Kaip sukurti disko skaidinį, norint įdiegti macOS Mojave viešą beta versiją

Nemažai „Mac“ naudotojų nekantriai laukia naujų „macOS“ versijų pasirodymo. Viena iš galimybių išbandyti naują, dar tik po kelių mėnesių pasirodysiančią „macOS“ versiją yra viešos beta versijos įdiegimas, kurią diegti reikėtų atskirame skaidinyje, jei šiam tikslui nenaudojate atskiro kompiuterio.

Suskaidyti „Mac“ kietąjį diską, norint įsirašyti kitą operacinę sistemą, kad ir beta versija „macOS Mojave“ padaryti tai galima, ir nėra sunku. Dabartinę naudojamą operacinę sistemą galėsite naudoti toliau, o šalia esanti operacinė sistema irgi galės veikti, kai tik panorėsit. Tai padaryti nebus sunku, nes Apple turi įdiegtą disko programinę įrangą. Šiame straipsnyje ir papasakosime kaip galima „skelti“ diską į dvi dalis.

Kas yra disko skėlimas?

Vadinamas „disko skilimas“ virtualiai suskaido kietąjį diską į atskiras dalis. Tai leidžia viename įrenginyje turėti dvi skirtingas operacines sistemas, norint galima įsirašyti „Windows“, „macOS“ arba „macOS“ beta versijas, kurios nėra pilnai ištobulintos tam, kad būtų galima įsirašyti kaip pagrindinę operacinę sistemą.

Į „Mac“ kompiuterį įrašant „Windows“ operacinę sistemą „Apple Boot Camp“ asistentas automatiškai sukuria kietojo disko skirsnį. Apie tai, kaip įsirašyti „Windows“ į „Mac“ kompiuterį aprašėme šiame straipsnyje.

Svarbu paminėti, kad kietojo disko suskaidymas taip pat suskaido ir kietojo disko laisvą vietą į dvi skirtingas dalis. Kiekvienas skilimas „atims“ dalį laisvos disko vietos. Taigi, jeigu naudojate mažos talpos kietą diską, nerekomenduojama jį skaidyti, todėl galite bandyti tokiems eksperimentams išorinį diską.

Prieš pradedant

Svarbiausias dalykas, kurį reikia padaryti prieš atliekant bet kokius kietojo disko pakeitimus yra – atsarginė duomenų kopija. Turėkite omenyje, kad niekada nėra aišku, kas kompiuteriui gali atsitikti ir kaip jis sumanys pasielgti, todėl turint atsarginę duomenų kopiją galima su viskuo pradėti eksperimentuoti.

Taip pat, įsitikinkite, kad kompiuteryje yra užtektinai laisvos vietos naujai operacinei sistemai. Turėkite mažiausiai 30GB laisvos vietos, tačiau rekomenduotina turėti bent 50GB, jeigu įmanoma.

Kaip sukurti skaidinius (partition) naudojanti Mac

  1. Atidarykite Disk Utility aplikaciją. Ją rasite /Applications/Utilities aplanke.
  2. Atsidariusiame aplikacijos lange pasirinkite savo kietąjį diską. Tai bus pirmas diskas sąraše. Turėtų būti pavadintas „Fusion“ arba „Macintosh HD“, tačiau pavadinimas gali būti kitoks
  3. Pasirinkite Partition kortelę
  4. Spauskite + (pliusą)
  5. Pakeiskite norimojo skaidinio dydį vilkdami dydžio valdiklį. Užimta disko vieta pažymėta mėlyna spalva
  6. Pavadinkite naują skaidinį
  7. Spauskite Apply

Aplikacija „Disk Utility“ patikrins kietąjį diską ir padarys pakeitimus. Tai gali užtrukti kelias minutes.

Kaip įkelti sistemą esančią kitame skaidinyje

Labai paprastai galima perjungti į naujai sukurtą skaidinį ir įrašyti esamą macOS ir tuomet parsisiųsti ir įrašyti viešą beta „macOS“ versiją

  1. Spauskite ant  piktogramos kairiame kampe viršuje
  2. Pasirinkite System Preferences
  3. Tuomet spauskite Startup Disk
  4. Paspauskite ant spynos piktogramos Spyna kairiame atsidariusio lango kampe
  5. Įveskite savo slaptažodį
  6. Spragtelėkite OK
  7. Pasirinkite savo naujai sukurtą disko skaidinį
  8. Spauskite Restart
Sistemos įkėlimas iš pasirinkto disko skaidinio

Taip pat galima perkrauti kompiuterį spaudžiant Alt/Option ⌥ mygtuką kol išgirsite paleidimo garsą. Iškart pateksite į „Startup Manager“ ir galėsite atsidariusiame lange pasirinkti savo naujai sukurtą diską.

Gali būti, kad būsite paklausti apie „macOS“ įrašymą. Tokiu atveju jums būtų įrašyta naujausia „macOS“ operacinė sistema į naujai sukurtą disko skaidinį. Kai tik bus įrašyta naujausia „macOS“ iškart naujai sukurtame skaidinyje galėsite įsirašyti viešas beta versijas.

Kaip užsiregistruoti „Apple“ viešoje beta versijos testavimo programoje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Edvinas Krupinskas

 Apple technikos fanas nuo ankstyvo ryto iki gilios nakties.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų