Kurios Mac aplikacijos nebeveiks kai 32-bitų palaikymas bus nutrauktas

„Apple“ pradėjo 32-bitų aplikacijų palaikymo stabdymo fazę. Dėl šios priežasties kai kurie „Mac“ naudotojai įdiegę 32-bitų aplikacijas „macOS 10.13.4“ mato pranešimus, kad viena ar kita aplikacija nėra optimizuota „Mac“ kompiuteriui.

„Apple“ patvirtino, kad rudenį pasirodysianti „macOS 10.14 Mojave“ yra paskutinė „macOS“ versija palaikysianti 32-bitų aplikacijas. Apie tai, kad planuojama nutraukti 32-bitų aplikacijų palaikymą „Apple“ informuoti naudotojus pradėjo „macOS High Sierra“. Tokią aplikaciją atidarę naudotojai ekrane pamatydavo pranešimą informuojantį, kad ši aplikacija nėra optimizuota „Mac“ ir turi būti atnaujinta.

Problema ta, kad kai kurios aplikacijos, kurias įpratome naudoti per eilę metų, kol kas neturi 64-bitų versijos ir reikia tikėtis, kad per ateinančius metus jų kūrėjai suskubs tokias sukurti, nes priešingu atveju teks ieškoti joms alternatyvų.

Įdiegę „macOS 10.14 Mojave“ atidarydami 32-bitų aplikaciją savo ekrane mato kiek kitokį pranešimą, nei „High Sierra“. „Mojave“ pirmojoje beta versijoje, atidarant 32-bitų aplikaciją ekrane pasirodęs pranešimas tiesiai šviesiai pasako, kad ši aplikacija neveiks būsimose „macOS“ versijose.

Kaip patikrinti, kurios įdiegtos aplikacijos yra 32-bitų

  1. Paspausite ant  (obuolio) piktogramos esančios meniu juostoje — kairiame, viršutiniame ekrano kampe.
  2. Iš meniu pasirinkite About This Mac.
  3. Atsidariusiame lange paspauskite ant System Report mygtuko.
  4. Informacinio lango kairėje esančiame stulpelyje raskite Applications (Software skirsnyje) ir pažymėkite jį.
  5. Palaukite kol bus sugeneruotas „Mac“ įdiegtų aplikacijų sąrašas.
  6. Pasirodžius aplikacijų sąrašui — paspauskite ant 64-bit (Intel) stulpelio pavadinimo — šis veiksmas surūšiuos aplikacijas pagal tai ar jos 64-bitų ar 32-bitų.
  7. Visos aplikacijos, kurių „64-bit (Intel)“ stulpelyje parašyta No yra 32-bitų ir reikėtų arba jas atnaujinti, arba pradėti domėtis ar jų kūrėjas ruošiasi išleisti 64-bitų versiją ir jei ne jau pradėti dairytis joms alternatyvos.
Peržiūra, kurios Mac kompiuteryje įdiegtos aplikacijos yra 32, o kurios 64-bitų.

Daugelis didelių kompanijų, kurių aplikacijos vis dar yra 32-bitų, greičiausiai, išleis ir jų 64-bitų versijas (jei to dar nėra padariusios). Su mažesnėmis kompanijomis ar individualiais aplikacijų kūrėjais gali būti visaip. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į tas aplikacijas, kurios jums yra labai svarbios bei tas, kurios jau senokai nebuvo atnaujintos.

Tam tikrų aplikacijų atveju, jei kažkada įdiegėte 32-bitų versiją — gali būti, kad atnaujinimus gaunate būtent tokiai aplikacijos versijai nors jos kūrėjas yra išleidęs ir 64-bitų versiją. Pasidomėkite.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Dėkui, radau nemažai 32bit tarp jų ir spauzdintuvo draiveriai :( ir dar kitokių būtinų programėlių kurioms 64bit negaminamas.

  2. Sveiki, jau yra keletas variantu kaip atsinaujinus OS i Catalina galima naudoti 32 bit aplikacijas (pvz. naudojant parallels) . Radau info kad ir apple isleido "kernel extensions" , kuriuos atsisiuntus galima naudoti 32 bit aplikacijas. Gal galetumete buten isamiau paaiskinti antraji varianta ? Aciu

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų