Ko Apple nepaminėjo pristatydama iOS 11

„WWDC 2017“ pristatymas baigėsi ir pirmoji „iOS 11“ beta versija jau prieinama programuotojams, tad galima pasižvalgyti kas joje yra naujo ir „Apple“ nepaminėto.

iOS 11 - Do not disturb while driving

„WWDC 2017“ konferencijos pradžios, kuri nors ir vyko dvi su puse valandos – „Apple“ pristatydama naują „iOS“ įrenginiams skirtą operacinės sistemos versiją nepaminėjo visų naujovių arba kai kurioms jų skyrė mažai laiko. Žinoma, pagrindines ir didžiausias ar tas, kurias „Apple“ manė esant reikšmingiausiomis naujovėmis kompanijos atstovai paminėjo. Tai ir: Dock juosta leisianti „iPad“ naudotojams, taip pat kaip „macOS“ patogiai išdėstyti dažniausiai naudojamas aplikacijas; „Do Not Disturb While Driving“ režimas leisiantis vairuoti saugiau ir nesiblaškant žvilgčiojant į tokias žinutes „ką tu?“, „kada būsi?“, kurios gali kainuoti jei ne kieno nors gyvybę, tai sveikatą; galimybė iš „Live Photos“ pasirinkti sėkmingesnį kadrą; geresni video ir foto failų suspaudimo algoritmai ir t.t.

Žemiau kelios nepaminėtos naujovės ar tos „iOS“ naujienos, kurioms „Apple“ skyrė labai mažai dėmesio pristatymo metu.

Soc. tinklų aplikacijų integravimas

2011 metais „Apple“ į „iOS“ integravo „Facebook“ ir „Twitter“, o 2012 – „Flickr“ ir „Vimeo“. tai leido įrenginių naudotojams vieną kartą sistemoje įvesti savo paskyrų šiose socialiniuose tinkluose duomenis ir vėliau jais naudotis kitose aplikacijose, tokiose kaip „Safari“, „Maps“ ir „Photos“. „iOS 11“ situacija pasikeitė.

Kol kas nėra aišku ar tai tik laikina, pirmosiose „iOS 11“ beta versijose ar tai nauja kompanijos politika, bet dabar naujoje „iOS“ versijoje „Facebook“, „Twitter“, „Flickr“ ir „Vimeo“ vertinamos taip pat kaip ir visos kitos trečių šalių aplikacijos ir yra priverstos pasikliauti jų tinklų palaikymu taip pat kai ir kitos jų konkurentės.

Kelių aplikacijų pertempimas

Naujoje „iOS 11“, „iPad“ naudotojai turės galimybę pertempti iš karto kelias aplikacijas. Jei turite įdiegę „iOS 11“ beta 1 – galite šį funkcionalumą išbandyti jau dabar: paspauskite ir palaikykite paspaudę ant aplikacijų iki jos pradės krypinėti. Paspauskite vieną aplikaciją ir pradėkite ją tempti ir tada paspauskite ant kitos aplikacijos - ji bus taip pat pažymėta. Pertempkite jas į kitą puslapį ir atleiskite pirštą. Kelių aplikacijų pertempimas „iOS 11“ „iPad“

Galimybė parašyti Siri

„iOS 11“ atsiradusi galimybė ne tik pasakyti, bet ir parašyti „Siri“ – gali būti patogi tiems, kam sunkiau sekasi su šiuo asmeniniu asistentu susikalbėti. Pirmojoje „iOS 11“ beta versijoje šią galimybę įjungti galima: SettingsAccessibilitySiri

Control Center tinkinimas

Naujas, viename lange talpinantis visas funkcijas „iOS 11“ „Kontrolės centras“ (Control Center) yra ko gero vienas didžiausių „iOS“ atnaujinimų pasitiksiančių mus šių metų rudenį. Tačiau, jame už funkcijų sutalpinimą viename lange labiau džiugina galimybė tinkinti jame esančias galimybes. Atidarius Settings aplikaciją ir pasirinkus Control Center galima patalpinti naujas, tokias kaip: energijos taupymo režimas, mobilių duomenų į/išjungimas, laikmatis, žadintuvas, užrašai, balso atmintinė, „Apple TV“ nuotolinio valdymo funkcija ir t.t. ar atjungti ten esančias komandas.

Ekrano vaizdo įrašymas

Vienas iš veiksmų, kuriuos galima patalpinti „iOS“ „Kontrolės centre“ yra ekrano įrašymo (Screen Recording) komanda. Beje tai yra vienintelis būdas šią galimybę įjungti. Paspaudus ant Screen Recording bus pradėtas ekrano vaizdo įrašymas, o paspaudus ant ekrano viršuje esančios mėlynos juostos jis bus sustabdytas, o video failas išsaugotas „Photos“ aplikacijos repozitoriume.

Klaviatūra rašantiems viena ranka

„iOS 11“ atsirado galimybė aktyvuoti klaviatūros režimą patogesnį „iPhone“ rašantiems viena ranka. Norėdami jį aktyvuoti, paspauskite ir palaikykite nuspaudę ant gaublio piktogramos esančios klaviatūros kairėje – tos pačios, kurią spaudžiate norėdami pakeisti klaviatūros kalbą. Pasirodžiusio kontekstinio, kalbų pasirinkimo meniu apačioje pamatysite tris klaviatūrų išdėstymo piktogramas leidžiančias pasirinkti klaviatūrą rašantiems kaire ar dešine ranka bei grąžinti klaviatūros padėtį į centrinę, numatytąją padėtį. Įjungus vien tik kaire ar dešine rašantiems skirtus klaviatūrų režimus – klavišai bus šiek tiek paslinkti į kairę ar dešinę ir taip taps lengviau pasiekiami netampant nykščio.

Unifikuoti pranešimai

Šią „iOS 11“ galimybę „Apple“ minėjo pristatymo metu, tačiau ji pakeis daugelio mūsų pranešimų skaitymo įpročius „iPhone“, tad manau vertą ją dar kartą paminėti. Naujoje „iOS“ versijoje „Apple“ apjungė įrenginio užrakintą ekraną ir pranešimų centrą. Perbraukus per tuščią užrakinto ekrano vietą pirštu aukštyn, ekrane bus parodyti pranešimai (žinoma, jei tik jų rodymą esant užrakintam įrenginio ekranui rodyti leidžiate).

Lengviau prieinami simbolių klavišai

„iPad Pro“ atsiras galimybe lengviau parašyti skaičius ar simbolius – nereikės spaudyti klaviatūros papildomai, o užteks tiesiog pirštu perbraukti žemyn per atitinkamą klavišą ir vietoje raidės bus parašytas atitinkamas simbolis. Pavyzdžiui perbraukus per „E“ bus parašytas „3“, per „F“ – „&“ ir t.t.

Pakeistas užimamos vietos įrenginyje rodymas

„iOS 10“ esantis „Storage & iCloud Usage“ naujoje „iOS“ versijoje pervadintas į „iPhone Storage“ ir rodo vietos naudojimo juostinį grafiką lango viršuje. Aplikacijos išdėstytos pagal užimamos vietą įrenginyje. Ten taip pat galima pamatyti ir kada paskutinį kartą aplikacija buvo naudota.

Automatinis nenaudojamų aplikacijų pašalinimas

„iPhone Storage“ skyriuje yra funkcija leidžianti, kai įrenginyje pradeda trūkti laisvos vietos“, pašalinti senas aplikacijas. Ši funkcija pašalina tik pačias aplikacijas, tačiau su jų duomenys ir tų aplikacijų pagalba sukurti dokumentai lieka įrenginyje.

Stambesnis tekstas

Nedidelis, bet sveikintinas pakeitimas - „iOS 11“ visas tekstas rašomas šiek tiek storesniu šriftu. Ypač tai pastebima pavadinimuose.

Unifikuoti Siri ir paieškos rezultatai

„iOS 11“ atsirado nauja skiltis „Siri & Search“, kuri leidžia apjungti į vieną bendra rezultatų visumą Siri ir paieškos įrenginyje rezultatus.

Paskyros ir slaptažodžiai

„iOS 11“ nustatymuose (Settings) įdiegta nauja „Accounts & Passwords“ (paskyros ir slaptažodžiai) skiltis, kurioje suteikiama prieiga prie „iCloud“, el. pašto paskyrų ir išsaugotos prisijungimų prie interneto svetainių informacijos.

Sekimo draudimas Safari naršyklėje

„Safari“ naršyklės nustatymuose (SettingsSafari) atsirado nauja skiltis pavadinta Try to Prevent Cross-Site Tracking. Ši funkcija įjungta pagal nutylėjimą ir jos paskirtis pabandyti neleisti svetainėms sekti jūsų naršymo ypatumų ir remiantis surinkta informacija apie juos, jums siūlyti reklamas. Tai nėra reklamų blokavimo funkcija. Šis funkcionalumas skirtas apsunkinti reklamos rodytojų gyvenimą neleidžiant jiems identifikuoti, kad tose svetainėse besilankantis žmogus esate vienas ir tas pats - jūs (arba tiksliau tas pats įrenginys).

Pagalbos skambutis

„Apple“ naujoje „iOS“ versijoje įdiegę pagalbos, SOS skambučio funkciją. Penkis kartus iš eilės paspaudus ant įrenginio į/išjungimo mygtuko, automatiškai bus renkamas pagalbos tarnybų telefonas.

Automatinis slaptažodžių įvedimas trečių šalių aplikacijose

Naujoje, mobiliems įrenginiams skirtoje operacinėje versijoje „Apple“ įdiegė automatinį slaptažodžių įvedimą trečių šalių aplikacijose. Panašiai kaip naudojant “1Password“ aplikaciją. Gal vieną dieną „1Password“ taps sistemos dalimi…

AirPods nustatymai

Tiems, kas naudoja „AirPods“ ausines ir nesusišneka su Siri, pykdami ant jos, savęs, „Apple“ ir viso pasaulio kai reikia „Siri“ prašyti, kad pakeistų muzikinį kūrinį – įdiegę naują „iOS 11“ galės džiūgauti. „Apple“ išgirdo tokių „AirPods“ naudotojų maldas ir prakeiksmus ir įdiegė galimybę sistemoje nurodyti, koks veiksmas turi būti atliekamas palietus (dvigubu palietimu) kurią nors ausinę. Tai reiškia, kad galite nustatyti, kad du kartus palietus kairę ausinę bus „peršokama“ prie sekančio muzikinio kūrinio grojaraštyje, o palietus dešinę – muzika sustabdyta, arba grįžta prie praėjusio kūrinio arba aktyvuota tiesioginė linija su Siri.

Kiek daugiau iCloud nuotraukų bibliotekos kontrolės galimybių

„iOS 11“ atsirado galimybė, kai nuotraukų persiuntimas į „iCloud“ yra, dėl kokių nors priežasčių, automatiškai sustabdytas – naujos operacinės sistemos naudotojams yra gailmybė jį inicializuoti vėl rankiniu būdu.

Patogesnis duomenų perkėlimas į naują įrenginį

„iOS 11“ naujo „iPhone“ įdiegimą padarys paprastesniu. Diegimo metu bus galimybė perkelti duomenis, tokius kaip slaptažodžiai, žinutės ir aplikacijos iš seno įrenginio į naują – tereikia abudu „iPhone“ padėti vieną šalia kito kai būsite to paprašyti naujo įrenginio diegimo metu.

Ilgas paspaudimas ant aplikacijos piktogramos

Paspaudus ir palaikius ilgiau nuspaustą aplikacijos piktogramą – pasirodys langas su neseniai joje atidarytais failais. Ši funkcija veikia tik su kai kuriomis aplikacijomis ir tik „iPad“.

Nauja aplikacija Files

Apie „Files“ aplikaciją „WWDC 2017“ pristatymo metu buvo kalbama, tačiau manau tai vienas didesnių naujos „iOS“ versijos papildymų, tad nutariau paminėti ir jį.

„iOS 11“ kompanija panaikino „iCloud Drive“ aplikaciją ir jos vietoje „iPhone“ ir „iPad“ naudotojai ras naują „Files“ aplikaciją. Tai geriau sukurta ir patogesnės naudotojo sąsajos „iCloud Drive“ aplikacijos versija nauju pavadinimu. Naudojantiems „Mac“ kompiuterius jos naudotojo sąsaja primins „Finder“ aplikaciją. Šios aplikacijos pagalba bus daug paprasčiau prieiti tiek prie įrenginyje išsaugotų dokumentų, tiek ir prie dokumentų saugomų trečių šalių cloud paslaugų, tokių kaip: „Dropbox“, „Box“, „Google Drive“, „Adobe Creative Cloud“ ir t.t. saugyklose.

iCloud ir šeima

Jei naudojate daugiau kaip 200GB „iCloud“ planą – nauja „iOS“ versija suteiks galimybę turima „iCloud“ vieta dalintis su šeimos grupės (Family Sharing) nariais.

Patogus pasidalinimas Wi-Fi prisijungimo duomenimis

„iOS 11“ atsirado galimybė pasidalinti Wi-Fi prisijungimo duomenimis. Tarkim pas jus namo atėjo draugas turintis „iPhone“ su įdiegta „iOS 11“ - jūs galite jį automatiškai prijungti prie savi Wi-Fi tinklo. Kai draugas su savo „iPhone“ bando prisijungti prie jūsų Wi-Fi (jam rodomas standartinis slaptažodžio įvedimo laukas), prineškite savo „iPhone“ ar „iPad“ su įdiegta „iOS 11“ prie jo telefono ir savo „iOS“ įrenginyje pamatysite langą, kuriame bus rašyta, kad „iPhone“ bando prisijungti prie Wi-Fi tinklo. Paspaudę lango apačioje esantį „Send Password“ mygtuką - persiųsite į jo „iPhone“ prisijungimo duomenis ir jis automatiškai bus prijungtas prie jūsų Wi-Fi.

QR kodų atpažinimas

Rudenį savo „iOS“ įrenginiuose įdiegę naują „iOS 11“ ras kamerą, kuri geba atpažinti QR kodus.

Live Photos FaceTime skambučių metu

Naujoje „iOS“ versijoje esančioje „FaceTime“ aplikacijoje atsirado nauja nustatymo svirtelė leidžianti fotografuoti „gyvas nuotraukas“ „FaceTime“ pokalbio metu. Nuotraukos bus išsaugotos „Photos“ aplikacijos saugykloje.

Kalkuliatoriaus aplikacija

Kurdami „iOS 11“ kompanijos programuotojai matyt daug skaičiavo, kad nutarė pakeisti „Calculator“ aplikacijos naudotojo sąsają ir piktogramą. Naujojoje „Calculator“ versijoje mygtukai apvalūs ir primena klaviatūros skaičių bloką.

Sumani inversija

„iOS 11“ pasirinkę AccessibilityDisplay AccommodationsInvert Colors aptiksite naują funkciją pavadintą Smart Invert. Ši funkcija invertuoja naudotojo sąsajos spalvas palikdama media failų: nuotraukų ir video spalvas originaliomis. Tai ko gero artimiausia ką bus galima, bent jau kol kas, pasiekti norint „iOS“ įrenginio naudotojo sąsają turėti tamsią.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. svarbiausia kad nepaminejo irenginio suletinimo

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų