8-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

8-os 2018 metų savaitės naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • 1955 metų vasario 24 dieną gimė Steven Paul „Steve“ Jobs — JAV verslo magnatas ir išradėjas, vienas „Apple“ kompanijos įkūrėjų, vadovas ir direktorių tarybos narys. Steve Jobs taip pat įkūrė įmonę „Pixar“ ir jai vadovavo. 2006 m., susijungus „The Walt Disney Company“ ir „Pixar“, Steve tapo „Disney“ kompanijos vadovų tarybos nariu.
    2011 m. spalio 5 d., apie 15:00 vietos laiku, Steve Jobs mirė savo namuose Kalifornijoje, Palo Alto mieste. Mirties priežastis — kasos vėžys. Steve Jobs
  • Dar vienai neseniai visa žiniasklaida skambėjo, kad „Apple“ negali pagaminti reikiamo „iPhone X“ kiekio, nes trūksta OLED ekranų. Dabar viskas pasikeitė: „Apple“ vadovybę tenkina sumažintas išleidžiamų „iPhone X“ kiekis. Tačiau, tai turėjo neigiamą poveikį tų pačių OLED ekranų tiekėjai — Pietų Korėjos „Samsung“. Dabar korėjiečiai priversti ieškoti kitų gamintojų, kuriems reikia OLED ekranų. Japonų „Nikkei“ rašo, kad „Apple“ iš „Samsung“ ekraną su jutikliu pirko po 100 JAV dol. už vienetą.
  • Kiek ilgiau nei du metus, internete pasirodydavo Matthew Roberts drono pasiskraidymo virš naujojo „Apple“ biuro pavadinto „Apple Park“ metu užfiksuoti vaizdai. Paskutinis paskelbtas video kiek neįprastas, nes Matthew dronas dėl nežinomų priežasčių nukrito ir tiesiai ant „Apple“ būstinės stogo ant kurio įrengti saulės energiją renkantys elementai. Videografas apie incidentą informavo „Apple“, bet vargu ar jis droną atgaus.
  • Japonijos „Nikkei“ dar sausį pranešė, kad „Apple“ per pusę mažina „iPhone X“ gamybos apimtis ketvirčiui. Naujausia informacija rodo, kad naujojo flagmano gamybos maštabai gali būti sumažinti dar labiau. Matyt ši informacija ir sąlygojo, kad prieš pradedant prekybą AAPL akcijomis antradienį kompanijos akcijų vertė nukrito 0.98 proc. Tuo tarpu „Samsung“ vertybiniai popieriai neteko 2,3 proc. savo vertės.
    AAPL kritimas prieš prekybos akcijomis pradžią 2018-02-10
  • „Apple“ paskelbė tris naujus fotografuoti ir filmuoti „iPhone“ mokančius video. Šį kartą tai pamokos kaip fotografuoti nespalvotai, kaip nustatyti vaizdo sulėtinimą filmuotoje medžiagoje ir pamokos kaip taisyklingai fotografuoti iš viršaus naudojant „Camera“ aplikacijoje įdiegtą gulsčiuko funkciją.
  • „Apple“ išleido trečias programuotojams skirtų „iOS 11.3“, „macOS High Sierra 10.13.4“, „watchOS 4.3“ ir „tvOS 11.3“ beta versijas. Kompanija taip pat išleido iš viešiems testuotojams skirtas „iOS 11.3“, „macOS 10.13.4“ ir „tvOS 11.3“ trečias Public Beta versijas.
  • Nežiūrint to, kad ankstesnėse „iOS“ ir „tvOS“ beta versijose „Apple“ buvo patalpinusi „AirPlay 2“ palaikymą - trečiose „iOS 11.3“ ir „tvOS 11.3“ beta versijose jo nebeliko.
  • Apple išleido 50-tą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • Antradienį „Fast Company“ paskelbė 2018 metų novatoriškiausių pasaulio kompanijų sąrašą. Šiemet pirmoje sąrašo vietoje — „Apple“, šoktelėjusi į lyderio poziciją iš pernai užimtos ketvirtos vietos. Šis šuolis įvyko 2017 metais išleistų: „iPhone X“, „AirPods“, „Apple Watch Series 3“ ir „ARKit“ dėka.
  • Kalbama, kad „Apple“ derasi dėl pagrindinio ličio jonų akumuliatorių komponento kobalto pirkimo tiesiai iš jo kasėjų. Greičiausiai kompanija nori sukaupti pakankamas šio elemento atsargas, nes yra požymių tvirtinančių jog „Apple“ darbuojasi elektomobilių srityje. Yra grėsmė, kad visame pasaulyje populiarėjant elektromobiliams ir vis daugiau kompanijų gaminančių ar planuojančių gaminti šio tipo automobilius, šio metalo naudojamo akumuliatoriuose atsargos gali stipriai sumažėti. Vidutiniškai „iPhone“ akumuliatoriuje yra 8 gramai kobalto, tačiau elektromobilių akumuliatoriuose jo yra 1 000 kartų daugiau.
  • „Apple“ gavo EEC sertifikatus dviem naujiems „iPad“ modeliams, kurių pasirodymo galima laukti kovo mėnesį.
  • Praėjus vos savaitei po to kai „Apple Watch“ išgelbėjo moters ir jos 9 mėnesių kūdikio gyvybes (į juos atsitrenkė girtas vairuotojas ir moteris negalėjo pasiekti savo telefono, tačiau pagalbos tarnyboms paskambino iš „Apple Watch“), kitas „Apple“ produktas — „FaceTime“ minimas kaip padėjęs išgelbėti dar vieną žmogų. BBC rašo, kad moteris per „FaceTime“ kalbėjo su savo seserimi kai ši pasijuto blogai. Iškvietus medikus ir jiems atlikus tyrimus išaiškėjo, kad blogai pasijutusios sesers smegenyse susidarė trombas.
  • Pastaruoju metu spaudoje pasirodė daug Tim Cook interviu. „Apple“ vadas sako, kad kompanija jau tobulina produktus, kurie pasirodys tik 2020 metais.
  • „Apple“ reklama BRIT muzikos apdovanojimuose.
  • „Bloomberg“ rašo, kad „Apple“ ruošiasi išleisti porą naujų „AirPods“ ausinių modelių. Teigiama, kad 2018 metais pasirodys naujos „AirPods“ ausinės, kuriose ne tik bus įdiegtas W2 lustas (toks koks yra trečios serijos „Apple Watch“), o gal net ir W3, bet jose Siri bus galima aktyvuoti balsu. Apie 2019 metus „Bloomberg“ rašo, kad „Apple“ gali išleisti vandeniui atsparias „AirPods“ ausines. Tačiau šie planai dar gana tolimi ir gali ne kartą pasikeisti.
  • 80 sekundžių trukmės filmuke „Apple“ papasakojo kaip kūrė „iPhone 8 Plus“ ir „iPhone X“ esančią portretinio apšvietimo funkciją.
  • Skubios pagalbos centrai Elk Grove ir Sacramento (Kalifornija), per pastaruosius keturis mėnesius stebi išaugusį netikrų pavojaus skambučių kiekį iš „Apple“ būstinių tuose miestuose. Maždaug po 20 tokių skambučių per dieną. Dispečeriai sako, kad skambinama iš „iPhone“ ir „Apple Watch“ esančių atnaujintų (refurbished) „Apple“ įrenginių ir serviso centre. „Apple“ pripažino, kad tokia problema egzistuoja ir sako ieškanti sprendimo.
  • Nuo pat 2009 metų, kai Kinijoje oficialiai buvo pradėta prekiauti „iPhone“, žinovai tvirtino, kad pigesni vietinės gamybos telefonai ne tik neleis augti „Apple“, bet ir įsiverš į pasaulinę išmanių telefonų rinką. Kinijoje yra daugiau nei 300 kompanijų parduodančių telefonus daugiau ar mažiau panašius į „iPhone“. Tačiau jų lūkesčiai nepasiteisino - „Apple“ pradavimai Kinijoje išaugo beveik 20-čia procentų. Vienas šimtas kopijų gamintojų jau pasitraukė iš rinkos ir dabar šalyje dominuoja pagrinde penki vardai: „Huawei“, „Oppo/Vivo“, „Apple“ ir „Xiaomi“. Tai viena, tai kita tų kompanijų periodiškai užsipuola „Apple“ tai palygindama ją su naciais, tai dar kaip nors pravardžiuodama dėl „iOS“ uždarumo politikos ar aukštos įrenginių kainos. Tačiau jiems tai nepadeda. Viena sėkmingesnių tokių kompanijų yra „Oppo“. Jos pirkėjų kontingentas 16–25 metų amžiaus, bet jie nepasižymi lojalumu, nes tik ketvirtadalis turėję šios kompanijos telefoną ir vėl renkasi „Oppo“ gaminį. Lyginant su „Apple“ — 53,4 proc. „iPhone“ savininkų vėl perka „iPhone“, o pas didžiausią „Apple“ konkurentę reikalai su lojalumu dar prastesni, nes tik 7,2 proc. „Samsung“ išmanių telefonų savininkų vėl renkasi „Samsung“ telefoną.
  • Kalbama, kad jau kovo mėnesį pardavimuose gali pasirodyti seniai žadėtas ir daugelio labai laukiamas „AirPower“ - „Apple“ beleidžio įkrovimo įrenginys leidžiantis tuo pačiu metu įkrauti „iPhone“, „Apple Watch“ ir „AirPods“ ausinių dėklą.
  • Aukščiausiasis Prancūzijos teismas atmetė „Apple“ reikalavimą suteikti imunitetą nuo kompanijos mokesčių mokėjimo politika nepatenkintų aktyvistų protestų „Apple Store“ parduotuvėse.
  • Panašu, kad „Apple Pay Cash“ paslauga išžengia iš vienos valstybės ribų. „Apple“ įrangos naudotojai Brazilijoje patvirtino, kad mato šią funkciją taip pat yra požymių, kad „Apple Pay Cash“ paslauga startuos ir Ispanijoje, Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų