Keturios Steve Jobs pranašystės apie kompiuterių ateitį

1985 metais, tuo metu „Apple“ direktorių tarybos pirmininkas, duodamas interviu „Playboy“ žurnalui Steve Jobs išsakė keturias su kompiuteriais susijusias ateities vizijas.

Steve Jobs. Nuotrauka: 1985 Playboy
Nuotrauka: „Playboy“

2018 metų pirmojo ketvirčio metu, „Strategy Analytics“ duomenimis, „Apple“ vien „iPhone X“ pardavė 16 mln. vienetų ir šie užėmė aukščiausią geriausiai parduodamų telefonų vietą pasaulyje. Tačiau prieš daugiau nei 30 metų, prieš kelis mėnesius, iki interviu „Playboy“ žurnalui, pasauliui pristatęs pirmąjį „Macintosh“ kompiuterį Steve Jobs dar turėjo aiškinti kaip kompiuteriai bus naudingi paprastam žmogui.

„Kompiuteris — nuostabiausias įrankis kokį kada esame matę. Jis gali būti rašymo įrenginiu, komunikacijų centru, super-skaičiuotuvu, planuotoju, saugykla ir įrankiu menininkams — viskas viename, jam tereikia pateikti instrukcijas ar programinę įrangą“, — sakė Steve Jobs 1985 metais kalbėdamas su „Playboy“.

Tais laikais kompiuteriai buvo labai brangūs, o naudojimais jai sudėtingas. Tačiau, Jobs’as turėjo viziją kokiais vieną dieną jie taps. Žemiau keturios pranašystės, kurių trys išsipildė, o viena — ne.

1. Kompiuteriai bus naudojami namuose ir laisvalaikiui

Iki 1985 metų „Apple“ buvo išleidusi keturis kompiuterius: „Apple I“ — 1976, „Apple II“ — 1977, „Lisa“ — 1983 ir „Macintosh“ — 1984 metais. „Playboy“ teigimu šie modeliai daugiausia buvo naudojami verslui biuruose ar švietimui mokyklose.

„Dokumentus paruošti galima gerokai greičiau, jie bus aukštesnės kokybės ir taip padidinti biuro darbo našumą. Kompiuteris išlaisvina žmones nuo rankų darbo gausos“, — sakė Steve Jobs „Playboy“ žurnalui.

Tačiau tais laikais nebuvo pakankamai priežasčių kompiuterius naudoti laisvalaikiui. Tuo metu Jobs kompiuterių namuose idėją apibūdino kaip: „labiau konceptualią, o ne tikrą rinką.“ „Pagrindinė priežastis įsigyti kompiuterį namams dabar yra jei norite namie tvarkyti verslo reikalus ar naudoti švietimui skirtą programinę įrangą sau ar savo vaikams“, — kalbėjo tada Jobs, tačiau jis įsivaizdavo šios rinkos potencialumą.

„Tai pasikeis: kompiuteriai daugelyje namų taps būtinybe“, - pranašavo Steve Jobs.

Jungtinių Valstijų gyventojų surašymo biuro (The United States Census Bureau) duomenimis, 1984 metais tik 8 proc. JAV šeimų namuose turėjo kompiuterį. 2000 metais tokių šeimų jau buvo 51 proc., 2015 metais šis skaičius šoktelėjo iki 79 proc. 2017 metais CNBC atliktos apklausos duomenimis vidutinė šeima Amerikoje turėjo du „Apple“ produktus. Dabar žmonės naudodamiesi technologijomis praleidžia tiek laiko ir yra taip įnikę į socialinių tinklų gyvenimą, kad kai kurie ekspertai teigia, jog mūsų visuomenė kenčia nuo priklausomybės technologijoms.

2. Kompiuterius naudosime bendravimui vieni su kitais

Jobs nuspėjo, kad tarpusavio ryšys kompiuterius padarys labiau naudingus už biuro sienų.

„Viena labiausiai kompiuterius įsigyti namams viliojančių priežasčių bus jų susiejimas su nacionaliniu komunikacijų tinklu“, — kalbėjo „Playboy“ Steve Jobs.

Kai Steve 1985 metais sakė šiuos žodžius, iki Tim Barners-Lee pasaulinio kompiuterinio tinklo sukūrimo WWW (World Wide Web) 1989 dar buvo likę keturi metai. Pirmąsias interneto puslapių kūrimo aplikaciją ir naršyklę Barners-Lee sukūrė savo biure CERN (the European Organization for Nuclear Research), o 1990 metais buvo paskelbtas pirmasis interneto puslapis.

Ilgų nuotolių kompiuterių komunikacinių tinklų kūrimas, kaip akademinis tyrimas, kurį globojo JAV kariuomenė, pavadintas ARPANET, buvo pradėtas pora dešimtmečių anksčiau. ARPANET tapo šiuolaikinio interneto pagrindu kai inžinieriai Vint Cerf ir Bob Kahn pradėjo kurti naujus kompiuterinio tinklo standartus pavadintus TC/IP. ARPANET šį standartą pradėjo naudoti 1983 metais ir taip nutiesė kelią globaliam kompiuteriniam tinklui.

Dabar prie interneto jungiami ne tik kompiuteriai ar mobilūs įrenginiai bet ir kiti patys įvairiausi prietaisai nuo elektros lempučių jungiklių ar dulkių siurblių iki automobilių. Atsirado net nauja technologinė banga — „Daiktų internetas“ (Internet of Things). „McKinsey Global Institute“ specialistai prognozuoja, kad išmanių įrenginių rinka 2025 metais sieks nuo 3,9 iki 11,1 trilijono JAV dolerių.

3. Kompiuteriai turės pelę

Nors dabar daug kam gali būti sunku įsivaizduoti, tačiau kompiuteriai ne visada turėjo „pelę“. Prieš „Apple“ pristatant „Lisa“ ir „Machintosh“, kurie turėjo pelę ir grafinę naudotojo sąsają, daugeliui tuo metu parduodamų asmeninių kompiuterių valdyti reikėjo klaviatūros pagalba įvesti komandas.

Steve Jobs ir „Lisa“.
Steve Jobs ir „Lisa“.

Visais laikais įvairius radikalesnius pasikeitimus ir naujoves, reikėjo ginti ir Jobs gynė pelės idėją. „Jei aš noriu pasakyti, kad ant jūsų marškinių yra dėmė — aš nedaryčiau to žodžiais, pavyzdžiui sakydamas, kad: ant jūsų marškinių 14 centimetrų žemiau apykaklės ir 3 centimetrai kairiau nuo sagos yra dėmė“, — sakė „Playboy“ Jobs — „aš paprasčiausiai pasakyčiau čia yra dėmė ir parodyčiau“. Parodymas yra metafora, kurią mes visi suprantame.“

„Pelės pagalba yra daug greičiau ir patogiau atlikti daugybę funkcijų, tokių kaip iškirpimas ar įterpimas, taigi ja ne tik patogiau naudotis, bet ir labiau efektyvu“, — sakė Steve Jobs.

Vargu ar šiais laikais reikia įrodinėti pelės (ar jos ekvivalentų) naudojimosi privalumus. Daugelis šių dienų kompiuterių naudotojų nesugebėtų naudotis kompiuteriu apskritai jei iš jų atimti „peles“. Jei nesate matę kaip 1984 metais buvo naudojami kompiuteriai (be pelės) galite pažiūrėti video esantį pačioje straipsnio apie „Macintosh“ apačioje.

4. Programinė įranga konkuruos, tačiau aparatinė (hardware) bus monopolizuota

1985 metais, Jobs manė jog bus daugybė programinę įrangą kuriančių kompanijų ir tik pora gaminančių kompiuterius. Čia jis klydo.

„Kalbant apie pačių kompiuterių tiekimą tai čia tik “Apple” ir IBM“, - kalbėjo Jobs. „Ir aš nemanau, kad bus trečia ar ketvirta kompanijos, jau nekalbant apie šeštą ar septintą. Daugelis naujų, novatoriškų kompanijų susitelkusios programinės įrangos kūrimo srityje. Manau, kad bus daug naujovių programinės, bet ne aparatinės įrangos srityse.“

Tiesą sakant įvyko beveik priešingai: „Microsoft“ 1998 metais taip stipriai laikėsi kompiuteriams skirtos programinės įrangos srityje, kad Jungtinės Valstijos kompanijai iškėlė antimonopolinį ieškinį, kurio tikslas buvo išsiaiškinti ar Bill Gates’o kompanija nėra monopolistė. 2000 metais teismas nustatė, kad „Microsoft“ turėjo konkurencijos taisykles pažeidžiančių veiksmų ir tai vos nesuskaldė kompanijos. Šiandien „Apple“ sukurta „macOS“ konkuruoja su Windows ir „Chrome OS“, mobiliuose įrenginiuose „iOS“ konkuruoja su „Android“. Tuo tarpu kompiuterius kuriančios kompanijos, tokios kaip: „Apple“, „Samsung“, „Dell“, „Lenovo“, „Acer“ ir HP stumdosi alkūnėmis kovodamos dėl didesnio šios rinkos pyrago gabalo.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų