojama „MacBook Pro“.
  • „Louis Vuitton“ paskelbė, kad išleidžia belaides ausines „Louis Vuitton Horizon Earphones“, kurios kainuoja vos 995 JAV dol. ir jas įsistačius į ausis matysis šio garsaus mados prekinio ženklo logo. Nors tai ne kas kita kaip Master & Dynamic MW07 ausinės kainuojančios 299$ (gerokai brangiau net už #Apple #AirPods), bet gi papildomi 700$ už šį garsų prekės ženklą nedidelė kaina :)
  • „iPhone XI“ koncepto video.
  • Nežiūrint į neseniai kiek susvyravusią „Apple“ finansinę situaciją, 12-us metus iš eilės „Apple“ užima aukščiausią poziciją „Fortune“ „World’s Most Admired Companies“ sąraše. Antroje sąrašo vietoje „Amazon“, trečioje draudimo kompanija „Berkshire Hathaway“, ketvirtoje „Walt Disney“, o penktoje „Starbucks“. Visą „Fortune“ sąrašą rasite kompanijos svetainėje.
  • „Wall Street Journal“ rašo, kad 2020 metais „Apple“ nustos naudoti LCD ekranus ir pereis tik prie OLED tipo ekranų naudojimo „iPhone“.
  • Rusijos teisininkas iš Kirovo Jaroslav Michailov (Ярослав Михайлов) planuoja bylinėtis su „Apple“. Jo manymu kompanija nevykdo Europos asmeninių duomenų apsaugos reglamento (GDPR). Nežiūrint to, kad kompanija suteikia galimybę atsisiųsti asmeninius jos serveriuose saugomus duomenis — duomenys pateikti atsisiuntimui nėra visi, kuriuos apie asmenį kompanija yra sukaupusi. Teisininkas tikisi prisiteisti iš „Apple“ 10 000 JAV dol.
  • Atnaujinta „Pixelmator Pro“ aplikacija. Naujoje aplikacijos versijoje atsirado sluoksnių žymėjimo spalvinėmis žymomis galimybė. Aplikacija taip pat palaiko ir „Adobe Photoshop“ PSD failų spalvines sluoksnių žymas. Spalvinis sluoksnių žymėjimas padeda identifikuoti sluoksnius tiems kas gausiai juos naudoja savo grafinėje kūrybos veikloje.
  • Jau gana senokai tikimasi, kad „Apple“ išleis antros kartos „AirPods“ ausines. Jų buvo tikimasi su naujais „iPhone XS“ telefonais — neįvyko. Buvo šių naujos kartos ausinių besitikėjusių kartu su naujais „MacBook“ ir „iPad“ — taip pat nebuvo lemta šioms viltims tapti kūnu. Dabar kalbama, kad naujos „AirPods“ ausinės su sveikatos stebėjimo funkcionalumu pasirodys pirmoje šių metų pusėje. Sveikatos būklės stebėjimo funkcionalumo integravimas į ausines būtų sveikintinas ir, manau, entuziastingai sutiktas rinkoje.
  • Kalbama, kad rinkoje artimiausiu metu turėtų pasirodyti seniai „Apple“ žadėtas „AirPower“ belaidžio įkrovimo įrenginys. Taip pat kalbama, kad šio įkroviklio kaina nedaug skirsis nuo „iPhone XR“ kainos.
  • „Apple“ savo interneto parduotuvėje vėl pradėjo prekiauti „iPhone SE“ Tiesa šis pardavimas truko labai trumpai — juos išgraibė per parą. Po tokio sėkmingo išpardavimo kompanija nutarė pakartoti savo 4-ų colių ekrano įstrižainę turinčio telefono likučių išpadrdavimo akciją ir… telefonų užteko vos kelioms valandoms. Išpardavimas buvo vykdomas specialiame JAV rinkai skirtame kompanijos interneto parduotuvės skyriuje ir šių eilučių rašymo metu „iPhone SE“ pardavime jau nėra.
  • Jau kurį laiką sklando kalbos, kad „Google“ kuria operacinę sistemą, kuri tiks ir mobiliems telefonams, ir planšetiniams bei staliniams kompiuteriams. Kompanija fakto, kad kuria „Fuchsia“ operacinę sistemą nei patvirtino nei paneigė. Taip pat kalbama, kad pirmiausia šią operacinę sistemą kompanija planuoja išbandyti išmaniose garso kolonėlėse. O dabar pasirodė informacija, kad „Google“ įdarbino Bill Stevenson — „Apple“ veteraną 14 metų kūrusį „Mac“. Bill Stevenson savo „Linkedin“ paskyroje rašo: „Esu laimingas galėdamas pasidalinti žinia, kad nuo vasario dirbsiu „Google“ ir padėsiu į rinką atkeliauti naujai operacinei sistemai pavadintai „Fuchsia“. Kitaip tariant „Apple“ veteranas padės „Google“ nužudyti „Android“.
  • „Apple“ išleido „iTunes 12.8.2“ ir „Safari Technology Preview 74“ aplikacijų versijas.
  • „Apple“ paviešino tris naujas „Apple Pay“ paslaugos reklaminius video.
  • Jei kam, įsidiegusiam naujas „iOS“ operacinės sistemos versijas pažiūrėti kaip jo telefonas veiktų su senesne arba vis dar naudojančiam seną „iOS“ versiją pažiūrėti kaip jo telefonas veiktų su „iOS 12.1.3“.
  • „Apple“ iš „Samsung“ perviliojo Soonho Ahn. „Samsung“ kompanijoje jis vadovavo akumuliatorių divizionui, o „Apple“ (kur pradėjo dirbti nuo pernai metų gruodžio) užima vyriausio akumuliatorių vystymo departamento vadovo (Global Head of Battery Developments) postą.
  • Kalbama, kad šią savaitę „Apple“ iš autonominio automobilio projekto žinomo „Project Titan“ pavadinimu pašalino apie 200 darbuotojų. Iš „Apple“ komentarų galima suprasti, kad dalis iš projekto pašalintų darbuotojų prisijungs prie kitus „Apple“ projektus vystančių grupių. Kas nutiko su „kita dalimi“ darbuotojų, ar jie vis dar kompanijoje — nėra aišku.
  • „Microsoft“ pagaliau išleido „Mac“ kompiuteriams „Office 365“ aplikacijas: „Word“, „Excel“, „PowerPoint“, „Outlook“, „OneNote“ ir „OneDrive“, kurias galima atsisiųsti iš „App Store“. Norint aplikacijomis naudotis reikia įsigyti prenumeratą ir tai galima padaryti pačiose aplikacijose.
  • „Apple“ išleido pirmųjų programuotojams skirtų: „macOS 10.14.4“, „iOS 12.2“, „watchOS 5.2“ ir „tvOS 12.2“ beta versijas.
  • „iOS 12.2“ beta versijoje paslėptas ekrano vaizdas leidžia manyti, kad „AirPods“ ausinės (arba „AirdPods 2“) galės veikti su „Hey Siri“ funkcija.
  • „Apple“ švenčia Kinų Naujuosius Metus išleisdama trumpą filmą „The Bucket“. Kartu su šiuo filmu „Apple“ išleido ir video apie tai kaip šis filmukas buvo kuriamas naudojant „iPhone XS“.
  • Jau anksčiau rašiau, kad „Google“ integruoja kai kurias populiarias „Waze“ funkcijas, tokias kaip greičio matuokliai ir leistinas greitis keliuose savo „Maps“ aplikacijose. Dabar pasirodė informacija, kad „Google Maps“ gali atsirasti ir įvykių kelyje informacija.
  • „Apple“ pakeitė jos skelbto „iPhone“ darytų nuotraukų konkurso sąlygas. Anksčiau viename taisyklių punkte buvo rašoma, kad jokių piniginių išmokų konkurso laimėtojai (10 nuotraukų) negaus, o dabar šis punktas pakeistas į tokį, kuriame teigiamą, kad konkurso laimėtojai gaus licencijų rinkliavą už jų darbų panaudojimą reklaminiuose skyduose. Matyt kilęs triukšmelis, kad tokia kompanija kaip „Apple“ nori nuotraukų nemokamai privertė kompaniją suklusti.
  • „Apple“ išleido programuotojams skirtą „macOS Server 5.8“ beta versiją.
  • Rusijos „RIA Novosti“ žurnalistai Davos mieste (Šveicarijoje) vykstančio Pasaulinio ekonomikos forumo koridoriuose pasigavo „Apple“ CEO Tim Cook ir pasidomėjo ką jis mano apie „Yandex“ telefoną. „Aš apie tokį negirdėjau“, — atsakė Tim Cook. Matyt rusai mano, kad jų 18 tūkstančių rublių (apie 240 €) kainuojantis telefonas turintis NFC, 16 megapikselių kamerą ir dvi SIM korteles yra kažkas sukrečiančio ir inovatyvaus apie ką „Apple“ vadovas turėtų būtinai žinoti.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. ''Kalbama, kad rinkoje artimiausiu metu turėtų pasirodyti seniai „Apple“ žadėtas „AirPower“ belaidžio įkrovimo įrenginys. Taip pat kalbama, kad šio įkroviklio kaina nedaug skirsis nuo „iPhone XR“ kainos.''

    Ta prasme, aš tikrai suprantu Apple kainų politiką ir tai, kad vartotojo teisė rinktis ar įsigyti prekę ar ne, bet tuo tai tikrai negaliu patikėti ir manau, kad tai nebus tiesa.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų