Kas yra Messages in iCloud ir kaip šį funkcionalumą įgalinti iOS įrenginiuose

 Messages

„iOS 11.4“ versijoje „Apple“ įdiegė naują — „žinutės iCloud“ paslaugą, kuri skirta padėti sinchronizuoti žinutes tarp „iPhone“, „iPad“, „iPod touch“ ir „Mac“.

Ankstesnėse „iOS“ versijose egzistavo viena, problema — nebuvo galimybės sinchronizuoti žinutes tarp skirtingų „Apple“ įrenginių. Pavyzdžiui ištrynus žinutę ar pokalbį „iPhone“ — jis likdavo „iPad“ ir atvirkščiai. Galiausiai „iOS 11.4“ šį nepatogumą „Apple“ nutarė panaikinti įdiegdama „Messages in iCloud“ paslaugą.

„Messages in iCloud“ daug kam leis lengviau atsikvėpti, nes nereikės visuose įrenginiuose atskirai trinti vienos ir tos pačios žinutės, kuria norima atsikratyti.

Šią funkciją „Apple“ pristatė dar 2017 metų WWDC konferencijoje ir ji net buvo pasirodžiusi pirmosiose „iOS 11.3“ beta versijose, tačiau visiems „iOS“ įrenginių naudotojams „Messages in iCloud“ tapo prieinama tik savo įrenginiuose įdiegus „iOS 11.4“.

Nors „Apple“ savo dokumentacijoje nėra aiškiai parašiusi ar „Messages in iCloud“ veikia tik su „iMessage“ tipo žinutėmis ar ir su SMS, tačiau panašu, kad sinchronizuojamos tiek „iMessage“, tiek SMS ir gal net MMS tipo (nebandžiau) žinutės.

„Messages in iCloud“ yra puiki paslauga, ypač pasirinkusiems mažesnio talpumo įrenginius, nes žinutėse išsiųsti ir/ar gauti video, nuotraukos, failai kaip ir pačios senesnės žinutės bus perkeltos į „iCloud“ ir taip atlaisvins vietą įrenginio diske.

Ko reikia norint įgalinti „Messages in iCloud“ paslaugą

  • „iPhone“, „iPad“ ar „iPod touch“ turi būti įdiegta „iOS 11.4“ ar naujesnė „iOS“ operacinės sistemos versija.
  • Mac“ kompiuteriuose turi būti įdiegta „macOS 10.13.5“ ar naujesnė operacinės sistemos versija. Šiuo metu dar neišleista šios „Mac“ kompiuteriams skirtos operacinės sistemos vieša galutinė versija palaikanti „Messages in iCloud“.
  • Tam „Apple/iCloud ID“ kuris naudojamas „Messages“ aplikacijoje turi būti įjungta dviejų faktorių patikra (Two-Factor Authentication). Jei nesate šio apsaugos mechanizmo įgalinęs — atskirai to daryti nėra būtina — jums bus pasiūlytas šios paslaugos įjungimo vedlys „Messages in iCloud“ įgalinimo metu.
  • Norint kad vyktų sinchronizavimas, įrenginiai „Messages“ aplikacijoje turi naudoti tą patį „Apple/iCloud ID“.
  • „Messages“ aplikacijoje naudojamas „Apple/iCloud ID“ negali būti kitas nei tas, kuris nurodytas įrenginio „iCloud“ paskyroje. Tai yra jei turite ir naudojate kelis skirtingus „Apple ID“„Messages“ aplikacijoje turi būti naudojamas tas pats „Apple ID“ kaip ir įrašytas Settings → paspauskite ant savo vardo esančio lango viršuje → naudojamą „iCloud ID“ el.pašto adresą rasite žemiau „iCloud“ užrašo. Jei naudojamos skirtingos paskyros — įjungdami paslaugą ekrane pamatysite pranešimą apie tai. Norint įgalinti Messages in iCloud paslauga — Messages aplikacija turi naudoti tą patį iCloud/Apple ID, koks naudojamas iCloud Tokiu atveju problemos sprendimas paprastas — atsijunkite „Messages“ aplikacijoje nuo naudojamos paskyros ir prisijunkite su savo „iCloud ID“.

Prieš įjungiant Messages in iCloud

Pirmiausia prieš įgalinant „Messages in iCloud“ reikėtų atlikti „apsivalymo“ darbus ir išvengti nereikalingo turinio siuntinėjimo pirmyn-atgal bei patikrinti:

  • Kiek vietos užima žinutės „iOS“ įrenginyje. Tai padaryti galite:
    • atidarę Settings aplikaciją
    • paspaudę ant General ir tada ant iPhone/iPad storage
    • atsidariusiame sąraše, šalia Messages pamatysite skaičių, kuris ir nurodys kiek vietos užima žinutės (bent jau „iPhone X“ ši vietos apskaičiavimo įrenginyje vieta spyriojasi (matyt dėl klaidų, kurios bus ištaisytos ateityje) ir gali nepavykti iš pirmo karto tą skaičių pamatyti, „iPad“ ji veikia gerai, tad apsišarvuokite kantrybe).
    • paspaudę ant „Messages“ pamatysite daugiau informacijos: kiek vietos užima patys pokalbiai, nuotraukos, video animuoti GIF’ai ir t.t. Paspaudę ant kiekvieno iš šių skirsnių, lango viršuje esančio Edit mygtuko pagalba, galite pažymėti nereikalingą turinį ir jį pašalinti paspausdami ant šiukšliadėžės piktogramos.
  • Patikrinti kiek laisvos vietos turite iCloud saugykloje:
    • „iOS“ įrenginyje atidarykite Settings aplikaciją
    • paspauskite ant lango viršuje esančio savo vardo
    • pasirinkite iCloud
    • virš grafinio užimtos/laisvos vietos atvaizdavimo rasite skaičių nurodantį kiek vietos jau užima „iCloud“ patalpinti duomenys.
    • laisvos/užimtos vietos kiekį galite pažiūrėti ir naršyklės pagalba kompiuteryje prisijungę prie icloud.com ir paspaudę ant krumpliaračio piktogramos iCloud Settings piktograma.

Nebūtina, bet manau prieš įjungiant įrenginyje „Messages in iCloud“ neprasta mintis būtų paskutinį kartą (kiekviename įrenginyje prieš įgalinant šią funkciją) pravalyti nereikalingus didžiuosius failus, tokius kaip nuotraukas su kieno nors maisto likučiais ar milžiniško dydžio video su draugo katinu.

Kaip įjungti Messages in iCloud

„Messages in iCloud“ įjungimas — paprastas:

  • atidarykite Settings aplikaciją.
  • paspauskite ant savo vardo lango viršuje.
  • „Apple ID“ lange paspauskite ant iCloud.
  • įjunkite Messages paslinkdami funkcijos įjungimo svirtelę į įjungimo padėtį
  • Jei tam „iCloud ID“ esate įgalinę dviejų faktorių patikrą funkcija iš karto bus įgalinta. Priešingu atveju ekrane pamatysite langą, kurio pagalba galite šią saugumo funkciją įgalinti (ji būtina, be jos neveiks „Messages in iCloud“), spauskite Continue ir įveskite įrenginio apsaugos kodą. Žinučių sinchronizavimas su iCloud pristabdytas — norint jį tęsti reikia įrenginį pajungti prie Wi-Fi ir įjungti krautis
  • Kai „Messages in iCloud“ paslauga įjungta, atidarę „Messages“ aplikaciją, jos lango apačioje pamatysite Uploading Messages to Cloud Vyksta žinučių sinchronizavimas su iCloud Tačiau, jei tuo metu „iOS“ įrenginys nėra pajungtas prie Wi-Fi ir pajungtas krautis (ar USB laidu ar naudojant belaidį įkroviklį), „Messages“ aplikacijos lango apačioje matysite užrašą Uploading to iCloud Paused. Žinučių sinchronizavimas su iCloud pristabdytas — norint jį tęsti reikia įrenginį pajungti prie Wi-Fi ir įjungti krautis

Kaip naudotis

Nuo to, kad įjungėte „Messages in iCloud“ paslaugą, naudojimasis „Message“ aplikacija iš esmės nepasikeitė. Skirtumas tik tas, kad žinutės bus sinchronizuojamos su kitais „iOS 11.4“ ar naujesnę operacinės sistemos versiją naudojančiais įrenginiais, o kai „Apple“ išleis viešą „macOS 10.13.5“ versiją ir „Messages in iCloud“ įgalinsite ir joje — ir su „Mac“ kompiuteriais.

Žinutės atsiras „Messages“ aplikacijoje ir konfigūruojant naują įrenginį ar jį konfigūruojant kaip naują po gamyklinių nustatymų atstatymo.

Įgalinus „Messages in iCloud“, kai trinsite pokalbį — ekrane pamatysite informacinį langą pranešantį, kad ištrynus šį pokalbį jis bus ištrintas visuose įrenginiuose („Would you like to delete this conversation? This conversation will be deleted from all of your devices.“) Jei norite jį ištrinti — tiesiog paspauskite „Delete“.

Trinant atskirus pranešimus susirašinėjime — ekrane pamatysite paprastą „Delete Message“ parinktį jei pasirinkote ištrinti vieną pokalbio žinutę arba „Delete X Messages“ jei pasirinkote kelias („X“ vietoje bus nurodytas trynimui pasirinktų žinučių kiekis.

Pasirinkus ištrinti visas pokalbio žinutes („Delete All“) ekrane bus rodoma viso pokalbio ištrynimo parinktis: „Delete Conversation“, tačiau informacijos apie tai, kad pokalbis bus ištrintas ir kituose įrenginiuose — nėra.

Bet kuriuo atveju, nepriklausomai nuo to ar trinate vieną žinutę, kelias ar visą pokalbį ir yra pranešimas informuojantis, kad trinamos žinutės bus ištrintos visuose jūsų įrenginiuose, kurie naudoja „Messages in iCloud“ ar jo nėra — trinamos žinutės bus ištrintos ir kituose jūsų „Messages in iCloud“ paslaugą naudojančiuose „iOS“ įrenginiuose ir „Mac“ kompiuteriuose. „Apple Watch“ („watchOS 4.3.1“ ar senesnė versija) su žinutėmis „iCloud“ dar nesinchronizuojamas, tad jei pokalbį ištrinsite laikrodyje – jis liks „iPhone“ ar „iPad“, o jei ištrinsite „iPhone“ — jis liks laikrodyje. Ta pati situacija ir su „Mac“ kompiuteriais, kuriuose įdiegta „macOS 10.13.4“ ar senesnė versija — šios versijos nepalaiko „Messages in iCloud“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų