Klaida procesoriuose gali tapti ir kai kurių iPhone, iPad ir Apple TV sulėtėjimo priežastimi

Klaida/bugas

Naujame ARM saugumo dokumente pateikta informacija leidžia manyti, kad eilės senesnių „iPhone“, „iPad“ ir „Apple TV“ darbo našumas taip pat gali sumažėti dėl klaidos esančios juose įdiegtuose procesoriuose.

Intel procesoriuose aptikta klaida yra ir AMD ir ARM pagrindu sukurtuose procesoriuose ir gali tapti kai kurių iPhone, iPad ir Apple TV sulėtėjimo priežastimi, – teigia „Intel“ CEO Brian Krzanich.

ARM saugumo dokumente išvardinti procesoriai, kuriuose manoma gali būti saugumo klaida tokia kokia neseniai aptikta „Intel“ procesoriuose. Dokumente, kaip įtariamieji minimi tokie procesoriai: Cortex-A8, Cortex-A9 ir Cortex-A15.

Nors „Apple“ kuria savo „A-series“ procesorius ir naudoja juos „iOS“ įrenginiuose, šie yra sukurti ARM architektūros pagrindu. Eilė „A-series“ procesorių, bent jau dalis jų elementų, taip pat patenka į įtariamųjų sąrašą.

Pavyzdžiui A4 lustas turi „Cortex-A8“ procesorių ir yra naudojamas pirmos kartos „iPad“, „iPhone 4“, ketvirtos kartos „iPod Touch“ ir antros kartos „Apple TV“. Dviejų branduolių „Cortex-A15“ procesorius naudojamas A5 ir A5X „Apple“ lustuose, kurie buvo diegiami „iPad 2“, pirmos kartos „iPad mini“, „iPhone 4s“, trečios kartos „Apple TV“ ir penktos kartos „iPod Touch“. Trečios kartos „iPad“ buvo diegiamas A5X procesorius.

„Apple“ A6 procesoriuje naudojami kai kurie „Cortex-A15“ elementai ir šis procesorius naudojamas „iPhone 5“ ir „iPhone 5C“.

Žemiau sąrašas „Apple“ įrenginių, kurie manoma gali turėti procesoriaus klaidą:

Kol kas nėra žinoma pakankamai informacijos apie šią klaidą, tačiau galimas dalykas, kad ir kituose „iOS“ įrenginiuose įdiegti procesoriai turi šią saugumo spragą. Intel CEO Brian Krzanich kalbėdamas su CNBC sakė, kad ši klaida yra milžiniškame įrenginių kiekyje, tačiau kokią įtaką ji padarys jiems skirsis.

Vakar, sausio 4 dieną JAV laiku (sausio 5-os dienos naktį Lietuvos laiku) „Apple“ patvirtino, kad visi „Mac“ ir „iOS“ įrenginiai turi „Meltdown“ ir „Spectre“[1] pavadinimais žinomas procesorių klaidas“ ir, kad dalinai šių klaidų pataisymai jau yra įdiegti „iOS 11.2“, „macOS 10.13.2“ ir „tvOS 11.2“.

„Apple“ sako, kad po „Meltdown“ klaidos pataisymo „macOS“ ir „iOS“ našumo testai, patikrinus su „GeekBench 4“ ir populiariomis interneto naršymo spartos tikrinimo aplikacijomis , tokiomis kaip „Speedometer“, „JetStream“ ir ARES-6, nerodo didelio įrenginių našumo sumažėjimo. „Spectre“ klaidos ištaisymas, testuojant su „JetStream“, parodė, kad įrenginiai sulėtėjo mažiau nei 2,5 procento, o „Speedometer“ ir ARES-6 testai įrenginių našumo sumažėjimo neparodė.

ARM sako, kad šios procesorių klaidos panaudojimo galimybė yra maža. Svarbu žinoti, kad užpulti įrenginį (išnaudojant šią saugumo spragą) galima tik iš įrenginio vidaus ir įrenginių naudotojai privalo laikytis griežtos saugumo higienos, atnaujinti programinę įrangą ir vengti įtartinų nuorodų į atsisiunčiamą turinį.

Senesni „Apple“ įrenginiai, tokie kaip pirmasis „iPad“, kuriuose naudojamas A5 procesorius negali įdiegti naujesnės nei „iOS 9“ operacinės sistemos versijos ir dėl „Apple“ politikos vargu ar gali ką nors atsisiųsti iš „iOS App Store“ ir tai apsaugo juos nuo galimos atakos. Senieji „Apple TV“ niekada neturėjo galimybės juose diegti aplikacijų apskritai todėl dalinai yra saugūs. Todėl vienintelė realesnė grėsmė tokių įrenginių naudotojams yra tada jei šie savo senuosius „iOS“ įrenginius yra jailbreak'inę. Kita vertus jailbreak'intas įrenginys ir taip nėra saugus, nepriklausomai nuo to senas jis ar naujas ir ar yra jame saugumo spragą turintis procesorius ar ne, nes juose sugriauti visi sistemos apsaugos sluoksniai.

„iOS“ įrenginiai galės bus atnaujinti kai „Apple“ išleis šią procesorių saugumo spragą ištaisantį atnaujinimą, tačiau kokį poveikį tas atnaujinimas padarys tų įrenginių našumui kol kas nėra žinoma. „Spectre“ saugumo spragą „Safari“ naršyklėje užtaisantis atnaujinimas turi pasirodyti artimiausiu laiku.


  1. „Meltdown“ — procesorių klaida, kuri yra nešiojamuose ir stacionariuose kompiuteriuose bei interneto serveriuose, kuriuose naudojami „Intel“ procesoriai.

    „Spectre“ — apima gerokai platesnį įrenginių spektrą, nes ji yra ne tik kompiuteriuose su „Intel“ procesoriumi, bet ir mobiliuose telefonuose bei planšetiniuose kompiuteriuose, kuriuose įdiegti „Intel“, ARM ir AMD procesoriai.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. gal kas jau isprende klaida 9,4013 su iphone6s ? jau nzn ka daryti

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų