Ko tikėtis iš iOS 12 ir iOS 13

Tema: iOS
Gandai

Nors iki bus pristatyta „iOS 12“ dar keli mėnesiai, o iki „iOS 13“ pristatymo dar geri pusantrų metų — kai kurie gandai apie naujoves šiose operacinės sistemos versijose jau pasiekia mus.

„Apple“ sugebėjo pasiekti, kad jos gaminama technika ir operacinės sistemos susilaukia daugiau dėmesio nei kitų ekosistemų gyventojai. Neretai būna, kad vos tik „Apple“ pristato vieną operacinę sistemą, pradeda plisti gandai apie sekančią ar net dar sekančią kompanijos operacinę sistemą.

„iOS 12“, kuriai „Apple“ specialiai suteikė kodinį-darbinį pavadinimą „Peace“, kompanija pakeitė strategiją ir inžinieriams leido dar metus tobulinti naujas funkcijas ir nediegti jų į šią, „Apple“ mobiliems įrenginiams skirtos operacinės sistemos versiją. Pasimokiusi iš visos virtinės klaidų, kompanija matyt nutarė „pristabdyti arklius“ ir išleisti gal ne tiek naujovių prisotintą, tačiau stabilią, patikimą ir mažiau klaidų turinčią „iOS“ versiją. Šito labai trūksta porai pastaraisiais metais pasirodžiusių kompanijos operacinių sistemų.

Toks kompanijos žingsnis yra, mano galva, labai sveikintinas. „iOS“ jau turi pakankamai galimybių ir funkcijų, kad galėtų suteikti pakankamai funkcionalumo „Apple“ įrenginio naudotojui. Tačiau iki pilnatvės jausmo trūksta, kad sistema veiktų stabiliai, patikimai ir nebūtų kankinama klaidų sukeliamų traukulių ir taip neblogintų naudotojo patirčių, kuriomis taip brangina „Apple“.

Kompanijos pasiryžimas „iOS 12“ padaryti stabilesne (tikėkimės šis kompanijos siekis netaps tik tuščiais žodžiais), nereiškia jog „Apple“ atsisakė šioje versijoje diegti naujoves. Jų bus.

Naujos iOS 12 galimybės ir funkcijos

Žemiau mus pasiekusios „iOS 12“ naujovės, kurias (neva) kompanija planuoja įdiegti naujoje jos mobiliems įrenginiams skirtoje operacinės sistemos versijoje.

  • viena iš „iOS 12“ didžiausių naujovių gali būti „iOS“ ir „macOS“ unifikacija. „Marzipan“ pavadintas kompanijos projektas leis programuotojams sukurti aplikaciją, kuri veiktų „iPhone“, „iPad“ ir „macOS“. Tai leis užtikrinti, kad tokios pačios kokybės aplikacija veiks dviejose skirtingose platformose ir trijų skirtingų klasių įrenginiuose.
  • Patobulintas „ARKit“ freimvorkas.
  • Patobulinta „Parental Control“ funkcija leis tėvams dar geriau valdyti funkcijas skirtas riboti vaikų „iPhone“ ir „iPad“ naudojimo galimybes.
  • Patobulinta „Health“ aplikacija.
  • Pakeista „Stocks“ aplikacija.
  • Papildytas Emoji rinkinys ir patogesnis meniu jų pasirinkimui.
  • Konferencinių „FaceTime“ video skambučių galimybė (ši funkcija gali būti atšaukta iš šios versijos arba jos debiutas bus keliais mėnesiais vėliau nei „iOS 12“ startas).
  • „Face ID“ palaikymas „iPad“.
  • „Animoji“ palaikymas „FaceTime“ vaizdo skambučių metu.
  • Siri integracija paieškoje visoje operacinėje sistemoje.
  • Patobulinta „Do Not Disturb“ funkcija papildant naujomis nustatymo galimybėmis leidžiant ją nustatyti tiksliau.
  • Pakeista nuotraukų importavimo „iPad“ sąsaja.
  • Patobulintas palaikomų visų įrenginių darbo našumas.
  • Pagerintas sistemos stabilumas.

Naujos iOS 13 galimybės ir funkcijos

Tai, kad „Apple“ nusprendė kai kurių naujų, anksčiau „iOS 12“ numatytų funkcijų debiutą atidėti dar metams leidžia šias funkcijas priskirti prie debiutuosiančių „iOS 13“. Apie tikras tokio atidėjimo priežastis galima tiks spėlioti. Gali būti, kad kompanijai pritrūko išteklių naujų galimybių ištobulinimui iki lygio, kurį jau galima išleisti į viešumą.

Daugelis naujovių, kurios greičiausiai pasirodys tik „iOS 13“ yra skirtos „iPad“.

  • Pakeistas Pagrindinis „iPhone“ ir „iPad“ ekranas (Home). Šis pakeitimas pradžioje buvo numatytas pasaulį išvysti kartu su „iOS 12“, tačiau vėliau kompanijai nutarus daugiau dėmesio skirti operacinės sistemos stabilumui ir našumui, šios naujovės debiutas numatytas kartu su „iOS 13“.
  • Leisti „iPad“ aplikacijose atidaryti kelis vienos aplikacijos langus. Tai būtų organizuojama per „tabus“ – panašiai, kaip dabar kai galima atidaryti kelis naršyklės langus vienu metu (kelias interneto svetaines).
  • Leisti atidaryti kelias tos pačios aplikacijos versijas ir žiūrėti jas ekrane vieną šalia kitos.
  • Naujos „Apple Pencil“ galimybės.
  • Galimybė „nutildyti“ (Mute) individualius susirašinėjimus (nerodyti pranešimų) „Mail“ aplikacijoje.
  • Atnaujinta ir patobulinta „Photos“ aplikacija.
  • Atnaujinta ir patobulinta „CarPlay“.

Skaitant šią informaciją reikėtų turėti omenyje, kad „iOS 12“ yra dar pakankamai ankstyvoje kūrimo stadijoje, jau nekalbant apie „iOS 13“. Todėl daug dalykų numatytų šioms operacinių sistemų versijoms gali ne kartą pasikeisti ypač „iOS 13“ iki kurios debiuto dar daugiau nei pusantrų metų.

Pabaigai noriu pasidalinti vienu pastebėjimu. Skaitant forumus, kuruose aptariami naujų „iOS“ versijų gandai, neretai apima keistas jausmas. Žmonės, kurie dar visai neseniai skundėsi, kad „iOS 11“ veikia prastai, lėtai, lūžinėja ir t.t., išgirdę apie tai, kad pagrindinio ekrano dizaino ir funkcionalumo pakeitimas yra perkeltas į „iOS 13“, nes „iOS 12“ daugiau dėmesio bus skirta sistemos našumo ir stabilumo pagerinimui, vėl su visa jėga užsipuola „Apple“ teigdami, kad esamas sistemos stabilumas yra pakankamai geras, „iOS“ veikia patikimai ir greitai, o tas „Home ekrano rewamp´o perkėlimas į dar sekančią iOS versiją yra eilinė Apple nesąmonė. Skaitant tokius įrašus susidaro įspūdis, kad nors „Android“ ir „Apple“ ekosistemas aptariančiuose forumuose jų elektoratas skiriasi stipriai — „Apple“ forumuose visada „veisiasi“ amžinai kuo nors nepatenkintų veikėjų. Nesvarbu kuo, svarbu būti nepatenkintu kuo nors ką daro „Apple“.

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 6 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Prie visų išvardintu dalyku dar CPU darba galėtu grazint i vieta...gal kažkas gero ir išeitu iš to,nes jeigu CPU bus ir toliau prisuktas o i iOS bus prikišta dar daugiau naujoviu,tai telefonai veiks dar lėčiau o iOS 12 bus,tik dar didesnė mėšlo krūva,nei iOS 11...

  2. Kažkaip praleidau tas kelias eilutes... na dabar net labai idomu pasidare,lauksiu tos 11.3 versijos... paziuresim skirtumus tarp ijungtos ir isjungtos tos “optimizavimo” funkcijos...tik nezinau ka turi daryt su telefonu,kad reiktu optimizuot cia ta procesoriaus darba.. cia ne kompas,kad vienu metu dirbtum su keliom ir daugiau programu... maximaliai ka esu paleides ant ragelio,tai radija ir tuo paciu metu naršykle...

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų