Penkios iOS 11 naujovės leidžiančios sutaupyti vietos iPhone ir iPad

„Apple“ išgirdo „iPhone“ naudotojų sriūbavimus dėl nepakankamo vietos kiekio telefonuose ir ėmėsi konkrečių veiksmų.

Nors dėl vietos trūkumo „iPhone“ dažniausiai kalti patys jų naudotojai, nes įsigyja jų poreikių neatitinkančią talpą turintį įrenginį, jie dėl tokio patiriamo diskomforto kaltina „Apple“. Nežinau ar dėl tokių nelaimėlių zirzimo, ar dėl kokių kitų priežasčių, bet „Apple“ ėmėsi veiksmų. Pirmasis veiksmas buvo iki 32GB padidinti minimalią „iPhone“ duomenų saugyklos (disko) talpą, o „iOS 11“ yra net penki patobulinimai leidžiantys valdyti vietą duomenų saugykloje ir automatiškai sumažinantys „iPhone“ įrenginyje saugomų duomenų poreikius.

Vietos „iPhone“ diske valdymo rekomendacijos

„iOS 11“ „Apple“ įdiegė panašias disko rekomendacijas kaip ir „macOS“ ir atitinkamai pakeitė „iPhone“ ir „iPad“ įrenginio disko vietos valdymo pultą nustatymuose.

SettingsGeneraliPhone/iPad storage rasite juostą kur skirtingomis spalvomis išskirti failų tipai leidžiantys matyti kiek kokio tipo informacija užima vietos įrenginyje. Tačiau įdomesnė dalis yra išdėstyta žemiau disko vietą atvaizduojančios juostos. Čia išdėstytos „Apple“ rekomendacijos laisvos vietos įrenginio diske padidinimui.

Vietos „iOS 11“ įrenginyje taupymo patarimai
Vietos „iOS 11“ įrenginyje taupymo patarimai

iCloud Photo Library - šiame skirsnyje „iOS“ informuoja kiek vietos įrenginio diske sutaupytumėte jei įjungtumėte „iCloud Photo Library“. Įjungus šią funkciją visi įrenginyje esantys foto ir video failai bus persiunčiami į „iCloud“ saugyklą „Apple“ serveriuose, o įrenginyje bus paliktos tik mažos jų versijos. Kaskart kai norėsite tą failą redaguoti ar atsidaryti jo didelį variantą — jis bus parsiunčiamas iš „iCloud“.

"Recently Deleted" Album – jei neseniai iš „Photos“ aplikacijos ištrynėte nemažai nuotraukų ar/ir video failų, šie dar 30 dienų bus saugomi įrenginyje iki sistema juos iš tiesų ištrins. Šis disko vietos atlaisvinimo rekomendacija informuoja kiek laisvos vietos galima atsikovoti tuos failus ištrinant ir leidžia paspaudus „Empty“ mygtuką juos iš tikro ištrinti.

Messages in iCloud„Apple“ planuoja „iMessages“ žinučių sinchronizavimą su „iCloud“ saugyklomis. Šis nustatymas leis persiųsti visas įrenginyje saugomas „iMessages“ žinutes į debesį ir ištrinti jas iš „iPhone“ ar „iPad“.

Review Large Attachments ir Review Large Conversations — pasirinkus „Review Large Attachments“ bus parodytas sąrašas didelių failų, tokių kaip nuotraukos ar video, o pasirinkus „Review Large Conversations“ sąrašas daug vietos įrenginyje užimančių pokalbių. Peržiūrėję sąrašą galite pasirinkti kuriuos failus ar pokalbius ištrinti.

Auto Delete Old Conversations tai nustatymas iš Messages skirsnio. Jį įjungus – visi pokalbiai senesni nei vieneri metai bus automatiškai ištrinti.

Vietos saugojimui skirtus nustatymus rasite ir Music, TV (jei esate JAV ar šalyje kur ši aplikacija veikia) ir Photos aplikacijose. Pasirinkę atitinkamą punktą jose galėsite ištrinti muzikos ar video failus, kurie užima per daug vietos jūsų „iPhone“ ar „iPad“.

Atsikratymas nenaudojamomis aplikacijomis

Tai nauja išmani „iOS 11“ funkcija. Ją galima naudoti dviem skirtingais būdais:

Pirmasis kai įjungiate (Enable) Offload Unused Apps nustatymą ir pasitikite „iOS 11“ sumanumu. Šiuo atveju sistema, kai įrenginio diske pradės trūkti laisvos vietos, automatiškai ištrins jau kuris laikas nenaudotas aplikacijas ir jas ištrins.

Pergyventi dėl aplikacijose esančių duomenų nereikėtų, nes „iOS 11“ ištrins tik pačią aplikaciją, jos nustatymus ir failus paliks įrenginyje.

Pasirinkus „Enable“ Nenaudotoms ar seniai naudotoms aplikacijos „iOS 11“ pati nuspręs, kurias aplikacijas ištrinti iš įrenginio
Pasirinkus „Enable“ Nenaudotoms ar seniai naudotoms aplikacijos „iOS 11“ pati nuspręs, kurias aplikacijas ištrinti iš įrenginio

Kitas būdas yra pačiam įrenginio naudotojui nuspręsti, kurios aplikacijos gali būti ištrintos. paslinkite iPhone Storage ekraną taip, kad matytumėte rekomenduojamų ištrinti aplikacijų sąrašą, pažymėkite aplikaciją ir spauskite Offload App mygtuką. Jei pasirinksite Delete App — ištrinsite ne tik pačią aplikaciją, bet ir jos duomenis.

HEIF paveikslėlių formatas

„iOS 11“ pereina prie naujo paveikslėlių formato — HEIF (High Efficiency Image File Format). Pradėti dėl to jaudintis nereikėtų, tai ne koks nors tik „Apple“ nuosavybėje esantis formatas. HEIF failai „iOS 11“ pakeis JPEG failus — kai fotografuosite „Photos“ aplikacijos pagalba — failai bis išsaugomi HEIF formatu.

Šis formatas ne tik pagerins paveikslėlio kokybę, jame naudojami pažangesni suspaudimo algoritmai nei JPEG. Vidutiniškai tokios pačios kaip JPEG failas kokybės HEIF failai yra per pusę mažesni. Tai reiškia, kad įrenginyje tilps dvigubai daugiau nuotraukų.

Panašu, kad senų nuotraukų „iOS 11“ į HEIF formatą automatiškai nekonvertuos ir šis formatas bus naudojamas tik naujoms nuotraukoms. Tiesa, dalinantis JPEG nuotrauka ji bus sukonvertuota į HEIF formatą perdavimo metu.

HEVC video formatas

Taip pat kaip it HEIF atveju, HEVC naujas „iOS 11“ pradėtas naudoti video formatas. Tiesą sakant šis formatas yra dažnai naudojamas srautinėse video paslaugose. Vėlgi, dėka puikaus duomenų suspaudimo algoritmo šis video formatas tikrai sublizga 4K skiriamosios gebos video failuose. 4K video failai užima 40 procentų mažiau vietos diske ir jei nuo filmavimo jus sulaikydavo dideli video failai ir jų užimama vieta įrenginio diske — „iOS 11“ filmuoti galima dažniau.

Žinutės debesyje

„iOS 11“ ir „macOS High Sierra“ palaiko „Messages on iCloud“. Ši funkcija automatiškai perkelia žinutes į „iCloud“ saugyklas ir veikia taip pat kaip „WhatsApp“ aplikacija. Tiesa, tai geli kelti žinučių paslaugos veikimo patikimumo klausimą, tačiau geroji šios paslaugos pusė — daugiau vietos įrenginio diske.

Įjungus „Messages on iCloud“, visos žinutės ir jose siųsti failai bus perkelti į „iCloud“ ir jas bei jose siųstus failus galima saugiai ištrinti iš įrenginio. Jei tų failų reikia, tiesiog paslinkite žinutės turinį iki žinutės, kurioje reikiamas failas buvo siųstas ir jis bus įkeltas iš „iCloud“.

Jei žinutėmis naudojatės daugiau nei kelis metus arba labai intensyviai siunčiate failus per „Messages“ aplikaciją — nemokamai suteikiamos „iCloud“ vietos gali ir nepakakti, nes žinučių turinys gali užimti ir daugiau nei 5GB.

„iOS 11“ beta 5 versijoje „Apple“ panaikino „Messages on iCloud“ funkciją, tačiau žada ją sugrąžinti vėliau, vėlesniuose operacinės sistemos atnaujinimuose. Gali būti, kad ši galimybė atsiras vėliau nei „Apple“ išleis pirmą visiems vartotojams skirtą, ne beta, „iOS 11“ versiją.

Kaip manote ar šios laisvos vietos „iOS“ įrenginyje taupymo ir atstatymo funkcijos jums aktualios?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Puiku, kad apple isgirsta klientus. Labai naudingas busimas dalykas, tas daro nauja ios dar ismanesne. Puiku, man tai pravers, vietos visada bus maza, o dar kai telefonas yra darbinis (imone, kurioje dirbu, perka nors ir naujausius modelius, bet taupo tel vietos saskaita).
    Beje, nuostabus internetinis puslapis, aciu kad esat :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų