Dauguma paauglių vietoje gyvo pokalbio renkasi žinutes

Apklausa, kurioje dalyvavo 1141 paauglys parodė, kad dabar daugiau jaunimo vietoje gyvo bendravimo būdo renkasi žinutes.

Neseniai „Common sense“ atlikta „Social media, social life: Teens Reveal Their Experiences“ apklausa parodė, kad „Facebook“ žavesys paauglių tarpe greitai blėsta ir tik 15 proc. paauglių naudoja šį socialinį tinklą kaip pagrindinį. 2012 metais beveik 70 proc. jaunimo teigė jog „Facebook“ yra jų pagrindinė socialinių tinklų platforma. Šiais metais socialiniai tinklai–laimėtojai, paauglių tarpe yra: „Snapchat“ — 41 proc. ir „Instagram“ — 22 proc.

Common sense 2018 metų apklausos rezultatai.

„Common sense“ ataskaitoje minimas vienos 16-metės atsakymas į klausimą su kuo ji bendrauja „Facebook“. Ji atsakė: „su seneliais“.

Apklausa atskleidė kelis įdomius rezultatus apie tai kokią įtaką socialiniai tinklai daro paauglių psichinei sveikatai ir savęs suvokimui. Dauguma paauglių mano, kad socialiniai tinklai pagerino jų socialinį gyvenimą ir gerovę. Tačiau yra ir susirūpinimą keliančių aspektų.

Pavyzdžiui teigusių jog socialiniai tinklai padeda atsikratyti vienišumo, depresijos ir nerimo buvo daugiau nei teigusių, jog socialiniai tinklai juos veikia neigiamai. Tačiau 70 proc. paauglių pripažinto jog kartais jaučiasi „palikti“ kai naudoja socialinius tinklus, 43 proc. blogai jaučiasi jei niekas nekomentuoja jų įrašų, o 35 proc. teigė jog prie jų buvo priekabiaujama (2012 metais šis rodiklis buvo 5 proc.). Lyginant su teigiamas emocijas iš bendravimo socialiniuose tinkluose gaunančiais paaugliais, tokie paaugliai dažniau teigė, jog socialiniai tinklai jiems yra „nepaprastai“ arba „labai“ svarbūs.

Common sense 2018 metų apklausos rezultatai.

55 proc. paauglių pripažino jog yra savo įrenginių vergai teigdami, kad „beveik niekada“ jų nepaleidžia iš rankų kai bendrauja su draugais. Maždaug tiek pat jų teigia, kad socialiniai tinklai juos blaško kai jie laiką leidžia su kitais žmonėmis.

Didelė dalis, net 72 proc., apklaustų paauglių teigia, kad technologinės kompanijos manipuliuoja žmonėmis ir vilioja juos daugiau laiko praleisti socialiniuose tinkluose. Kiek mažiau nei pusė šių paauglių teigia, kad jie trina įrašus surinkusius mažai „laikų“ ar sulaukusius mažai dėmesio.

57 proc. paauglių teigia, kad soc. tinklai dažnai juos blaško kai šie ruošia namų darbus. 54 proc. teigia, kad socialiniai tinklai blaško jų dėmesį kai jis turėtų būti skiriamas žmonėms su kuriais jie tuo metu bendrauja (2012 metais šis skaičius buvo 44 proc.). 29 proc. sako, kad jiems teko būti pažadintiems telefono nakties metu kai šis skambėjo, jie gavo žinutę ar pranešimą. 42 proc. sutinka jog socialiniai tinklai atima iš jų laiką, kurį jie turėtų skirti asmeniškai bendraudami su draugais (2012 metais šis rodiklis buvo 34 proc.).

Common sense 2018 metų apklausos rezultatai.

Nežiūrint to, kad didžioji dalis paauglių beveik „nepakelia nosių“ nuo savo įrenginių ir „mirksta“ socialiniuose tinkluose, net 33 proc. apklausoje dalyvavusių paauglių teigia jog norėtų, kad jų tėvai mažiau laiko praleistų naudodami savo įrenginius.

Visą „Common sense“ ataskaitą rasite „Common Sense Media“ svetainėje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. aha:) va kam labiausiai reikalingi emoji, - žaliems paaugliams kurie net sakinio nei gimtaja nei kokia kita kalba normaliai negali suregsti, o juk kažką rašyt reikia/norisi. Va tada ir praverčia visas tas šūdo rinkinukas.

  2. Paskutinis straipsnio sakinys, kad norėtų jog tėvai mažiau praleistų laiko prie įrenginių yra labai tikslus ir tinka jauniems tėveliams.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų