31-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

31-os 2018 metų savaitės su „Apple“ susijusios naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.
  • „Mozilla“ inžinieriai neseniai aptiko, kad „Google“, panašu, lėtina „YouTube“ tiems, kas prie šios paslaugos jungiasi naudodami kitokią naršyklę nei „Chrome“.
  • Birželio viduryje Japoniją užklupo didelis potvynis, kurio pasekoje nukentėjo dešimtys tūkstančių žmonių, 100 šalies gyventojų žuvo ir 50 dingo be žinios. Suprasdama nelaimės dydį, „Apple“ siūlo nemokamą nukentėjusių nuo potvynio „iPhone“, „Mac“, „iPad“ ir „iPod“ remontą. Priedams ši geranoriška „Apple“ akcija nėra taikoma. Nukentėję gali kreiptis į „Apple“ pagalbą nemokamu telefonu (Japonijoje). Jei tuo metu buvote Japonijoje ir Jums tai nutiko, matyt su „Apple“ tektų susisiekti kitu telefonu. Daugiau informacijos rasite Japonijai skirtame „Apple“ pagalbos puslapyje („Google translate“ iš japonų kalbos į lietuvių).
  • Pasirodę nauji gandai apie naują „iPad Pro“ teigia, kad naujame „Apple“ planšetiniame kompiuteryje bus plonesni kraštai, nebus 3,5mm ausinių jungties ir „Face ID“ veiks tik tada kai „iPad“ yra vertikalioje padėtyje. Jei pirmieji du „Macotakara“ paskelbti gandai yra jau girdėti ir anksčiau bei atrodo logiški, paskutinis teigiantis, kad „Face ID“ neveiks kai įrenginys yra horizontalioje (landscape) padėtyje skamba kiek keistai. Mano galva 70 proc. laiko „iPad“ naudojamas būtent laikant jį horizontaliai.
  • Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos (NKSC prie KAM) rekomenduoja nesinaudoti išmaniesiems įrenginiams skirta programėle „Yandex. Taxi“, kuri Lietuvoje aktyviai platinama nuo liepos 26 dienos, rašoma pranešime spaudai. Pagal nutylėjimą, ši programėlė reikalauja prieigos prie didelio kiekio jautrių duomenų ir leidimo naudotis įrenginio funkcijomis: galimybe aktyvuoti įrenginio kamerą ir mikrofoną (vykdyti naudotojo aplinkos įrašymą), naudoti kontaktų sąrašą (galimybė gauti telefonų knygos, naudojamų paskyrų informaciją), vykdyti skambučių valdymą, įrenginio tapatybės ir veiklos būklės nustatymą, vykdyti trumpųjų pranešimų paslaugų valdymą (galimybė perimti gaunamus pranešimus), atlikti turinio, saugomo išmaniojo įrenginio atmintyje, modifikavimą, nustatyti tikslią (GPS) įrenginio buvimo vietą, atlikti tinklo prieigos valdymą (siųsti duomenis internetu, stebėti ir valdyti tinklo sujungimus, valdyti belaidžio tinklo (angl. Wi-Fi) prieigą). Pažymėtina ir tai, kad vėlesnės programėlės versijos gali padidinti reikalaujamų funkcijų prieigų kiekį. Rusijos kapitalo pavėžėjimo paslaugų bendrovė „Yandex. Taxi“ pirmadienį pareiškė esanti pasirengusi Lietuvos institucijų patikrinimams ir tvirtino besilaikanti duomenų apsaugos taisyklių.
  • Internete pasirodžiusiuose neva naujų „iPad Pro“ CAD brėžiniuose matoma nauja vietą išmaniai jungčiai (Smart Connector) naudojamai prie planšetinio kompiuterio pajungti išorinę klaviatūrą.
  • „Juniper Research“ rašo, kad iki 2022 metų daugelio lietuvių vis dar labai laukiamas „Apple Pay“ išaugs 34 proc., o visi mokėjimai telefonu „Apple Pay“, „Google Pay“, „Samsung Pay“ ir iki to laiko gal atsirasiantys kiti sudarys 15 proc. visų mokėjimų perkant parduotuvėse. „Juniper Research“ manymu, tuo metu „Apple Pay“ sudarys pusę visų mokėjimų telefonu.
  • „Apple“ išplatino programuotojams skirtų: „watchOS 5“, „tvOS 5“, „iOS 12“ ir „macOS 10.14 Mojave“ penktas beta versijas. Trečiadienį pasirodė ir viešos „macOS 10.14“, „iOS 12“ ir „tvOS 12“ ketvirtosios beta versijos.
  • Kalbama, kad atnaujintuose savo vidutinės klasės kompiuteriuose „MacBook“ ir „MacBook Air“ 2018 metais naudos „Kaby Lake“ procesorius. Kalbama, kad pradžioje „Apple“ mezgė mintį 2018. metų „MacBook“ kompiuteriuose naudoti 10-ties nanometrų „Canon Lake“ procesorius, tačiau eilinį kartą naujus procesorius išleisti vėluojanti „Intel“ privertė kompaniją į naujus kompiuterius diegti 14 nanometrų „Kaby Lake“ procesorių versijas. „MacBook Air“ atnaujinimo jau laukiama gana seniai. Kompiuterių „sinoptikai“ prognozavo, kad tai įvyks antrame 2018 metų ketvirtyje, bet panašu jų prognozės buvo tokios tikslios kaip ir Lietuvos orus nuspėjančių šamanų.
  • Ankstesnėse „macOS Mojave“ beta versijose buvo pristatyti du dinaminiai darbastalio paveikslėliai. Šiandien pasirodžiusioje 5-toje „macOS Mojave“ beta versijoje naujų darbastalio paveikslėlių daugiau. Spauskite ant šio teksto jei norite atsisiųsti juos visus 248,8 MB).
  • Svetainė „Tiger Mobiles“ paskelbė video, kuriame pademonstravo kaip atrodys naujieji 6,1 ir 6,5 colio ekrano įstrižainę turintys „iPhone“.
  • „iOS 11.4.1“ vs „iOS 12 beta 5“ greičio testai.
  • „iOS 12 beta 5“ kode yra aiškus antros SIM kortelės paminėjimas. Tai nebūtinai reiškia, kad šių metų rudenį pasirodysiančiuose telefonuose bus palaikomos dvi SIM (pavyzdžiui micro SIM ir eSIM), tačiau tai ženklas jog Apple apie tai galvoja.
  • „Apple“ turi 4 mln. viešų beta testuotojų.
  • Dar šiais metais „Apple Pay“ turėtų startuoti Vokietijoje.
  • „iPhone X“ pats populiariausias telefonas trečio kompanijos fiskalinių metų ketvirčio metu. Jo naudotojų pasitenkinimas — 98 proc.
  • Panašu, kad pastaruoju metu technologijų kompanijoms reklamuojant savo produktus jau tapo norma šaipytis vienoms iš kitų. Neseniai pasirodžiusioje „Chrombook“ reklamoje, kurioje „Google“ reklamuoja savo kompiuterio ir jo operacinės sistemos „Chrome OS“ gerumą, šaipomasi iš „Windows“ ir „macOS“. Nors po teisybei, man atrodo, „Chrombook’ai“ tinka tik naršyti internete.
  • Panašu, kad „Apple“ entuziastų neišgąsdino „iPhone X“ kaina viršijanti 1000 €. Geri šio telefono modelio pardavimai gali tik paskatinti „Apple“ laikyti ir aukštinti šią kainą ypač kai rinkoje laukiamas pasirodant „iPhone X Plus“ naujokas, kurio kaina bus tikrai aukštesnė nei ne „Plus“ modelio.
  • „Apple“ išleido „Safari Technology Preview“ 62-ą versiją.
  • Naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi rinkos tyrimų bendrovės IDC duomenimis praneša, kad Kinijos milžinė „Huawei“ antrąjį šių metų ketvirtį pagal pasaulinius telefonų pardavimus aplenkė „Apple“ ir įsitaisė antroje didžiausiųjų penketuko vietoje. „Huawei“ jau įsitvirtino namų, Europos ir Afrikos rinkose. JAV šios bendrovės neįsileidžia. Analitikai sako, kad „Apple“ šiemet dar grįš į antrą poziciją, bet priduria, kad šie skaičiai JAV kompanijai turėtų būti geras žadintuvas. Lydere toliau išlieka Pietų Korėjos „Samsung“. Skaičiuojant bendrai, pasaulinė išmaniųjų telefonų rinka šiek tiek susitraukė. Antrą šių metų ketvirtį į prekybos vietas iš viso pristatyta apie 342 mln. vienetų įvairių modelių ir gamintojų telefonų. Tai 0,3% mažiau nei 2017 m. antrą ketvirtį ir 1,8% mažiau nei pirmą šių metų ketvirtį.
  • Nežiūrint informacijos, kad „Apple“ savo antrą vietą mobilių telefonų pardavimo rinkoje užleido „Huawei“, Silicio slėnio gigantė ketvirtadienį tapto pirmąja trilijono vertės JAV kompanija. Kompanijos akcijos šoktelėjo 2,9 proc. ir dienos pabaigoje viena AAPL akcija kainavo 207,39 JAV dol., o kompanijos kapitalizacija tapo 1,002 trilijono JAV dolerių. Nuo 2007 metų, kai prekyboje pasirodė pirmieji „iPhone“, „Apple“ akcijos pabrango 1100 proc., o per praėjusius metus jų vertė pašoko beveik trečdaliu. Apple kelias į 1 milijardo vertės kompaniją Šaltinis: Statista Štai taip „Apple“ atrodo šalia kitų S&P 500 kompanijų.
  • Cupertino — miestas, kuriame įsikūręs milžiniškas skraidančią lėkštę primenantis „Apple“ biuras-miestelis galvoja apie greitaeigį „Hyperloop“ traukinį ir jau pradėjo preliminarias derybas. Municipaliteto narys Barry Chang sako, kad jei šis planas bus realizuotas iš DeAnza koledžo į San Jose centrą kelionė truks 5 minutes vietoje dabar trunkančių poros valandų. Dėl poros valandų aš drįsčiau abejoti, nebent patenki į milžinišką kamštį, nes automobiliu šį atstumą įveikti galima per 25–30 minučių, traukiniu trunka apie valandą. Kaip ten bebūtų — 5 minutės „Hyperloop“ traukiniu — greičiau už bet kurį dabar prieinamą transporto būdą. Nuo DeAnza koledžo iki „Apple“ biuro apie pusvalandis pėstute arba 6–10 minučių automobiliu.
  • Tiems, kas nėra patenkinti, kad „iPhone“ nebeliko 3,5mm audio jungties, pasirodžius 2018 metų „iPhone“ modeliams gali dar stipriau krūptelėti, nes kalbama šie telefonai nebus komplektuojami su „Lightning“ ↔ 3,5mm audio adapteriu. Kalbama jog 2018 metais pasirodysiantys „iPad“ taip pat neteks 3,5mm audio jungties ir tikėtina jie taip pat nebus komplektuojami su šiais adapteriais.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.
Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų