Kaip konkurentai prieš 10 metų šaipėsi iš iPhone

Temos: Android, Apple, iPhone

Įdomus faktas tas, kad kai konkurentai šaiposi iš „iPhone“, dauguma jų miršta.

Nei vienas iš stambių mobilius telefonus gaminusių gamintojų, 2007 metais nelaikė „iPhone“ kokiu nors svarbiu įvykiu. Jis buvo brangus ir „be ryšio“ – bent jau taip manė eilės kompanijų lyderiai. Nenaudingas lietimui jautrus ekranas, pasenusi kamera ir eilė vaikišku skauduliukų — tai už ką „iPhone“ peikė labiausiai.

Tačiau daugelis „šio pasaulio galingųjų“ apsišovė. Reikalas tas, kad jau tada iš tikro viską sprendė ne skaičiukai techninėse įrenginių specifikacijose, o įrenginių naudotojų pojūčiai ir emocijos.

Microsoft:

Pats brangiausias telefonas netinkantis darbui.

Taip apibūdino “iPhone“ tuometinis „Microsoft“ korporacijos generalinis direktorius Steve Balmer. Tada jis nesuvokė, kad būtent „iPhone“ taps jam ir jo valdomai kompanijai rakštis subinėje, kurios jie taip ir nesugebės išsitraukti.

Po eilės nesėkmingų bandymų ištaisyti klaidą – Balmer’į tiesiog išmetė iš kompanijos, o pati „Microsoft“ patyrė triuškinantį fiasko mobilių įrenginių rinkoje.

Dabar „Microsoft“ su džiaugsmu platina savo „Office“ serijos programinę įrangą „iPhone“ naudotojams, nors kažkada tai manė šį telefoną esant netinkamu darbui.

Blackberry

Eilinis konkurentas perpildytoje rinkoje.

Būtent James Laurence Balsillie — vienos tuo metu gaminusios populiarius verslininkų tarpe telefonus kompanijos vadovas pavadino „Apple“ išleistą telefoną „dar vienu konkurentu perpildytoje rinkoje“.

Ir kaip „BlackBerry“ telefonų verslas sekasi dabar? 2007 metais „BlackBerry Ltd.“ (BBRY) akcija kainavo 112 JAV dolerių, o dabar kompanijos akcijas jau gerą penkmetį galima įsigyti vos už 8–10 Jungtinių Valstijų dolerių.

„BlackBerry Ltd.“ akcijų (BBRY) kainos 2007-2017/08/04
„BlackBerry Ltd.“ akcijų (BBRY) kainos 2007–2017/08/04

Nokia

Nėra reikalo keistis

Ištaręs šiuos žodžius „Nokia“ kompanijos vadovas pradėjo garsią, savo laiku puikius mobiliuosius telefonus gaminusią, kompaniją vesti klaidingu keliu. To pasekoje patys populiariausi telefonai planetoje tapo tik nostalgiją sukeliančiais prisiminimais.

Problemų turėjo beveik kiekvienas iPhone modelis

„iPhone“ populiarumui augti netrukdė tai, kad beveik kiekviename šio telefono modelyje buvo problematinių vietų: „iPhone 4“ – prarasdavo mobilaus ryšio signalą jei laikyti telefoną tam tikru būdu; gražuolis „iPhone 5“ tapdavo apsilaupiusiu siaubūnų, nes pradėdavo luptis dažai nuo korpuso net ir labai jį saugant; „iPhone 6“ lengvai sulinkdavo dėl dydžio ir korpuso konstrukcijos trūkumų.

Galiausiai juoktis iš „iPhone“ tapo mados reikalas tarp konkurentų, nes tokiu būdu (paminėdami „iPhone“) jie gali susilaukti šiek tiek daugiau dėmesio.

Samsung

Nereikia būti genijumi

Ši Pietų Korėjos kompanija trolina „Apple“ su išskirtiniu entuziazmu. Gal dėl to, kad per daug dėmesio skyrė pasišaipymams iš „iPhone“ — jo per mažai liko jos gaminamam „Galaxy Note7“, kuris oficialiai buvo pripažintas pavojingu, nes užsiliepsnodavo rodos be jokios svaresnės tam priežasties. Šis kompanijos fiasko tapo tikra tragedija tiek pinigine, tiek ir kompanijos vardo patikimumo prasme.

Sony

Apple, pabusk!

Linksmuoliai iš „Sony“ paėmė oficialų 2015 metų „Apple“ pakvietimą į spaudos konferenciją ir jį papildė dvejetainiu kodu „01000111 01100001 01101101 01100101 00100000 01101111 01101110 00101110“. Išvertus iš mašininio kodo ši nulių ir vienetų tirada reiškia „Game on.“ (Žaidimas prasidėjo), kurį dar galima suprasti ir kaip skatinimą pabusti.

Po šio japonų pokšto, kažkaip nieko neteko girdėti iš „Sony“ kas būtų verta kokio nors dėmesio mobilių (ir ne tik) įrenginių srityje.

iPhone yra tai į ką lygiuojasi visi

Po panašių juokelių prie juokdarių kompanijos pabandė prisijungti LG ir Moto bei kelios kitos.

Matyt reikėjo rimčiau žiūrėti į konkurentę, nes iki 2017 metų juokdarių arenoje beveik neliko, o visas pasaulis tiesiog pasidalino į dvi stovyklas – „iPhone“ ir „Android“ (galima sakyti „Samsung“). Kiekviena šių platformų turi savo privalumų ir trūkumų.

Yra dar tokių, kurie bando kaltinti „Apple“ dėl 3,5mm audio jungties panaikinimo, nors nesukeltų nė mažiausios nuostabos, jei tie patys kas šaipėsi iš „Apple“ ir „iPhone“ naudotojų dėl 3,5mm ausinių jungties panaikinimo – patys sekančius modelius gamins be tokios jungties. …tačiau dauguma dabar paprasčiausiai laukia „iPhone 8“ pasirodymo.

Juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų