Jei iPhone su iOS 8 veikia lėtai

Kodėl įdiegus iOS 8 iPhone pradėjo „laginti“. Ar Apple taip sabotuoja mano „senuką“ versdama pirkti iPhone 6? Kaip spręsti problemą? Kaip ją sprendžiau aš?

Eilė iOS 8 įdiegusių vartotojų, per paskutinę parą pradėjo internetą skandinti skundais, apie sulėtėjusius (ypač senesnio modelio) iPhone telefonus. Tarp tų raštiškų nusiminimų girdisi ir „sąmokslo teorijų“ gaidelių teigiančių, kad Apple specialiai taip daro versdama pirkti naujus telefonus ir net kai kurie sako, kad Apple tai pradeda daryti likus porai savaičių iki prekybos naujais telefonais pradžios. Aš nelabai norėčiau tikėti, kad specialus įrenginių lėtinimas yra Apple kompanijos „modus operandi“.

Ši nesibaigianti saga kartojasi kiekvienais metais.

Nors labiausiai iPhone darbo sulėtėjimą iOS 8 jaučia senesnių modelių vartotojai, besiskundžiančių yra ir iPhone 5s savo rankose laikančiųjų tarpe. Geriau optimizuotą savo naują iOS 8.1 versiją Apple išleis vėliau, po kelių ar keleto mėnesių.

Daug kas rekomenduoja iPhone 4S vartotojams susilaikyti nuo iOS atnaujinimo į iOS 8. Senesnių, iPhone 5 testų rezultatai nėra tokie blogi kaip iPhone 4S, tačiau telefono darbo našumo sulėtėjimas jaučiamas ir juose.

Neskubėkite daryti išvadų vos tik įdiegę iOS 8

Tik įdiegus naują operacinę sistemą joje vyksta vartotojui nematomi procesai, kurie turi įtakos telefono našumui - palaukite pora valandų. Pirmomis dienomis, po atnaujinimo neskubėkite ir su akumuliatoriaus rezultatų išvadomis (nebent jos labai akivaizdžios). Paprastai įdiegę atnaujinimus daug visko atidarinėjame, tyrinėjame naujas funkcijas ir net išbandome aplikacijas, kurių jau pusmetį nebuvome atidarę.

Vertinant įrenginio veikimo greitį reikia turėti omenyje, kad ne su iOS 8 esančiomis standartinėmis aplikacijomis (nors gali būti ir kad su kai kuriomis iš jų), gali kilti optimizavimo problemų. Kai kurios jų nėra atnaujintos ir yra optimizuotos darbui su „senuoju varikliuku“, o kitos dar žengia tik pirmuosius žingsnius šioje iOS versijoje, o trečios apskritai garsėja savo neoptimizuotu kodu ir įdiegus naują iOS versiją, kai natūraliai senesniuose įrenginiuose viskas palėtėja - neoptimaliai parašytų aplikacijų stabdymas jaučiamas dar stipriau. Viena didesnių, iOS aplikacijas kuriančių kompanijų, prastai optimizuojančių savo aplikacijas ir paverčiančių jas atminties ir akumuliatoriaus ryjikėmis yra Facebook.

Mano patirtis su iPhone 4S ir iOS 8

iPhone 4S su iOS 8

Pasirodžius iOS 8, suteikiau laiko tarpą pirmiesiems drąsuoliams ją išbandyti ir pateikti verdiktą ir tada pradėjau skaityti jų įspūdžius (Per tą laukimo laiką iOS 8 įdiegiau naujesniame modelyje ir galėjau ramiai patyrinėti). Perskaitęs kelias, iPhone 4S įdiegtos iOS 8 apžvalgas supratau, kad niekas neaišku: vieniems labai blogai, o kitiems visai pakenčiamai, treti apskritai (kaip vienas ruselis) nelabai supranta ką žiūrėti ir ko iš iPhone norėti, nes burnojo lygioje vietoje, žodžiu tą ignoravau, net nebaigiau žiūrėti jo video. Pagalvojau: „kol dar yra galimybė sugrįžti į iOS 7.1.2 - reikia pačiam pabandyti, kitaip nieko nebus“.

Įdiegiau. Pradžioje pusė velnio. „Prasibėgau“ per nustatymus, naujoves - tai kas šiam modeliui skirta - veikia. Taip lėčiau, bet pakantumo ribose. Palikau „ragelį“ ramybėje, įkrovęs 100%. Po maždaug 6 valandų budėjimo režime palikto telefono, radau 90% „mėsos“ baterijoje - ne stebuklai, net neblogai. Tęsiau savo tyrimus. Pradžioje visai nieko nors ir lėčiau, bet kuo toliau - tuo prasčiau. Kai kurios iki tol stabiliai veikusios aplikacijos, tame tarpe Safari pradėjo staiga savaime užsidarinėti atidarant puslapį ar paspaudus nuorodą kitoje aplikacijoje. baterija ėmė sekti greičiau nei to norėtųsi, nuo 100% per pora valandų naudojimo (saikingo naršymo, palikimo ramybėje ir poros telefoninių skambučių - nedaug aktyvesnio naudojimo nei įprastai) baterijos teliko 30% - anksčiau, su iOS 7.12, po tokio naudojimo būtų likę kažkur 70–78%.

Kuo toliau tuo gražiau - į telefono atmintį nukopijuotas tekstas atrodo liko ten amžiams ir nesvarbu ką benukopijuočiau paskui - norint patalpinti neseniai nukopijuotą tekstą, visada būdavo talpinamas tas užstrigėlis. Vėliau telefonas pradėjo stipriau kaisti, ne tragiškai, bet stipriau, baterija seko dar greičiau, o aplikacijomis tapo beveik neįmanoma naudotis. Ėmiausi pirmojo žingsnio, kurį reikia tokiu atveju daryti. Užbėgdamas už akių pasakysiu, kad kol kas, atlikus pirmo, žemiau aprašyto punkto veiksmus - viskas veikia puikiai, bet bandymų ir stebėjimo periodas dar tęsiasi.

Kaip spręsti lėto iPhone su iOS 8 problemą

Šios problemos sprendimo būdai gali būti keli ir vienas jų (3) prieinamas tik ribotą laiko tarpą.

Atminkite, kad verta prieš tai padaryti iOS įrenginio duomenų atsarginę kopiją iCloud ar iTunes pagalba. Atminkite, kad jei atsarginę duomenų kopiją apsaugote slaptažodžiu, bus išsaugota ir jūsų slaptažodžių informacija, todėl atstatant bus mažiau vargo - jei nebūsite atsarginės kopijos slaptažodžio pamiršę.

1. Paprastas būdas

Žemiau aprašytas būdas yra paprasčiausias ir mažiausiai nepatogumų sukeliantis ir jo reikėtų griebtis pirmoje eilėje jei įdiegus iOS 8 (ar kitą naują iOS versiją) telefonas pradėjo veikti nepakenčiamai lėtai.

Settings > General > Reset > Reset All Settings ir jei paprašys įvesti įrenginio atrakinimo kodą.

Po kelių minučių telefonas persikraus ir jo nustatymai bus grąžinti į gamyklinius.

Nebijokite - visi jūsų duomenys bus išlikę, tačiau gali tekti įvesti Wi-Fi slaptažidį ir peržiūrėti nustatymus kai ką atjungiant, kai ką įjungiant, kad viskas būtų taip kaip jūs mėgstate. Apple mėgsta po atnaujinimų automatiškai įjungti Bluetooth, tad jei jums nereikia, kad jis būtų įjungtas - išjunkite. Taip pat gali tekti įvesti iCloud ir Apple ID slaptažodžius, Prisijungti su Apple ID Messages paslaugoje, išjungti mygtukų garsus (jei nemėgstate jų pliaukšėjimo), grąžinti savo darbastalio ir užrakinto ekrano paveikslėlius bei įdėti lietuvišką klaviatūrą ir t.t.

2.Sudėtingesnis būdas

Jei atlikus pirmo - paprastesnio būdo žingsnius ir panaudojus telefoną porą dienų iPhone veikia labai lėtai - gali tekti išbandyti sudėtingesnį ir daugiau pastangų reikalaujantį būdą - atstatyti telefoną į gamyklinę būseną.

Po to kai išsaugojote savo duomenis: Settings > General > Reset > Erase All Content and Settings, jei prašys įveskite įrenginio atrakinimo kodą (tą kurį vedate įrenginį atrakinant po to kai jis užmigo ir užsirakino) ir toliau vykdykite nurodymus ekrane.

Atlikus aukščiau aprašytus veiksmus iOS įrenginys bus atstatytas į gamyklinę būseną, o jūsų duomenys iš įrenginio (iPhone, iPad ar iPod touch) pašalinti.

Po kurio laiko telefonui persikrovus jis bus tokioje būsenoje lyg jį ką tik būtumėte išėmę iš tik ką „atplėštos“ naujo įrenginio dėžutės.

Po to kai jūsų senasis telefonas vėl kaip naujas, geriausia aplikacijas ir elektroninio pašto bei kitas paskyras grąžinti rankiniu būdu, tačiau galite duomenis atstatyti iš atsarginės duomenų kopijos.

3.Ekstremalus būdas

Labai ribotą laiką, išleidusi naują iOS versiją, Apple dar leidžia aktyvuoti senąją ir kol ji tai leidžia - galima ją (šiuo atveju iOS 7.1.2) susigrąžinti. Atlikę žemiau aprašytus veiksmus atsikratysite naujųjų vargų ir grįšite prie seno, gero „status quo“, tačiau prieš juos atlikdami įsitikinkite, kad jūsų įrenginiui Apple dar šių „durų“ neuždarė.

Apple 2014/09/26 sustabdė iOS 7.1.2 versijos pasirašymą, todėl sugrįžti prie iOS 7 jau nebepavyks.

Po kelių minučių, jei Apple vis dar pasirašinėja šias ankstesnę, .ipsw faile įrašytą iOS versiją - galite pradėti konfigūruoti savo įrenginį taip lyg jis būtų visiškai naujas. Jei Apple jau nebepasirašinėja tos versijos - jums teks tokiu pačiu būdu įrenginį atstatyti į iOS 8.

Tikiuosi bent vienas iš aprašytų būdų jums padės. Pasidalinkite savo iOS 8 įspūdžiais ir ar teko griebtis kokio nors būdo spręsti sulėtėjusio ar kaip kitaip blogai veikiančio įrenginio su įdiegta iOS 8 problemas?

Taip pat skaitykite: • Dėmesio Mac vartotojams atnaujinantiems savo iOS įrenginius į iOS 8
Kaip tinkamai pasiruošti iOS 8 diegimui
Kelios džiuginančios iOS 8 funkcijos
Kaip aš kovojau su mistiškai senkančia iPhone baterija
Septynios iOS 8 klaviatūros, kurias jau dabar galite išbandyti
Kaip perkelti duomenis iš Android į iPhone, iPad ar iPod touch
Kaip perkelti duomenis iš seno iPhone į naują iPhone, iPad ar iPod touch
8,5 priežasties kodėl nereikėtų jailbreak’inti iOS įrenginio
Ką daryti jei pavogė iPhone, iPad ar iPod touch
Ką daryti jei jūsų Apple ID buvo „nulaužtas“

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 42 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Ramūnai,

    ačiū, straipsnis naudingas.
    Yra praktiškai naujas, o tuo pačiu ir senukas, iPad Mini (pirmos kartos) su iOS 6...
    Nespėjau išmėginti iOS 7 jame, o jau ir iOS 8 atsirado...
    Kaip elgtis? Gal iš pradžių pamėginti iOS 8, o jei ką grįžti prie 7?
    Bet ir tai, tas 7 gali būti lėtesnis už 6...
    Taip kvaila... dabar tas momentas, kai galiu rinktis tarp 6, 7 ir 8.
    Tuoj liks tik pasirinkimas tarp 6 ir 8...

    patark kaip elgtis:)

  2. Tai jei tau reikia greicio buk su 6.

    Jei reik saugumo, rinkis naujausia.

  3. Pats naudoju iPad Mini su iOS7 ir galiu pasakyt neupdate'inkit į iOS8 :) Nes jau su iOS7 aplikacjų "Cache'as" lėvas, t.y. jei įsijungi pvz facebooką ir nubėgi į kelias kitas programėles, kad prisiminti kas rašyta ar t.t. grįžus į facebook jau ji bus naujai atidarinėjama, nebeišsaugoma atmintį, nes iOS7 naudoja daug iPado resursų ir neleidžia kelių programėlių aktyvių palikti, tas didelis minusas... Taippat dažnai mėgsta pastrigti, kalbant apie žaidimus su didele grafika irgi dažnai neįmanoma žaisti... Pvz: NFS: Most Wanted, įmanoma žaist tik tada, kai viską uždarai ir pravalai atmintį, dar geriau perkrauni ir palauki kelias min, tada dar įmanoma žaist. Šiaip ipad'ui šitam geriau iOS6... Bet čia tik mano nuomonė :)

  4. Aš turėjau mini su iOS 7, tai po savaitės pardaviau, neiškenčiau. Su iOS6 kai turėjau, tai dar dar, na bet su iOS 7 tragedija. Šiaip manau, kad turintiems 4S reiktų likti prie iOS 7.1.2 arba upgradintis bent iki 5/ 5S :)

  5. Mano irgi tokia nuomone ir as asmeniskai, nesiruosiu upgradeintis iki iPhone6, nes jis griozdiskas ir samsungo formos, man tokie nepatinka, iPhone 5/5s yra geriausias Apple produktas ir ruosiuosi prie jo labai ilgai pasilikti :) Manau daugkam iPhone6 yra kaip samsungas ir dizainas ne prie sirdies..

  6. Sveiki, norejau atlikti pirma paprasta suletejimo sprendimo buda ir susiduriau su tokia problema, kad praso passcode ir ivedus mano naudojama passcode raso kad jis neteisingas. As nepirmasis jo savininkas, bet kai ji pasiemiau buvo isregistruotas Apple ID ir visa kita, gali buti kad praso pirmojo savininko passcode?

  7. DFU tai?

  8. DFU nepades, Restrictions principas kaip ir iCloud, gali daryt kiek nori DFU ir resetu, tau vistiek passwordo prasys, galima bandyt jailbreakint ir pasalint ta passworda ir tada perrasyt, kazkada jau taip teko elgtis.

  9. nu kazin, bet linkiu sekmes, kad pasisektu perrasius pasalint sia beda :)

  10. Puiku tada :)

  11. Sveiki nusipirkau s5 siuo metu yra ios7 bet beda ta kad darbalaukyje yra su prasymu atnaujinti i ios8 settings>general niekaip nerandu kaip pasalinti ta atnaujinima,gal zinote kaip? cia lyg prievarta liepia atnaujinti,o atsisakyti neimanoma ir taip bus matomas darbalaukyje su skaiciuku 1

    • s5 tai spėju yra iPhone 5s.
      Taip, skaičiukas rodantis atnaujinimų skaičių bus matomas prie App Store aplikacijos iki tie atnaujinimai nebus įdiegti. Be to, kad dega skaičiukas šis atnaujinimas, greičiausiai dar ir užima vietą įrenginyje, nes manau, kad jis jau atsiųstas į įrenginį (užima kiek daugiau nei 1GB)
      Nežinau kodėl nenorite įdiegti naujausios iOS versijos, bet tikriausiai tam turite labai svarią priežastį.

      • Man patinka esama versija ios7 todel nenoriu atnaujinti,be to dauguma draugu patare neatnaujinti ir pasiskaitinejus cia irgi kazkaip dingo noras atnaujinti versija i ios8.Taigi ka patartumet daryti? noriu ta skaiciu pasalinti,bet neidiegus ios8 niekaip nepasalinsiu ta skaiciuka. Jis maatosi darbalaukyje settings po to einant toliau general>software uptade ir tada yra ios8.1 su atnaujinimu install now o kad bent jaau butu atsisakymo ar pasalint ta atnaujinima jokios galimybes.Tai nezinau ka daryt dabar?

      • Teisingai "5S", o ne atvirkščiai. Neįžeidinėkite iPhone (tas S5 skamba, kaip samsung'as) :) :) Nu tik patys neįsižeiskit, čia kaip bajerį parašiau ;)

  12. RESET manau padetu.

  13. Ant ipad 4 kotais su iOS 8.1 veikia normaliai. Su 5s irgi veikia normaliai.

  14. Geras straipsnis, jei būčiau tokį perskaitęs savu laiku, tai dar tebegyvenčiau su 4S. Kuris man tikriausias iPhone. Tai mano patirtis tokia, kad kai visi (daugelis) aplinkui atsinaujino į iOS 8 ir keikėsi, aš džiaugiausi savo iPhone'čiko sparčiu darbu su iOS 7. Bet kažkas užplaukė ant smegenų vieną dieną ir nutariau prisijungti prie besikeikiančių (turiu omeny 4S savininkus). Ir taip kankinausi pusmetį, kol nebeapsikentęs, su ašara akyje, atsisveikinau su 4S ir įsigyjau 5S (iPhone 6 man per didelis. Vis dar tikiuosi, kad kada nors apple išleis "iPhone 6 minus - su ne didesniu kaip 4" ekranu). Tai grįžtant prie temos: 4S su iOS 8 baterijos darbo trukmė sutrumpėjo ~30%, darbas sulėtėjo. Prasidėjo tokios bėdos, kaip telefono pakibimas, kai man skambina ir aš negaliu atsiliepti (retai - kokį kartą per savaitę, bet vis tiek nervina, kai pagrindinė telefono f-ja nebenori veikti). Pabaigai galiu pasakyti, kad 4S su iOS 7 greičiau "sukosi", nei 5S su iOS 8, tai jau su baime laukiu iOS 9. Bet šis straipsnis baimę sumažino iki minimumo :) didelis ačiū už tai ;) (Reiks pavaišinti kava ;))

  15. sveiki gal ne i tema bet buvau pamirses ipad slaptazodzius ir teko atstatyti gamyklinius ipad 2.bet dabar praso apple id ir pasword kuris buvo naudojamas pirma karta aktivuojant .bet jo nepamenu nes draugai buvo paskoline savo pasinaudot ...klausimas ar yra koks budas aktivuot be sito ar viskas i siukslina reikia mesti

  16. Šovė bajerį kaip atrakinti iCloudinius iPhone, kuriuos už centus stumdo :DDDDDD

  17. nebezinau ka daryti .help help help .bet vilties mazai ....ipad 2 buvo uzblokuotas padarem gamiklinius atstatymus .tada proso id ir password kur pirma syki buvo linked .bet neatsimenam net id vardo nei slaptazodzio negi nera kito budo ji aktivuoti gal pajungus i koki kita apple iseitu ka sugalvot tas id ir accaount buvo skolintas ne musu o tas zmogus is vis neaisku kur yra .help. negaliu padaryt nei reset apple id password nes nezinau id vardo .

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų