Kodėl Apple pavyko atsikratyti 3,5mm jungties, o Samsung niekaip nesiryžta

Vos „Apple“„iPhone“ pašalino 3,5 mm audio jungtį, tuojau pat buvo pradėta kalbėti jog taip pasielgs ir „Samsung“, tačiau ši neskuba.

Nuotrauka: Ash Edmonds
Nuotrauka: Ash Edmonds

Nežiūrint įvairių pasišaipymų iš „Apple“, kai ši nutarė panaikinti 3,5 mm audio jungtį „iPhone 7“ ir „iPhone 7 Plus“ netrūko, daugelis kalbėjo jog netrukus taip pasielgs ir pati „Samsung“. Tokios kalbos neretai yra prasmingos, nes „Apple“ sprendimus kopijuoja daugelis gamintojų, tame tarpe ir „Samsung“ — iš pradžių pasišaipo, o po poros mėnesių žiūrėk ir pati taip pasielgia. Kaip ten bebūtų, bet 3,5 mm audio jungties atveju taip nenutiko ir tiek „Galaxy 8“ ir „Galaxy S8+“, tiek „Galaxy S9“ ir „Galaxy S9+“ ši jungtis yra. „Daring Fireball“ žurnalistas John Gruber mano, kad naudotojiškos akustikos įrenginių ateitis priklauso belaidžiams prietaisams, tačiau šiuo metu tik „Apple“ turi tokiems įrenginiams reikalingas technologijas.

Analoginė garso jungtis „Apple“ įrenginiuose buvo diegiama iki kompanija nesukūrė belaidžių „AirPods“ ausinių, palaikančių stabilų ryšį su įrenginiu ir kurias susieti su išmaniuoju telefonu galima vieno mygtuko paspaudimu. „Bluetooth“ ausinės skirtos „Android“ turi nemažai problemų: jos pasijungia ne prie tų įrenginių, mobilūs telefonai jų nemato, garsas trūkinėja arba kartais neveikia valdymas iš jų; jose taip pat nėra galimybės matyti jų akumuliatoriaus įkrovos lygio. Problema tampa dar gilesnė, nes kiekvienas norintis gali gaminti „Bluetooth“ ausines, pigių ausinių kokybė neretai yra siaubinga ir gadina bendrą įspūdį apie belaidės akustikos įrenginius. Žinoma, tokias ausines galima pajungti ir prie „iPhone“ tačiau jų naudojimas neretai pavirsta kančia, o kam kentėti kai galima turėti puikias patirtis naudojant „Apple“ sukurtas ausines.

Panaši situacija ir su laidu pajungiamomis ausinėmis. Daugelis naudotojų teigia, kad ausinės pajungiamos į „Lightning“ jungtį ir turinčios W1 mikroprocesorių, daug efektyviau ir kokybiškiau malšina triukšmus ir skamba geriau, nei tos, kurios jungiamos į USB Type-C jungtį „Android“ išmaniuose telefonuose. Aišku, daugeliu atvejų garso kokybė koreliuoja su ausinių kaina ir brangesnės ausinės „skamba“ daug maloniau ir jų garsų diapozonas nepalyginamai platesnis. Tačiau, tinkamos kokybės ausinių paieška gali pavirsti kančia. Pavyzdžiui su antros kartos „Google Pixel“ išmaniais telefonais galima naudoti tik ausines palaikančias „USB Type-C Digital Audio“. Analoginės USB Type-C ausinės su šiuo telefonu neveiks. Jas pajungus naudotojas bus informuotas, kad reikia naudoti suderinamą ausinių modelį. „Google“ rekomenduoja pirkti tik tas ausines, kurios pažymėtos „Made for Google“ ženkliuku. O kaip gi su kitais gamintojais? Kiekvienas jų turi užsiiminėti priedų sertifikavimu ir sekti ar jų gaminamos ausinės yra suderinamos su naujais išmanių (Android) telefonų modeliais. „Apple“ tai išsprendė gerokai paprasčiau: ji pati kuria išmanius telefonus, pati gamina ausines ir garantuoja, kad jos veiks. „Apple“ atveju tai daug paprasčiau net ir trečių galių gamintojams dalyvaujantiems „MFi“ programoje.

„Samsung“ ir „Apple“ skirtingas požiūris į naudotojų poreikius. „Samsung“ stengiasi kurti produktus, kurie atitiktų naudotojų poreikius, o „Apple“ kuria produktus, kurie formuoja paklausą. Tiems, kas renkasi Pietų Korėjos kompanijos išmaniuosius telefonus nereikia telefonų be analoginės 3,5 mm audio jungties ausinėms, todėl sprendimas akivaizdus — jį reikia palikti. „Apple“ žengė rizikingą žingsnį ir stengiasi įtikinti jos įrenginių naudotojus, kad pasenęs analoginis standartas yra užvakar diena, tai nėra gerai ir muziką kokybiškai galima klausytis ir nesismaugiant laidu.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 29 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. A Tai ko apple toliau pardavinėja telefonus su sena ausinių jungtimi. Ir dar dadeda kvaila perėjimą iš aux I USB ?

    Jei žengė tokį jau žingsnį. Turėjo ir ausinės komplektuoti jau bevieles. O dabar cirkus daro. Laidu perėjimus kurią....

    • Galėtų gal komplektuoti ir su Apple TV ar kokiu Mac kompiuteriu, bet komplektuoja su paprastomis skaitmeninę jungtį turinčiomis ausinėmis, matyt dėl to, kad telefonas nekainuotų 150+€ daugiau.
      Ir ką daro aux<->usb laidas iPhone?

      • Tai galetu pardavineti ir be dezuciu ar pakroveju, butu dar pigiau tuomet.... :)

        • Galėtų, tačiau nemanau, kad mes su tavimi esame pajėgūs mokyti „Apple“ kaip daryti verslą. Ypač kai vienas mūsų greičiausiai net nenaudoja „iPhone“ :) Jei „Apple“ daro būtent taip, o ne kitaip — tam tikrai turi ne vieną svarią priežastį.

          • Bėda ta kad Apple yra ta įmonė kuriai dzin ko vartotojui reikia. Taip elgiasi ji jau senai. USB. Aux. CD. Ir t.t.. o dabar dar ir piršto antspaudo. Net neabejoju jog apple bus pirmą atsisakiusi laidinio krovimo ir palikusi tik bevielį krovima. Bet ir tada visi bus laimingi greičiausiai. Nors tas bevielis krovima yra baisiai nepatogus dalykas. Bent jau ne šiai dienai....

            O dėl iPhone. Tai taip. Aš jo nebenaudoju. Jūs labai pastabus 😉 matyt pribloškė sparti raidą telefonu modelių nuo 6 iki 8 iPhone. Ta patį telefoną išleido 4 kartus kaip nieko. iPhone x padarė tik šių laikų.... Bet ir taip overpriced tapo jis....

            • Manau, kad šioje vietoje reiktų tik pasidžiaugti, kad apple yra ta įmonė, kuri neklausia ko reikia vartotojui, o atvirkščiai - kuria vartotojų įpročius. Jeigu apple būtų klausiusi ko reikia vartotojams, galbūt ir šiandien džiaugtumėmės kažkuo panašiu į nokia 3310, tik baterija laikytų ne mėnesį bet metus ir ausinės su 3,5mm lizdu turėtų ne 1,5m laidą o jau 10m ilgio :) Belaidės ausinės yra labai patogus dalykas ir kai jas panaudoji grįžti atgal prie laidų visai nebesinori. Tas pats ateityje laukia ir su baterijų įkrovimu

              • Kuria įpročius... čia ir yra pats blogiausias dalykas.

                Bet jei Apple sukurti iPhone x be bevielio krovimo. Be veido atpažinimo. Ir su savaitę laikančią baterija ir piršto skaitytuvų. Kažin kurią versija iPhone x rinktumeisi pats 😉 ar ta kur formuoja įpročius. Ar ta kur palankesne tau, vartotojui.

                • Bet juk apple jau turi sukūrusi iphone be bevielio krovimo, be veido atpažinimo ir su pirštų skaitytuvu, jis vadinasi iphone 7 :) tik baterija visviena nelaiko savaitės :( aš pats turiu 8tą, bevielio krivimo dar nebandžiau nes tie apple sertifikuoti bevieliai pakrovėjai baisiai jau brangūs turint omeny, kad dar ir tą pačią galvą reiktų pirkti kitą, kad galėtum naudotis greitą krovimą. O pigaus už 10eur iš aliexpress kažkaip baisu pirkti. Pripratau, kad akumas tarnauja apie 1,5 paros ir tai tapo norma, kažkaip sunku net įisvaizuodti kas būtų jei akumas laikytų savaitę :) skamba kaip iš fantastikos srities :)

            • to DNABUG:
              Apple yra privati kompanija orientuota į pelną. Taip, tu teisus jeigu pažiūrėti iš vartotojo tokių kaip Android pusės, Apple yra niekam tikusi, nes nesiorientuoja į "masių", "tai kas nusistovėję", poreikius. Tamsta kaip vartotojas turi teisę nepirkti Apple produkcijos ir tave už tai į teismą niekas nepaduos, o Apple, tikrai nuo to nukentės. Rinkis (beje, jau ir esi pasirinkęs Android įrenginį), tokį prietaisą kuris tau patinka. Matyt nesi pasiruošęs atsisakyti 3.5mm ausinių lizdo. Matyt negali sau leisti papildomai įsigyti AirPods. O gal... O gal tau apskritai patinka Windows :D Man labai keista girdėti iš Android vartotojų pastovų verkimą: "uijj, iPhone brangu, Apple š...s", ... "va su Andoid aš galiu viską daryti ir šriftus keisti ir temas keisti ir t. t." Taigi klausimas. Dėl ko visą tai daromą? Ar Jūs galvojat, kad tuo "verkimu" kaip nors paveiksit Apple produkcija patenkintą žmogų - baikit juokus. Lygiai kaip Apple vartotojai neverkšleną kokie neleiamingi Android vartotojai, taip lygiai man, manau ir kitiems Apple produkcijos naudotojams (galima ir fanams) didžiai nusišvilpt, ką Jūs ten naudojat (vidinius ar išorinius :D )

  2. Viskas gerai...
    Aš jau 5 metus naudoju Bluetooth ausines, man jokio skirtumo, ar yra 3.5mm jungtis ar nera.
    Nemėgstu laidų, todel orientuojuosi, kad jų mano gyvenime būtų kuo mažiau, o muzika su manimi gan dažnas palydovas, o tam pasitarnauja Bluetooth ausinės...
    (:

  3. Nesakau, kad apple'ui sony pavyzdys ar pan, bet čia iš tos temos... kiek žinau sony prie telefono iš vis nededa ausinių ir manau, kad labai gerai daro. Nes sakykim, kad tos laidinės ausinės kainuoja 30€, tai nepridedant ausinių, tuos 30€ palieka tavo kišenėje ir galimybę nuspręsti kokioms ausinėms išleisti tuos pinigus (ar laidinėms - už tuos pačius 30€, ar prisidėti prie bluetooth'inių ausinių).

  4. Ir aš nepasigendu, kartais naudoju earpods arba jei rimčiau įsijungiu beats wireless

  5. Nelabai suprantu kodėl kiekvieną Apple žingsnį bandot pateisint ar net iškelti aukščiau už konkurentų? Samsung šaunuoliai, kad paliko naudotojui pasirinkimą ką naudoti, ar bevieles ar 3.5 ausines, pasirinkimo laisvė visada gerai.

  6. O kodėl iš karto puolat ant Samsung? Juk 3.5 vis dar naudoja ir lg, Huawei ar oneplus. Ir kur čia progresas, ar tai, kad reikia nešiotis adapterį? Ar tai, kad neina vienu metu krauti ir naudoti laidines ausines? Ir kuo blogai, kad kiti gamintojai paliko 3.5 jungti?

    • Na jos niekas nepuola. Samsung vardas skamba dažniau, nes tai didžiausia Apple konkurentė, kai kalbama apie išmaniuosius telefonus.
      Nesuprantu apie kokį adapterį kalbate kaip apie kažkokią neišvengiamą būtinybę. Su telefonu komplektuojamos ausinės. Palaikomos Bluetooth ausinės. O, jei kas naudoja seną jungtį turinčias ausines ir nė už ką nenori su jomis atsisveikinti — gerai, kad Apple įdėjo adapterį.
      Na nežinau kas kur vienu metu vaikšto krauti ir naudoti laidines ausines. Tačiau, man atrodo, įkrauti telefono naudojant ausines negalima tik viename iPhone modelyje — 7-ame.
      Neblogai, tikriausiai. Visada yra žmonių, kurie priešinasi progresui ar dėl kitokių priežasčių (pvz. finansinių) negali eiti koja-kojon su juo, tačiau ir jiems šiais laikais reikia telefono.

  7. man teke ne karta vienu metu klausyti muzika ir krauti telefona is powerbanko, butent iphone 6 tekdavo,nes baterija mazai laikydavo. as turiu dvejas brangias laidines ausines, tikrai nenoriu ju ismesti, nes apple taip uzsimane. komplektuojamos su iphone man yra labai nepatogios. as naudoju samsung s8 pirkta isankstiniu uzsakymu, zmona naudoja iphone x, nemanau,kad labai veluojam su progresu. dar karta noreciau paklausti kurioje vietoje progresas isemus 3.5 jungti?

  8. progreso nera pasirodo:)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų