macOS aptikta dar viena saugumo spraga

Temos: macOS, Saugumas

Praėjus vos kelioms savaitėms po to kai išaiškėjo „macOS“ saugumo spraga suteikianti bet kam root naudotojo teises sistemoje, išaiškėjo ir dar viena bėda.

2018 metų pradžia gana nesėkminga „Apple“ kompanijai jei kalbėti apie su sistemų saugumu susijusius dalykus. Pirmadienį Open Radar atkreipė dėmesį į naują saugumo spragą „macOS“ sistemoje. Šią klaidą „Twitter“ tinkle paskelbė vienas programuotojas.

„macOS“ sistemoje esanti saugumo spraga leidžia prisijungus prie „macOS“ administratoriaus teises turinčio naudotojo paskyros „App Store“ nustatymus atrakinti įvedant bet kokį slaptažodį.

Jei norite tai išbandyti savo kompiuteryje:

  1. prisijunkite kaip administratorius
  2. atidarykite System Preferences aplikaciją
  3. paspauskite ant App Store piktogramos
  4. jei lango kairėje spynelė atrakinta — paspauskite ant jos — ji užsirakins
  5. paspauskite ant lango kairėje esančios užrakintos spynelės piktogramos
  6. atsidariusiame lange įveskite naudotojo vardą ir bet kokį slaptažodį
  7. paspauskite ant Unlock mygtuko.

Ši klaida veikia tik „System Preferences“ esančiuose „App Store“ nustatymuose, jei kartais ieškote būdų spraga pasinaudoti kitur. Gera žinia ta, kad šios klaidos, panašu, beta versijose nėra ir kai pasirodys naujas „macOS“ atnaujinimas, jį įdiegus, sistemoje galimybė „App Store“ nustatymus atrakinti vietoje slaptažodžio įvedant bet ką, turėtų išnykti.

Ši klaida nėra labai svarbi ar atverianti didelę saugumo spragą sistemoje, kaip kad buvo su root naudotojo klaida. Tačiau, jau kuris laikas „Apple“ leidžiamose sistemose pastebimo įvairūs „kazusai“, kurie verčia manyti, kad arba kompanijoje prastai su kokybės užtikrinimu užsiimančiais mechanizmais arba čia kažkokių tai keistų sutapimų virtinė. Bet kuriuo atveju optimizmo ir pasitikėjimo „Apple“ fanams tai neprideda.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 7 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Tą pati rašė ir macrumors, vakar tikrinau veikia :)

  2. Ar vakar mac OS update nesutvarke sito ?

  3. NA vakar mano MAC gavo update. Šiuo metu nepasakysiu koks tiksliai. Bet rašė jog su saugumu susijęs.

  4. Sveiki, mano MBP naujas po 10.13.2 update baterija laiko maždaug 2 kartus trumpiau ir nuolat kaista kompiuteris - tai dabar kol nebus naujo update taip ir vargti reikės?

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų