Europos sąjunga nori standartizuoti telefonų įkroviklius

Temos: iPad, iPhone

Europos Komisija planuoja išsiaiškinti ar reikia papildomų veiksmų paskatinančių mobilių telefonų gamintojus pereiti prie standartizuotų įkroviklių naudojimo, bet prieš tai reikėtų dar standartizuoti patį USB Type-C standartą.

Europos taisyklių kūrėjai jau daugiau kaip dešimtmetį planuoja standartizuoti mobilių įrenginių įkroviklius. Jie apeliuoja į tai, kad skirtingus įkroviklius ir įkrovimo laidus naudojantys „iPhone“ ir „Android“ telefonai sukuria milžinišką kiekį elektroninių šiukšlių.

Dar 2009 metais 14 kompanijų, kurių tarpe yra tokios kompanijos kaip „Samsung“, „Huawei“, „Nokia“, „Sony Ericsson“, „Motorola“ ir „Apple“ pasirašė savanorišką memorandumą, kuriame pasižadėjo iki 2011 metų pereiti prie vieningo mobilių telefonų įkroviklių standarto naudojimo. Susitarime buvo minima micro-USB jungtis.

Šis susitarimas baigė galioti 2012 metais. Iš tiesų nemaža dalis kompanijų pradėjo naudoti micro-USB, o „Apple“ tų pačių metų rugsėjį pradėjo naudoti tik su jos įrenginiais suderinamą „Lightning“ jungtį.

Praėjus septyneriems metams nuo memorandumo pasirašymo, „Android“ telefonus gaminančios kompanijos palaipsniui micro-USB pakeitė USB Type-C jungtimi. Dabar net ir biudžetiniai naudoja USB Type-C. Šią jungtį galima rasti daugelyje mobilių įrenginių, nuo fotoaparatų iki nešiojamų akumuliatorių. Šiai idėjai labiausiai priešinasi „Apple“, kuri ir toliau savo mobiliuose įrenginiuose naudoja „Lightning“ tipo jungtį, kurios kitos kompanijos naudoti negali. „iPhone“ gamintoja matyt pamiršo savo pažadą.

Europos komisijos toks postūmio standartizavimo link nebuvimas netenkina ir ji nusprendė paieškoti naujų būdų „įtikinti“ kompanijas pereiti prie standartizuotos jungties. Skaitant tarp eilučių tampa aišku, kad Europos Komisijos narys viešai išsakydamas komisijos nuomonę apie poveikio priemones omenyje turėjo „Apple“ kompaniją. Komisija nesitiki, kad „Apple“ nurodymui paklus tuojau pat, tačiau kalba apie „rimtas pasekmes“ jei kompanija ir toliau priešinsis šiai iniciatyvai.

Su Europos Komisija juokauti neverta. Pakanka prisiminti, kad kai „Google“ nutarė ignoruoti Komisijos reikalavimą surinktos informacijos naudojimui — į paieškos gigantės biurą „pasibeldė paštininkas“ rankose laikydamas 5 mlrd. JAV dolerių baudos kvitą, o susiklosčiusi situacija tapo GDPR atsiradimo priežastimi. Nusižengimas GDPR įstatymui kompanijai gali kainuoti 20 mln. eurų arba 4 proc, jos metinių pajamų, priklausomai nuo to kuri suma didesnė. Manau, Komisijai pagrasinus tokia bauda „Apple“ gal net šį rudenį pasirodysiančiuose „iPhone“ išvystumėme USB Type-C jungtį vietoje „Lightning“.

Kas pasikeistų jei iPhone būtų USB Type-C jungtis

Kaip ir kiekvieną kartą „Apple“ ką nors pakeitus kiltų triukšmo banga. Nepatenkinti naudotojai, jog tenka pirkti adapterius-perėjimus, naujus priedus, įkrovimo stoteles ir panašiai keltų cunamio dydžio bangas. Galima prisiminti situaciją kai „Apple“ atsisakė 30-ties kontaktų jungčių ir pradėjo naudoti „Lightning“. Tačiau, po kurio laiko bangavimas nurimtų. Visi naudotojai džiaugtųsi, kad vienu įkrovikliu galima krauti telefoną, ausines, nešiojamą akumuliatorių ir kompiuterį, o „iPhone“ pajungti prie „MacBook Pro“ kompiuterio. Tada daugelis padėkotų Europos Komisijai už standartizavimą ir begalės skirtingų įkroviklių poreikio eliminavimą.

Standartų maišalynė

Teisingumo dėlei, kalbant apie USB Type-C, reikėtų paminėti, kad jis nėra panacėja ir šį standartą dar reikėtų tobulinti. Kai kur gudrauja ir nutyli „Apple“. Pavyzdžiui ar bandėte 12 colių „MacBook“ kompiuterį pajungti prie 5K monitoriaus per USB Type-C jungtį? Tie kas bandė — pasakys, kad nepavyko. O kodėl, jungtys gi vienodos? Atsakymas paprastas — jungtis kompiuteryje netinka. „Apple“ nutyli ir apie tai, jog su 12 colių „MacBook“ kompiuteriu komplektuojamas USB Type-C nėra pilnavertis. Nors jis atrodo lygiai taip pat kaip laidas komplektuojamas su „MacBook Pro“ kompiuteriu, tačiau su „MacBook“ kompiuteriu komplektuojamas laidas palaiko tik 65W, o komplektuojamas su „MacBook Pro“ - 86W. Abu balti, atrodo taip pat ir vienodo ilgio. „Apple“ tai nutyli.

Dėl dabar egzistuojančios maišalynės USB Type-C standarte kalta ne tik jį patvirtinusi komisija, bet ir USB Type-C jungtis turinčius įrenginius gaminančios kompanijos, kurios nesivargina kaip nors naudotojams paaiškinti, kad USB Type-C 2.0 ir USB Type-C 3.1 yra visiškai skirtingi dalykai. O kaip paprastam žmogui atėjusiam į parduotuvę nusipirkti USB Type-C laido žinoti čia 2.0, 3.1 ar dar koks nors kai ne visi gamintojai pasivargina juos tinkamai pažymėti. Neretai parduotuvės konsultantas paklaustas „ar tai USB Type-C palaikantis 2.0 ar 3.1 standartą“ tik išpučia akis ir atsako: „čia USB-C, jei jums reikia USB 3 tai mes turime šitą laidą“ (referuodamas į didžiąją USB jungtį turintį laidą). Kitaip tariant konsultantas net klausimo nesupranta, o paprašius parodyti USB Type-C laidą, ant jo įpakavimo dažnai nerasi net mažiausiomis raidėmis parašytos informacijos apie šio laido palaikomo standarto versiją.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 6 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Jau amžinybę jie "nori" - bet matyt nelabai "gali" :)))) O šiaip tai aišku būtų gerai, tik abejoju, ar Apple tai naudinga:))))) Keisti kas 5 metus kištuku standartus daug labiau apsimoka - pastovi visokių suknistų adapterių paklausa - pastovus dolerių upelis:))))

  2. Kiek nedaug! Keista net atrodo kodėl tik tiek ne daug tų MFI priedų, kai realiai tokią mažą sumą reikia atiduot Apple...

    • Manau taip susiklostė istoriškai, nes pradžioje (nuo 2005 metų) „Apple“ nuo MFi įrenginio reikalavo po 10 USD arba 10 proc. nuo pardavimo kainos, priklausomai nuo to kas daugiau. Vėliau ši suma numažėjo ir buvo nuo 1,5 iki 8 proc. nuo priedo ar įrenginio pardavimo kainos ir galiausiai tapo 4 (vieni šaltiniai sako centai, kiti doleriai) už jungtį. Tad jei laidas Lightning ↔ Lightning 2x4.

      Apple taip pat turi griežtas taisykles ir reikalavimus tokių priedų gamintojams. Šie savo gaminius turi siųsti testavimui ir t.t. Daugiau informacijos apie tai galima rasti MFi FAQ puslapyje.

      Net jei ir 4 centai, o ne doleriai, pažiūrėjus į Lightning dratų kainas AliExpress, panašu, kad ten tie 4 ar 8 centai, jau nekalbant apie dolerius, nuo laido gali būti pusė ar net visas nuo jo gaunamas pelnas. Kinija šalis kur yra puiki terpė vystytis masto ekonomijai ir parduodant tuos pigius laidus milžiniškais kiekiais (vidutiniškai minimalus tokių laidų užsakymų kiekis jų pardavėjui yra 3000 vienetų) tie keli centai nuo laido atneša pajamas leidžiančias išgyventi. Kokybė taip pat nėra pirmasis tikslas — svarbu, kad veiktų kurį laiką, o paskui už 0,5€ nusipirks klientas naują, jei reikės (pvz. jei Apple tą laidą užblokuos ir įrenginys tokį laidą pajungus rašys „unsupported accessory).
      Manau daugelis Kinijos gamintojų paprasčiausiai neatitiktų kokybei keliamų Apple reikalavimų, o jei pagamintų juos atitinkantį laidą apie masto ekonomiją kalbėti nebebūtų didelės prasmės, nes jie būtų sąlyginai brangūs ir… atsirastų gaminančių pigius, ne MFi.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų