32-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

32-os 2018 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.
  • Gal ir iš tiesų, 2018 metų modeliai atrodys taip ir bus tokie.
  • „Apple Watch“ išgelbėjo gyvybę dar vienam žmogui. Šį kartą tai 24 metų australas Mike Love. Mike „Apple Watch“ jį informavo, kad jam miegant jo širdies plakimo dažnis nuo 62 šoktelėjo iki 132 dūžių per minutę. Jis kreipėsi į medikus. Šie konstatavo, kad Mike širdyje nuo gimimo yra skylė bei konstatavo plaučių darbo anomaliją. Australui atlikta operacija ir dabar jis sveiksta. Gydytojų teigimu, jei ne „Apple Watch“ — Mike jau ko gero nebūtų gyvųjų tarpe.
  • „Apple“ procesorių gamintoja TSMC jau atsigaudinėja po tikslinės virusų atakos kompaniją ištikusios praėjusios savaitės penktadienį. Virusai privertė darbą sustabdyti keliose kompanijos gamyklose. Virusai paveikė 80 proc. gamintojos naudojamų įrankių. TSMC mano, kad sekantį pirmadienį ji vėl galės dirbti visu pajėgumu.
  • Pirmadienį vakare „Apple“ išleido programuotojams skirtos „iOS 12“ beta 6 versiją. Artėjant prie galutinės šios „Apple“ mobiliems įrenginiams skirtos operacinės versijos, naudotojui matomi pakeitimai tampa vis mažesni: perrikiuoti darbastalio paveikslėliai, atnaujinti pakeitimų langai (pirmą kartą atidarant aplikaciją rodomas langas su informacija kas naujo joje), nauja „AirPlay“ piktograma užrakintame telefono ekrane kai muzikos klausomasi naudojant belaides ausines ir panašiai. Kompanija taip pat išleido ir „watchOS 5“, „tvOS 12“ ir „macOS Mojave 10.14“ šeštas beta versijas skirtas registruotiems „Apple“ programuotojams.
  • Antradienį pasirodė vieša „iOS 12“ penktoji beta versija.
  • Rudenį pasirodysiančioje „macOS Mojave“ bus patobulintas migravimo iš „Windows“ į „macOS“ varikliukas. Iš PC į „Mac“ migruojantys galės perkelti paskyras, kontaktus, dokumentus, el.paštą ir kitų trečių šalių aplikacijų duomenis. Šios naujos galimybės bus integruotos į „Migration Utility“ esantį ir dabartinėse „macOS“ versijose.
  • Tai, kad naujesni „Apple“ telefonų modeliai su nauja, rudenį pasirodysiančia „iOS 12“ veiks gerai — mažai kam kyla abejonių. Tačiau, senesnių „iPhone 7“ ir „iPhone 6s“ telefonų modelių savininkams jų kilti gali. Ar moraliai bręsti atnaujinimui ar ne… Žemiau „iPhone 7“ ir „iPhone 6s“ su įdiegtomis „iOS 11.4.1“ ir „iOS 12“ versijomis darbo spartos palyginimai.
  • „Apple“ planuoja „Apple Music“ paslaugoje įdiegti galimybę matyti draugų labiausiai klausimus kūrinius 7 dienų bėgyje. „Friends Mix“ pavadintuose grojaraščiuose bus kas savaitę atrenkami 25 muzikiniai kūriniai, kuriuos draugai klausė daugiausiai kartų. Prie grojaraščio bus matyti draugo nuotrauka ir jo vardas. Grojaraštis bus automatiškai atnaujinamas kiekvieną pirmadienį. Ši naujovė nėra susijusi su „iOS 12“ ir jau dabar ribotas „Apple Music“ naudotojų ratas šį grojaraštį gali rasti „For You“ skiltyje.
  • Nors gyvenantys Lietuvoje apie tokią galimybę dar tik svajoja… „Consumer Reports“ paskelbus, kad „Apple Pay Cash“ yra geriausia P2P mokėjimo paslauga „Apple“ paviešino šios paslaugos reklaminį video pavadintą „Just text them the money — Dinner“, kurioje reikia suprasti du pašnekovai nesutaria, kuris sumokės už pietus ir vienas kitam siuntinėja pinigus „Messages“ aplikacijoje.
  • Nors „Touch Bar“ buvo viena įdomesnių naujovių pristatytų 2016 metų „MacBook Pro“, tačiau programuotojai dar vangiai šią galimybę palaiko savo aplikacijose ir dėl šios priežasties „Apple“ vizija apie jo naudojimą beveik nepasistūmėjo į priekį. Tačiau, „TouchBar“ ir virtualios klaviatūros automatiškai prisitaikančios prie aplikacijos gali būti netolimoje ateityje pasirodysiančių kompiuterių ateitis. „Apple“ turi kelis naujus su „Touch Bar“ ir klaviatūromis susijusius patentus. Patentuotos Touch Bar ir MacBook klaviatūrų Apple vizijos.
  • Prieš mėnesį JAV energetikos ir prekybos Senato komitetas išsiuntė laiškus „Apple“ ir „Google“, kuriuose pateiktų klausimų tikslas buvo išsiaiškinti ar kompanijos renka naudotojų garsinę informaciją be jų sutikimo. Praėjus porai savaičių „Apple“ atsakė į Komiteto užklausą:
  • Į šį Komiteto užklausimą „Google“ kol kas nesureagavo ir atsakymo apie situaciją „Android“ operacinės sistemos pagrindu veikiančiuose telefonuose nepakomentavo. Matyt tokiam kompanijos veiksmui yra pagrindo. Nemažai „Android“ telefonų naudotojų, o ypač pagamintų „Xiaomi“ teigia, jog jų įrenginiai jų klausosi (skaitantiems rusiškai viena iš tokių patirčių).
  • Du video, kuriuose aptariamas kiekvienas „naujų“, 2018 metų „iPhone“ colis. Žinoma vido demonstruojamos naujų telefonų kopijos.
  • Jei ieškote telefonui įkroviklio ir dėl kokių nors priežasčių nenorite pirkti originalaus ar jis netenkina, „AliExpress“ yra man atrodo visai padorus daugeliui telefonų, tame tarpe ir „iPhone“ tinkantis „Xiaomi“ įkroviklis. Jis turi ne tik dvi USB jungtis kurių viena 12V 1,2A, o kita 5V 5A („iPhone X“ įkrautų per 2 valandas, o „iPhone 8 Plus“ per 2,5 val.) Naudojant abi jungtis kartu, kiekvienoje lieka po 3A. Šis įkroviklis įdomus ir tuo, kad jame įdiegtas 6 500 mAh akumuliatorius (pakanka 2 kartus įkrauti „iPhone X“ ar „iPhone 8 Plus“). Įkroviklio kaina su nuolaida 29,04€. Tiesa jį perkant reikėtų užsisakyti dar ir adapterį mūsų rozetėms.
  • Po neseniai išleisto 2018 metų „MacBook Pro“ skirto „macOS“ atnaujinimo kai kurie šių kompiuterių savininkai džiaugiasi, kad kompiuteris nebelėtinamas, tačiau liūdi nes kompiuterio garsiakalbiai pradėjo traškėti. Kaip tai atrodo — video žemiau.
  • Programuotojas Ben Sandofsky savo paskyroje paviešino du vaizdus. Vieną darytą „iOS 11“, o kitą „iOS 12“ operacinėse sistemose. Jie demonstruoja kaip pasikeitė vaizdo gylio žemėlapis užfiksuotas tuo pačiu „iPhone“, jame tiesiog įdiegtus naują „iOS 12“.
  • „Lumentum“ — kompanija gaminanti liūto dalį į pasaulinę rinką patenkančių vertikalios spinduliuotės lazerių modulių (angl. vertical cavity surface emitting laser). Šie moduliai naudojami ir „Apple“ „TrueDepth“ kamerose. Geresnė nei tikėtasi birželį pasibaigusio ketvirčio „Lumentum“ finansinė ataskaita, leidžia manyti jog „Apple“ diegs „TrueDepth“ kameras visuose naujuose savo „iPhone“ modeliuose, ir reikia manyti „iPad Pro“. Tokiu būdu savo mobiliuose telefonuose ir planšetiniuose kompiuteriuose atsisakydama „Home“ mygtuko „Apple“ atlaisvina daugiau brangios įrenginio vietos ekranui.
  • „YouGov“ tyrimų departamento specialistai išsiaiškino, kad srautinės muzikos paslaugos, tokios kaip „Apple Music“ ir „Spotify“ mažina muzikos kūrinių piratavimą. Apklausoje dalyvavusių britų atsakymai leidžia manyti, kad net 22 proc. muzikos klausytojų per artimiausius metus visiškai nustos siųsti muziką iš nelegalių šaltinių. Tiesa, 63 proc. teigia ir toliau taip darysiantys. 36 proc. apklaustųjų teigė, kad nepatikrintus muzikos šaltinius naudoti tampa vis sudėtingiau.
  • „Loupventures“ paskelbė „Apple Pay“ statistiką ir išsamią paslaugos analizę. Kompanija teigia, kad „Apple Pay“ jau palaiko daugiau nei 4900 bankų, šia paslauga naudojasi daugiau nei 252 mln. naudotojų (apie 31 proc. „iPhone“ naudotojų). „Apple Pay“ įsisavinimas auga eksponentiškai. Paslauga JAV naudojasi 15 proc., o likę 85 proc. kitose pasaulio šalyse. Analitikai mano, kad transakcijų skaičius sekančiais metais išaugs 200 proc.
  • Ketvirtadienį Čikagoje „McDonald’s“ atidarė naują savo valgyklą, kuri atrodo panašiai kaip „Apple Store“.
  • „Apple“ kovo 30 dieną JAV Patentų ir prekės ženklų biurui pateikė ir šį ketvirtainį paviešino paraišką patentui „Document importation into secure element“. Patente aprašomas metodas, kaip sistema gali importuoti asmens duomenis iš pateikto šaltinio. Ir tie duomenys esantys telefone gali būti kaip asmens tapatybę įrodantis dokumentas. Kitais žodžiais tariant — „Apple“ galvoja kaip galima būtų informaciją telefone naudoti vietoje paso, lygiai taip pat kaip galima turėti lėktuvo bilietą telefone, mokėti iš kortelės telefonu… kodėl gi negalima būtų su telefonu vietoje asmens tapatybės kortelės ar paso kirsti valstybės sienos…
  • Vienas geriausių pasaulyje saugumo ekspertų Ian Beer, dirbantis elitinėje „Google“ programišių grupėje „Project Zero“, savo „Twitter“ paskyroje tiesiogiai kreipėsi į Tim Cook ir paprašė jo išmokėti jam 2,45 mln. JAV dolerių, kuriuos jis paaukos labdarai. Tokią sumą gabusis programišius balta kepure pasakė neatsitiktinai. Nežiūrint to, kad jis darbuojasi „Google“, komandos kurios nariu jis yra pagrindinė veikla yra ieškoti saugumo spragų operacinėse sistemose nepriklausomai nuo to kas jas sukūrė. „Apple“ turi skatinimo, už surastas jos operacinėse sistemose saugumo spragas, programą. Problema ta, kad pinigus (beje nemažus) „Apple“ moka tik tiems ką dalyvauti toje programoje ji pakvietė. Esantys už „Apple“ atsidėkojimo programos ribų turi tenkintis tik paminėjimu prie ištaisytų klaidų kur rašoma kas tą klaidą aptiko. Taigi, jei Ian Beer būtų pakviestas į tą „Apple“ programą — suma, kurią jam turėtų išmokėti „Apple“ būtų 2,45 mln. JAV dolerių. Savo tweet’ą Ian paskelbė „Black Hat“ — aukšto lygio kibernetinio saugumo specialistų konferencijoje vykstančioje Las vegas metu.
  • Nors „iPhone“ neretai naudojame kaip navigatorių važiuodami automobiliu, tai ne visuomet gali būti pats geriausias sprendimas. Karštą vasarą ne vienas esame pastebėję, kad gerai užkaitintas saulutės „iPhone“ parodo pranešimą jog jam laikas atvėsti ir kuriam laikui nustoja veikti. Tiesa, gali ir neparodyti. Telefonai mažiau kaista gal tada kai yra tvirtinami prie ventiliacijos grotelių pro kurias pučia gaivus kondicionieriaus vėjelis. Deja, ne visuose automobiliuose tai yra įmanoma ar patogu padaryti. Pavyzdžiui taip pritvirtinus telefoną mano naudojamuose automobiliuose jis arba uždengia kai kuriuos mygtukus ir trukdo, arba jo apskritai nėra galimybės ten įdėti nes automobilio panelė išsikišusi ir telefonas tiesiog netelpa po ja ties grotelėmis. Bet dabar ne apie tai. Taigi viena kinė važiavo sau ir iPhone naudojo navigacijai kai staiga šis sprogo ir užsiliepsnojo. Daugelyje pasaulio šalių ši vasara itin karšta, o „iPhone“, kaip žinia, karštų saulės vonių nemėgsta. Būkite atsargūs.
    Moteris pasakoja, kad jos telefono akumuliatorius buvo pakeistas vasario mėnesį, anot serviso darbuotojų į originalų. Dabar serviso darbuotojai kratosi atsakomybės ir atsisako kompensuoti patirtą žalą. Na… kaip rašo vienas iš šio įvykio komentatorių Abren Guanxianshi: „Vasarą ypač karšta, o jūs paliekate telefoną ant saulės. Jis būtinai sprogs, jūs idiotai! O dar kaltinate telefoną.“ Sunku nesutikti su tokiu komentaru.
  • „Bitė Lietuva“ pirmoji iš operatorių Lietuvoje leis su savo parduotais įrenginiais naudotis „Apple“ paslaugos verslui privalumais. Nuo šios vasaros „Apple Business Manager“ paslauga skirta verslui ir leidžianti bendrovės viduje valdyti „Apple“ telefonus ir planšetes per mobiliųjų įrenginių valdymo sprendimus (angl. MDM), jau veikia ir Lietuvoje.
  • „Samsung“ paskelbė dar porą „iPhone X“ pašiepiančių anti-Apple reklamų.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.
Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Ramūnai, kokia jūsų nuomonė dėl iOS 12 diegimo į senesnius telefonus? Apple praneša, kad ir senesniuose telefonuose su šia versija appsai atsidarys greičiau nei su iOS 11, tačiau žiūrint video matyti, kad tikrai ne visi appsai. O labai daug jų su iOS 12 atsidaro lėčiau. Ką jūs apie tai galvojate?

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų