28-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

28-os 2018 metų savaitės su „Apple“ susijusios naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ reklama „Atmintis“.
  • Anot „Gartner“ duomenų, „Android“ įrenginių pardavimai sudaro daugiau nei 85 proc. visų išmanių telefonų pardavimų pasaulyje. Tuo tarpu antroje vietoje esantys, „iOS“ operacinės sistemos pagrindu veikiantys viso labo 14 proc. Du milijardai „Android“ įrenginių turėtų būti pakankamai svarus argumentas aplikacijų kūrėjams šią operacinę sistemą pasirinkti kaip pirminę. Tačiau, yra kitas svarbesnis aspektas programuotojams – anot „App Annie“, „iOS“ įrenginių naudotojai labiau linkę mokėti už aplikacijas, nei jų „Android“ įrenginius naudojantys kolegos.2017 metais Android naudotojai sugeneravo 70 proc aplikacijų atsisiuntimų ir tik 34 proc. pinigų gautų perkant aplikacijas.
  • „Spotify“ turi 70 mln. mokančių prenumeratorių pasaulyje ir dar 160 mln. besinaudojančių nemokamomis kompanijos paslaugomis. „Apple Music“ neturi nemokamo paslaugų rinkinio. „Apple“ muzikos paslaugos prenumeratorių skaičius kas mėnesį ūgteli apie 5, o „Spotify“ apie 2 proc. JAV tiek „Spotify“, tiek „Apple Music“ turi po kiek daugiau nei 20 mln. prenumeratorių, tačiau „Apple Music“ Jungtinėse Valstijose skaičiumi šiek tiek pralenkė Švedijos srautinės muzikos paslaugos tiekėjos turimus prenumeratorius.
  • Naujos „Apple“ reklamos skirtos pabrėžti kaip „iPad“ gali padėti kelionių metu, rašant pastabas ar tvarkant dokumentus.
  • Viena didžiausių „Apple“ įrenginių prototipų kolekcija.

    Šaltinis: CNBC.

  • Pasaulio futbolo čempionatai tai renginys kuriam paremti ir aišku kuriame pasireklamuoti daugelis kompanijų „atsega“ nemenkas pinigų sumas. Šiais metais FIFA tikisi sugeneruoti apie 1,6 milijardo JAV dolerių pajamas iš marketingo. Tiesa, „Apple“ ėmėsi kiek kitokios taktikos. Stebint įvairių pasaulio rinktinių žaidėjus, ne varžybų metu, į akis krenta, kad daugelis jų naudoja arba „AirPods“ arba „Beats“ ausines. FIFA yra sukūrusi gana griežtas taisykles tam ką ji vadina „pasalūniškas marketingas“ — kai kompanijos moka tiesiogiai žaidėjams, kad šie naudotų jų produktus čempionato metu. Dėl šių reikalavimų žaidėjai į ausis įsikišę „AirPods“ ar ant ausų užsimaukšlinę „Beats“ ausines kompanijos logo yra užklijavę lipnia juosta (ar kitaip paslėpę). Reikalas tas, kad tiek „Apple AirPods“, tiek ir „Beats“ ausinės yra išskirtinės išvaizdos ir net uždengus kompanijų logo, jas sunku sumaišyti su kitų kompanijų gaminiais. Tai puiki reklama „Apple“. 2014 metų čempionatą stebėjo 3 milijardai planetos gyventojų.
    Guillermo Ochoa ir „AirPods“. Nuotrauka: AP Photo/Pavel Golovkin

    Vokiečių Julian Draxler taip pat su „AirPods“

    Belgų puolėjas Romelu Lukaku renkasi „Beats“

    Britų Jesse Lingard prieš treniruotę čempionate

    Marcus Rashford renkasi „Beats“

    Nors Cristiano Ronaldo ausyse tik auskarai, jo komandos kolega lipdamas iš lėktuvo Rusijoje ausis užsikimšęs „AirPods“ ausinėmis.

    Po nuviliančios kovos pasaulio čempionate, Brazilijos komandos žvaigždė Neymar namo keliauja su „AirPods“ ausyse.
  • „BlueFin Research“ praneša jog „Apple“ planuoja sutelkti savo dėmesį į naujų „iPhone“ trijulę debiutuosiančią vėliau šiais metais. Analitikų manymu, kompanija planuoja visiškai nutraukti „iPhone X“ ir senstelėjusio „iPhone SE“ modelių gamybą. Taip pasielgdama, „Apple“ vis dar galės pasiekti užsibrėžtą 91 mln. vienetų „iPhone“ užsakymų kiekį. Sekantiems trims „iPhone“ modeliams Kupertino įsikūrusi kompanija planuoja 92 mln. vienetų užsakymus.
  • „Elcomsoft“ specialistai teigia, kad įsilaužimo teisėsaugos institucijoms į „iPhone“ tokius bandymus apsunkinti „Apple“ bandymas „iOS“ sistemoje įdiegiant „USB Restricted Mode“ režimą yra veiksmingos, tačiau tam tikroje situacijoje vis dar yra galimybė teisėsaugos institucijų ekspertams į „iPhone“ įsilaužti, nors šansai ir gerokai menkesni ir taip padaryti tapo sudėtingiau jei „Apple“ sertifikuotas „Lightning“ priedas nėra pajungiamas iki suveikia USB pajungimo apsauga. Jei anksčiau „iPhone“ apsaugos kodo nulaužimas truko iki 7 dienų, dabar įsilaužimas į 4 skaičių apsaugos kodą naudojantį „iPhone“ gali užtrukti iki poros mėnesių, o jei apsaugos kodas 6-ženklio skaičiaus — iki 19-os metų.
  • „Apple“ paviešino kai kurių „WWDC 2018“ konferencijos metu programuotojams skirtų paskaitų video medžiagą.
  • Kiek „iPhone 8“ kainuoja skirtingose pasaulio šalyse.
    Kiek iPhone 8 kainuoja skirtingose pasaulio šalyse
  • Gandonešiai kalba, kad ateityje „Apple“ planuoja įprastą „iPhone“ naudotojams Wi-Fi pakeisti WiGig — nauja technologija leidžiančia duomenis perduoti iki 7GBps greičiu. Tai daugiau nei 10 kartų greičiau nei sugeba šiandien naudojamas 802.11ac Wi-Fi standartas. WiGih tobulinime aktyviai dalyvauja „Intel“, „Dell“, „MediaTek“, „NVIDIA“, „Samsung“, „Toshiba“, AMD ir „Broadcom“. WiGig veikia 60GHz juostoje ir tai yra didžiausias šios problemos, bent jau esamoje vystymo stadijoje, trūkumas. Šio dažnio signalai prastai braunasi pro sienas tad WiGig veikimo zona yra tik keli metrai. Kalbėti apie WiGig diegimą naujausiuose „iPhone“ modeliuose dar kiek anksti, tačiau tikėtina, kad 2020 metais ši technologija žengs pirmuosius žingsnius ir bus diegiama „iPhone“ kartu su 5G moduliais.
  • BGR rašo, kad „Apple“ planuoja partnerystę su „AgileBits“, kuri greičiausiai baigsis kompanijos įsigijimu. „AgileBits“ žinoma kaip sukūrusi vieną populiariausių, jei ne pačią populiariausią slaptažodžių valdymo paslaugą-aplikaciją „1Password“. BGR teigimu, „Apple“ planuoja šią aplikaciją pradėti naudoti kompanijos viduje ir ją įdiegti 100 000 darbuotojų, tame tarpe ir dirbantiems mažmenoje. Panašu, kad „Apple“ pavyko išmušti geras sąlygas ir kiekvienam „Apple“ darbuotojui suteikta „1Password“ licencija leis šia aplikacija naudotis ir 5 jo šeimos nariams.
  • „App Store“ dešimtojo jubiliejaus proga, „Sensor Tower“ pasidalino populiariausių visų laikų aplikacijų ir žaidimų rinkiniu.


  • „Apple“ apjungė Siri ir sistemos mokymosi (machine learning) komandas ir jos dabar atsiskaitinės John Giannandrea — buvusiam „Google“ paieškos ir dirbtinio intelekto grupės vadovui, kurį „Apple“ iš paieškos gigantės parsiviliojo pas save balandžio mėnesį.
  • FTB apkaltino buvusį „Apple“ darbuotoją Xiaolang Zhang kompanijos paslapčių vagyste. Zhang dirbo grupėje užsiiminėjusia autonominiais automobiliais, dar žinomoje projekto „Titan“ pavadinimu. Vėliau jis išėjo tėvystės atostogų ir lankėsi su šeima Kinijoje. Grįžęs jis informavo kompaniją, kad grįžta gyventi į Kiniją ir paminėjo, kad dirbs Kinijos elektrinių automobilių startuolyje „XMotors“. „Apple“ pastebėjo neįprastą duomenų atsisiuntimo srautą iš serverių, kuriuose saugoma projekto kuriame dirbo Zhang informacija. Taip pat saugumo kamerų ir praėjimų kontrolės informacija rodo, jog šis darbuotojas lankėsi „Apple“ biure tėvystės atostogų metu. Zhang buvo sulaikytas San Jose oro uoste lipdamas į lėktuvą skrendantį į Pekiną, rašo „San Jose Mercury News“. Buvęs kompanijos darbuotojas prisipažino, kad failus „AirDrop“ pagalba persiuntė į žmonos kompiuterį, iš kompanijos paėmė dvi pagrindines plokštes ir Linux serverį. Jam gresia iki 10-ties metų kalėjimo, 250 000 JAV dolerių bauda, 100 000 JAV dolerių apmokestinimas ir trys metai ribotos laisvės po to kai jis bus išleistas iš kalėjimo.
  • Manoma, kad iki 2018 metų pabaigos, išmaniuosius garsiakalbius naudos apie 100 mln. planetos gyventojų ir per dar porą metų šis skaičius gali išaugti iki 300 mln. Tiesa, kol kas ne daug iš šio 100 mln. žmonių turi „Apple HomePod“ garso kolonėlę. Pirmadienį „Canalys“ paskelbtoje ataskaitoje rašoma, kad „Apple“ priklauso tik 4 proc. išmaniųjų garsiakalbių rinkos. Palyginimui „Amaozon“ ir jos „Amazon Echo“ turi 50 proc., o „Google“ ir jos „Google Home“ atsikando 30 proc. išmaniųjų garsiakalbių rinkos dalies.
  • Jei „iOS“ įrenginyje naudojate „Firefox“ naršyklę — jums gali būti įdomu išbandyti naują „Mozilla“ aplikaciją „Firefox Lockbox“, kuri leidžia prisijungti prie aplikacijų „iPhone“, naudojant „Firefox“ naršyklėje išsaugotus slaptažodžius. Tiesa, aplikacija yra prieinama tik su JAV „Apple ID“, bet argi tai problema kai aplikacija nemokama
  • Praėjusios savaitės penktadienį apie 20 val. Niujorko laiku penki, gobtuvais galvas apsidengę veikėjai įėjo į „Apple Store“ įsikūrusią Huntington Station Niujorke ir kurį laiką pavaikščioję po parduotuvę nuo stendų pavogė 21 „iPhone X“ ir „iPhone 8“. Kadangi parduotuvėje buvo tik keli pardavėjai jie nepuolė vytis išbėgančių vagišių. Bendra pavogtų telefonų vertė 19 000 JAV dolerių. „iPhone“ yra labai populiarūs telefonai, todėl nėra keista, kad jie vilioja ne tik sąžiningus piliečius, bet ir vaišius. Kadangi stebėjimo kamerose nematyti vagišių veidų — policija paskelbė 5 000 JAV dol. atlygį tiems, kas pateiks vagišius identifikuoti padėsiančią informaciją. Įdomu tai, kad sekančią dieną kitoje „Apple Store“ parduotuvėje buvo įvykdytas panašus nusikaltimas. 4 veikėjai įsliūkino į parduotuvę Fresno (Kalifornija) esančią „Apple Store“ ir kurį laiką ten pasismaukę pačiupę „iPhone“ ir „iPad“ už 27 000 JAV dol. bendros vertės paspruko.
  • Ming-Chi Kuo iš „TF International Securities“ paskelbė žinutę, kad neva „Apple“ šį rudenį atnaujins daugelį savo „Mac“ kompiuterių, tame tarpe ir „Mac mini“, kuris nebuvo atnaujintas jau beveik nei 1370 dienų. Kuo pakartoja ir anksčiau pasirodžiusius gandus jog rudenį pasirodys trys nauji: 6,5 colio, 5,8 colio ir 6,1 colio ekrano įstrižainę turintys „iPhone“. Analitikas taip pat teigia, kad kompanija išleis 11 colių „iPad“ ir didesnius 1,57 ir 1,78 colio - 40 ir 45mm (15 proc. didesnius nei dabartiniai 38 ir 42mm) ekrano įstrižainę turinčius „Apple Watch“, jų akumuliatoriai taip pat bus talpesni, bet klausimas ar įrenginys veiks ilgiau, nes didesnis ekranas yra labiau reiklus elektros energijai.
    Sekančią dieną po Kuo pranašystės „Apple“ pristatė naujus 2018 metų „MacBook Pro“ modelius.
  • Trečiadienį „Sonos“ pranešė, kad pradėjo „AirPlay 2“ palaikymo diegimą jos belaidėse kolonėlėse.
  • Patentų trolis „SMTM Technology“ padavė „Apple“ į teismą dėl jos turimo patento pažeidimo. Kalbama apie „iOS 11“ pristatytą „Do Not Disturb While Driving“ funkciją.
  • Kalbama, kad sekančiuose „iPhone“ modeliuose „Apple“ pradės naudoti eSIM. Tai gera žinia įrenginių naudotojams, nes eSIM operatorius gali konfigūruoti per atstumą ir teoriškai bus galima sutartį su nauju operatoriumi pasirašyti elektroniniu būdu ir nereikės pas jį apsilankyti, kad pasiimti SIM kortelę. Taip pat pavogus telefoną, vagišius negalės iš jo išimti SIM kortelės, o jei „Apple“ dar padarys, kad ir prieš išjungiant „iPhone“ reikės įvesti atrakinimo kodą… Daugiau galvos skausmo patiems operatoriams, nes reikės naujos įrangos. Įdomu ar Lietuvos operatoriai palaikys eSIM, nes kai domėjausi apie eSIM prieš pirkdamas „Apple Watch“, tai tik vienas iš mūsų operatorių suprato apie ką kalbu.
  • Pristačiusi naujus „MacBook Pro“ kompiuterius, „Apple“ pristatė ir išorinę grafinę „Blackmagic“ plokštę (eGPU) su „AMD Radeon Pro“ turinčia 8GB RAM joje. „Blackmagic“ turi dvi HDMI, dvi „Thunderbolt“ ir keturias USB3 jungtis. Nepanašu, kad joje esančią plokštę būtų galima pakeisti naujesne ar galingesne kai tokios pasirodys. Nežinau ar šia eGPU prekiaus Lietuvoje autorizuoti „Apple“ atstovai, tačiau jei prekiaus — jos kaina gali būti apie 700€.
    Blackmagic eGPU su AMD Radeon Pro vaizdo plokšte.
  • Populiariausios, anot „Priori Data“, „iPhone“ aplikacijos birželio mėnesį pasaulyje.
  • Nauja kompanijos „Blancco“ ataskaitoje pavadintoje „State of Mobile Device Repair & Security“ teigiama, kad „iPhone 6“ turi gedimų reitingą lygų 22 proc. ir sėdi didžiausią gedimo tikimybę turinčių „iOS“ įrenginių viršūnėje. „iPhone 6s“ yra antroje vietoje su 16 proc. Įdomu tai, kad kaip dažniausią gedimų priežastį „iOS“ įrenginiuose kompanija nurodo „Bluetooth“. Mažiausiai gedimų — 3 proc. ir užimantys garbingas paskutines vietas šioje nešlovingoje lentelėje yra „iPhone X“ ir „iPhone 8 Plus“ telefonai.

    TOP 10 iOS ĮRENGINIŲ PAGAL GEDIMŲ SKAIČIŲ
    2018 1 KETV.

    ModelisGedimų dalis %
    iPhone 622 %
    iPhone 6s16 %
    iPhone 6s Plus9 %
    iPhone 6 Plus8 %
    iPhone 78 %
    iPhone 7 Plus7 %
    iPhone 5s5 %
    iPad Air 24 %
    iPhone X3 %
    iPhone 8 Plus3 %
  • Dar šių metų pradžioje buvo girdimos kalbos, kad „Apple“ planuoja išplėsti savo partnerių tiekiančių OLED ekranus „iPhone“ sąrašą. Dabar jau tapo aišku, kad „Apple“ pasirašė sutartį su LG ir ši kompanijai, būsimiems išmaniems telefonams įsipareigojo patiekti apie 20 mln. LCD ir 3–4 mln. OLED ekranų.
  • Nors gyvenantiems tai neaktualu (o gaila) — naujoje reklamoje „Apple“ reklamuoja „Apple Pay“ mokėjimus žinučių pagalba.
  • „Gartner“ duomenimis, per pastarąjį ketvirtį pasibaigusį birželį, „Apple“ iš gamyklų išsiuntė 4,4 mln. „Mac“ kompiuterių ir užima 7,1 proc. pasaulinės kompiuterių rinkos. Tai 3 proc. ūgtelėjimas lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Šie duomenys pasaulio kompiuterių pardavėjų lentelėje „Apple“ leidžia užimti ketvirtą vietą.
  • Kalbama, kad „Adobe“ MAX konferencijoje planuoja pristatyti naują aplikaciją. Ši aplikacija anot susijusių su šia informacija pasirodys 2019 metais. Manoma, kad tai bus „Adobe Photoshop“ aplikacija skirta „iPad“.
  • Londone gyvenantis ir aerofotografija užsiimantis Jason Hawkes gavo anksčiau už daugelį prieigą prie naujojo „MacBook Pro“ kompiuterio. Jis krykštauja iš džiaugsmo, nes sako jog „MacBook Pro“ 2,9GHz 32GB RAM ir 4TB SSD gali baigti redaguoti video anksčiau nei malūnsparnis nusileidžia ant žemės.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų