Muzika per „AirPlay“

Temos: Muzika, Patarimai

„Apple“ srautinės muzikos ir video protokolo „AirPlay“ pagalba, galima iš vieno įrenginio pasiųsti muziką ar video jų atkūrimui į visą eilę kitų įrenginių.

Naudojantiems „Mac“ ir „iOS“ įrenginius gerai pažįstamas „AirPlay“ – „Apple“ srautinis muzikos ir video protokolas, kurio pagalba galima iš vieno įrenginio pasiųsti muziką ar video jų atkūrimui į visą eilę kitų įrenginių. Ši paslauga startavo 2004 metais „AirTunes“ vardu ir pradžioje buvo naudojama tik audio signalui perduoti iš „iTunes“ į „Apple“ įrenginius. Dabar, praėjus daugiau nei dešimtmečiui, nuo šios paslaugos debiuto, šį protokolą palaiko visa eilė garsiakalbių, stiprintuvų, muzikos centrų pagamintų įvairiose kompanijose.

Nors „AirPlay Mirroring“ (skirtas audio ir video signalų perdavimui) neturi daug parinkčių – „Mac“ ir „iOS“ įrenginių vartotojai tokį vaizdo ir garso signalą gali perduoti į „Apple TV“, „AirPlay“ muzikos perdavimui yra nepaprastai lankstus.

Kaip pasirinkti garsiakalbį

Klausydamiesi muzikos „iTunes“ ir paspaudę ant „AirPlay“ piktogramos esančios „iTunes“ aplikacijos viršuje, pamatysite sąrašą įrenginių, kurie palaiko „AirPlay“ ir yra pajungti prie vidinio tinklo. Galite pasirinkti vieną įrenginį arba kelis.

„AirPlay“ palaikančių įrenginių sąrašas „iTunes“ aplikacijoje

„iOS“ įrenginyje perduoti garsą per „AirPlay“ galima „ControlCenter“ paspaudus „AirPlay“ piktogramą arba „AirPlay“ piktogramą „Apple Music“ aplikacijoje. Tiesa, „iOS“ galimybės muziką transliuoti į kelis įrenginius iš karto - nėra.

Be „Apple“ visa eilė gamintojų jau įsisavino „AirPlay“ ir šią technologiją diegia savo įrenginiuose: kolonėlėse, stiprintuvuose ir magnetolose. Jei naudojate senesnę, ar „AirPlay“ neturinčią garso įrangą – ne bėda. Įsigiję „AirPort Express“ maršrutizatorių[1] ir pajungę jį prie savo garso įrangos audio laidu – galėsite naudotis „AirPlay“. Nustatinėdami „AirPor Express“ įsitikinkite, kad „AirPort Utiulity“ aplikacijoje esate pažymėję „Enable AirPlay“

Nustatinėdami „AirPor Express“ įsitikinkite, kad „AirPort Utiulity“ aplikacijoje esate pažymėję „Enable AirPlay“

Garso perdavimas į stiprintuvą ar magnetolą

Vis daugiau gamintojų savo audio įrangoje įdiegia „AirPlay“ palaikymą. Tai ne tik kolonėlės ar garsiakalbiai, bet ir stiprintuvai ar muzikos centrai. Tokiu būdu, be jokios papildomos įrangos galite iš savo „Mac“ ar „iOS“ įrenginių transliuoti muziką ar kitą garsinę informaciją tiesiai į tą įrangą. „AirPlay“ naudojančius savo gaminamoje įrangoje gamintojų sąrašas iš ties didelis ir pačių populiariausių gamintojų, tokių kaip „Yamaha“, „Philips“, „Marantz“, „Denon“ ir „Sony“ gaminių arsenale tikrai rasite sau tinkamą garso aparatūrą palaikančią „AirPlay“. Tiesa, vieni šių įrenginių tiesiog groja, o kiti dar ir pateikia informaciją apie muzikos kūrinį.

Jei perkate naują garso aparatūrą ir norite, kad jūsų namų sistema būtų suderinama su „AirPlay“ - pasidomėkite konkretaus modelio aprašymą apie jo suderinamumą su šiuo standartu, net jei ir neplanuojate jo naudoti iš karto jį parsinešę namo.

Garso transliavimas „AirPlay“ per laidinį kompiuterinį tinklą

Priklausomai nuo to kur ir kaip išdėstyta tinklo įranga, trečių šalių „AirPlay“ palaikanti aparatūra ne visada dirba be priekaištų. Neretai galima girdėti trūkčiojimų ar pauzių. To priežastis gali būti ir silpnas Wi-Fi signalas. Jei taip nutiko, pabandykite įrenginį pajungti į kompiuterinį tinklą laidu. Taip pat kai kurie garso įrangos gamintojai, nors ir palaiko „AirPlay“ – savo įrenginiuose neįdiegia kompiuterinio tinklo palaikymo ir jį užtikrinančią dalį reikia įsigyti atskirai – į tai taip pat atkreipkite dėmesį pirkdami garso aparatūrą.

Jei turite garso aparatūrą, kuri palaiko „AirPlay“, neturi Wi-Fi, bet turi „ethernet“ prievadą – pajunkite prie kompiuterinio tinklo aparatūrą laidu – veikia puikiai.

Transliavimas į „Mac“

Nors „Mac“ gali būti „AirPlay“ garso šaltiniai, papildomos programinės įrangos pagalba, juos galima išmokyti ir priimti perduodamą „AirPlay“ signalą. Pavyzdžiui nemokamas „Airfoil“ aplikacijos priedas „Airfoil Satellite“ leidžia „Mac“ transliuoti garsą į „Mac“ kompiuterį iš kitų „Mac“ ar „iOS“ įrenginių.

Transliavimas iš „Android“ telefono

Nors „AirPlay“ yra „Apple“ protokolas, jo populiarumas tarp namų audio industrijai aparatūrą gaminančių gamintojų atkreipė, bent jau vieno, ir „Android“ gamintojo dėmesį. Dar tik pasirodysiantis „HTC 10“ palaikys „AirPlay“, tad šio paslaugos privalumais galės naudotis ir neturintys „iPhone“.


  1. Nesumaišykite „AirPort Express“ su „AirPort Extreme“. „AirPort Extreme“ neturi „AirPlay“ funkcijos.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų